ABC PROJEKTOWANIA   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

Nauka projektowania przy wykorzystaniu różnych programów, doskonalenie technik i tricków związanych z projektowaniem modeli kartonowych. Zrób To Sam - czyli samodzielne projektowanie dodatkowych elementów. Rozwijanie siatek brył. Zmiana kolorystyki, powiększanie i zmniejszanie.

Uwaga! W tym dziale nie wpisujemy postów: "kartonowych", relacji z budowy (dopuszczalne relacje z procesu projektowania). Informacje o programach wpisujemy wyłącznie w zakresie bezpośrednio związanym z konstruowaniem modeli kartonowych.

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 16 z 17Strony:  <=  <-  13  14  15  16  17  -> 
15-03-25 11:59  Odp: [prace koncepcyjne] PZInż. 322 - było: "Prośba o ocenę rysunków .. [PZInż. 322]"
Chopin 

Na Forum:
Relacje z galerią - 1
Galerie - 48

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Ja już się gubię...
To chłodnica była za wąska, czy za szeroka?

--
Pozdrawiam!
Chopin

Moje galerie. Nie chce mi się już walczyć z hostingami. Nie pasuje taki układ? Nie zaglądaj.

16-03-25 22:12  Odp: [prace koncepcyjne] PZInż. 322 - było: "Prośba o ocenę rysunków .. [PZInż. 322]"
Wojciech Cięciwa   

Ja też mam wątpliwości o co chodzi.
Najlepiej jakby Jaroslav się 'opisał'..
Bo mnie się wydaje że mając dostęp do niektórych tylko zdjęć zrobiłem chłodnicę - a co za tym idzie jej osłonę za szeroką ale i za niską.
I dlatego szukałem (i szukam nadal) kontaktu do p. Jacka Romanka w nadziei, że uda mi się od Niego otrzymać skany zdjęć z których On korzystał przy pisaniu swoich artykułów o PZInż. 322

--
Zakład doświadczalny i biuro projektowe - ZAMKNIĘTE bezapelacyjnie do odwołania.

16-03-25 22:54  Odp: [prace koncepcyjne] PZInż. 322 - było: "Prośba o ocenę rysunków .. [PZInż. 322]"
Chopin 

Na Forum:
Relacje z galerią - 1
Galerie - 48

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Jaroslav jest w podróży. Informacja z pierwszej ręki. Trzeba uzbroić się w cierpliwość.

--
Pozdrawiam!
Chopin

Moje galerie. Nie chce mi się już walczyć z hostingami. Nie pasuje taki układ? Nie zaglądaj.

16-03-25 23:11  Odp: [prace koncepcyjne] PZInż. 322 - było: "Prośba o ocenę rysunków .. [PZInż. 322]"
Jaroslav 

Na Forum:
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 3
Galerie - 10

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Wybaczcie, dopiero z UK wróciłem....

Tak że tak:
Pierwotna chłodnica była zbyt kwadratowa. Ta trzecia wydaje mi się już jak najbardziej pasująca do zdjęcia w perspektywie, które wisi na "do broni"
Gięcia blach: góra-bok też powinny być bardziej "ostre" tzn z mniejszym łukiem.

--
GG 6801515

16-03-25 23:40  Odp: [prace koncepcyjne] PZInż. 322 - było: "Prośba o ocenę rysunków .. [PZInż. 322]"
Wojciech Cięciwa   

Ale tutaj rozbijamy się o ...
Tak, tak dobrze się domyślacie o naszą kochaną "płytę podwoziową" czy jak to-to nazywać.
Bo jeśli to całe to jeden odlew, to siłą rzeczy górna krawędź tej płyty będzie niżej i osłona chłodnicy będzie bardziej smukła.
Zresztą od tego czy to był odlew żeliwny (czy jakikolwiek odlew) zależy sporo innych spraw. np. czy hak pociągowy był mocowany na integralnym elemencie płyty, czy na zewnętrznym elemencie ramy?
Czy most (obojętne jaki czy PF 508 czy PF 621) był dokręcany do elementu nośnego 'od tyłu' czy 'od spodu'.
Bardzo liczę na to że uda mi się uzyskać kontakt z panem Jackiem Romankiem i otrzymać od Niego skany zdjęć które używał w swoich pracach.
Sądzę, że wiele by to wyjaśniło ...

