Warning: Division by zero in /home/konradus/domains/konradus.com/public_html/forum/read.php on line 218

Warning: Division by zero in /home/konradus/domains/konradus.com/public_html/forum/read.php on line 223
WWW.KONRADUS.COM - FORUM MODELARZY KARTONOWYCH - [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009

FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok ze stronicowaniem  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
15-01-22 19:16  [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

Grupa: GEKO

Nie mam w zwyczaju sklejać dwóch modeli jednocześnie, nie mówiąc już o symultanicznym prowadzeniu relacji, ale zmęczony nieco drobnicą w Charronie, która skutecznie zabiła we mnie początkowy entuzjazm, postanowiłem nie mieć pustych przebiegów i wziąłem na warsztat kolejny model:-)

Jest to dobrze znane opracowanie działa Sturmgeschutz III ausf. F autorstwa Mariusza Kurzyńskiego.
Znając Mariusza i oglądając jego liczne projekty uznałem, że nadszedł czas, aby dobrac się i do niego:-)
Kolory w wycinance odbiegają i to dość poważnie od rzeczywistości, ale może coś uda się z tym finalnie zrobić:-) Zobaczymy:-)

Model przedstawia maszynę 6, późnej wersji. Literą F byly też oznaczane wozy gdzie zlikwidowano tylne lampy i sygnał dźwiękowy, a reflektor Notek przeniesiono z błotnika ns środek przedniej płyty pancernej. Wyposażone były również w dodatkowy pancerz, co pociągnęło za sobą likwidację reflektorów.

Do modelu zakupiłem zestaw elementów wycinanych laserowo, w skład którego wchodzi oczywiście szkielet (chociaż ku mojemu zdziwieniu nie ma elementów kół jezdnych, co uważam akurat za grandę:-))
Problem w tym, że jest on wypalony na zbyt cienkiej tekturze, co wymusiło podklejenie wszystkich elementów na brystol.
Proces wycinania i pasowania był dość żmudny przez dodawanie w każdym możliwym miejscu wzmocnień, zapobiegających zapadaniu się poszczególnych płaszczyzn. Dorobiłem również dwa elementy na spodzie, których opracowanie nie przewidywało.

Oklejanie zacząłem od najtrudniejszej - w mojej ocenie - sekcji, czyli osłony jarzma działa i generalnie przodu:-)

Udało mi się jako tako dograć kolory farb do retuszu, chociaż wymagają one jeszcze pewnych poprawek.

A jeśli jesteśmy juz przy poprawkach - zmieniłem/dorobiłem dwie rzeczy.

Klapy przednie wkleiłem na płasko we wczesniej wykonane otwory. Wyciąłem również miejsca na zawiasy, które były lekko wpuszczone w kadłub.
W ogóle zawiasy to pięta achillesowa tego modelu - są bardzo uproszczone. Szkoda, że Mariusz nie pokusił się o wykonanie dwóch wersji - także dla tych bardziej ambitnych czy ze zrytym beretem:-)

Druga zmiana to drobnostka - otwory na okulary peryskopu/wizjera kierowcy uplastyczniłem. Na żywo prawie niewidoczne, ale są:-)

--
StuGu

Relacja w toku - Charron-Nakaszidze / StuG Ausf. F

Relacja/galeria - ChTZ-16 / FAI-M / T-50 / T-37A Modelik / Pz.Inż. 130 / Ha-Go / T-37A Orlik / L6/40 / 7TP Dwuwieżowy

Odpowiedz na tę wiadomość 

15-01-22 20:21  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Tomasz K. 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 6
Galerie - 53

- 11

Stug klei Stuga! :D
Swoją drogą paradoks, że model składający się z wielu kół i ponad setki ogniw może być odpoczynkiem od pojazdu kołowego ;)
Powodzenia!

--
Pozdrawiam!
Po za klejeniem - malarstwo i rysunek http://sabbstone.deviantart.com/

15-01-22 21:33  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Mucha 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 2

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Ok, będzie się działo. Za mną też po covidzie pancerka chodzi i też rozgrzebałem pełzacza. Podglądam.

--
Co zostało zobaczone, tego się nie odzobaczy

15-01-22 21:52  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Rafael 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 11
Galerie - 5

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

- 2

Panowie, nie dajcie się nabrać. To jakaś podróba naszego Grzesia, nawet nick ma lekko zmieniony ;) Poza tym StuG i lasery? Jeszcze może powiesz, że laserowych gąsienic użyjesz? :D
Klej, klej... StuGów jeszcze kilka jest do zrobienia ;)

--
Pozdrowienia
Rafael
LSM member ;)

Dobry modelarz sklei model każdego, nawet najgorszego projektanta.
Dobry projektant zaprojektuje model który sklei każdy, nawet najgorszy modelarz.
Kat

16-01-22 01:11  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Piterpanzer 

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 9

Jak mnie cieszą takie relacje, bo jednak co stug to Stug.

--
Pozdrawiam i zapraszam 1-25 SCALE ARMOR FORUM oraz akcesoria i modele pancerne
PITERPANZER

16-01-22 05:57  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
ReVan_1991 

Na Forum:
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 11
Galerie - 29

- 11

Przyjacielu, cieszę się, że w końcu powoli zaczynasz radzić sobie z kompleksem krótkich luf!!!
Podpatruję z zaciekawieniem:))

--
GEKO member

KLEJĘ MODELE DLA POCZĄTKUJĄCYCH

16-01-22 08:52  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
brzydal 

Na Forum:
Galerie - 1

- 3

Ciekawie się zapowiada! Będę tu zaglądać.

Pozdrawiam!

--
W budowie: TKS, Chi-he. Gotowe: Tiger. 50 lat MM: Wz. 29 i Wz. 34, Renault R17, T-38.

16-01-22 09:17  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
stary 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 4
Galerie - 1

- 2

Jak u Hitchcocka. Zaczęło się od trzęsienia ziemi a potem napięcie będzie stopniowo wzrastać :)

--
Ukończone
HMCS AGASSIZ
Okręt WOP
Holownik portowy
KOMINTERN ciągnik gąsienicowy

16-01-22 09:34  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Pablos 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 4
Galerie - 3

Stugu i zestaw laserowy? No nie.. swiat sie konczy!

--
Model udany, to model który sprawił nam przyjemność i nauczył nas czegoś nowego

16-01-22 18:16  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Viz 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 4
Galerie - 3

O coś ciekawego, zasiadam i będę podglądał, powodzenia! :)

17-01-22 06:25  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
mario9 

Na Forum:
Relacje z galerią - 18
Galerie - 70

- 12

Relacja dla mnie wręcz obowiązkowa:)
Wiem i tak, że wyciągniesz z niego więcej niż autor zaplanował;)

--

Pozdrawiam Mariusz

Powietrze:
MiG-29MU, Saab J28A Vampire, PT-17 Kaydet, F-100D Super Sabre, F-4E Phantom II, F-104C Starfighter, F-104G Starfighter, F-105D Thunderchief, EA-6B Prowler, Saab AJ37 Viggen, Saab J35 Draken, JAS 39 Gripen, MiG-29 Fulcrum

Su-22um3k, MiG-23 MF, Lim-6bis, Lim-5, TS-11 Iskra, Jak-23 Flora, MiG-21 MF, MiG-21bis, PWS-A,

Heavy metal:

Vk 4501, SdKfz 265 ausf A, SdKfz 265, SdKfz 132 Marder II, Sdkfz 184 Elefant, SdKfz 184 Ferdinand, PzKpfw 35 (t) , PzKpfw 38 (t) , PzKpfw I ausf. F , PzKpfw I ausf A

PzKpfw II ausf C , PzKpfw III ausf J , StuG III ausf. F, StuG III ausf A, StuG 40 F8, Flakpanzer T-34, Pz.Sp.Wg. II Lusch, Flammpanzer II, Neubaufahrzeug VI

I takie tam;)

Assassins Creed Revelations,
Garrus Vakarian

17-01-22 13:18  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

Cieszę się z zacnego grona oglądaczy:-)
A jak już szanowny autor dołaczył, to już nie będzie miętkiej gry:-)

Co do laserowo wycinaneych dododatków - zapewne umknął Wam fakt, że nie jest to mój pierwszy raz:-)
Szkielet laserowy wykorzystałem jakiś czas temu podczas budowy T-37A z Modelika, no ale jako stare, stetryczałę dziady, możecie tego nie pamiętać:-) Jako stetryczały dziad przypominam więc Wam, żebyście herezji nie wygłaszali:-)

O ile sama idea jest słuszna to, jak wspominałem, elementy szkieletu są za małe, co wprowadza dość poważne niedoskonałości w oklejaniu go częściami poszycia, które rozcinam gdzie tylko się da.
Następnym razem zastanowię się nad wykorzystaniem takich dodatków, skoro zamiast ułatwiać, tylko komplikują robotę. No ale jak się zapomina o starych modelarskich zasadach, to potem trzeba cierpieć:-)

Żeby nie być gołosłownym, pokaże nad czym pracowałem cały wczorajszy dzień.

Próbując dopasować boczne elementy wanny kadłuba to szkieletu, ostatecznie na przodzie wyszły mi takie oto babole.

Około 1 milimetra różnicy to już poważna sprawa, szczególnie, że odciąć wystającego poszycia nie mogłem. Ewidentnie lasery są spaprane, albo ja czegoś nie kumam:-)

Najpierw - korzystając z wyciętych pasków tektury piwnej - zasklepiłem braki:-) nasączyłem to później cyjanoakrylem.
To, co wystawało, zeszlifowałem do krawędzi elementu.

Z dostępnego zapasu koloru wyciąłem nieco większe elementy na bazie tych wycinankowych, aby zakryły poszerzone wypusty.

Krawędzi juz nie oklejałem paskami, a jedynie pomalowałem. Musiałem dość mocno rozcieńczać farby, aby kolory nie odbiegały zbytnio od tych wycinankowych.

Górne elementy był nieco łatwiejsze, ale i tak z przodu musiałem dosztukować paski wyrównujące krawędzie.

Na zbliżeniachnie wygląda może to zbyt apetycznie, ale gołym okiem jest ok. Zresztą będę jeszcze nad poprawą drobnych mankamentó pracował.

Mam nadzieję, że najgorsze w oklejaniu kadłuba mam już za sobą, bo tylna część poszycia jest dopasowana na styk - z premedytacją:-)

--
StuGu

Relacja/galeria - ChTZ-16 / FAI-M / T-50 / T-37A Modelik / Pz.Inż. 130 / Ha-Go / T-37A Orlik / L6/40 / 7TP Dwuwieżowy

17-01-22 16:05  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Piterpanzer 

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 9

Stugu, to co wystaje ponad pancerz poziomy, a jest częścią błotnika nie powinno mieć grubości pancernej ściany bocznej.
To tylko blacha była.

--
PITERPANZER

17-01-22 19:32  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Kylo Ren 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 7
Galerie - 4

- 6

Będę tu zaglądać częściej i podpatrywać. Znając ciebie zapewne coś dodasz, poprawisz lub zmienisz w modelu. Co do laserów to rzadko zdarza się aby pasowały do oklejek.

--
W fabryce: Fokker E V KK , Sopwith PUP KK, Lublin R XIII D KK,
Wz.34, Typ 5 Chi-ri

Fabrykę opuśiły:
Fokker E. V. , Mitsubishi A6M2 Zero , F-4F Wildcat , Chi-he , Sopwith F1 Camel MM , Nieuport 11c.1 "BeBe" , 4TP , F-104G Starfighter , Lokomotywa Spalinowa EMD F40PHM-2 , Spowith F1 Camel KK,

17-01-22 19:47  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

I to by było na tyle, jeśli chodzi o moje sklejanie - to a propos wpisu Pitera:-) Mogę się jedynie bronić, ze taka jest zaproponowana koncepcja modelu, albo udawać, że wiem, ale zrobiłem to celowo:-) A naprawdę uzmysłowiłem sobie to dopiero teraz, oglądając zdjęcia z kultowej już ksiązki "StuG w akcji":-)
Ciężko to będzie teraz poprawić, przynajmniej do założenia błotników. Nie wiem, czy włożony wkłąd pracy w kolejne poprawki przyniesie wymierne korzyści:-) Ale wstyd pozostanie na lata:-)

Także wychodzi na to, że moje poprawki i zmiany mają na celu odwrócenie uwagi od baboli, które popełniam:-)

--
StuGu

17-01-22 19:58  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Piterpanzer 

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 9

Waszmość nie pierd... tylko utnij to na równo z kadłubem i zrób wersję a`la bardzo zje.any Stug dzień po imprezie, która urwała jemu film, tzn błotnik i będzie Pan zadowolony.

--
PITERPANZER

17-01-22 19:58  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Piterpanzer 

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 9

a nastepnym razem to pytaj się starszych, bo inaczej to wyngiel bydziesz nosił ;-)

--
PITERPANZER

17-01-22 20:34  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Mucha 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 2

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Wszmość nie... - przychylam się do wniosku. Porzucenie tej relacji, będzie aktem dezercji z pola walki i karane śmiercią przez łukatanka na najbliższym konkursie modelarski!

--

17-01-22 21:29  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
El Comandante 

Na Forum:
Relacje z galerią - 6
Galerie - 11

StuGu, masz rację, to jest już koniec. Tutaj niczego nie da się uratować. To jest hańba, wstyd i plama na honorze prawdziwego modelarza. No. Teraz już wszystko wiemy i możesz spokojnie kleić dalej.

Te lasery straszą ale wybrnąłeś całkiem nieźle. Wierzę w Ciebie, dasz sobie radę z błotnikami bo to akurat nie takie trudne jak łańcuch z kartonu :D

--
>> El Comandante - dla znajomych Renia <<
GEKOn

17-01-22 23:26  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Stanisław  

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 3
Galerie - 4

Gdzie klei się Stuga , jestem i ja ha ha ha :)

18-01-22 11:02  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

Jak zwykle nie zrozumieliście podprogowego przesłania:-)

Najpierw olałem dobre rady starszych (czy mądrzejszych to już nie jestem taki pewien:-)) i zacząłem oklejać tył pojazdu, wycinając oczywiście miejsca na włazy, aby leżały w jednej płaszczyźnie z pancerzem.

Co gorsza, wziąłem sobie uwagę Pitera do serca i bez wahania zacząłem ciąć... co było mocno utrudnione przez zaglutowaną klejem cyjanoakrylowym tekturę. Spowodowało to niestety nierówne cięcie i uszkodzenie poszycia, które zacząłem szlifować, licząc na podmalowanie białych pól. Ale było tylko gorzej i gorzej. Przez kilkadziesiąt minut PIter nie był moim kolegą:-)
Wczorajszy wieczór obfitował więc w niezłe wiąchy, zniechęcenie, pianę na ryju, pożalenie się GEKOnom i schowanie wszystkiego, co kojarzy się z modelarstwem kartonowym, do szaf. Na - jak się okazało - kilka godzin, hobby zawiesiłem na kołku w poszukiwaniu nowego.

Noc przynosi jednak ulgę i czas na przemyślenia:-) Nie dotyczy to tylko kręgosłupa i rwy kulszowej, która mnie męczy od pewnego czasu:-)

Zamówiłem dzisiaj drugi egzemplarz wycinanki a w modelu przeszlifowałem trzy płaszczyzny, na których położę jeszcze raz te same elementy. Przednia płyta też będzie zapewne nadklejona, co zniweluje zbyt duże wysunięcie wystających boków kadłuba. A boczne blachy błotnika zrobię cienkie, jak przystało. Czekam na jutrzejszą przesyłkę i zobaczymy co wyjdzie.

