Piotr P.
Na Forum: Relacje w toku - 1 Relacje z galerią - 3 Galerie - 3
- 1
|
@Karas - Dzięki :-) Biorę po części przykład z Ciebie:-) Jeszcze tylko te częstsze aktualki ech...
@ekul - Miło mi:-) Lubię dzielić się wiedzą. Dzięki temu wszyscy możemy budować lepsze modele :-)
@MARIUSZ - Dziękuję. Ze StuGa też biorę przykład jak widać :-) Vide aktualki ;-)
@Piterpanzer - Do mistrzów to jeszcze mam długą drogę ale miło czyta się to co piszesz. Dzięki.
@Guciu - Jak w przyszłym roku pojawisz się w Przeciszowie to sobie pomacasz ile chcesz :-) Mersi :-)
Podsumowując relację stwierdzam, że opracowanie jest świetne i naprawdę niewiele brakuje mu do ideału. Rysunki są bardzo przejrzyste i czytelne a jeżeli są jakieś niejasności to rozwiewa je szczegółowy opis budowy. W dodatku do dyspozycji mamy ogromny zapas koloru a najtrudniejsze elementy modelu są zduplikowane. W projekcie jest kilka usterek ale są one na tyle drobne, że każdy, bez problemu, powinien sobie z nimi poradzić. Trzeba tylko być uważnym, mierzyć po trzy razy lub... przeczytać moją relację ;-) Starałem się wszystko uwzględnić gdyby ktoś chciał zbudować ten model w przyszłości.
Wcześniej w relacji pisałem o próbach klejenia nitów żywicznych na BCG. Nie zdało to niestety egzaminu. Nity odpadały podczas obracania modelem w łapkach. Ostatecznie zostałem przy kleju CA który sprawdził się najlepiej.
Do budowy wykorzystałem śrubki i nity żywiczne ze sklepu Saures.pl. Łącznie z tymi, które przepadły w czeluści modelarni, zużyłem:
473 śruby z nakrętką 0,8 mm,
34 śruby z nakrętką 1 mm,
75 główek śrub 0,8 mm,
50 główek śrub 1 mm,
932 nity 0,6mm,
1330 nity 0,8mm,
26 nitów 1mm.
W sumie nakleiłem na Vickersie blisko 3 tysiące pryszczy ale myślę, że było warto. Z uzyskanego efektu jestem ogromnie zadowolony. Budowa trwała równe 9 miesięcy a mniej więcej połowę tego czasu spędziłem przy gąskach. To nawet szybko jak na moje tempo ;-) I trochę szkoda, że już koniec. Projektant, Pan Michał Rafalski, wykonał kawał dobrej roboty i bez wątpienia do jego modeli jeszcze powrócę.
Zapraszam do galerii.

Widok ogólny modelu:

Kilka detali:

--
Pozdrawiam
Piotrek
W budowie: Revenue Cutter 1815
Skończone: Vickers Medium Mk.l, Tiger P, Tiger Ausf. H1, Szalupa holenderska, BF-109, Wz.29,
|