modellot1
W Rupieciarni: Do poprawienia - 47
|
.
KRYTERIA OCENY MODELI REDUKCYJNYCH
6.1.
WRAŻENIE OGÓLNE
10 pkt.
-
oceny dokonuje się przez wzajemne porównanie modeli zaprezentowanych w każdej
klasie. Model sprawiający najlepsze wrażenie otrzymuje 10 pkt. W przypadku wyrównanego
o poziomu estetyki wykonania modeli 10 pkt. może otrzymać więcej niż jeden model
Uwaga
Np: obie Gothy zostały ocenione i sklasyfikowane na tym samym miejscu .
Chodzi tylko o niską świadomość sędziujących w takiej kategorii modeli lotniczych jak wielopłaty .
Tylko takie sędziowanie na wielu - nie tylko tej imprezie -bo i ja sędziowałem długie lata i odwiedziłem dużo imprez - np: rok temu w Inowrocławiu AN 2 z Orlika -nie mój -zaznaczam przegrał z bobkiem ,który był do wykonania w kilka dni i naszpikowany blachami ze skali 1/48 a był wykonany w skali 1/50 i startował z modelem pięknym i o dużo większym stopniu detalizacji i rewelacyjnym wręcz wyglądzie .
6.2.
WYKONANIE MODELU
50 pkt.
-
Ocena technicznej trudności i jakości wykonania modelu,
-
Dokładności zachowania kształtów, wyglądu i stanu powierzchni,
-
Porównanie wzajemnego
położenia poszczególnych elementów, ich symetrii, zgodności
rozmieszczenia z dokumentacją itp.,
UWAGA jeśli model - samolotu nie trzyma geometrii w porównaniu z rysunkiem zestawieniowym ,
skrzydła nie maja prawidłowego wzniosu , prawidłowej symetrii i geometrii w porównaniu z dokumentacją i rysunkiem zestawieniowym - to taki model kiedyś dostawał 10 , 25 punktów max . i to z litości - ja dostawałem za druciaki z wiszącymi skrzydłami 1 punkt na 50 - na zachętę do dalszych prób i dlatego zwracam na takie szczegóły uwagę - to jak by w lotniskowcu pomylić rufę i dziób.
-
Określenie staranności i czystości wykonania modelu,
-
Określenie stopnia trudności wykonania wszystkich elementów zewnętrznych i wewnętrznych modelu.
Uwaga -co z tego ,że się robi model trudny, jak na tym się poległo i poza ładnymi elementami montaż się nie udał - czyli porażka i żenada w jednym ,mimo chęci i świecidełek
Np :jak by odbierano model śmigłowca, w którym modelarzowi udało się łopaty wirnika wkleić tak jak wbite w śnieg stojące narty albo dotykające końcówkami łopat wirnika ziemi?
To jest takie porównanie .
Był kiedyś pewien dwupłat ze składanymi skrzydłami wygrywał długie lata ,ale skrzydła szorowały po ziemi - wyglądało to jak zepsuty samochodzik zabawka.
Wielu było niezadowolonych - sami zwracali uwagę na ten mankament . A potem wypisywali ,że impreza to oszustwo - nie dziwię się im w zupełności.
6.3.
WKŁAD
PRACY
20 PKT.
-
Ocena ogólnego wkładu pracy,
-
Stopień skomplikowania modelu, rekonstrukcje, uzupełnienia,
-
Ocena elementów wykonanych samodzielnie przez modelarza poza elementami
znajdującymi się w zestawie fabrycznym,
Uwaga
Co z tego ,że naszpikowany radiotechniką jak geometria wszystek wysiłek przekreśliła bezpotomnie?(Kafelki ,duperelki a woda z kranu i tak nie leci)
6.4.
ZGODNOŚĆ
20 PKT.
-
Kompletność wszystkich detali zgodnie z przedstawioną dokumentacją techniczną,
Uwaga - jeśli model ma inny wygląd - to jest- nie wygląda jak na zdjęciu (wzniosy!!!) , rysunku zestawieniowym . - to jest niezgodny z przedstawiona dokumentacją
Kiedyś scenki z dioram ,albo prezentacja modelu odwzorowywała ,coś ze zdjęć ,których są jeszcze miliony i zawsze się coś wybierze- diorama albo scenka bez dokumentacji to całkiem dowolne S-F - praktycznie max 10 pkt za powieść fantasy
Model ze skaszanioną geometria ,nie ma prawa być oceniony powyżej 55- 69 punktów , bo to jest nawet kpina z przepisów oceny .
Mało osób sobie sędziując zwraca uwagę na takie sprawy , ponieważ nie uznają zasad punktacji - ta wywodzi się z pierwszych konkursów ogólnopolskich w Oleśnicy i była dość dobrze wypracowana przez lata i reguły te były znane modelarzom przez długie lata na pamięć. I
Dzięki temu możliwa była zgodna z odbiorem powszechnym - i nie stanowiła powodów do sporów i narzekań. Teraz za sędziowanie biorą się często na różnych imprezach osoby bez świadomości tego co przez lata wypracowano wspólnie.
Nie do pomyślenia było ,żeby tak samo dobrze wykonany ,ale dużo mniej skomplikowany model oceniony był wyżej
To nie chodzi tylko o wyklętą Skawinę ,lecz o 99% imprez .Odwiedziłem naprawdę bardzo dużo przez wiele lat i ten problem jest nierozwiązany . Nawet przeglądając wyniki słynnych imprez - do niektórych kategorii , mam pewne zastrzeżenia .
I wszędzie i wszyscy chwalili i chwalą się profesjonalizmem -
to pytam dlaczego modele z wiszącymi skrzydłami, nie są na ostatnich miejscach w klasyfikacji?
Takie skrzydła nie występują w tym typie lotnictwa - ujemny wznios - proszę o przykłady powszechnie znanych seryjnych dwu , trzypłatowców
Post zmieniony (30-10-13 10:54)
|