Kruszyna
Na Forum: Relacje w toku - 2 Galerie - 3
|
Cześć wszystkim,
w przerwach od Tygrysa, Marek dostał czapkę. Na próbę onitowałem górną płytę „wieżyczki”. Na pierwszy rzut oka widać, że kątowniki spinające poszycie są troszkę krótsze od obrysów, niestety to błąd projektanta, a nie modelarza ;) Rysując te elementy zapomniałem je wydłużyć o grubość papieru, stąd wyglądają jakby się zbiegły w praniu ;) Kątownik na dziobnie wygląda najgorzej, ponieważ podkleiłem go testowo brystolem i straciłem po 0,8mm z każdej strony. Po chwili namysłu stwierdziłem, że nie będą podklejał dodatkowych elementów poszycia na brystol, wyglądają trochę za grubo w tej skali. Wszystko zostało już skorygowane w projekcie.

Największy problem, mam z drukarką. Tak jak wspominałem we wcześniejszych psotach, czasem długie elementy tracą wymiar o +-1,5-2,0mm. Niestety jest to trochę irytujące bo podczas przymiarek okazuje się że wydrukowana część nie pasuje… ale po porównaniu jej z wersją cyfrową wychodzi na to, że druk zniekształcił rysunek. Widać to szczególnie na poniższym zdjęciu, gdzie poszycie drukowało się za krótkie i musiałem je sztucznie wydłużać na kompie, co poskutkowało rozjechaniem się nadruków na poszyciu. Wstępnie myślałem, nad zostawieniem modelu w takiej formie, ale może finalnie poćwiczę na nim malowanie.

Pytanie do znawców tematu, czym są te dwie oznaczone czerwonymi ramkami blachy? Na innych zdjęciach Marka I nie ich nie widziałem, a te przykuły moją uwagę. Może to jest jakaś jednostkowa modyfikacja?

--
W budowie: Tiger I
Ukończone: A7V | Wieża Nyska w Otmuchowie | Crusader III
Zawieszone: Mark I
|