Jeśli rezultat nie będzie zadowalający to model pójdzie do szafy na lata albo poleci do kosza. Także środowy wieczór może być przełomowy:-)

--
StuGu

18-01-22 13:22  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Piterpanzer 

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 9

"Przez kilkadziesiąt minut PIter nie był moim kolegą:-)"
a to już wiem dlaczego tak marnie się wczoraj czułem i nie mogłem się dobrze wysikać ;-), dzięki.
Dziś już się ucieszyłem, że poszedłeś po rozum do głowy i pomalujesz stuga jak na avatarek przystało, a tu po kilku linijkach tekstu znowu rozczarowanie.
Nie naklejaj warstwy na warstwę tylko po to, by utrzymać konwencję kartonowego purysty, to będzie źle wyglądało.
Prowadź relację z budowy dwóch studiów rownolegle, tego pomaluj, upgraduj co się da, drugiego klej w standardzie bez błędów.
Słuchaj zawsze męża, niekoniecznie swojego.
( to mój cytat do Koleżanki podczas wczorajszej rozmowy).
Także wiesz.....

--

Post zmieniony (18-01-22 13:25)

18-01-22 13:31  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

O nie Piter, drugi raz sie nie dam namówić:-)
Na razie zrealizuję sój plan i zobaczymy.
Natomiast malowanie kartonów - poza podwoziami pojazdów kołowych, gdzie wiekszość elementów jest niewidoczna, nie jest dla mnie atrakcyjna:-)
Jak już mam malować, to kupię sobie plastikowego StuH-a w skali 1:48 - tam klejenie to pestka a zabawa polega właśnie na operowaniu farbami i inną chemią:-)

--
StuGu

18-01-22 13:34  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

Ale miałeś ładnie dobrane farbki pod kamo: ] hehehehehe

18-01-22 14:26  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Kruszyna 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Galerie - 3

Stug, nie daj się namawiać na malowanki ;)
Sklejaj standard i dalej tym inspiruj młodzież hihihi ;)

--
W budowie: Tiger I
Ukończone: A7V | Wieża Nyska w Otmuchowie | Crusader III
Zawieszone: Mark I

18-01-22 15:00  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
El Comandante 

Na Forum:
Relacje z galerią - 6
Galerie - 11

No i gitara. Masz mój głos wsparcia ze standardem.

Nie słuchaj Pitera, to podejrzany typ. Gada jak agitator anty-kartonowy, przyznaje się że pije mało wody i kłamie że ma koleżanki.

--
GEKOn

18-01-22 15:13  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
mario9 

Na Forum:
Relacje z galerią - 18
Galerie - 70

- 12

Ja także jestem za tym żebyś wykonał go w standardzie:)
Bardzo chętnie zobaczę go w Twoim wykonaniu:)
Nawet mi nie wspominaj o szafie, a tym bardziej o koszu. To będzie dla mnie osobista porażka:(
A Piotrka nt. malowania nie słuchaj;)
Tylko czekać, aż zaproponuje Tobie żywiczne koła i gąsienice;)

--

Pozdrawiam Mariusz

Powietrze:
MiG-29MU, Saab J28A Vampire, PT-17 Kaydet, F-100D Super Sabre, F-4E Phantom II, F-104C Starfighter, F-104G Starfighter, F-105D Thunderchief, EA-6B Prowler, Saab AJ37 Viggen, Saab J35 Draken, JAS 39 Gripen, MiG-29 Fulcrum

Su-22um3k, MiG-23 MF, Lim-6bis, Lim-5, TS-11 Iskra, Jak-23 Flora, MiG-21 MF, MiG-21bis, PWS-A,

Heavy metal:

Vk 4501, SdKfz 265 ausf A, SdKfz 265, SdKfz 132 Marder II, Sdkfz 184 Elefant, SdKfz 184 Ferdinand, PzKpfw 35 (t) , PzKpfw 38 (t) , PzKpfw I ausf. F , PzKpfw I ausf A

PzKpfw II ausf C , PzKpfw III ausf J , StuG III ausf. F, StuG III ausf A, StuG 40 F8, Flakpanzer T-34, Pz.Sp.Wg. II Lusch, Flammpanzer II, Neubaufahrzeug VI

I takie tam;)

Assassins Creed Revelations,
Garrus Vakarian

18-01-22 15:33  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
ReVan_1991 

Na Forum:
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 11
Galerie - 29

- 11

Były żale, był foch jak ode mnie do Gliwic, było tupnięcie nóżką, i wszystko wraca do normy:D Czasem trzeba po prostu wszystko pieprznąć do szafy i ochłonąć:))))
I gitara, i patrzymy dalej:)))

--

Post zmieniony (18-01-22 15:44)

18-01-22 17:54  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Piotr 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 1
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Nie ma nic gorszego jak z samego początku pod górkę ,ale dobry wybór z drugim zeszytem,zwłaszcza że rwa będzie przeszkadzać w skupieniu przy modelu.Mam ten model zrobiony bardzo zacnie wygląda po sklejeniu.I zrobić coś z rwą bo sklejania jeszcze trochę czeka.

--
Ile ludzi tyle zdań.

23-01-22 11:52  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

Środa przeszła, relacja trwa nadal, więc chyba wszystkie gorzkie żale i groźby odeszły w niebyt:-)
Trochę było w tym prowokacji, bo spodziewałem sie raczej pozytywnego rozwiązania:-)

Mariusz dodatkowo mnie zdopingował, więc w zasadzie nie było wyjścia:-)

Bardzo powoli i uważnie przygotowywałem i przyklejałem kolejne elementy, naklejając je na te zeszlifowane.

Ścianki poszycia wyciąłem z naddatkiem, by zakryć pobrubione krawędzie boczne. Bardzo delikatnie je pomalowałem, aby kolor jak najmniej kontrastował z wydrukiem. Mając na uwadze końcowe brudzenie, wyszło całkiem dobrze.

Włazy wyszły mi chyba lepiej niż poprzednio. Mam na myśli spasowanie i wiążące się z tym niewielkie szczeliny. Ale też poświęciłem im więcej uwagi niż za pierwszym razem:-)

Włazy z tyłu podobnie. Te zupełnie z tyłu musiałem wyciąć z drugiego egzemplarza, bo za pierwszym podejściem szczeliny były zbyt ordynarne:-) Dodatkowo wyciąłem w nich środek a szkielet w tym miejscu pomalowałem na czarno. Niewiele to daje, ale zawsze to lepsze niż płaski element.

Przyszedł czas na tylną część kadłuba z wlotem powietrza.

Najpierw nakleiłem skośny element poszycia, który nieco wystawał poza obrys szkieletu. Dokleiłem tam biały pasek z tektury 0,5mm, a wnętrze pomalowałem na czarno-szary kolor.

Wykonując żebrowanie wlotu powietrza, wykorzystałem jedynie laserowo wycięty element.

Nie było sensu naklejać na to takiej samej części poszycia tym bardziej, że były na niej zaznaczone zielonkawe plamy kamuflażu. Wątpię, by ktoś je tam nanosił.

Trzeba od razu powiedzieć, że żeberka są nieco zbyt grube. W sieci znalazłem świetnie udokumentowany proces odnowy/rekonstrukcji StuGa w wersji D, gdzie ta konstrukcja skłądała się tylko z płaskich odcinków - nie było też żadnych kółek. No ale to była wersja D. Na zdjęcie wersji F nie natrafiłem i zostawiłem jak jest - i tak tam nikt nie będzie zaglądał:-)
Aby usztywnić żeberka, nakleiłem od wewnętrznej strony paski

Po bokach tak przygotowanej konstrukcji dokleiłem paski tektury 0,5mm, co dało elementowi oparcie na ściankach szkieletu. Ściąłem również dwa wystające "dynksy". Poprzednio pokazywany biały pasek pomalowałem - uznałem, że oklejanie go kolejnym nie ma większego sensu, skoro kolory farb mam dobrane jako-tako:-) Widoczna szczelina z boku została już zaklajstrowana:-)
Wewnątrzną część tylnej ścianki uzupełniłem również nieco skróconym elementem w podstawowym kolorze, a na tylną ścianę dokleiłem kolejną część poszycia..
Z tyłu pozostał mi jeszcze jeden element na podciąciu wanny, który będę musiał podkleić, aby wyrównać powierzchnię.

Do zamknięcia bryły kadłuba poszyciem pozostał strop przedziału bojowego.
Tam będzie dużo wycinania, rozdzielnania i pasowania, by zachować podział blach, włazów itp.

--
StuGu

23-01-22 13:38  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Piterpanzer 

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 9

No po tej tyradzie, którą tu usłyszałem, to nie wiem, czy mi się chce dalej pisać, ale.... jedno muszę przyznać, że z początkowej popeliny wybrnąłeś po Mistrzowsku.
Także wnioski są dwa, może "czy", jesteś niereformowalnym standardowcem, nie mam Kolegów, tylko zawistników i szyderców, a nawet częściowo malowany model to nadal standard.
Inne wnioski zachowam w ciszy ;-) i idę odlewać żywicę, by Mario9 wraz z Renią mógł na nią narzekać ;-)

--

Post zmieniony (23-01-22 14:10)

23-01-22 14:04  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
jhradca 

Na Forum:
Relacje w toku - 5

Dokładnie jak napisał Piterpanzer : wybrnąłeś po mistrzowsku.

--
Wicher 1:100 cz.3 , Wicher 1:100 cz.2 , Wicher 1:100 cz.1

23-01-22 14:16  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Piterpanzer 

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 9

Stuuuugu , wersję F lub F8 doprowadzono do stanu jezdnego w Belgii ( lub Holandii).
Tam szukaj step by step remontu, lub odezwij się do mnie, :-)

--
PITERPANZER

23-01-22 15:33  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Piterpanzer 

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 9

OOOOooooo tu ło
https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.360106197432751&type=3
i tuuuu ło

https://www.facebook.com/stug.3.ausf.g/posts/1366968130066899
wyngiel idem zbierac, ryszty sam se poszukej.

--
PITERPANZER

24-01-22 22:24  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Kuba2025 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 2
Galerie - 2

Witam,

Człowiek parę dni nie zagląda na forum a tutaj takie rzeczy się dzieją :)
Będę stałym gościem na tym wątku.
Powodzenia w budowie.

Pozdrawiam,
Kuba.

24-01-22 22:27  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Mucha 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 2

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Rzekłbym, że jak zwykle :)

--

24-01-22 23:09  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
MARIUSZ 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 18
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

- 10

Grupa: ŁSM

StuGu! Ty to umiysz, chopie!

--
Pozdrawiam wszystkich ! MARIUSZ

Mam profil na FB.

24-01-22 23:32  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Tommy T.B. 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 4
Galerie - 5

Są Stug'i jest impreza, a raczej uczta dla oczu 😃👍
Grzesiu, nawet nie wiesz jak się cieszę, że zabrałeś się za ten model!
Od ładnych paru miesięcy zastanawiam się i bije się z myślami, co by tu wrzucić pod skalpel, mimo iż mam nadal dwie nieukończone konserwy...
Jednym z moich kandydatów jest właśnie ten model, nad którym Ty tak ciężko teraz pracujesz 😉
" Tak więc czuj się obserwowany..." 😜👍

Pozdrawiam
Tommy

P.s. Jak będzie potrzebował wsparcia w dokumentacji, to numer znasz😉

25-01-22 10:34  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

Przy takim gronie specjalistów ogarnia mnie stres i ręce jeszcze bardziej się trzęsą:-)
Teraz wiecie, dlaczego do tej pory budowałem pojazdy, które dla ogółu pancerniaków są mało znaczącymi epizodami w historii:-) Dokładna dokumentacja to i szczęście i przekleństwo, szczególnie w moim "standardzie":-)

Piterpanzer - dzięki za linki, bardzo ciekawe i pouczające. Tym niemniej wersja F/8, którą chłopaki odrestaurowali, mimo podobieństwa w nazewnictwie, miała wprowadzone modyfikacje, które odróżniały ją od wersji F. Chodzi m.in. o tylną część kadłuba i jeszcze kilka innych drobiazgów:-)
Sam podpieram się zdjęciami F/8 z Belgradu. Nie natrafiłem jednak nigdzie na walkaround wersji F, szóstej lub siódmej wersji produkcyjnej. Ale mimo to, dokumentacji nigdy dosyć:-)

Tommy T.B. - Ciebie mi tu właśnie brakowało:-) Chętnie skorzystam z materiałów, których pewnie masz multum. Przyjdzie czas zadumy nad kolejnym elementem, to się zgłoszę, jeśli nigdzie nie znajdę pomocy i ukojenia:-)

Oczywiście wszyscy odiwedzający wzbogacają tę relację, więc nie przestawajcie mnie dopingować:-) Bo o ile w Charronie zrobiłem zbyt dużą lukę w relacji i nazbierało mi się zdjęć i opisów, to tutaj będę chciał wykorzystać metodę drobnych kroków, byle do przodu. To się lepiej sprawdza, chociaż jest mniej spekatkularne. Jak choćby to, co poniżej:-)

Ostatni element poszycia na podcięciu wanny kadłuba przyklejony. Pod nim kawałek grubego (250g/cm2) brystolu, aby zrównać krawędzie przylegających powierzchni. Nic ciekawego:-)

Długo myślałem wczoraj nad górą przedziału bojowego. W końcu zdecydowałem się na pierwszy krok - odcięcie wszystkich kraedzi i przyklejenie ich dookoła. Reszta została powycinana na osobne elementy. Takich puzzli mam 7 sztuk, a jak rozetnę włazy to dojdą jeszcze 2 :-)
I tym się będę zajmował podczas najbliższego SNE:-)

--
StuGu

26-01-22 09:04  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Piterpanzer 

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 9

Dobra, na malowanie nie dajesz się namówić, to może chociaż, jak już porozcinałeś płyty stropu zrobisz otwierane włazy?
Ludzika można by włożyć, tego co to wypadł z samolotu, co go żona Paździochowi popsuła.

https://youtu.be/Y8oS7u6z7yU

--

Post zmieniony (26-01-22 09:05)

27-01-22 16:20  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Jańcio 

Na Forum:
Relacje z galerią - 4
Galerie - 13

- 7

Grzesiu , stary samolociarz też tu zagląda . Płyty porozcinałeś to weź się na odwagę i wdziubdziaj środek . Już widzę oczami wyobraźni te wszystkie wajchy , stelaże zice a zegary . A NASTĘPNIE PRZYKRYJESZ TO PŁYTAMI . Koledzy jak ktoś prześle mojej kobicie ten fragment z Paźdzochową TO ZABIJĘ ;- ))

POZDRAWIAM

--

02-02-22 20:53  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

Chyba Wam chłopaki zaszkodził jakieś specyfiki, więc zalecam zmniejszyć dawkę:-)
Nie będzie ani laleczek, ani wnętrza:-) I bez tego będzie mnóstwo roboty, a wiecie, że tempa nie mam oszałamiającego:-)

Na przednich włazach postanowiłem nieco uplastycznić narysowane kółeczka imitujące mocowania wewnątrz pojazdu.

Delikatnie nagniatałem obrysy a następnie wklejałem w te wycięcia kółka odpowiedniego koloru o średnicy 0,7mm.

Na włazach dokleiłem jeszcze kolejne drobnostki. Retusz tych drobin był niełatwy:-) A i tak pomyliłem potem elementy i musiałem malować jedną z części składowych.

Przyszedł czas na zamknięcie od góry przedziału bojowego.

Jeden element rozciąłem na pojedyncze części. Włazy ponownie rozciąłem miejsca ich przyklejenia usunąłem, by leżały w jednej płaszczyźnie z resztą pancerza. Posłużyły mi one jedna jako podposzycie tych włązów, które dość mocno podkleiłem i starałem się usztywnić.

Uplastyczniłem miejsca przykręcania pancerza do kątowników, podobnie jak przy włazach przednich. Tym razem jednak otwory wykonałem przed przyklejeniem, a następnie wyretuszowałem białe miejsca i przykleiłem małe kółeczka.

Przez kolejne 2 wieczory przymierzałem, docinałem i przyklejałem w końcu blachy poszycia.

Te białe braki retuszu musze delikatnie poprawić, choć są one wynikiem głównie zbytnio poprawianej ostrości, gdzie krawędzie mocno bieleją:-)

Kolejny etap to wykonanie elementów na spodzie wanny kadłuba.

