Maverick33
Na Forum: Relacje w toku - 17 Relacje z galerią - 8 Galerie - 11
|
Witam
Na rynku modeli kartonowych w skali 1:25 istnieją na razie dwa modele wagonów i do tego towarowych.
Tym razem rozpoczynam relacje z budowy wagonu osobowego do ruchu lokalnego typ 120A w skali 1:25 który po testach zostanie wydany przez wydawnictwo ANGRAF.
Model jest dość szczegółowy, posiada pełne wyposażenie wnętrza, ubikacji, jest możliwość zrobienia w wersji uproszczonej okien i drzwi jak równierz w wersji bardziej skomplikowanej (otwarte okna, drzwi ), podwozie wagonu jest bardzo szczegółowe, wózki również . Przed budową modelu wybrałem się do Taboru Szynowego S.A. w Opolu gdzie mogłem za zgodą szefostwa zakładu obfotografować wszystkie szczegóły wagonu ( zakład ten zajmuje się naprawami generalnymi tych wagonów) wiec z dokumentacją nie było problemu. Budowany wagon może się różnić niektórymi szczegółami jak rozmieszczeniem niektórych elementów podwozia, uchwytami, kolorystyką od innych jeżdżących w PKP ponieważ co naprawa to .... - sam widziałem ponad 10 wagonów które po remoncie różniły się od siebie np uchwytami przy drzwiach, kolorystyką wnętrza.
Model będzie posiadał malowanie jak na poniższym rysunku.

Długość wagonu wyniesie ponad 96 cm wiec będzie dłuuugi :). Przed rozpoczęciem budowy wybrałem się do Castoramy i zakupiłem deske o długości 120 cm oraz do papierniczego aby zakupić brystol i karton 1mm o odpowiednim formacie.
Na początek nakleiłem podłoge na karton

podwozie wydrukowałem bez kolorów gdyż strasznie dużo czarnego by poszło - będzie malowane

następnie posklejałem wzmocnienia ramy

Myślę że wagon nie będzie ąż tak trudny w budowie a raczej pracochłonny gdyż jest dużo powtarzalnych elementów (grzejniki, fotele, lampy, popielniczki, śmietniczki, okna ).
a oto co powstało
zderzaki, kibelki, umywalki

kibelki

oraz grzejniki

Czy ten temat zainteresuje was ? - jeśli tak to następna część realcji w najbliższym czasie.
--
Post zmieniony (07-04-16 00:06)
|