Astra28
Na Forum: Relacje w toku - 5 Relacje z galerią - 2 Galerie - 8
|
Siemanos.
Ale po co tak kombinować ?? Wystarczy porobić odpowiednią ilość zdjęć i samemu narysować sobie plany. Zerknijcie na moje 2 modele: Kaplicę z Małoszyc i Kościół z Objazdy. Oba wykonane tylko na podstawie zdjęć i własnych pomiarów.
W przypadku budowli, które mam w pobliży i do których mogę podjechać najpierw robię zdjęcia poglądowe wszystkich ścian, zakamarków oraz całych elewacji (jak najbardziej z ich środka, z dużych odległości i prostopadle) potem w domu staram się narysować wszystkie ściany i tyle ile dam rady otworów. Potem jadę ponownie i na te rysunki nanoszę zmierzone taśmą wymiary. Potem w Corelu rysuję sobie zarysy ścian i już w czasie projektowania uzupełniam rysunkami detali.
W przypadku odległych budowli, których raczej nie odwiedzę ponownie robię maksymalnie dużo zdjęć zarówno całości, jak i elementów oraz detali. Jeżeli mam czas i miarkę to staram się pomierzyć najważniejsze wymiary, jeżeli nie mam to przy elewacji stawiam cokolwiek co będzie widoczne, a czego wymiar znam (telefon, notes, trójkąt z auta czy cokolwiek. Potem już w domu w Corelu wszystko nanoszę.
Najważniejsze to pomierzyć choć kilka głównych wymiarów, np.: szerokość otworów okiennych i drzwiowych, odległości między oknami, czy chociaż (w przypadku budowli z cegieł) jaka jest długość 10 cegieł z 10 fugami oraz jaka jest wysokość 10 warstw cegieł z fugami. Dzięki tej wiedzy bez problemu zmierzę sobie wysokość nawet najwyższych okien.
Za darmo, bez pytania, bez szukania materiałów. 2 dni zabawy na kompie i plany gotowe.
Jeżeli potrzebne jakieś uszczegółowienie to pytajcie.
--
Pozdrawiam cieplutko wszystkich. Astra28 - Niech karton będzie z Wami :-)
W pracy robię TO, a w domu TO. Moje projekty za FREE
Zapraszam Czechofilów Czeskie klimaty okiem Polaka
|