Z dodatkowego egzemplarza wyciąłem ponownie dno i wyciąłem wnęki na osłony drążków skrętnych. W zasadzie te wnęki powinny być nieco głębsze, ale i tak wygląda to nieco lepiej niż na płasko - a przecież płaskie nie było:-)
Prawie wszystkie pokrywy podkleiłem, wycinając wcześniej wnęki na śruby mocujące. Wyglądają teraz lepiej i są bliższe oryginałowi.
Duży prostokątny właz zrobiłem z zapasu koloru, gdyż miał on wyrysowaną nieprawidłową liczbę śrub.

--
StuGu

02-02-22 21:02  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Piterpanzer 

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 9

No w końcu, bo ile można czekać na update i uszczypliwe uwagi.
Jest dobrze, tylko czegoś nie spartol, bo egzemplarzy na rynku zabraknie :-) .

--
PITERPANZER

07-03-22 14:50  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Tommy T.B. 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 4
Galerie - 5

Stug'u, co tam nowego słychać w temacie Stuga 😉?

09-03-22 20:33  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

Witajcie,

W temacie StuGa dzieje się coś cały czas, acz jakiś spektaktularnych zmian na razie nie odnotowałem, a idzie to wszystko jak po grudzie.

Dużo czasu ślęczałem nad zawiasami, których na samym kadłubie naliczyłem 30. Wszystkie zrobione od nowa, gdyż jak wspominałem, Mario z jakichś powodów postanowił je uprościć, a ja nie chciałem iść na łatwiznę:-) Z efektu końcowego jestem o tyle zadowolony, że mam to już za sobą - bo wyszły średnio.
Wykonałem również masę innych, głównie drobnych elementów - śrubek nawycinałem się co niemiara.

W zalewie drobnicy było jeszcze kilka części większych, jak osłony wlotów powietrza czy osłona wentylatora przedziału bojowego. Ale najbardziej dała mi w kość osłona wizjera kierowcy. Dość skomplikowany kształt, a sam element delikatny.
W wielu miejscach musiałem równać braki zielonej części kamuflażu, gdyż na wielu drobnych częściach nie był uwzględniony.
Porównując budowę, a przede wszystkim retuszowanie modelu z innymi moimi modelami stwierdziłem, że ciemniejsze kolory wyglądają jakoś zawsze dla mnie atrakcyjniej. A tutaj nie dość, że większość jasna, to jeszcze ten kolor taki gliniasty - chociaż zależy w jakim świetle - przy świetle dziennym nie jest źle:-)

Doszedłem do momentu, w którym muszę zdecydować, czy zaczynam zabawę z układem jezdnym, czy będę wyposażał dalej kadłub w co tylko się da, co nie przeszkodzi w operowaniu modelem podczas budowania podwozia. Na pewno więc błotniki na razie odpadają - no chyba, że zrobię je i odstawię do momentu, gdy model będzie stał na gąsienicach. A do tego droga daleka:-)

--
StuGu

10-03-22 12:01  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
El Comandante 

Na Forum:
Relacje z galerią - 6
Galerie - 11

Te wszystkie śrubki, nity, zawiasy, wycięte włazy, to jest to co powoduje że model nabiera życia. Świetna robota!

--
GEKOn

10-03-22 19:14  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
konradoo 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 3

Nie wiedziałem że jeszcze robisz cokolwiek :D A tak na serio, jak zawsze klasa!

--
"Można się różnić, można się spierać, ale nie wolno się nienawidzić"

10-03-22 23:00  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
MARIUSZ 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 18
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

- 10

Dzięki za kolejny odcinek relacji. Wszystko jak zawsze fajnie!
Czekam jednak także na ciąg dalszy Nakaszidze...

--

Mam profil na FB.

11-03-22 11:56  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
danielw 

Na Forum:
Relacje w toku - 2

Jak ja lubię taki standard:) Oby więcej takich wykonań. Świetnie prezentują się mocowania błotników i zawiasy. Podziały blach także super uplastyczniają - właśnie też tak po raz pierwszy wykonuję model. Śledzę z wielką uwagą i czekam na więcej.

22-03-22 10:47  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Tommy T.B. 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 4
Galerie - 5

Zawiasy eleganckie i cieszy fakt, że je poprawiłeś 😉👍
Model już zaczyna nabierać "rumieńców".

22-03-22 16:35  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Mucha 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 2

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Wpędzasz ludzi w kompleksy... Patrzę, a tu muzeum z modelu wyłazi. Gdyby jeszcze zdjęcia oddawał ilość problemów o których mowa, bo jak się patrzy na to z boku, to wygląda na idealnie zaprojektowany i wykonany model. Z idealnym retuszem, idealną czystością, idealną detalizacją itd...

--

22-03-22 17:24  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
CIDER 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 7
Galerie - 1

Cieszy mnie , że to wszystko przez SnE :))

--
POZDRAWIAM
DRUCIAKOTFURCA - AMATOR :)

PFALZ E.1 - FOKKER D VII -
AVIATIK-BERG 30.40 -
ALBATROS D XI -
MORANE SAULNIER L -
LUBLIN R XIII D -
PO - 2 WS(LNB)

24-03-22 11:10  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Piterpanzer 

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 9

No w końcu Stugu jakaś aktualizacja, już myślałem, że mchem się pokryłeś ;-)
Fajnie, że poprawiasz zawiasy, bo to jedna z wisienek, ale..... ( ulubiony moment Tommiego)
ale, ale, ale tylne zawiasy włazów muszą zaczynać się na krawędzi baszty, na tylnej jej ścianie.
Obecnie cały zawias masz na klapie, więc jak to by miało działać?
Musisz je cofnąć, wiem, sorry, ale musisz.

--
PITERPANZER

24-03-22 13:55  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

Sorry Piter, ale nic nie będę robił z tymi zawiasami. Mało tego - uważam, ze zaczynasz zrzędzić jaka stara baba :-)

OK, może porównując je z tym zdjęciem można zauważyć jakieś monimalne przesunięcia, ale bez przesady:-) Ja nie widzę tutaj zasadniczej różnicy, Na lewym włazie (w moim modelu) są bardziej przesunięte do tyłu, na prawym nieco mniej. Tym niemniej - akceptowalnie.

--
StuGu

24-03-22 16:54  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Piterpanzer 

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 9

Dobra, masz rację, on był w środku dokręcany znalazłem mocowanie zawiasów, zobacz 9:15
https://www.youtube.com/watch?v=uJmNnSCmIgI
A jak się bedziesz tak do mnie odzywał to mi spierdolisz dzieciństwo, i jak ja będę żył?

--

Post zmieniony (24-03-22 18:19)

24-03-22 22:16  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Kruszyna 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Galerie - 3

No fajno :)
Jedno pytanko, skąd gdzieniegdzie takie białe poszarpane krawędzie?

--

24-03-22 23:31  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

Kruszyna - to chyba efekt zbytniej ingerencji w zdjęcia pierwotne, polegające na wyostrzaniu tychże:-) Przy tej operacji wychodzą takie białe kreski gdzieniegdzie i wyglądają, jakby krawędzie był poszarpane:-)
Druga opcja to niestety jakość papieru. Trochę się rozłazi i być może gdzieniegdzie, wskutek operowanie paluchami, coś tam zostało nadszarpnięte.
Natomiast zdjęcia był robione jescze przed zaimpregnowaniem - tego co zbudowałem do tej pory - mocno rozcieńczonym lakierem olejnym Revella (1:1), zgodnie z poradą, którą otrzymałem kiedyś od brzydala:-) Nie impregnuję arkuszy, tylko po pewnym etapie nasączam wszystko tym specyfikiem przy pomocy pędzla :-)
Oczywiście nie można wykluczyć jakiś potknięć retuszerskich, tym bardziej że podstawowy kolor kamuflażu jest jasny i drobne ubytki nie są widoczne - przynajmniej z mojej perspektywy. A niestety wzrok mi ostatnio siadł masakrycznie. Byc może dlatego jakość mojej pracy mocno pikuje w dół.
Czas chyba na bryle:-)

W każdym razie na żywo nic nie widać, a i tak na końcu wszystko zostanie wygładzone:-)

Ale dzięki za czujność:-)

--
StuGu

25-03-22 08:33  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Kruszyna 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Galerie - 3

To nie był żaden przytyk, czy czepialstwo :) Bardziej ciekawość :P
Ja w ogóle nie impreguje swoich modeli, ani nie zabezpieczam ich lakierem. Oczywiście przy kolejnym modelu chciałbym zakaponować arkusze i zobaczyć jak się pracuje z taką materią przy standardzie :)

Co do bryli to do pracy przy komputerze, telewizora i samochodu noszę bryle - 0.75. Do ulepków się nie nadają, ale jak masz wadę na + to może warto w nie zainwestować :)

--

Post zmieniony (25-03-22 08:34)

25-03-22 09:25  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

Heh - wadę to ja mam, w dodatku wrodzoną:-)
Właściwie lewe oko nie nadaje się do niczego, tam jest chyba +5 dioptrii a i tak okularami nic sie nie da zrobić - mechanizm oka po prostu nie działa.
Całe życie patrzę na świat prawym okiem, chociaż daleko mi od skrajnej prawicy:P
Ja tego nie traktuję jako przytyk, aczkolwiek sam widziałem te białe krawędzie na zdjęciach - szczególnie ostatnim:-)
Revella używam dopiero na drugim modelu, ale może i spróbuję sam Caponu, który jest tak chwalony. Zawsze warto spróbować nowych technik:-)

Zawsze powtarzam, że nie potrafie sklejać czysto, a nikt mi nie chce wierzyć:-)

--
StuGu

12-05-22 15:10  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

Cześć,

Prace nad modelem trwają, chociaż jak zwykle zdarzają się (nie)planowane opóźnienia:-)

Zacznę od zadku, czyli od tego, co skończyłem robić dwa dni temu - spodu wanny.

Osłony wałków skrętnych, a dokładnie ich końcówki były pierwszymi elementami występującymi w modelu w większej ilości - dokładnie 12 sztuk. Nie liczę oczywiście śrubek, które do końca zapewne będą dzierżyć palmę pierwszeństwa:-)
Końcówki osłon niespecjalnie chciały się poddać kształtowaniu na mokro, ale tu wylazł mój brak wprawy - zbyt długie przerwy nie poprawiają umiejętności:-)

Śrubek okalających każdą osłonę jest więcej o jedną zgodnie z tym, co wypatrzyłem na zdjęciach. Wcześniej pokazywałem zmodyfikowane wycięcie w kształcie litery L, w które osłony elegancko się wtopiły.
Drobne odstępstwa od wyrysowanych miejsc przyklejeń okrągłych elementów są bez znaczenia - nikt tego i tak oglądać nie będzie, a wash i brudy wszelakie zakryją nieestetycznie wyglądające linie:-)

Przechodzimy nieco wyżej i kierujemy się ku tyłowi:-)

Zrobiona skrzynka wraz z mocowaniem, a na dole uchwyty holownicze połączone z obudową mechanizmu napinania gąsienicy oraz okrągła pokrywa małego włazu, składająca się ze znienawidzonych przez mnie listków. Na jej końcu być może wykonam jeszcze uchwyt, by zakryć swoją partaninę:-)

Z przodu najwięcej zachodu wymagały reflektory, połączone z dość fikuśnie wygiętymi uchwytami holowniczymi.

Tutaj trochę rzeźbiłem i nie wyszło mi to jakoś oszałamiająco. Dobrze, że mam drugi egzemplarz, bo jak zacząłem poprawiać, to musiałem ratować spartolone elementy duplikatami:-) Najtrudniejsze było chyba oklejenie obudowy reflektorów z tyłu - małe elementy klejone na styk zawsze generują nowe wyzwiska puszczane w eter:-)
Ale i same uchwyty holownicze nie za bardzo chciały współpracować. Najpierw pomyliłem naklejane elementy, więc robiłem je od nowa. A potem naginałem tak, żeby wsporniki boczne zgrały się z całością. W dużym przybliżeniu widać niedoskonałości spasowania:-)
Od siebie dodałem śrubowane zaczepy na góze osłon reflektorów, uchwyty z boku (nie wiem do teraz jak udało mi się to przykleić i.... zobaczyć:-)) oraz wycięcia w dolnej części. Tuleje zawiasów zrobiłem z kawałków cienkiego drucika i pomalowałem.

No i boki kadłuba - elementy największe i chyba najłatwiejsze z dotychczas pokazanych.

Wnęki na radiostację musiałem w całości podkleić od strony wewnętrznej. Bez wzmocnień mogły łatwo ulec uszkodzeniu. Więcej nie ma co opowiadać, ale przynajmniej z powodu narysowanych na nich emblematów, model zyskał nieco kolorytu:-)

Druga sprawa to boczne wloty powietrza do przedziału silnikowego.

Tutaj niczego specjalnie nie zmieniałem. Wszystko dobrze się zeszło i pasuje idealnie do boku kadłuba:-) Zakupiłem (a właściwie Mariaszek mi zakupił) siatkę ABERa, która początkowo wydawała mi się zbyt gęsta, ale ostatecznie bardzo mi się spodobała:-) Muszę ją odpowiednio dociąć i machnąć podkładem, aby nanieść kamuflaż, ale to później:-)

No i boczny wizjer kierowcy...

Musiałem go nieco zmodyfikować, bo nie było przewidzianej szczeliny obserwacyjnej, a czarne pole, którą ją miało imitować było zbyt szerokie. Dodatkowo jakoś boki tego elementu nie chciały mi się ładnie zgrać - te dłuższe nie licowały z krótszymi i musiałem nieco pokombinować.
Ostatecznie łączenia wizjera z kadłubel zalałem wikolem, co nie do końca może wygląda - szczególnie w przybliżeniu - ale ma swoje uzasadnienie - wszak osłona wizjera była przyspawana:-)

Na koniec tryz rzuty ogólne na stan obecny:

Widać tutaj dobrze wykonane podstawy rolek powrotnych, w których dodałem imitacje śrubek oraz osłonę przekładni napędowej. Elementy mocowania kół napinających też są gotowe, ale czekają na wklejenie mechanizmu napinania gąsienicy.

Mam straszną zagwozdkę z fotografowaniem tego modelu. Nie wiem, czy to kolorystyka, czy mój leciwy aparat już ma zadyszkę, czy ja - jako stary dziad - niedowidzę i nie potrafię ustawić dobrze kolorystyki:-)? Do tego dochodzi laptop, który w świetle dziennym i wieczorem pokazuje mi co innego - znaczy ja widzę obrazy inaczej:-) Ten model wygląda różnie w zależności od światła. W sumie niby nic nowego, ale ten lekko sraczkowaty kolor z zielono-niebieskimi mazami nie są łatwe do uchwycenia:-)

--
StuGu

12-05-22 17:47  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Viz 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 4
Galerie - 3

Super jest, Twoje relacje zawsze dobrze mi się śledzi, podoba mi się, że opisujesz każdy krok budowy, istna kopalnia wiedzy i patentów :)

12-05-22 22:25  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
MARIUSZ 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 18
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

- 10

Dzięki za kolejny odcinek serialu. Oglądam zdjęcia i zauważam tu i ówdzie jakieś naddatki retuszu i takie tam. Może przy kolejnych zdjęciach dodaj do planu zdjęciowego jakiś element ( np.zapałka lub groszówka ) pozwalający uzmysłowić sobie wymiary pokazywanych elementów. Bo coś czuję, że te wszystkie niedoskonałości to wina makro...

--

Mam profil na FB.

12-05-22 22:34  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

Nie Mariuszu - wszystkie niedoskonałości to moja sprawka:-) Oczywiście makro trochę wyolbrzymia pewne sprawy, ale fakt pozostaje faktem:-)
Czasem ręka się omsknie, czasem ledwo widzę, co robię i gdzie przykładam pędzel. Przy świetle sztucznym bardzo trudno czasem wyczuć, czy krawędź jest już wyretuszowana, czy też nie. Ale na żywo, okiem nieuzbrojonym nie widać praktycznie nic z tego, co wylazło na powiększeniach:-)
Groszówka czy inny przymiar może pokazać skalę, ale nie ukryje mojej papraniny:-)

Podziwam zawsze czystość sklejania, którą prezentują inni znakomici modelarze - Piotr P., Kruszyna, gk, krzywy czy Cordel są w tym aspekcie mistrzami. To tylko przykłady, nie sposób wymienić wszystkich.

