KARTON CAFÉ   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

Miejsce na rozmowy o rzeczach niekoniecznie związanych z modelarstwem kartonowym, tzw. "rozmowy kanapowe", ciekawostki, humor itd. Tu można się poznać lepiej i pogawędzić ze sobą.

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 54 z 54Strony:  <=  <-  50  51  52  53  54 
29-06-24 08:06  Odp: KARTONOWE DINOZAURY V
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

Tak na zamknięcie tematu: więzienie we Goleniowie to stara poniemiecka budowla i za mojej tam bytności w celach nie było gniazdek w ścianach, stąd konieczność brania prądu z gniazda żarówki.

Nie jestem także pewny czy metoda: żyletki w kubku tam by się sprawdziła. Dlaczego?
Więźniowie - o przepraszam, skazani:-) - nie gotowali wody żeby zrobić kawę, tylko CZAJ.
Czaj to kubek zapełniony prawie w całości liściastą herbatą.
Dłuższe gotowanie tej gęstej masy powoduje powstanie smolistej cieczy.
Być może obecność żyletek w tak gęstej masie nie byłaby wskazana.

Czaju nie pije się jak herbatę. Każdy po kolei upija mały łyczek i przekazuje kubek dalej. Krąży on, aż cały płyn zostanie wypity.

Czaj działał jak narkotyk ("oczy błyszczały i następował odlot") dlatego przez dziesięciolecia herbata liściasta była za kratkami niezwykle pożądana. Można było także się uzależnić: po paru latach gościłem pewnego solidarnościowego VIPA z którym siedziałem w areszcie milicyjnym zanim nas przewieziono do Goleniowa. Został skazany na kilka lat, a po 1989 został ministrem jednego z Bardzo Ważnych Ministerstw.

Spytałem: Czego się napijesz, a on na to: do kubka włóż dużo torebek herbaty (włożyłem osiem) i zalej wrzątkiem. Po czym odczekał aż solidnie naciągnie, i ... małymi łyczkami... Powiedział, że nauczył się pić czaj właśnie w więzieniu i teraz zwykła herbata mu nie smakuje.

Teraz pewnie rządzą prawdziwe, przemycane narkotyki i nikt sobie głowy czajem nie zawraca :-)

*

Dopisek: oczywiście łuk w środku naczynia SPALIŁBY sporą część herbaty!

--

Post zmieniony (30-06-24 07:52)

01-07-24 19:47  Odp: KARTONOWE DINOZAURY V
Krakus 

Na Forum:
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Akra. Z tym czajem, to nie tylko Goleniów, ale chyba wszystkie więzienia w Polsce.
Jak już wczesniej pisałem, byłem na kompanii łącznosci w Balicach, większość zołnierzy miała średnie wykształcenie, ale mimo to czuliśmy jakbyśmy
byli w OTK. Zasuwaliśmy w cementowni wykonując najgorsze prace, bo jednostka potrzebowała cementu. Tam własnie spotykaliśmy więżniów z pobliskiego więzienia, właśnie tam zauważyliśmy, że całą paczkę herbaty zaparzają w malutkim czajniku, nie pytalismy dlaczego to robią,ale domyśliliśmy się, że to może działać odurzająco.

01-07-24 20:07  Odp: KARTONOWE DINOZAURY V
fitter 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 13
Galerie - 27

- 7

A tak w temacie ale trochę OT - zawsze podobało mi się rękodzieło wykonywane w sanatoriach ze szkocka firanką - masa "niewinnych" miała naprawdę talent w łapkach i wykonywali niesamowite rzeczy: od kloszy do lampek z widokówek do rzeźbionych figurek (oczywiście jeśli mieli dostęp do ostrych narzędzi). Rzecz warta upamiętnienia chociażby w formie wystawy...

--
pozdrawiam
fitter
----------------------
nie projektuję - po prostu robię sobie model...
----------------------

01-07-24 22:30  Odp: KARTONOWE DINOZAURY V
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

Krakus - oczywiście czaj robiony w każdym więzieniu, ale ja byłem tylko w dwóch: w Goleniowie, a potem przeniesiono nas do Wierzchowa Pomorskiego. Przy "powitaniu" wyszła śmieszna sprawa, bo jednym z internowanych był inżynier, który jeszcze cztery czy pięć dni wcześniej kierował pracami budowlanymi w tymże więzieniu.
Wychodzimy z "kabaryn", a naczelnik pudła mówi zdziwiony do kolegi: "Panie inżynierze, CO PAN TU ROBI?"

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 54 z 54Strony:  <=  <-  50  51  52  53  54 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024