ABC PROJEKTOWANIA   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

Nauka projektowania przy wykorzystaniu różnych programów, doskonalenie technik i tricków związanych z projektowaniem modeli kartonowych. Zrób To Sam - czyli samodzielne projektowanie dodatkowych elementów. Rozwijanie siatek brył. Zmiana kolorystyki, powiększanie i zmniejszanie.

Uwaga! W tym dziale nie wpisujemy postów: "kartonowych", relacji z budowy (dopuszczalne relacje z procesu projektowania). Informacje o programach wpisujemy wyłącznie w zakresie bezpośrednio związanym z konstruowaniem modeli kartonowych.

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 50 z 50Strony:  <=  <-  46  47  48  49  50 
05-02-25 01:59  Odp: [model] Nauka Rhino - efekty [PZInż-152]
Arek 

Na Forum:
Galerie - 1

Jak sobie życzysz. Kontynuując temat sterowania, zastanawia mnie, dlaczego nie przeniosłeś rozwiązań z C2P? Przecież zdjęcia posiadasz.

W wielu przypadkach, nie drążę tematu, bo to oddala ukończenie projektu w nieskończoność. Kibicuję ci od początku i mam nadzieję, że zobaczę wpis: "Projekt uważam za zakończony." - najlepiej w przyszłym tygodniu ;)

--
Pozdrawiam,
Arek

05-02-25 09:25  Odp: [model] Nauka Rhino - efekty [PZInż-152]
Jaroslav 

Na Forum:
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 3
Galerie - 10

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Ja Ci już mówiłem że będę chciał go zrobić ale to dopiero po tankietkach a może jeszcze później bo niedokończonych modeli to mam całą szafę...
Prędzej czy później na pewno się za niego wezmę.
Pozdr.

--
GG 6801515

05-02-25 10:57  Odp: [model] Nauka Rhino - efekty [PZInż-152]
Wojciech Cięciwa   

tak, posiadam zdjęcia C2P, ale analiza tych nielicznych zdjęć PZInż. 152 wykazała, że układ przeniesienia napędu jest inny niż w C2P.
Na zdjęciach widać, że 'coś' jest mocowane po prawej stronie wewnątrz kadłuba. A ponieważ na środku siedzi kierowca a po lewej jest siedzenie dla pasażera logicznym staje się, że to jest mocowanie układu przeniesienia napędu.
I patrząc na rozwiązanie skłaniałbym się bardziej w stronę takiej przekładni jaka jest w 7TP/C7P niż rozwiązaniu z TKS/C2P ...

Co do wątpliwości - jak je masz - zadawaj pytania, drąż temat.
Została tylko skrzynia biegów i układ przeniesienia napędu ...

--
Zakład doświadczalny i biuro projektowe - ZAMKNIĘTE bezapelacyjnie do odwołania.

06-02-25 17:50  Odp: [model] Nauka Rhino - efekty [PZInż-152]
Wojciech Cięciwa   

Jak jesteś zainteresowany mogę wstawić graficzne ilustracje moich zmagań z własną wyobraźnią na temat wyglądu układu przeniesienia napędu i skrzyni biegów.
Coraz bardziej się jednak skłaniam do tego, żeby zainstalować cały układ przeniesienia napędu z C7P w moim ciągniku.
C7P w 1937 roku kiedy zaczynał powstawać PZInż. 152 był już konstrukcją w pełni 'dojrzałą' i sprawną. I zaczynało się mówić o zastosowaniu 'trakcji' z C7P w czołgach 7TP.

--
Zakład doświadczalny i biuro projektowe - ZAMKNIĘTE bezapelacyjnie do odwołania.

06-02-25 18:10  Odp: [model] Nauka Rhino - efekty [PZInż-152]
Arek 

Na Forum:
Galerie - 1

Jestem za. Łatwiej będzie dyskutować.

--
Pozdrawiam,
Arek

13-02-25 19:00  Odp: [model] Nauka Rhino - efekty [PZInż-152]
Wojciech Cięciwa   

Padło pytanie o to jak sterowano PZInż. 152
JA sądzę, że sterowanie było swoistą mieszanką sterowania z TKS-a i 7TP/C7P ...
Poniżej jest przedstawiony schemat sterowania za pomocą sterowania hamulcami bocznymi z TKS, PZInż. 152 miał sprzęgła boczne (podobnie jak 7TP/C7P) więc jedyną różnicą będzie to, że zamiast szczęk hamulcowych będzie 'coś' co będzie obsługiwać sprzęgła boczne.

Podobnie sprawa się ma z przeniesieniem napędu.
TKS miało klasyczny most podobny do mostu stosowanego w samochodach

i skrzynię biegów

Poniżej są moje próby (inspirowane różnymi konstrukcjami rzeczywistymi z lat 20-tych i 30-tych XX w.) stworzenia układu przeniesienia napędu.

Wprawdzie Choroszy wypuścił swój model PZInż. 152 jednak bardzo sceptycznie podchodzę do tego co Oni prezentują. Jeśli filtr powietrza jest opisywany jako 'wyciągarka' ...
Tym niemniej jednak Choroszy przedstawia swój ciągnik z układem przeniesienia napędu podobnym (przynajmniej częściowo) do tego co było w 7TP/C7P.
Nie umiem się zdecydować czy tak mogło być, czy nie.
Tutaj skłonny jestem do przekonstruowania układu przeniesienia napędu i stworzenia przekładni wzorowanej na tej z C7P/7TP wzmocnionego.
Przekonstruowanie tego (jeśli się zdecyduję ostatecznie) nie powinno zająć dużo czasu.

No i mam jeszcze sporo wątpliwości takich 'drobnych' jak np.
- czy miejsce gdzie osie przechodziły przez burtę wanny kadłuba było wzmacniane (jak w C7P) czy nie?
- czy hak był mocowany (analogicznie jak w C7P do konstrukcji łączącej hak z dnem kadłuba, czy tylko belką wzmacniającą tył? (nie widać tego na żadnym ze zdjęć)
- jak tak naprawdę wyglądało siedzenie pasażera (to po lewej stronie - koło wejścia do ciągnika), ono podobno było składane - jak?

To tylko kilka pytań.
Chętnie podyskutuję.

--

13-02-25 19:17  Odp: [model] Nauka Rhino - efekty [PZInż-152]
Arek 

Na Forum:
Galerie - 1

A masz te schematy w większej rozdzielczości? Bo 300 x 200 pikseli to trochę za mało.

--
Pozdrawiam,
Arek

13-02-25 20:58  Odp: [model] Nauka Rhino - efekty [PZInż-152]
Wojciech Cięciwa   

Mam.
To co powstawało powinno być dostępne tutaj: https://drive.google.com/drive/folders/1uA7K5EY6XQhWTX4NFCgkDLF1JqBs4j3-

--

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 50 z 50Strony:  <=  <-  46  47  48  49  50 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024