Ja już młodszy nie będę, a Parkinson nie odpuszcza:-)

Ale, ale... to tylko półprodukt, obficie zagruntowany rozcieńczonym lakierem:-) Może na końcu tej relacji moje narzekania nie będą już miały znaczenia?:P Oby:-)

--
StuGu

13-05-22 07:12  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Kruszyna 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Galerie - 3

Zawsze mnie zachwycała Twoja dbałość o szczegóły.
Każdemu zdarza się nasmarkać farbą w koło elementu. Zdjęcia też zbyt dużo wyciągają.

Co do mojej czystości klejenia to nie przesadzaj, kwestia dobrze ustawionego modelu do fotek :D

Odnośnie Twojego problemu z fotkami, wydaje mi się, że może Ci świrować balans bieli w aparacie. Zmień kolor brustolu na którym robisz fotki na jakiś mnie oczojebny - szary? I daj znać czy coś pomogło.

--

13-05-22 07:21  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Demon 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 50
Galerie - 11

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 3

Już nie opowiadaj o niedoskonałościach, zwłaszcza tych w makro, bo normalnie ich nie widać. Natomiast o co chodzi ze skrzynką na tylnej ścianie? Jej prawe zaokrąglenie wygląda na solidnie zmaltretowane, jakby połamane - coś się tam wydarzyło złego, czy to tak wygląda na fotkach w związku z tym o czym pisałeś?

--
-------------------------------------------------------------
VW´s don´t drop oil. They just mark their spot
VW nie kapią olejem. One znaczą swój teren.

13-05-22 07:51  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

Kruszyna - Dzięki za poradę:-) Już kilka razy próbowałem różnego koloru tła, ale ten niebieski akurat z kolorystyką modelu się chyba gryzie:-) Czarny wypadał lepiej, ale też nie idealnie. Spróbuję neutralnej szarości, może zadziała:-)

Demon - Przyjrzałem sie właśnie tej skrzynce. Faktycznie są tam dwa, trzy białawe miejsca, ale nie jest to spowodowane zmaltretowaniem elementu (chyba) :-) Sam się zastanawiam, jak do tego mogło dojść (jak śpiewał król muzyki narodowej:-)). Podejrzewam, że nadruk mógł się lekko zetrzeć, a potem to polakierowałem i tak zostało. Ale już naprawiłem metodą suchego pędzla.

--
StuGu

13-05-22 09:23  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Piotr P. 

Na Forum:
Relacje z galerią - 3
Galerie - 3

- 1

Chciałbym żeby czasem też mi też się tak ręka omsknęła jak Tobie. Prezentujesz kompletnie inny wymiar modelarstwa, do którego nie wiem czy kiedykolwiek dorosnę. Przerabiasz uproszczone elementy na małe dzieła sztuki które nie dość że paraliżują precyzją wykonania to jeszcze są zgodne z prawdą historyczną. To wymaga mnóstwa samozaparcia i wiedzy. Ja może i staram się kleić czysto ale nic poza tym, dlatego wypraszam sobie wyzywania mnie od znakomitych modelarzy;)

Co do zdjęć to według mnie jest super. Ładnie, równo doświetlone i widać doskonale to co ma być widać czyli świetne wykonanie, doskonały retusz, detale i wogóle idź Pan... wpędzasz ludzi w kompleksy;))

--
Pozdrawiam
Piotrek

W budowie:
Skończone: Vickers Medium Mk.l, Tiger P, Tiger Ausf. H1, Szalupa holenderska, BF-109, Wz.29,

13-05-22 18:33  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
danielw 

Na Forum:
Relacje w toku - 2

Zaglądam regularnie i aż mi się trudno oderwać. Efekty są świetne, model jest mocno wzbogacony i uzupełniony. Jak patrzę na na ten spód wanny to jestem zachwycony. Chyba nie było jeszcze podobnego poziomu uszczegółowienia podwozia "trójki" w standardzie, bo malowanych pewnie kilka można by kilka znaleźć.
Wielkie brawa dla Autora za wykonywanie w "standardzie plus" i czekam na więcej. Co do marudzenia Autora na jakieś niedociągnięcia to uważam, że to zwykłe marudzenie.

Pozdrawiam,
Daniel.

--
Warsztat: Pz.Kpfw VI Ausf.H1 Tiger (Afryka) , Ursus A + TK3 (Wrzesień '39) , Ukończone: ----

17-05-22 15:55  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Tommy T.B. 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 4
Galerie - 5

Piękna sprawa Grzesiu 😃👍
Jakość Twojego sklejana w standardzie mnie rozwala (dlatego ja swoje gnioty maluję).
Tak mnie nakreciłeś tym modelem, że już zaczynam myśleć o kolejny projekcie 😁

Tylko mi tu aktualizację rób często 😉😁

20-05-22 07:12  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

Widać, bardzo dużo plastyki w Twoich modelach, piękna robota. : ]

06-06-22 14:49  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

Jeszcze raz dzięki za doping chłopaki - to pomaga, szczególnie gdy człowieka dopada brak weny:-)

Postanowiłem nieco uszczegółowić relację, bo jestem nawet zadowolony z tego, co ostatnio zrobiłem:-) A nic tego nie zwiastowało:-)
Wziąłem na warsztat wahacze kół jezdnych.

Wszystkie elementy podstawowe mają kształt tulei, więc po wycięciu trzeba było trochę namachać się różnej wielkości prętami, by ukształtować elementy. Nie powiedziałbym, że tę czynność specjalnie lubię:-)

Połączyłem tuleje w całość i bryła wahaczy była gotowa. Początkowo dość marnie mi to wychodziło, a wszelkie drobne nierówności doprowadziły mnie do szewskiej pasji, co mogli na własne uszy doświadczyć koledzy na SNE:-) Potem okazało się, że źle do tego podszedłem i kolejne tulejki już składało mi się do kupy całkiem znośnie:-)

Przy okazji, zakupiłem sobie ostatnio gogle powiększające. Mój wzrok, pozbawiony praktycznie oka lewego, które od dziecka mam uszkodzone, domagał się wsparcia. Szczególnie przy świetle sztucznym obraz mi się rozmazywał, a aplikacja "lupa" w telefonie nie była zbyt wygodna.
Mój wybór padł na ten sprzęt i bardzo szybko doceniłem jego wartość:-)

Oprawki w zasadzie bez znaczenia, chociaż z premedytacją wybrałem mocowanie "okularowe". Aczkolwiek opaska do zamocowania też jest. W każdym razie bardzo pomocny sprzęt, który jak się szybko okazało, podniósł dokładność mojej pracy i ukoił nerwy:-) 5 wymiennych soczewek w zupełności wystarcza, chociaż moja ulubioną stała się od razu wartość X2:-)

Białe pola, które wskazują strzałki również pozostawiłem z rozmysłem. W mojej ocenie są minimalnie za duże i trzeba by się dużo nagimnastykować, aby osiągnąć dobry rezultat. Stąd moja wcześniejsza frustracja. Olałem więc dolne partie elementów, które postanowiłem wyretuszować, natomiast priorytetem było dla mnie zakrycie białych pól i czarnych linii na górze.
Na wahaczu pierwszym od góry widać mój błąd. Przykleiłem zamykające kółko ze złej strony i białe ukazało się po złej stronie:-)
Widać również, że białe tuleje nieco zbyt wystają - kolorowy pasek nie dochodzi do krawędzi tulejki, w którą poprzednia wchodzi. Efekt zastosowanie grubszego kartonu do podklejenia kółek zamykających, ale to się zniweluje obcięciem nadmiaru.

Retuszowania na górnej części wahaczy nie udało się uniknąć, bo czasem nie do końca udało mi się zakryć białe pola. Wikol, mimo rozcieńczenia, łapał bardzo szybko, a poprawki nie wyglądałyby estetycznie:-)
Ale bez znaczenia, z której strony, najpierw nanosiłem oszczędnie farbę cienkiem pędzelkiem uważając, by zbyt nie popaćkać elementów:-)

Drugą częścią operacji było roztarcie farby za pomocą szerszego i twardszego pędzla. Jak wiadomo farba, nawet ta najlepiej dobrana, często może odznaczać się od wydruku. Takie rozcieranie prawie zaschniętej farby (tutaj trzeba wyczuć chwilę) daje dobry efekt rozmycia i połączenia koloru wycinanki i retuszu staje się mniej widoczne.

Na koniec efekt całej operacji na przykładzie tego najgorszego wahacza, o którym wcześniej wspominałem:-) Jak na moje możliwości (brak oka i "sejsmiczne" ręce) wyszło OK - głównie dzięki przedstawionej lupie:-) Nie jest to może poziom czystości Piotra P., brzydala, Kruszyny czy Cordela, ale jestem zadowolony z efektu:-) Resztę czarnych i białych pól również starałem się zamalować, nie paćkając przy okazji wszystkiego dookoła:-)

--
StuGu

06-06-22 18:23  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Piotr P. 

Na Forum:
Relacje z galerią - 3
Galerie - 3

- 1

Takie poniedziałki to ja lubię :-) Wyszło jak zwykle fantastycznie. Z tak doskonale dobranym kolorem retuszu nie musisz się obawiać żadnych błędów projektowych. Wszystkie łączenia porobiłeś tak, aby te retuszowane miejsca były głównie od spodu zatem i tak nie będzie nic widać. Po prostu świetna robota :-)

Ta lupa co kupiłeś to też super sprawa. Ja również używam podobnej i też najczęściej x2. Czasem zakładam x3,5 ale niezbyt wygodnie się wtedy pracuje bo nos ma się praktycznie przy samej macie i męczą się oczy oraz plecy. Niemniej jednak jakość sklejania rośnie wraz z powiększeniem :-) Obchodź się z nimi ostrożnie bo ja jedne oprawki połamałem przy zakładaniu na mój wielki łeb. Pękły w okolicy skroni tuż przed zaczepem tak, że nawet opaski nie mogłem potem użyć. Od tamtej pory używam innej lupy ale już z opaską.

Czekam z wypiekami na twarzy na Twoje kolejne wpisy StuGu. To prawdziwa uczta dla oczu. Każdy z nich przybliża też do wyzwania jakim będą gąski, których jestem niezmiernie ciekaw :-)

--
Pozdrawiam
Piotrek

W budowie: Tiger P
Skończone: PzKpfw VI Tiger Ausf. H1 Mały Modelarz 4-5/98

Post zmieniony (06-06-22 21:21)

06-06-22 19:16  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Tommy T.B. 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 4
Galerie - 5

Szaleniec... 😲
Szacun Grzesiu za te wszystkie rurki i rureczki... że też Ci sie chciało... 😁
Wahacze i retusz pierwsza klasa!
Co do bryli wspomagających - mam i ja 😁👍

06-06-22 20:06  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
jhradca 

Na Forum:
Relacje w toku - 5

Stugu - Twoje relacje zawsze pasjonują. A wpisy z dużą iloscią zdjęć i opisem wykonania cieszą potrójnie. A wahacze - prima sort !

--

06-06-22 21:06  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Piterpanzer 

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 9

Grzesiu wszystko pięknie, ale powiedz, czy te rurki są puste w środku?
Myślisz, że utrzymają ciężar modelu i szybko nie zgubią symetrii?
A może je zaglutowałeś od środka?

--
PITERPANZER

06-06-22 21:15  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

Te największe, łączące się z mniejszymi pod kątem prostym, są puste, ale o nie się raczej nie obawiam.
Natomiast mniejsze tuleje od strony kadłuba oraz te białe (osie kół jezdnych) zostaną na pewno wypełnione.
Każde gotowe podzespoły nasączam też dość mocno rozcieńczonym lakierem olejnym Revell, co usztywnia karton.
W ostateczności można je zaglutować SG.
Prawdopodobnie i tak będę wszystko przyklejał do kadłuba dopiero po wykonaniu kół, więc będzie czas na podjęcie ewentualnej decyzji:-)

--
StuGu

06-06-22 21:18  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
stary 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 4
Galerie - 1

- 2

A ja jestem zawiedziony ;)
Bez lupy spoko ale z lupą? Raster na retuszu do uzupełnienia bezwzględnie :)))

--
Ukończone
HMCS AGASSIZ
Okręt WOP
Holownik portowy

06-06-22 22:49  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
MARIUSZ 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 18
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

- 10

Jak zwykle dziękuję za kolejny odcinek, trzymający w napięciu podobnie jak wcześniejsze...Piękna robota jak zawsze.

--

Mam profil na FB.

07-06-22 15:24  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Viz 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 4
Galerie - 3

Niby tylko wahacze, niby tylko rurki a ogląda się jak zwykle super, patentu z blendowania retuszu z nadrukiem przy pomocy twardego pędzla nie znałem i na pewno zastosuje :)
Nie mogę się doczekać złożonego całego zawieszenia z gąskami :)

07-06-22 16:08  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Jaroslav 

Na Forum:
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 3
Galerie - 9

Grzechu,
Szacun za takie podejście do materii.. elegancko pokazujesz młodym, ze da się skleić świetny model "prosto z pudełka"
Ja mimo lat nie mam wciąż zaufania do takich rurkowych wahaczy i wolę rzeźbić od zera w litym papierze ale to tylko moja fanaberia....
kawał świetnej, modelarsko-dydaktycznej roboty ;D
Pozdr.

--
GG 6801515

14-06-22 19:38  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Viking_BB 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 6
Galerie - 14

Bryle powiadasz… no, w brylach to już chyba większość z nas pracuje ;) a robota z wahaczami - istne szaleństwo :)

--
Pozdrowienia z Czech
Marcin
---------------------------------------
Dumny właściciel: kartonowakolej.pl
Dumny członek: Bielska Strefa Modelarska

14-06-22 22:51  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Mariaszek 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 11
Galerie - 4

Relacja prowadzona w starym, dobrym, choć coraz rzadziej spotykanym stylu. Za to szacunek po raz pierwszy.

A za wykonanie szacunek po raz drugi.

Natomiast z Cordelem nie ma się co porównywać. On pracuje swoim sposobem pracy, którego i tak nikt poza nim nie rozumie:).

--
Ukończone: "Czarny Kruk", "Wolf", "Vesuvius" (1890), "Fuso" (1904), "Mecidiye" (1903), "Swietłana" (1898), "Kersaint", kościół sv.Jilji, kościół z Krpy, HMS "Vega", "Chin Yen", "Pinta", kościół z Vroutek
Nieukończone: "Mercury", HMS "Cotswold"
W budowie: HMS "Captain"(1870)

15-06-22 11:47  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Rafael 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 11
Galerie - 5

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

- 2

Grzesiu, mógłbyś podać namiar na te bryle?

--
Pozdrowienia
Rafael
LSM member ;)

Dobry projektant zaprojektuje model który sklei każdy, nawet najgorszy modelarz.
Kat

15-06-22 12:00  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

Rafał - proszę Cię bardzo: taniej o kilkanaście złotych niż ja kupiłem:-)

https://allegro.pl/oferta/lupa-naglowna-okulary-precyzyjne-mocny-led-lekka-10824931092

Wpisz "lupa nagłowna" w wyszukiwarce Allegro i masz do wyboru, do koloru:-)

Jedynym mankamanetem tych moich jest chyba to, że jak włożysz baterie (3 małe paluszki AAA) to okulary robią się cięższe i po jakimś czasie trochę boli nos:-)

--
StuGu

16-06-22 09:44  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Viking_BB 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 6
Galerie - 14

Rafał, ja kupiłem takie na baterie zegarkowe - są lżejsze, a szkiełka mają chyba takie same.
https://allegro.pl/oferta/lupa-naglowna-okulary-precyzyjne-mocny-led-350-11261013954

--
Pozdrowienia z Czech
Marcin
---------------------------------------
Dumny właściciel: kartonowakolej.pl
Dumny członek: Bielska Strefa Modelarska

18-06-22 11:55  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
MARIUSZ 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 18
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

- 10

StuGu, Tommy TB zaczyna Cię ścigać z relacją swojego StuG’a... Z tej samej wycinanki.

--

Mam profil na FB.