--
Zakład doświadczalny i biuro projektowe - ZAMKNIĘTE bezapelacyjnie do odwołania.

16-03-25 23:47  Odp: [prace koncepcyjne] PZInż. 322 - było: "Prośba o ocenę rysunków .. [PZInż. 322]"
Jaroslav 

Na Forum:
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 3
Galerie - 10

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Wojtku, myślę że karoserię i tak jesteśmy w stanie poprawnie wyprowadzić a to co będzie pod nią... Cóż... Na upartego możemy zostawić nawet płaską płytę z zaznaczoną tylko miską olejową... Tu pozostajemy w sferze domniemań i NIC nie jesteśmy w stanie na chwilę obecną z tym zrobić...

--
GG 6801515

17-03-25 01:18  Odp: [prace koncepcyjne] PZInż. 322 - było: "Prośba o ocenę rysunków .. [PZInż. 322]"
Wojciech Cięciwa   

Co 'pod maską' ?no jak to co ?

Silnik: 108
Sprzęgło: z 508 wojskowego
Skrzynia biegów: 508 wojskowy
wał: 508 wojskowy
tylny most: 508 wojskowy
reduktor: 508(ja sądzę jednak że 518) wojskowy
zbiornik paliwa: 508
chłodnica: 508

coś pominąłem? ;)

Postaram się zabrać za rozwijanie kolejnych elementów.
Ale może być ciężko, neuropatia daje mi mocno popalić ....

--

18-03-25 11:50  Odp: [prace koncepcyjne] PZInż. 322 - było: "Prośba o ocenę rysunków .. [PZInż. 322]"
Jaroslav 

Na Forum:
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 3
Galerie - 10

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Nie no ja wiem że wiemy co pod maską, chodziło mi o to że nie wiemy czy na płycie czy na ramie....

--
GG 6801515

19-03-25 22:32  Odp: [prace koncepcyjne] PZInż. 322 - było: "Prośba o ocenę rysunków .. [PZInż. 322]"
Wojciech Cięciwa   

Wiecie, przyznam szczerze, że liczyłem na jakąś dyskusję na wymianę zdań. Jakieś poważniejsze dysputy, a tu nic - cisza ....

Jak nic się nie działo, tak nic się nie dzieje ....

--

19-03-25 23:36  Odp: [prace koncepcyjne] PZInż. 322 - było: "Prośba o ocenę rysunków .. [PZInż. 322]"
Jaroslav 

Na Forum:
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 3
Galerie - 10

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Jaka cisza?
A o czym mamy dyskutować gdy nie możemy dojść do zgody czy płyta czy rama...
Ja ze swojej strony zaadaptowałem przednie zawieszenie z 508 do Twojego projektu i pasuje. Baza wymiarowa jest poprawna. Tylny most z PF-621 też sprawdziłem doświadczalnie i pasuje... Silnik ze skrzynią- pasuje... Wszystko gra, tylko tą atrapę chłodnicy trzeba zwęzić jak Ci pisałem i mamy świetną karoserię a co pod spodem to pomyślimy później...Moim zdaniem krzywda się nikomu nie stanie jak zostawisz póki co płaską płytę z doczepionymi pod spodem "pudełkami" w których będą po bokach otwory na osie bo nic mądrzejszego na chwilę obecną nie wyczarujemy....Ty się upierasz przy odlewanej płycie, ja się upieram przy prostej ramie a tak naprawdę to obaj w gó..ie rzeźbimy i żaden nie jest w stanie udowodnić że to tak właśnie było... Tylko wiesz co? My się sprzeczamy w kwestiach merytorycznych a inni w tym czasie robią modele żywiczne i 3D i mają we dupie te nasze dyskusje, po prostu sprzedają modele i trzepią hajs...

--
GG 6801515

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 16 z 17Strony:  <=  <-  13  14  15  16  17  -> 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024