Korsarz
Na Forum: Relacje w toku - 9 Galerie - 6
- 4
|
Kapitalne. Zawsze mnie zastanawiało jak daleko sięga historia naszego hobby - widać całkiem daleko.
https://worldoftanks.eu/pl/news/contests/konkurs_modelarski/
"Prekursorem modelarstwa kartonowego są Niemcy. Pierwsze wycinanki, z których można było wykonać model kartonowy, pojawiły się na przełomie XIX i XX w. W Polsce pierwsze modele kartonowe można było kupić w latach 20 XX w. Druga wojna światowa nie przerwała działalności wydawniczej. Modele wydawała jedna z Krakowskich oficyn wydawniczych. Modele wydawane w Niemczech i sklejone służyły żołnierzom do nauki rozpoznawania sylwetek sprzętu wroga. W powojennej Polsce pierwsze cykliczne wydawnictwo zaczęło swą działalność w 1952 r. pod egidą MON. Od 1957 Liga Obrony Kraju (LOK) rozpoczyna druk Małego Modelarza jako miesięcznika kierowanego do dzieci i młodzieży. Jest on wydawany do dnia dzisiejszego. W szczytowym okresie nakład sięgał 10 000 egzemplarzy. Po transformacji ustrojowej 1989 roku rynek wydawniczego zaczął się szybko rozwijać. Obecnie Polska jest liderem światowym w tej dziedzinie. Modelarstwo kartonowe ma obecnie ponad 20 zarejestrowanych wydawnictw, które wydały w 2018 ponad 250 tytułów. Do największych wydawnictw możemy zaliczyć GPM, Answer, Orlik."
Tyle, że w artykule jest błąd- rekordowy nakład. Wiem na pewno, że miałem w ręku wydanie MM z licznikiem ponad 120 000. Wie ktoś może, jaki numer miał największy nakład?
--
Post zmieniony (05-04-19 22:12)
|