18-06-22 14:44  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Tommy T.B. 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 4
Galerie - 5

No no... Mariusz, o żadnej rywalizacji nie ma tu mowy :-)
Po prawie trzech latach, Grześ i jego relacja była iskrą, aby w końcu ruszyć z tym projektem :-D

Ale nie ukrywam, często podglądam jak StuGu rozwiązuje problemy techniczne i czekam z niecierpliwością na dalsze aktualizacje :-)

Post zmieniony (18-06-22 14:45)

18-06-22 17:42  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
MARIUSZ 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 18
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

- 10

Nie chodziło mi o niezdrową rywalizację, a jedynie o mobilizację naszego szanownego Kolegi do kolejnej aktualizacji relacji z budowy modelu, jakże pasjonującej... ;-)

--

Mam profil na FB.

20-06-22 09:26  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

Mariuszu - moje tempo a raczej czasowy jego brak to juz chyba mój znak firmowy:-) Nic na siłę:-) Czasem dopada brak weny, czasem człowiek ma do roboty co innego:-) Za tydzień wyjeżdżam na dwutygodniowe wakacje, więc przerwa dłuższa raczej będzie, chociaż...:-)
Teraz pracuję nad kołem napędowym, które - jak dla mnie - jest elementem bardzo trudnym i stresującym:-) Ale być może uda mi się jeszcze przed urlopem pokazać moją walkę z materią:-)

Co do StuGa Tomka - to zupełnie inne bajki, inne podejście do modelarstwa, w dodatku inna wersja, ale to wszystko dobrze:-) Nawet bardzo:-)

--
StuGu

30-12-22 01:33  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

Witajcie po ponad półrocznej przerwie.
Można by powiedzieć - jak zwykle u StuGa - dobrze żarło i zdechło.
Przestoje oczywiście były, aczkolwiek budowa ciągle, choć mozolnie, brnie do przodu:-)

Od ostatniego wejścia antenowego dużo się działo, acz nie miałem weny do relacjonowania. Jednak dzisiaj chciałbym przełamać tę niemoc i na początek skupić się nad kołami jezdnymi, które jako bardzo pracochłonne, przysporzyły mi kolejnych siwych włosów:-)

Zacząłem od tarcz.

Przy pomocy sztancy biopsyjnej o średnicy 2mm oraz ołówka automatycznego 1mm wyciąłem wszystkie otwory. Pierwszy raz używałem sztancy w moim warsztacie i na tyle mi się to spodobało, że mam ich obecnie kilkanaście we wszystkich dostępnych rozmiarach. Niektóre musiałem zakupić dwukrotnie, gdyż moje nadprzyrodzone moce spowodowały uszkodzenie końcówek:-) W każdym razie sztance robią robotę:-)

Po sklejeniu opasek okalających tarcze, połączyłem je parami wsuwając jedne w drugie. Tutaj szacunek dla Mariusza - elementy weszły tak idealnie na styk, że zapomniałem je ze sobą skleić:-) Zorientowałem się dopiero po osadzeniu tarcz na widocznym schodku:-)

Tarcze uformowałem, skleiłem i wyretuszowałem, a potem umieściłem wewnątrz przygotowanych opasek. Kolejny raz pięknie siadło, więc docisk kulkami był tylko symboliczny, aby wyrównać elementy w poziomie.

Przyszła kolej na bandaże.

Szkielety podkleiłem na tekturę 1mm. W instrukcji zalecano grubość o połowę mniejszą, ale ja ufam bardziej pancernym elementom, co potem odbiło się na moich paluchach:-) Wycinałem te pierścienie skalpelem Excela, bo w Olfie połamałbym pewnie wiele ostrzy:-)

Podobnie jak poprzednio, przygotowałem sobie zewnętrzne paski i wklejałem w nie szkielety kół po obu stronach, Niewielkie szpary zalewałem od wewnątrz szybkoschnącym wikolem firmy Pattex :-)

A tutaj sklejone ze sobą tarcze i szkielety bandaży.

Następnie uformowałem i przykleiłem boczne elementy bandaży, a ich zewnętrzne krawędzie również "przejechałem" rozcieńczonym wikolem.

Boczne ścianki minimalnie wystawały poza obrys koła, więc musiałem je zeszlifować, aż do uzyskania jednolitej powierzchni.

Bandaże trzeba było pomalować, do czego wykorzystałem aerograf:-) Środki zakleiłem taśmą i pod niewielkim ciśnieniem nanosiłem farbę. Powstał dość ciekawy efekt - mocno matowy i chropowaty. Przypominało to nawet gumę:-) Ale że trzeba było to na razie zabezpieczyć, polakierowałem wszystko rozcieńczonym, błyszczącym Revellem.

Obręcze, które jak widać na pierwszym zdjęciu dzielnie wyciąłem, poleciały niestety do kosza:-) Ich wewnętrzna średnica była zbyt mała i musiałem wyciąć z zapasu koloru nieco poprawione elementy, dodatkowo zmniejszając ich średnicę zewnętrzną.

Powstała taka oto kupka kół, które trzeba było teraz połączyć w pary - 12 jezdnych i 2 zapasowe.

Aby mieć kontrolę nad równym przyklejeniem kół, zbudowałem prosty szablon. Zapewniło to współosiowość obu połówek a wykałaczki posłużyły do dokładnego pozycjonowania otworów, aby były w jednej linii:-)

Na koniec zostało jeszcze wykonanie i przyklejenie dekli, które jak całe koła są nieco uproszczone. Śrubki wyciąłem z kartonu, którego kolor jak widać ładnie licuje z tym wycinankowym. Odpadło zatem mozolne retuszowanie boków tych maleństw:-)

No i rzut oka na wszystkie gotowe już koła jezdne. Męczyłem się nad nimi trochę czasu, ale z efektu jestem dość zadowolony. W zasadzie nie robiłem jeszcze kół, których bandaże byłyby pochylone, więc kolejne doświadczenie do kolekcji.

Pokazałem dość dokładnie proces powstawania kół, ale przez te ostatnie 6 miesięcy nie tylko one były na tapecie:-)

Tutaj coś na deser:-)

Zabrałem się niedawno za uzbrojenie, które jest już gotowe, chociaż lufa leży sobie spokojnie w pudełku i czeka na finalny montaż, gdy już nie będzie obaw o jej uszkodzenie:-)

Oczami wyobraźni możecie sobie jeszcze zwizualizować rolki powrotne - też już gotowe, ale jeszcze nie obfotografowane:-)
Właściwie dłubię co chwilę jakieś elementy, składam to do pudełek i czekam na montaż ostateczny:-) Na pewno pierwszym etapem tegoż będzie sklejenie do kupy układu jezdnego, żeby można było zabrać się za gąsienice:-) A koła napędowe są też rozpoczęte:-)
Zatem dzień sądu coraz bliżej:-)

A ja mam nadzieję, że w Nowym Roku będę prowadził relację bardziej systematycznie, bo to też nakręca do dalszej pracy:-)

--
StuGu

30-12-22 06:30  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
IJN Łukasz 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1
Galerie - 17

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

O gad demet aleś teraz dołożył do pieca.

--
Optymista myśli, że świat stoi do niego otworem,
Pesymista wie co to za otwór ...

W stoczni:
IJN Chikuma , IJN Fuyuzuki

Galerie :
IJN Ise , IJN Akagi , IJN Yahagi , IJN Yugumo , IJN Hiei , IJN Ishigaki , IJN Shimushu , IJN Tama , IJN Kiji ,
IJN Kitakami , IJN Akitsushima , IJN Akizuki , IJN Hiburi ,
IJN Hatsushimo , IJN Isuzu .

30-12-22 07:52  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Kuba2025 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 2
Galerie - 2

Witam,

Świetna robota.
Co do sztanc biopsyjnych potwierdzam - chyba nie ma lepszego i prostszego w użyciu narzędzia. W moim przypadku szybciej dezelują się (nie wiedzieć czemu) te większe średnica - od 5mm wzwyż. Następuje wyszczerbianie i deformacja ścianek tnących.
Co do wycinania większych kółek / obręczy - nie wygodniej było by korzystać z cyrkla niż wycinać ręcznie skalpelem, w szczególności w tekturze 1mm??

Pozdrawiam,
Kuba

30-12-22 08:20  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
brzydal 

Na Forum:
Galerie - 1

- 3

Precyzja na medal. Świetnie to wygląda. Podziwiam również oporządzenie taktyczne fachowo dobrane do potrzeb misji (maska i okulary).

Pozdrawiam!

--
W budowie: TKS, Chi-he. Gotowe: Tiger. 50 lat MM: Wz. 29 i Wz. 34, Renault R17, T-38.

30-12-22 11:07  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
stary 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 4
Galerie - 1

- 2

No tak, maska!
A ja się zastanawiałem dlaczego mi takie cudeńka z pod rąk nie wychodzą :-)

--
Ukończone
HMCS AGASSIZ
Okręt WOP
Holownik portowy

30-12-22 11:49  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
ReVan_1991 

Na Forum:
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 11
Galerie - 29

- 11

Twoja praca to niestety największy demotywator. Uznaj to za komplement :D

--
GEKO member

30-12-22 12:23  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 1

lufa a konkretniej jej końcowy element, którego nazwy zapomniałem (kierownica spalin, reduktor odrzutu czy jeszcze inaczej?) podoba mi się najbardziej

--
pozdro
Wojtek
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
Ja każdy model potrafię schrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Cerkiew
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej

30-12-22 14:46  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Viz 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 4
Galerie - 3

Piękne te koła i hamulec wylotowy na lufie też super :)

Co do sztanc też się zgodzę z Tobą i Kubą, zacząłem używać przy Kingtigerze, i mniejsze rozmiary są super, te o średnicy 4mm i wzwyż szybko się szczerbią przy grubszej tekturze i raczej ich będę musiał kupić więcej.

Za to mam pytanie o narzędzie zakończone metalową kulka(4 zdjęcie w ostatnim poście), rzuciło mi się w oczy już w kilku relacjach z różnymi średnicami kulki i próbowałem je namierzyć żeby sobie coś takiego kupić. Jednak wyniki w googlu hasła "patyk/pręt z kulką" są dalekie od zadowalających, więc jak byś mnie poratował jak to ustrojstwo się nazywa to byłbym wdzięczny :)

30-12-22 17:25  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

Szczerze mówiąc to z hamulca wylotowego jestem bardzo zadowolony - szczególnie, że wszystkie elementy składowe były klejone na styk. Poza tym retusz też udało się zrobić w miarę pasujący do druku. Wprowadziłem w nim pewne zmiany, by był bardziej podobny do oryginału, a także poszerzyłem wielkość otworu wylotowego, który nie odpowiadał w skali kalibrowi 75mm.

Sztance o średnicy powyżej 4 mm faktycznie można łatwo uszkodzić - głównie podczas wycinania w grubszej tekturze. Ale i 3,5mm udało mi się pogiąć. Wczoraj odebrałem paczuszkę z kolejnymi na zapas:-) Myślę, że to kwestia wprawy w odniesieniu do siły nacisku.

Viz - narzędzia o kulistych zakończeniach można spotkać w różnych rozmiarach.
Te większe można kupić na przykład tutaj lub tutaj.
Są też mniejsze zestawy, jak takie combo albo taki zestaw. Te ostatnie kulki zakupiłem ostatnio w Przeciszowie na stoisku MODEL-KOMu - w sumie nie wiem po co - mam teraz 3 komplety:-) Ale od przybytku głowa nie boli:-) W każdym razie, podobnie jak sztance, te kulki sprawdzają się znakomicie:-)

Wpisz po prostu w Google'a hasło "narzędzia do modelowania" - będziesz mógł przebierać jak w ulęgałkach:-) Opróćz kulek można znaleźć jeszcze wiele interesujacych narzędzi:-)

--
StuGu

30-12-22 18:48  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
QN 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 23
Galerie - 8

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 3

Oj Stugu, miazga jak zwykle...

--
Pozdrawiam

------------------------------------------------------------------------

30-12-22 19:14  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Tomasz K. 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 6
Galerie - 53

- 11

Dobrze, że się w porządną maskę zaopatrzyłeś - chemia swoje robi. Tylko zostań przy drewno a nie ropo-pochodnych :)
Btw. a wykonanie - idealność powtarzalna ;)

--
Pozdrawiam!
Po za klejeniem - malarstwo i rysunek http://sabbstone.deviantart.com/

30-12-22 19:30  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Viz 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 4
Galerie - 3

Dzięki StuGu, zamówię któryś z zestawów w przyszłym roku :)

30-12-22 22:42  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
MARIUSZ 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 18
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

- 10

Nawet nie wiesz, jak się ucieszyłem z kolejnego odcinka serialu.
I jak bardzo na niego czekałem...
Nie zawiodłem się. Miazga!
Gratuluję i dziękuję za wrażenia estetyczne z najwyższej półki!
Na Nowy Rok 2023 życzę Ci zdrowia i sprawnej, często i tak pięknie relacjonowanej pracy modelarskiej!

--

Mam profil na FB.

31-12-22 18:48  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
GTiStyle 

Na Forum:
Relacje z galerią - 1

przy wycinaniu tak maleńkich nakrętek naklejasz sobie jakiś szablon?

01-01-23 10:52  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
jhradca 

Na Forum:
Relacje w toku - 5

Koła i hamulec wykonane perfekcyjnie. Ale czy nie myślałeś aby zrobić te dekielki w kołach bardziej półokrągłe ? Choćby delikatny szlif bo retusz dobrany świetnie albo nowe kołpaki z zapasu koloru.

--

Post zmieniony (01-01-23 10:58)

01-01-23 11:02  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

Myślałem, myślałem:-)
Na razie z lenistwa zapewne zostawiłem tak jak jest bo krążki są właśnie z zapasu koloru;) Ale koła nie są jeszcze przyklejone, więc wszystko może się zdarzyć:-) Podejdę pewnie jeszcze do tematu, skoro już wszedłeś mi na ambicję;-)

GTiStyle - przy wycinaniu nakrętek korzystam z wydrukowanych na cienkim papierze nakrętek, które taśma przyklejam do tektury i tnę ręcznie. Dlatego są nierówne:-) Ale cenię sobie hand-made:-)

Kuba2025 - Próby z cyrklem też oczywiście były, ale pomimo posiadania tego narzędzia już dłuższy czas, nadal nie potrafię go okiełznać:-) Ręczne wycinanie dawało mi większą kontrolę, chociaż trwało dłużej. Ale nie ustaję w wysiłkach, by w końcu kiedyś opanować pracę z cyrklem olfy - czy jakimkolwiek innym:-)

--
StuGu

02-01-23 11:21  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
GTiStyle 

Na Forum:
Relacje z galerią - 1

po wycięciu nakrętek ten "szablonik" jest odrywany?

02-01-23 11:30  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Piotr P. 

Na Forum:
Relacje z galerią - 3
Galerie - 3

- 1

StuGu nie uchronisz się. Zapodawaj tutorial na nakrętki. Też chętnie podglądnę :-)

A co do Twojej pracy to chyba już wszystko zostało powiedziane na dwóch stronach komentarzy. Poprostu klasa. Czytam każdy Twój wpis z wypiekami na twarzy :-)

--
Pozdrawiam
Piotrek

W budowie:
Skończone: Vickers Medium Mk.l, Tiger P, Tiger Ausf. H1, Szalupa holenderska, BF-109, Wz.29,

02-01-23 11:36  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

jhradca - Twoja podpucha okazała się bardzo skuteczna, bo wczoraj siadłem do tych dekli jeszcze raz:-) O odrywaniu czy szlifowaniu nie było mowy - za duże ryzyko uszkodzeń, ale wpadłem na inny pomysł.

Dołożyłem na wierzch uformowany na kulkach element, wcześniej naklejając na środku krążek o średnicy 1,5 mm i grubości 0,5mm

Ponieważ dekle chyba wystawały nieznacznie poza obrys koła, więc moja modyfikacja ma sens:-) Ten krążek spełnia funkcję podparcia dla kopułki, bo nieco ją spłaszczam po przyklejeniu brzegów - słabo to widać na zdjęciu.

