Claas
Na Forum: Relacje w toku - 1 Relacje z galerią - 7
|
Posiadam Rhino, bo uważałem, że wykorzystam, ale jednak lepiej pracuje mi się na programie ZW3D, gdzie rozwijanie siatek nie jest bardzo kłopotliwe i proste modelowanie. W Rhino się nie odnalazłem. Od Inventora odrzucił mnie właśnie brak możliwości wygenerowania jakieś sensownej siatki dla prostych brył. Zawsze wszystkie krawędzie rozwiniętych ścian były ze sobą połączone i w efekcie cały kształt zdegenerowany, a i opcji, żeby coś zmienić nie za wiele. Zaś tworzenie siatek w module arkusze blach jest zbyt żmudne do modeli kartonowych i rządzi się swoimi prawami.
Możliwe, że bryły przed rozwinięciem, trzeba rozbebeszyć, rozdzielić krawędzie, co robię w ZW, ale nie sprawdzałem na inventorze
--
Edycja:
odpaliłem Inventora i po doświadczeniu w ZW udało mi się utworzyć rozwinięcia powierzchni bryły opartej na dwóch różnych elipsach. Pytanie, czy te powierzchnie da się wyciągnąć potem do 2D.
konkluzja: ściany, które chcesz rozwinąć należy podzielić przynajmniej jedną płaszczyzną. Bez tego program tworzy pierścienie
Post zmieniony (20-02-21 16:25)
|