Winek
Na Forum: Relacje z galerią - 8 Galerie - 16
- 10
|
Witam Kolegów
Zainicjowana w głównym dziale dyskusja o historii Forum skłoniła mnie do odświeżenia tego wątku.
Mija właśnie 10 lat mojej obecności na Forum (od 13-02-2014) więc postanowiłem dokonać podsumowania tego okresu.
Szukałem odpowiedzi na pytanie - co przyniosło mi wstąpienie do grona forumowiczów Konradusa?
Po pierwsze – nawiązanie kontaktów z wieloma doświadczonymi Kolegami modelarzami.
Po drugie – osobiste ich poznanie jak również poznanie wielu projektantów modeli, wydawców, producentów, organizatorów imprez modelarskich i innych osób ze środowiska branży modelarskiej.
Po trzecie – możliwość skonfrontowania swoich umiejętności i wymiany doświadczeń z ogromną rzeszą przodujących modelarzy, a tym samym doskonalenie swojego warsztatu modelarskiego.
Jednak NAJWAŻNIEJSZE – nawiązanie koleżeńskich lub nawet przyjacielskich kontaktów z wieloma modelarzami z różnych regionów kraju. I to sobie cenię najbardziej.
W skrócie wyglądało tak.
Moja kochana Żona, obserwując mnie czytającego wpisy na Forum, namówiła mnie na wstąpienie do Waszej (już teraz Naszej) społeczności. Po swoich pierwszych postach zostałem zaproszony na spotkanie z Kolegami z Gdańska, z Trójmiejskiego Pikniku Modelarskiego.
Oni z przygarnęli mnie do swojego grona oraz namówili na wspólny udział w modelarskich spotkaniach, festiwalach i wystawach, o których wcześniej nawet nie śniłem. Zaczęło się od Szczecińskiego Paprykarza 2014 i cały czas nadal uczestniczę w różnych modelarskich imprezach
Jako zdeklarowany modelarz okrętowy, ale również wykonawca innych modeli - samolotów, kosmicznych, pojazdów, dioram - mam wielką radość z uzyskanych za nie nagród co bardzo mobilizuje mnie do budowy coraz bardziej różnorodnych modeli. W dużej mierze zawdzięczam to osobom, dzięki którym znalazłem się w Waszym gronie.
Oprócz modeli sklejonych w okresie 2010-2014, 10 lat temu postawiłem sobie takie modelarskie cele, które cały czas spełniam:
1. ORP „Jaskółka” z Kartonowego Arsenału 1997/2 A.Halińskiego – wycinankę mam, model jeszcze nie zrobiony ale zostanie zamieniony na model z GPM, który też już mam.
2. ORP „Orzeł” z Kartonowego Arsenału 1997/6 A.Halińskiego – wycinankę mam, model jeszcze nie zrobiony ale zostanie zamieniony na model z Model Hobby, który też już mam.
3. USS „Indianapolis” z Modelika 2006/22 – wykonany.
4. s/y „Pogoria” z JSC „Nasze Morze” 2007/7 – wykonany.
5. IJN „Yamato” z JSC 1999/1 – wycinankę i wszelkie dodatki mam, model jeszcze nie zrobiony, dalsza przeszłość.
6. HMS „Hood” z MM 2007/10-11-12 – wycinankę i dokumentację modelu mam, model jeszcze nie zrobiony ale planuję w najbliższym czasie.
7. okręt podwodny I-58 z Modelarstwa Okrętowego nr specjalny 16/2013 – wykonany.
8. SCHARNHORST z Military Model 2010/2-3 A.Halińskiego – na ukończeniu.
W międzyczasie skleiłem kilkanaście innych, nie planowanych modeli, które były już wielokrotnie prezentowane.
Oczywiście mam następne cele choć życia już pewnie nie wystarczy na wszystkie,
10-ciu latach obecności na Forum mam wielu nowych Przyjaciół i Kolegów, poznałem lepiej środowisko „przemysłu modelarskiego” w kraju, nauczyłem się wielu nowych technik modelarskich, rozbudowałem swój warsztat modelarski, uzyskałem większą pewność i satysfakcję z modelarskiej działalności. Radość z uzyskanych wyróżnień również jest ogromna.
Bardzo Wam za to dziękuję!
Wszystkim Wam życzę równie satysfakcjonujących doznań z obecności na Forum i modelarskiej działalności.
--
Pozdrowienia dla wszystkich
Winek (WiesławK)
|