Piotr P. - nie bardzo wiem o jaki tutorial chodzi:-) Po prostu drukuję nakrętki na zwykłym papierze, przyklejam kawałek ze śrubkami dookoła taśmą i wycinam. Papierek wyrzucam, zostaje sama śrubka z tektury o konkretnym kolorze:-) Moje wywód lepiej zobrazuje zdjęcie:-)

Mam poczucie, że tym wyjaśnieniem Cię rozczaruję, bo to przecież ani odkrywcze, ani skomplikowane :P

A propos śrubek, zastanawiam się nad zakupem zestawów wycinanych laserowo - wielkości 0,5/0,6/0,8mm, bo te od 1mm jestem jeszcze w stanie w sposób akceptowalny wyciąć. Pół milimetra to już jednak ponad moje siły i chyba bez sensu się silić na coś, co i tak nie ma prawa dobrze wyjść:-) A te maleństwa przydają się w wielu miejscach:-)
--
StuGu

02-01-23 12:40  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
jhradca 

Na Forum:
Relacje w toku - 5

StuG, to nie była żadna podpucha, nieśmiałbym. Właśnie tak sobie wyobrażałem sposób wykonania i widząc/znając Twoje możliwości zastanowiło mnie dlaczego, mając drugi egzemplarz, nie pokusiłeś się o zrobienie tego elementu, którego wykonanie w wielu modelach III i pochodnych jest uproszczone we wkurzająco prymitywny sposób (podobnie jak tarcze kół w IV angrafu). Efekt jaki osiągnąłeś znakomity, jak zwykle. 👍👏

--

02-01-23 12:52  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

To na pewno z mojego wrodzonego lenistwa:-)
Ale od czego się ma kolegów na forum:-) Tego sie nie dało obronić, trzeba było poprawić:-)
Dzięki za motywację do działania:-)

BTW - mam 3 egzemplarze tego modelu:-) Trzeci zdobyłem przypadkiem, gdy Mariaszek przekazał mi swoją nagrodę z Przeciszowa :P

--
StuGu

02-01-23 13:58  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Piotr P. 

Na Forum:
Relacje z galerią - 3
Galerie - 3

- 1

Zdjęcie wszystko wyjaśnia. GTiStyle z pewnością też będzie Ci za nie wdzięczny. Ja mam tendencję do nadmiernego komplikowania sobie prostych rzeczy dlatego uważam, że nie ma głupich pytań i mądrego zawsze dobrze posłuchać :-)

--
Pozdrawiam
Piotrek

W budowie:

02-01-23 16:22  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
El Comandante 

Na Forum:
Relacje z galerią - 6
Galerie - 11

Zbliżenia podobno pokazują wszystkie mankamenty a tutaj niczego nie widać. Podejrzewam podstęp.

Kopułki pięknie dopełniają koła, świetna robota prezydenta klubu trzęsących rąk :D

--
GEKOn

02-01-23 17:50  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Piterpanzer 

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 9

Zuch, tym kółkom ten dekiel po prostu się należał.....

--
PITERPANZER

02-01-23 17:54  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
ReVan_1991 

Na Forum:
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 11
Galerie - 29

- 11

Grześ, tym tutorialem zmieniłeś mi życie, serio!

Co do laserowych nakrętek, czy nitów to ja się przejechałem na takich 0.5 mm chyba to były w orliku kupione, żaden nit nie miał nawet kształtu zbliżonego do kółka

--
GEKO member

04-01-23 08:35  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Tommy T.B. 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 4
Galerie - 5

Grześ, w końcu się doczekałem - efekt miazga 😀👍
Jak zobaczyłem te kółka, to tak jakby mnie ktoś p...ł 230V 😁

Piękna mistrzowska robota. Czekam na więcej!

06-01-23 14:49  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

Tak jak napisałem - prowadzenie relacji nakręca, więc jedziemy dalej:-)
Tym razem nie będzie spektakularnie, bo i już zaległości nie ma:-)

Jeszcze zanim zabrałem się za koła jezdne, na warsztat poszło koło napędowe.
W pewnym momencie jednak wena odeszła i poszło w kąt, w takim oto stanie:

Zębaty wieniec podkleiłem na nieco grubszy karton niż wynikałoby to z instrukcji. Wydawały mi się jakieś zbyt wiotkie. Mam nadzieję, ze będą dobrze pasować do gąsienic:-)

"Główne" elementy koła nie były skomplikowane w budowie, ale trzeba je jeszcze dobrze powyginać, by okrąg był okrągły:-) Poza tym po pierwszy przymiarkach do wieńców nie pasuje mi to idealnie. Chyba właśnie dlatego straciłem wtedy wenę do tych kół:-)

Osłony śrub sklejone na styk wyszły nawet znośnie:-) Być może ukształtuję je jeszcze na mokro kulkami - może się nie rozlecą. Myslę też, by na jednym kole śruby zostawić odkryte - będzie ciekawiej:-) Dekle niestety nie wchodzą idealnie - są ciut za duże. Przerobię ich górną część, wstawiając tam śrubę mocującą.

Te małe odbojniki tez powstały już jakiś czas temu, nawet są przyklejone do kadłuba - oczywiście z gustowną śrubką na górze:-) Kiedyś pojawią się na zdjęciach całości:-) Czarne krążki wykonane z papieru barwionego w masie.

Najświeższy temat to amortyzatory pierwszych i ostatnich kół jednych

Elementy mimo, ze niewielkie, pochłonęły mnóstwo czasu - coś koło 3 wieczorów:-)
Górna część jest uproszczona - bardzo słabo przypomina oryginał, w następnym StuGu na pewno to poprawię:-)
W kilku miejscach podrasowałem i dodałem to i owo, chociaż dodatkowe części nie byly zazwyczaj większe niż 1mm:-)
Tam, gdzie występował szary nadruk, nałożyłem metalizer, Mr. Hobby MC 213, imitujący stal nierdzewną. Wyszło sympatycznie:-)

--
StuGu

06-01-23 15:13  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
MARIUSZ 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 18
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

- 10

Smakowite szczegóły. Dziękuję za kolejny odcinek relacji. Nie zawiodłem się!

--

Mam profil na FB.

13-03-23 21:37  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

Cześć,

Kolejne tygodnie minęły, czas więc przypomnieć o sobie - a przede wszystkim - modelu.
Nie ma jakichś oszałamiających postępów, ale cały czas cos się dzieje, chociaż dominuje chaos:-)
W relacji zapewne też go nie zabraknie:-)

Zacznijmy od elementów najstarszych:

Koła podtrzymujące zwane też rolkami powrotnymi. Kilka zmian w stosunku do projektu - pomalowanie bandaży na czarno, dodanie obręczy z każdej możliwej strony, zmniejszenie średnicy dekli oraz dodanie śrub. Jak widać, jedna zdążyła się rozwarstwić, ale to już zostało naprawione.

Drobiazgi w postaci stelaży na koła zapasowe, których miejsce jest na błotnikach. Tutaj też dodane śrubki, podklejone również "uszy". Nic specjalnego:-)

Skrzynka narzędziowa, która również została nieco zwaloryzowana - uchwyty, zawiasy no i jak zawsze kłódka - wszak bez niej żadna skrzynka nie może się obyć:-) Ale chyba najbardziej udał mi się tutaj retusz:-)

Elementy, które według numeracji powinny być wykonane już dawno, zrobiłem dopiero teraz. Ograniczniki skoku wahaczy były uproszczone - nie miały prawidłowego kształtu w dolnej części i brakowało kątowników. Postanowiłem to poprawić, wydłużyłem ślizgi, dodałem dolną, wystającą poza kraniec wanny część, by bardziej przypominało to wszystko oryginały, aczkolwiek do perfekcji to im jednak daleko:-)

Ślizgi, po których poruszały się wahacze, potraktowałem metalizerem Mr.Hobby, a wszystkie elementy przykleiłem do wanny kadłuba.

Same wahacze był wyposażone wcześniej w tuleje, spełniające funkcję osi kół jezdnych. Ponieważ tuleje - jak sama nazwa wskazuje - były puste, trzeba było je czymś wypełnić. Pierwsza myśl to wycinane krążki z tektury lub zwijany ciasno papier. Wybrałem coś innego.

W modelarskich "PrzyDaSiach" znalazłem prawie idealne, pod względem średnicy, okrągłe patyczki bambusowe. Prawie, gdyż były minimalnie za luźne, ale to można było łatwo poprawić.

Patyczki oklejałem pojedynczą warstwą papieru milimetrowego, a potem odcinałem odpowiedni odcinek. Bambus jest na tyle miękki, że spokojnie można do tego używać nożyka Olfy, wyłamując końcówkę i szlifując kilkoma ruchami papieru ściernego:-)

Całość prawie gotowa...

...wszak po drugiej stronie wahaczy trzeba było zrobić podobna operację. Tutaj jednak - a było to wcześniej - wykorzystałem tekturowe krążki średnicy 4mm, wycięte sztancą biopsyjną. Końcówki okleiłem podwójną warstwą papieru milimetrowego szerokości ok. 1,2 mm, aby z lekkim oporem weszły w przygotowane otwory na bokach wanny kadłuba.

Na koniec przymiarka do całości. Wyszło nawet obiecująco. Na ramionach wahaczy dojdą jeszcze elementy do ślizgów, których nieprawidłowe miejsca przyklejenia na środku osi wzdłużnej wahaczy zamalowałem.

Nie mogłem się oprzeć i przymierzyłem koła jezdne, wcześniej wykonując z kilku warstw tektury piwnej podkładkę, by ustalić odpowiedni prześwit kadłuba

Wybaczcie mocno robocze zdjęcia - są tylko poglądowe:-) Już wiem, że minimalnie trzeba będzie podnieść koła, ale to załatwi się, podkładając odpowiedniej grubości tekturę z każdej strony. Aby pozbyć się niewielkich szpar na stuku wahaczy z kadłubem, dodałem niewielkie papierowe obręcze, których praktycznie nie widać:-) Wiem też, że koła będą musiały być bliżej wanny - skrócę po prostu osie kół, na których mam zapas.
Ale to wszystko później, gdy wszystkie koła będą gotowe i ustalę ich wzajemne położenie.

A pozostałe koła - napędowe i napinające są cały czas rozgrzebane, ale cos tam dłubię:-)
Jako dowód i zapowiedź kolejnego wejścia antenowego, zdjęcie osi i kołpaków, gdzie znowu rozwarstwiła się imitacja śrubki:-)

Tutaj też drobne zmiany nastąpiły, ale o tym już następnym razem.

--
StuGu

13-03-23 22:51  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
MARIUSZ 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 18
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

- 10

Pięknie. Jak równo i czysto - jak w prawdziwej fabryce...
Może za wcześnie zadam to pytanie : czy przewidujesz jakieś „brudzenie” modelu na koniec?
Teraz wygląda jak prosto z salonu volkswagena... ;-)
Nadal wykonanie na najwyższym poziomie!

--

Mam profil na FB.

13-03-23 23:05  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Spychacz 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Z kołami jezdnymi od razu lepiej się prezentuje. Podziwiam sterylne wykonanie i idealny retusz.

--
Relacja: ARIZONA
Relacja z galerią: NAGATO , FUSO
Galeria: RICHELIEU , KING GEORGE V
Slayer \m/

14-03-23 08:30  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Wojtuś 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 3

Dobra dobra, kółka, kółeczka, rureczki, pierniczki... Pokaż samo gęste. Gąski :>

--

"Tak tak, nie tylko żuczki potrafią ulepić z byle g.... cos ciekawego:-) Modelarze to ich bliscy pobratymcy:-)" - StuG

14-03-23 15:40  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Piterpanzer 

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 9

Nie będę kadził bez sensu, po prostu podoba mi się.

--
PITERPANZER

14-03-23 16:12  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Borowy 

Na Forum:
Relacje z galerią - 13
Galerie - 3

- 2

Witam. Ślicznie wygląda to co już wykonałeś.

--

Wykonane:
ORP Błyskawica , ORP Piorun , Torpedowce Kit i Bezszumnyj , Torpedowiec A-56 , Torpedowiec ORP Kujawiak , ORP Burza - stan na 1943 r , Pz.Kpfw. III Ausf J , T-34 , IS-2, Komuna Paryska , Sherman M4A3 , Star 25 - samochód pożarniczy , Zlin 50L/LS , Gaz AA , PzKpfw. VI Tiger I Ausf. H1, Krupp Protze OSP,

W budowie:

Pozdrowienia z krainy podziemnej pomarańczy !

15-03-23 06:43  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Tommy T.B. 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 4
Galerie - 5

Jednym słowem miazga! 😃👍

15-03-23 14:51  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Kylo Ren 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 7
Galerie - 4

- 6

StuGu osiągnąłeś najwyższy poziom sklejania modeli wręcz, że tak powiem nie osiągalny czysto wszystko wykonane. Szacun.

--
W fabryce: Fokker E V KK , Sopwith PUP KK, Lublin R XIII D KK,
Wz.34, Typ 5 Chi-ri

Fabrykę opuśiły:
Fokker E. V. , Mitsubishi A6M2 Zero , F-4F Wildcat , Chi-he , Sopwith F1 Camel MM , Nieuport 11c.1 "BeBe" , 4TP , F-104G Starfighter , Lokomotywa Spalinowa EMD F40PHM-2 , Spowith F1 Camel KK,

15-03-23 19:59  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Rafael 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 11
Galerie - 5

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

- 2

Trochę żeś do pieca dowalił... ;)

--
Pozdrowienia
Rafael
LSM member ;)

Kat

15-03-23 23:25  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
jhradca 

Na Forum:
Relacje w toku - 5

Można powiedzieć to najbardziej niestandardowy standard. Ewentualnie standard super plus.

--

20-03-23 19:07  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Piotr P. 

Na Forum:
Relacje z galerią - 3
Galerie - 3

- 1

Mistrzu, model już teraz prezentuje się obłędnie. Twoja dbałość o detale dosłownie wyrywa z butów. Ale podobnie jak Wojtuś czekam na to gęste co nam zaserwujesz. Dla mnie to będzie post nie do przegapienia, taki do oprawienia w ramkę ;-) Gąski do pojazdów na podwoziu Pz. III lub IV to jest rzecz która skutecznie powstrzymuje mnie przed pocięciem któregoś. Jestem niemal pewien, że już przed rozpoczęciem relacji miałeś plan jak je wydziergać z papieru tak, żeby były piękne i efektowne i żeby się przy nich nie zadziergać na śmierć. Czekam z ogromną niecierpliwością a napięcie, które bezlitośnie stopniujesz, rośnie z każdym kolejnym postem.

--
Pozdrawiam
Piotrek

W budowie:

20-03-23 20:02  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Kruszyna 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Galerie - 3

Zbieram szczenę...

--

21-03-23 09:31  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

Bardzo ładnie, aż się zachciewa, samemu spróbować: ]

--
Zwodowane: Shima, HMS Fiji
Stocznia: pampers HMS Suffolk

03-04-23 20:03  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

Witajcie:-)

Tym razem będzie nieco mniej sążniście, nieco mniej rozwlekle... jak na moje standardy oczywiście:-)

Postanowiłem dokończyć opowieść o kołach napinających :-)

Początki widzieliście na ostatnim zdjęciu w poprzednim wejściu antenowym. Czas na resztę:

Największym wyzwaniem było w miarę równe przyklejenie 8 ramion, które należało na początku przymocować do tulei środkowej. Miejska przyklejenia są narysowane, ale by szybko i przede wszystkim skutecznie umieścić je na swoich miejscach, wyciąłem swego rodzaju elementy pozycjonujące. Samo mocowanie ramion wymagało tylko trafienia w odpowiednie miejsce i panowanie, aby przeciwległe elementy były w jednej linii.

Dziwnym trafem nie wykonałem zdjęć dokumentujących pracę nad samymi ramionami. Nie było w tym jakiejś wielkiej filozofii, ale z 3-4 wieczory nad nimi pracowałem.
Widać gdzieniegdzie białe pola i czarne linie obrysowe, które kilkukrotnie zamalowywałem mocno rozcieńczoną farbą. Szybko to schnie i daje chyba najlepsze efekty jeśli chodzi o zgodność kolorystyczną z wycinanką. Operacja dłuższa, ale bardziej się panuje dan sytuacją.

