rodrus
Na Forum: Relacje z galerią - 1 Galerie - 11
W Rupieciarni: Do poprawienia - 23
|
Bez urazy Koledzy,nie twierdziłem,że piszecie jakieś "bzdury" co do tych drewnianych przyczepek. To był raczej "szok", "zaskoczenie" dla mnie. Od początku myślałem,że to "blaszanki" i dla tego poprosiłem o jakieś potwierdzenie z Waszej strony. Ja się za bardzo nie interesowałem tymi przyczepkami i nie analizowałem zdjęć,a już tym bardziej nie czytałem na ich temat materiałów źródłowych z przedwojennych "rajdów" - nawiasem mówiąc ,ciekawe określenie na testowanie sprzętu wojskowego. Teraz chętnie bym takie "cóś" skleił,bo jakieś "samotne są te moje TKS-y. No właśnie - TKS-y, bo zdaje mi się,że coś kiedyś czytałem (jak zacząłem kleić serię TK) iż tankietki TK-3 ze względu na zbyt słaby silnik miały nie ciągać żadnych przyczepek . Miałyby być one stosowane tylko w TKS-ach. Jak to się miało do rzeczywistości?
Mam też takie pytanko. Czy zajmowaliście się analizą malowania prototypów pojazdów wojskowych? Chodzi o to,że na rynku mamy obecnie co najmniej 4 modele prototypów (nie licząc PZInż 152 od Wojtka). Tak więc- 4TP ze Sklej Model, 10TP z WAK , PZInż 222 z GPM i PZInż 130 od Answera. Wszystkie , po za Answerowskim mają malowanie stosowane w jednostkach wojskowych (trójbarwny kamuflaż). Z tego co ja się orientuję to powinny mieć kamo jednobarwne "zielone", jak PZInż 152 którego skleiłem. Mogę zrozumieć trójbarwny kamuflaż na PZInż 222,bo był "testowany" w Wojsku (bodajże 10 BK). Ale 10TP i 4TP (program w ogóle przerwano) chyba nie wyszły po za testy fabryczne (a na pewno 10TP - był bardzo niedopracowany) . I tu też pytanie ,jak to się miało do rzeczywistości i czy moja "wiedza" jest "poprawna"?
Problem malowania jest według mnie dość ważny,ponieważ tuż przed wojną Polskie zakłady miały kilka innych prototypów,które nie wyszły po za testy zakładowe,a ich "rysunki",archiwalne zdjęcia,albo repliki można oglądać w kamo trójbarwnym. Np PZInż 342. Powiem szczerzę ,można zgłupieć !!!
--
Modele rolnicze od podstaw
KZB 3B Vistula,DUTRA Ue 28,BIZON Z056,DUTRA D4K-B,Ursusy w natarciu,ZETOR ZTS 16245,John Deere 6150M,Ursusy C-385
|