Następnym etapem było wykonanie obręczy. Za pomocą cyrkla tnącego Olfy wyciąłem odpowiedniej średnicy tekturowe koła, Które pomogły w klejeniu i utrzymaniu odpowiedniego kształtu. Następnie zewnętrzne, skośne części doklejałem kawałek po kawałku na styk rozwodnionym wikolem. Potem zagruntowałem obręcze rozrzedzonym lakierem olejnym Revell.

Gruntowanie było niezbędne, bo wewnętrzne części obręczy były białe. O ile w wycinance elementy wewnętrzne prostopadłej do osi koła części obręczy są kolorowe, to aj ich nie wykorzystałem. Powód - wszystkie zepsułem - poza tym były nieco za szerokie. W każdym razie wnętrze obręczy malowałem opisanym wcześniej sposobem - kilkukrotnie rozrzedzona farbą. Na zdjęciu można zresztą dostrzec różnice po jednej-dwóch warstwach farby i po 4-5:-)

Gotowe obręcze pasowały praktycznie idealnie na delikatny wcisk. Rozrzedzony wikolem zalałem tylko ich łączenia z ramionami. Dokleiłem dekle, przesmarowałem wierzchnią część obręczy farbą metaliczną i tak oto w skrócie powstały koła napinające:-)
Poszły póki co do pudełka, gdzie będą czekać na koła napędowe - te są chyba najtrudniejsze:-)

--
StuGu

03-04-23 22:37  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
MARIUSZ 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 18
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

- 10

Majstersztyk - jak zwykle!

--

Mam profil na FB.

03-04-23 23:10  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
jhradca 

Na Forum:
Relacje w toku - 5

Nieustająco podziwiam...

--

03-04-23 23:19  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
El Comandante 

Na Forum:
Relacje z galerią - 6
Galerie - 11

No tak w sumie to nie wiem co powiedzieć. No bo co można powiedzieć na mikro puzzle z 200 części złożone w idealne w koła. Teraz rozumiem skąd te okrzyki "radości" na SnE. Genialne!

--
GEKOn

03-04-23 23:53  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Piterpanzer 

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 9

Piękne wykonanie, ale brakuje dwóch pierścieni wewnętrznych.
Nie wiem, czy to Ty, czy Mario pominął je w opracowaniu. ;-(
Zęby taśmy gąsienicy płynąc ocierały się o powierzchnię wewnętrzną, a u Ciebie jest tu pustka.
Masz 2 wycinanki to jeszcze to poprawisz, wprawę już masz.

--
PITERPANZER

04-04-23 01:38  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Agand 

Pietrek - obstawiam, że Mario zaopmniał był ;P

--
Pozdrówka
Agand

04-04-23 09:23  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

Piotruś, specjalnie dla Ciebie głos z sali:-)

A poważnie, faktycznie nie zauważyłem tego braku - nie analizowałem jakoś zdjęć koła napinającego, a w modelu nie ma tej wewnętrznej obręczy. Na szczęście jest to proste do poprawienia, o ile oczywiście nie będzie to kolidowało z grubością zębów. Chociaż nie przypuszczam.
Dwie, czy pięć wycinanek nie ma tutaj specjalnie znaczenia, można to zamalować, skoro będzie przetarte metalizerem.
Poprawię w stosownym czasie:-)

Zastanawia mnie też sam końcówka osi dekla. W modelu jest to dziura, w którą wkleiłem tulejkę. Ale z twojego rendera i ze zdjęć wynika, że tak nie było. Nie wiem skąd się to wzięło w modelu.

Model nie jest idealny jeśli chodzi o odwzorowanie niektórych detali, ale np. porównując je z modelami GPM to czasem jest to niebo a ziemia:-)

--
StuGu

04-04-23 11:09  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

IMO bardzo ładnie, mnie się podobuje się.

--

04-04-23 11:37  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Piterpanzer 

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 9

Jak mi przykro, że ......, ale wszystko to ku chwale kartonu odpowiedzialo echo.....

--
PITERPANZER

04-04-23 12:13  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
jhradca 

Na Forum:
Relacje w toku - 5

Brak tych wewnętrznych " pierscieni" nie jest aż tak widoczny i w projekcie pewnie chodziło o niekomplikowanie i tak trudnej w budowie konstrukcji koła. Dla Ciebie Stug ewentualna poprawka to bułka z masłem a dla podgladających, info Piterpanzera, to cenne źródło informacji, że coś można/trzeba poprawić by model był w standardzie plus. W tym kontekście "marudzenie " jest chyba wskazane a tu dodatkowo na czasie czyli gdy jeszcze można poprawić a nie gdy już koła są przylepione. Ta wypustka/śruba na deklu to nie czasem kalamitka?

--

04-04-23 22:28  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
MARIUSZ 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 18
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

- 10

Grześ - ja tam i tak Twój model będę oglądał w Przeciszowie na kolanach... I myślę, że i „konstruktywnym marudom” też będzie się podobał, choć z zazdrości mogą usztywnić kolana... ;-) :D

--

Mam profil na FB.

05-04-23 10:06  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

Mając na uwadze jeszcze zrobienie gąsienic to nie wiem, czy będzie się nad czym pochylać w Przeciszowie:-)
Klękanie przed moją pracę traktuję jako niewybredny żart:-)
Oczywiście z marudą to był również żart - następnym razem po prostu będę sklejał model, którego konstrukcji Piter nie zna:-)
Ogólnie mówiąc - model jest skomplikowany i często mnie nuży. Zastanawiam się nad pocięciem czegoś odpoczynkowego, ale zazwyczaj kończy się to hibernacją któregoś modelu w szafie, więc na razie nie ryzykuję:-)

--
StuGu

13-04-23 19:51  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Bizon 

Na Forum:
Relacje z galerią - 1
Galerie - 11

- 8

Model jak kazdy w Twoim wykonaniu, to miazga dla oczu.

A tak po za tym WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO Z OKAZJI TWOICH URODZIN :)

--
Im trudniejsza jest walka, tym większe będzie zwyciestwo!
"w życiu jest dobrze, gdy jest dobrze i nie dobrze, bo gdy jest tylko dobrze to niedobrze"

14-04-23 18:08  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
stachooo 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 23
Galerie - 22

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 16

- 4

StuGu- "Ogólnie mówiąc - model jest skomplikowany i często mnie nuży"

Nie pomyślałbym, w każdym razie te okrzyki radości, które wydajesz z siebie podczas klejenia nie wskazują na to, by model Cię męczył :D

"Zastanawiam się nad pocięciem czegoś odpoczynkowego..."

W razie czego chętnie służę radą, wiem gdzie takich szukać!

Mariusz - jak wystarczy miejsca na podłodze, to poklęczę obok w Przeciszowie!

--
Pozdrawiam, Stachu

Samoloty z kartonu - mój blog modelarski

Samoloty z kartonu - Facebook

Caponowanie to jest dodawanie elementu baśniowego do modelarstwa.

15-04-23 19:43  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Jańcio 

Na Forum:
Relacje z galerią - 4
Galerie - 13

- 7

Kosmita albo krasnoludek . ;-)

Pozdrawiam serdecznie . Stary PISior .

Jańcio .

--

,,Nie zabijam, nie kradnę, nie wierzę."
,, Pierdu , pierdu a walizki skaczą po peronie !!! "

15-04-23 22:39  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Agand 

Jańcio - krasnoludków w to nie mieszaj ;> .... wyglada na to, że ino kosmity zostają

--
Pozdrówka
Agand

10-07-23 19:04  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

Nie idzie mi ta relacja, tak jak nie bardzo mam wenę do tego modelu. Chyba spodziewałem się czegoś innego, albo po prostu wolę mniejsze pojazdy, w których można zagłębić się w detal, ale w mikro skali, jeśli chodzi o ilość:-) W modelach większych jest to trudniejsze i nużące, przynajmniej w tym wypadku. A zapewne chodzi o moje lenistwo i marudzenie:-)

Wszystko to sprawia, że mimo dość mocno zaawansowanych prac na poszczególnymi elementami, nie mam za bardzo co pokazać. Jakoś zdjęcia też mi nie wychodzą za dobrze, poza tym leń mnie ogarnia, gdy mam wyjąc cały majdan dla uwiecznienia któregoś z etapów budowy.

Ale aby relacja kompletnie nie podupadła, postanowiłem się przypomnieć - działam cały czas, chociaż niestety skokowo.

Nie bawiłem się tutaj w chronologię, przedstawię elementy jak leci:-)

Na początek gaśnica w nieco zmienionej formie. Wycinanka oferuje dość uproszczony element, który postanowiłem w miarę możliwości uplastycznić i zbliżyć nieco do oryginału. Jak na moje trzęsące się łapska, wyszło całkiem znośnie.

Kolejna rzecz to tłumiki z rurami wydechowymi. Tutaj całkowite malowanie - najpierw na czarno, a potem zabawa różnymi farbami i przede wszystkim pigmentami wraz z ich utrwalaniem. Wcześniej jednak zmieniłem położenie rur wydechowych, bo zaproponowane ustawienie było nieprawidłowe. Na szczęście dało się to zrobić w miarę bezboleśnie, zwiększając boczne otwory i przyklejając je pod skosem i pod innym kątem. Niestety podczas prac wykończeniowych, urwała mi się rura tego wydechu z prawej i pomimo prób reanimacji, nie do końca udało mi się zamaskować ten babol. Ale może nikt nie zauważy? Starałem się nie przesadzać z "pomarańczową", świeżą rdzą - raczej szedłem w tony ciemniejsze i pyły - plus oczywiście poczernione końcówki rur.
Całość jest już przytwierdzona na stałe do modelu wraz z osłoną - pokażę prawdopodobnie to wszystko w kolejnym wejściu antenowym:-)

Klocek drewna. Przymierzałem się do niego od dawna i cały czas nie potrafiłem się za niego zabrać. Nie chciałem go robić z papieru, ale jak na złość miałem albo za chude kawałki drewna, albo mocno za grube. Ostatecznie z trzech warstw listewki i odpowiednim przycięciu oraz oszlifowaniu, udało się coś na kształt takiego klocka uzyskać. Mocowania i uchwyt to już była wisienka na torcie:-)
Aby nieco zwiększyć kontrast słojów drewna, pomalowałem klocek brązowym wash-em - 2-3 razy.

Młotek i siekiera to chyba najświeższe "dzieła" - było trochę szlifowania wyciętych z grubsza kształtów trzonków, ale koniec końców wszystko wyszło ok. Trochę posmyrałem elementy metalizerem, ale to pewnie jeszcze nie koniec:-) Zresztą na tym zdjęciu jest fatalne światło, które niewiele z tego pokazuje:-)

Dalsza drobnica - wykonana z kolei najwcześniej. Jest to przykład na chaos podczas tej budowy, gdzie robię jakieś drobiny, zamiast dziergać gąsienice lub błotniki i mieć już "grube" komponenty za sobą. Z drugiej strony detale także trzeba będzie kiedyś wykonać:-) Ale brak planu to też nie jest dobra rzecz:-)
Wracając do elementów - podstawy anten, małe reflektory, w których zrezygnowałem z osłon, reflektor tylny, w którym zastosowałem dwa szkła - czerwone i pomarańczowe (niestety te ostatnie miałem tylko "przydymione") oaz przednie światło Notek. W tym ostatnim wkleiłem szybkę i dodałem na podstawie śrubki, ale porównując go z oryginałem to nie wygląda za okazale. Oczywiście, papier ma swoje ograniczenia, ale jeszcze się waham, czy nie zamówić sobie żywicznego zamiennika i go pomalować:-)

Wreszcie koła napędowe. Ciągle do nich wracałem, po czym odstawiałem po pewnym etapie. Bardzo trudnym momentem wydawało mi się być przyklejenie jakoś sensownie równo obręczy zewnętrznych do wygiętych ramion. W końcu sobie poradziłem, ale stresu było co niemiara:-)
Obecnie koła są już gotowe, w dodatku musiałem nieco skracać tuleję, na której są osadzone, bo nie tworzyły jednej linii z rolkami powrotnymi, które były tutaj wyznacznikiem odległości od boków wanny StuGa. Zapewne zobaczycie je w pełnej krasie niebawem:-)
Zęby wieńców przetarte metalizerem Mr.Hobby - świetna rzecz, ale dość nietrwała i podczas polerowania można ją dość łatwo zetrzeć w całości. Zapewne działałem zbyt szybko i nerwowo:-) Ale z efektu końcowego jestem zadowolony - zęby nie są wyślizgane w sposób jednorodny.

Na koniec ciekawostka, czysto przyrodnicza:-)

Dawno, dawno temu zakupiłem za horrendalne pieniądze zestaw do wybijania sześciokątów foremnych firmy RB Toolz. Wydawało mi się to - mimo ogromnej ceny - znakomitym posunięciem, które miało mi pomóc szybko i sprawnie wykonywać małe nakrętki - a dostępne są tutaj wielkości 0,7/0,85/1/1,25/1,5 i 2mm. Po kilku pierwszych, mało zachęcających próbach, kiedy to papier bardzo często był rozrywany, a brzegi nakrętek postrzępione, wrzuciłem to gdzieś na dno szafy, jako bubel za duże pieniądze:-)
Ostatnio jednak człowiek trochę porozmyślał i zaimpregnował karton klejem cyjanoakrylowym i nagle stała się jasność - wybijanie stało się przyjemne i przede wszystkim skuteczne. Były mi one akurat potrzebne do ośrubowania kół napędowych (czego jeszcze nie widzicie), więc trochę się nawybijałem:-) Retusz śrubek 0,7mm wykonałem podpatrzona metoda na taśmę malarską (koniecznie kilkukrotnie przyklejona do czoła:-)) - fajna, dość szybka robota.

To na razie tyle.
Wybaczcie formę, postaram się wrócić do częstszych i bardziej sensownych odcinków.
Ten był tak na rozgrzewkę - bo nie wszystko tutaj pokazałem:-)

--
StuGu

10-07-23 21:30  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
jhradca 

Na Forum:
Relacje w toku - 5

Pięknie wykonane detale. Tłumiki jak prawdziwe.

--

10-07-23 22:31  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

omg... jak żywe, bardzo staranny wykon, a dodatkowe detale, tylko utwierdzają w przekonaniu, że to kawał solidnej i misternej roboty. Siekierki jak prawdziwe!!111. MEGA

--

11-07-23 00:02  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Piotr P. 

Na Forum:
Relacje z galerią - 3
Galerie - 3

- 1

Jak dla mnie to jest to absolutny top modelarstwa kartonowego i czysta poezja w klejeniu. Lampy wymiatają tak jak i reszta pokazanych przez Ciebie elementów. Myślałem że swoją gaśnicę, w Tygrysie P, zrobiłem fajnie, ale właśnie uświadomiłeś mi jak bardzo się myliłem ;-)
Przedni notek też wygląda zacnie i jestem przeciwko żywicy w tym przypadku. To trochę za duży elent i myślę że będzie się wyróżniał na tle pozostałych elementów kartonowych. Jak już to chyba lepiej zaprojektować go od nowa i wykonać z zapasu koloru. Ale to tylko moje zdanie, a ja lubię sobie utrudniać życie ;-)

--
Pozdrawiam
Piotrek

W budowie:

11-07-23 07:12  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
MARIUSZ 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 18
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

- 10

Kolejny odcinek serialu nie zawodzi widowni!
Pięknie!

--

Mam profil na FB.

11-07-23 08:14  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

Tak PS, odnośnie tego ustrojstwa do śrub, jedyne co mnie przychodzi na myśl, to wybijanie od rewersu. Sam łby tnę z ręki nożem i tu też wychodzi maniana: ], jednak ciężko jest poprowadzić równo nóż, szczególnie w pionie, gdzie zawsze coś ucieknie w jedną albo 2 i wychodzi stożek albo podcięte ścianki. Tak sobie szacuje, może 1 na 10 wychodzi bardzo zacnie. Reszta to szrot mniejszy lub większy, ale i tak nie wyrzucam tylko kleje na model, bo potem i tak tego aż tak nie widać. heheheeh. Więc ta Twoja maszynka może być całkiem spoko.

--

11-07-23 08:41  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Wojtuś 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 3

Maszynka jest spoko, problem z poszarpanym kartonem rozwiązałem jednym heretyckim ruchem. Zamiast kartonu używam płytki pcv 0.3-0.5mm :V

--

"Tak tak, nie tylko żuczki potrafią ulepić z byle g.... cos ciekawego:-) Modelarze to ich bliscy pobratymcy:-)" - StuG

11-07-23 08:58  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

Narzędzie oczywiście jest przydatne, co zresztą starałem się udowodnić. Nad płytkami PCV też się zastanawiałem, bo ta maszynka powstała właśnie z myślą o wybijaniu sześciokątów w takim typie materiałów. Ale co karton, to karton - też można sobie jak widać poradzić:-)
Natomiast cena jest kompletnie z kosmosu - obecnie waha się między 300-400 zł.

Dla zainteresowanych - opis na KFS - https://www.kfs-miniatures.com/hexagonal-punch-die-set/

--
StuGu

11-07-23 09:03  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
=Kondzik= 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 1
Galerie - 1

Ta cena to zapewne uwzględnia podatek od hobby/modelarstwa :)

11-07-23 16:01  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Viz 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 4
Galerie - 3

Przefantastyczna ta drobnica w Twoim wykonaniu :)

11-07-23 23:59  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Piterpanzer 

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 9

Stugu cudne detale, ale.....
klocek pod podnośnik musisz skończyć.
Te żółte taśmy to nie mocowanie klocka, a stalowa taśma scalającą go, by nie rozpadł się pod naciskiem pojazdu.
Taśmy były przybite nitogwoździem ( łeb w kształcie nita)
Dopiero teraz na błotniku było miejsce na klocek, na rogach kalkątowe ograniczniki, a przez środek klocka metalowe mocowanie zamykane motylkiem.
Sorry my Friend......przyjmę spierd... w każdym języku byleś to poprawił.

--

Post zmieniony (12-07-23 00:02)

12-07-23 08:58  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

Piotruś - wszystko fajnie, ale gdybyś podesłał zdjęcie, byłoby łatwiej. Tylko nie żadnego egzemplarza muzealnego po odrestaurowaniu, tylko z epoki poproszę:-)
Ja znalazłem tylko takie, jak poniżej - co prawda nie ta wersja i nie widać klocka w całości, ale na pasach nie zauważyłem niestety żadnych "nitogwoździ" czy innych mocowań

.

--
StuGu

12-07-23 10:30  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Tommy T.B. 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 4
Galerie - 5

Kolejna Twoja akualizacja pozamiatała forum ... 😁👍
Czekam na zdjęcia wozu, ale już z błotnikami 😉

Poza tym, detale to istne arcydzieło 😃👍

22-07-23 12:08  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

Pomęczę Was jeszcze trochę drobnicą:-)

Sygnał dźwiękowy, klakson - zwał jak zwał - stał się wyzwaniem, gdy ubzdurałem sobie, że wytnę zaczernione pola w przedniej obudowie:-)
Zważywszy na gabaryty elementu i wielkość tych otworów, nie było to dla mnie proste, ale powoli, zabezpieczając każdy wycięty otwór klejem cyjanoakrylowym, udało się nie rozwalić całości:-)

Efekt finalny akceptowalny:-) Zabrakło już miejsca na śrubki mocujące tylną i przednią osłonę klaksonu:-) Chociaż może jeszcze przykleję jakieś małe kropki 0,3mm z tyłu - tam jest nieco więcej miejsca:-) Ale nic na siłę.

Zabrałem się za wycior lufy wraz z mocowaniem. Te ostatnie miały zaznaczone po 3 wnęki na składane elementy sztycy wycioru, które musiałem dość mocno poszerzyć, gdyż po ich sklejeniu okazały się za wąskie.
Elementy, które zaimpregnowałem cyjanoakrylem, dobrze poddawały się obróbce papierem ściernym i ściereczkami ściernymi (na zdjęciu).

Przyszedł czas na zwijanie ciasnych rurek, imitujących poszczególne części sztycy wycioru.
Po raz pierwszy spróbowałem znanej metody na kształtowanie ich na mokro przy pomocy ciasno zwiniętego kawałka cienkiego papieru (w moim przypadku użyłem papieru milimetrowego)
Jak śpiewał Zenon M., "jak do tego doszło, nie wiem", że do tej pory nie zastosowałem tego patentu, ale z efektu jestem zadowolony. Są do dopracowania szczegóły, ale ogólnie metoda jest bardzo efektywna.
Na zdjęciach cały proces - wycięte elementy, trzy kolejne etapy kształtowania części oraz gotowych kilka rurek. Dwie nadmiarowe wyrzuciłem, do reszty wsadziłem przycięte kawałki drutu 1mm i można było powoli składać to w całość.

Od pierwszego cięcia do zakończenia prac nad zespołem wycioru minęły 4 wieczory, ale finalnie wyszło nawet nieźle:-)
Dodałem dwa motylki (tym razem żywiczne, kupione kiedyś w MODEL-KOM), a także dwa zapięcia w dolnej części.
Jeden element na zielonej część musiałem pomalować, bo miał pomylony kolor:-) Mogłem oczywiście wyciąć go ponownie z zapasu, ale farba była pod ręką, otwarta...:-)
Końcówkę wycioru wyposażę chyba jeszcze w jakąś drobną fakturę, żeby nie był taki łysy i gładki:-) Wszak takim golasem lufy by się dobrze nie wyczyściło:-)

Kolejne dwa proste elementy - haki - wymagające jednak pewnej obróbki i pomalowania.

Wcześniej powstał również peryskop/wizjer oraz nieco zmodyfikowany, w stosunku do wycinankowego, podnośnik.
Elementy pomalowane na czarno bardzo źle się fotografuje - nie widać prawie szczegółów.

Aby nadać metalicznego sznytu powyższym elementom, użyłem specyfiku jak na zdjęciach - Uschi van der Rosten METAL POLISHING POWDER - STEEL. Nie jest to tani specyfik i na pierwszy rzut oka jest go niewiele, ale efekty są świetne, podobnie jak wydajność.
Ewentualne zadrapania zrobię już chyba innym specyfikiem, ale też z umiarem:-)

--
StuGu

22-07-23 12:30  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Tommy T.B. 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 4
Galerie - 5

No dobra... wszystko ładnie piękne, ale co wziąłeś przed wycinaniem szczelin obudowy klaksonu 😁?
Kolejna sprawa, motylki robiłeś sam, czy to wydruk 3d?

Co do metalizerów też byłem skłonny je kupić, ale kumpel mówił że nie warto. Ty twierdzisz że jest OK i wygląda OK😃
Znowu mam zadymę w bani🤪

Kończąc - wszystko wygląda zacnie 😃👍

22-07-23 12:50  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Spychacz 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Fantastico. Obudowa klaksonu miazga. Ostrze olfy jest chyba grubsze od tych otworów ;)
Ten patent z rurkami gdzieś, kiedyś widziałem, ale nie mogłem go znaleźć. Dzięki za przypomnienie. Mógłbyś tylko opisać jak wygląda zawijanie w papier, bo jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić :( a pewnie jest to bardzo proste ;)

--
Slayer \m/

22-07-23 13:25  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Viz 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 4
Galerie - 3

Siedzę, patrzę na zdjęcia i w głowie mam tylko, "ej, ale jak to, to tak się da!??"
Wszystko super i jestem zachwycony, klaksonowi brakuje tylko żeby wydawał dźwięk :)

Przybliż proszę metodę zwijania cienkich rurek bo chyba pierwszy raz ją widzę.

22-07-23 14:18  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

Tommy T.B. - przed wycięciem akurat tego klaksonu spieperzyłem pierwszy klakson - na szczęście mam zapasową wycinankę:-) Nie musze też wspominać, ileż to kwiecistych epitetów poleciało w eter:-)

Motylki to niestety wydruk 3D - wspominałem o tym:-) Kupiłem kiedyś w Przeciszowie na stoisku Model -KOMu. Fajna sprawa. Oczywiście można je zrobić samemu, ale tutaj leń wygrał:-)

Co do pudru Ushi to porównując go np. z pigmentem Gun Metal od MIG-a, zauważalna jest zdecydowanie mniejsza ziarnistość pigmentu. Dla mnie świetna rzecz, choć droga, ale o gustach się nie dyskutuje:-)

Spychacz, Viz - patent na zwijanie długich i cienkich rurek świetnie opisał kiedyś Syzyf na Kartonworku - http://www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=10820&start=40 - polecam drugą część jego postu.

Opiszę to jeszcze krótko na moim przykładzie:

1. Wycinam element, który docelowo ma być rurką o średnicy wewnętrznej ok. 1 mm
2. Na drut średnicy 0,7 mm nawijam zwilżony papier milimetrowy, o szerokości większej niż szerokość rurki, którą chcę skleić i zwijam ciasno papier wokół drutu (można pominąć ten punkt i przejść pod razu do punktu 3, ale łatwiej się potem wszystko zwija).
3. Rozwijam go i zwijam tylko kawałeczek - minimalnie tyle, by drut był całkowicie przykryty po obwodzie warstwą papieru.
4. Zwilżam wodą element, który mam zwinąć w rurkę - im bardziej element będzie mokry, tym łatwiej da się zrolować, ale to trzeba wyczuć, bo mokry papier jest podatny na uszkodzenia krawędzi. Dobrze jest go czymś zabezpieczyć - ale też niezbyt mocno, bo papier musi chłonąc wodę, aby zmiękł.
5..Tak namoczony element układam na papierze, którego niewielka część jest owinięta wokół drutu i zwijam w rulon, przyklejając końcówki papieru, aby kształt był utrzymany.
6. Po jakimś czasie, gdy woda odparuje, odwijam papier i wyciągam uformowaną rurkę. Nawlekam na drut odpowiedniej średnicy i sklejam krawędzie. Praktycznie sama się skleja:-)

--
StuGu

22-07-23 14:18  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
QN 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 23
Galerie - 8

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 3

No dobra, robienie tego w standardzie należy do zajęć wymagających bardzo elokwentnego komentarza dotyczącego stany Twojej psychiki.

Ponieważ nie potrafię wyrazić tego tak precyzyjnie powiem tylko, że nieźle jesteś...

W sensie pozytywnie ;-)

--
Pozdrawiam

------------------------------------------------------------------------

23-07-23 13:51  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Viz 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 4
Galerie - 3

Genialne i proste rozwiązanie, będę próbował, dzięki za wyjaśnienie. :)

23-07-23 19:00  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Spychacz 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Dzięki StuGu za linka i krótki tutorial. Trzeba będzie wypróbować.

--
Slayer \m/

24-07-23 08:25  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

Jak z rozwarstwianiem się papieru? Ja zauważyłem, że w takich elementach, zawsze wewnętrzna warstwa zaczyna mi puszczać i wyłazić, dlatego prawie zawsze od razu ją zrywam. Tylko że ja idę na skróty wersja siłowa, hehehe, kleje CA. Jeśli bez rdzenia to dodatkowo wlewam kilka kropel do rurki i przedmuchuje, aby całość mocno przesiąkła.

--

24-07-23 10:18  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

Karas - rozwarstwianie papieru faktycznie może się pojawiać podczas "rozwiązań siłowych", czyli np. rolowania elementu na kawałkach drutu, czy czegokolwiek innego, czego używamy do nadania kształtu. Jeśli papier nie był impregnowany, to przy tak małych średnicach występuje to praktycznie zawsze. W metodzie na mokro nie zauważyłem problemów - mokry papier ściśnięty mocno podczas zwijania nie ma kiedy się rozwarstwić.

--
StuGu

24-07-23 10:30  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

Dzieki StuGu, to jest bardzo fajna informacja i muszEm se spróbować.

--

24-07-23 13:24  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Tommy T.B. 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 4
Galerie - 5

Grześ, dzięki za info.
Doskonale Cię rozumiem, bo i u mnie też lecą siarczyste wiązanki😁🤣
W kwestii motylków, to używam dokładnie tych samych co Ty. Piękna sprawa 😉
A co do metalizera, namówiłeś mnie. Wpisuje na listę zakupów 😉👍

Pozdrówka i czekam na kolejną lekcję "jak należy sklejać modele w standardzie" 😉👍

27-07-23 09:43  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

Cześć,

I kolejna porcja drobnicy:-)

Na początek coś prostego i zupełnie nieciekawego, czyli korba:-)
Wykorzystałem tutaj jedną nadmiarową rurkę, którą widzieliście poprzednio.
Drut miedziany najpierw pomalowany na czarno, a potem przetarty proszkiem Ushi:-)

Zmora ostatnich dni, czyli tylne światło NOTEK.
Chciałem tutaj trochę dorównać do Piotra P., który w modelu Tigera (P) wykonał we własnym zakresie taką lampę.
Niestety, o ile jemu wyszło to jak zwykle elegancko i bez najmniejszego zabrudzenia, u mnie powstał mały potworek:-)
Lekkim usprawiedliwieniem może być tylko wielkość całej konstrukcji, a makro jak zwykle bezlitosne dla mojej papraniny:-)

Porównanie finalnej wersji z początkową, z której byłem nawet zadowolony, dopóki nie zorientowałem się, że światła w tej części nie były czerwone:-) Kształt wycinankowej wersji też nieco blokowy, ale taka była koncepcja autora:-)

Na koniec wczorajsze "dzieło", czyli szczypce do drutu/zasieków. W modelu ich konstrukcja jest mocno uproszczona, więc jak zwykle musiałem się pobawić.
Oczywiście ze dwa razy musiało mi się wszystko złamać i rozlecieć w moich niezgranych łapach, ale finalnie udało się zakończyć budowę kolejnej rzeczy, która zdobić będzie błotniki StuGa:-)

--
StuGu

27-07-23 10:04  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

Klasa Panie, klasa: ], bardzo ładnie i precyzyjnie.

--

27-07-23 11:33  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Piotr P. 

Na Forum:
Relacje z galerią - 3
Galerie - 3

- 1

Szach i mat! Pierwsze co sobie pomyślałem: " Psia kość!. A myślałem że zrobiłem swoją lampę dobrze." W życiu! Twoje małe dzielo sztuki jest zdecydowanie bliższe oryginałowi. A ze szczypcami to jżz jedziesz po bandzie ;-) Tak trzymaj! Nieustannie inspirujesz do zwiększonego wysiłku. Tutaj nie ma nic na skróty.

--
Pozdrawiam
Piotrek

W budowie:

27-07-23 12:41  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Demon 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 50
Galerie - 11

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 3

Chory, chory...

--
-------------------------------------------------------------
VW´s don´t drop oil. They just mark their spot
VW nie kapią olejem. One znaczą swój teren.

27-07-23 12:44  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Kruszyna 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Galerie - 3

Rozbił Pan bank szczypcami ;D

--

27-07-23 13:46  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Piterpanzer 

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 9

Stugu cudeńka pokazałeś.
Co do świateł notek to zależnie jak ustawiono przesłonę szkło było pomarańczowo czerwone lub zielone

--
PITERPANZER

27-07-23 14:37  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Viz 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 4
Galerie - 3

Pyszności :)

27-07-23 20:40  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Lelum Polelum 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 3
Galerie - 3

- 10

Demonku, on nie jest chory, on, po prostu, ma korbę.

--
serwusik

27-07-23 23:31  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
MARIUSZ 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 18
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

- 10

Motyla noga...!

--

Mam profil na FB.

27-07-23 23:44  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Mucha 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 2

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Przemierzacie granice nieskończoności, łamiecie wszelkie bariery niemożliwości, docieracie na skraj rzeczywistości i myślicie że to koniec... Nic bardziej mylnego! Za granicą rzeczywistości StuGu gra w karty z Jańciem, Stahem i kilkoma innymi...

Przecież tego się nawet komentować normalnie nie da!

--

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Fatal error: Cannot redeclare addgetpostvars() (previously declared in /home/konradus/domains/konradus.com/public_html/forum/common.php:55) in /home/konradus/domains/konradus.com/public_html/forum/common.php on line 63