KARTON CAFÉ   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

Miejsce na rozmowy o rzeczach niekoniecznie związanych z modelarstwem kartonowym, tzw. "rozmowy kanapowe", ciekawostki, humor itd. Tu można się poznać lepiej i pogawędzić ze sobą.

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 1 
10-06-25 20:30  Nożyczki czy nożyk?
Pawel82   

Witam Wszystkich,

Chciałem powrócić do modelarstwa kartonowego po 15 latach przerwy i skleić całą swoją kolekcję uzbieranych modeli 😊 Widząc na YouTube wiele relacji z budowy modeli, zauważyłem, że duża część modelarzy używa nożyka zamiast nożyczek do wycinania części. Do tej pory używałem nożyka tylko do wycinania otworów, np. we wręgach, natomiast pozostałe części wycinałem nożyczkami. Mam zasadnicze pytanie, jakie zalety daje wycinanie elementów nożykiem względem nożyczek? Wydaje mi się, że nożykiem zajmuje to wiele więcej czasu.

Pozdrawiam

11-06-25 09:03  Odp: Nożyczki czy nożyk?
97 

Na Forum:
Galerie - 3

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

proste - potnij nożyczkami, pociachaj skalpelem/nożykiem, zobaczysz co Ci bardziej leży/wychodzi - nic na siłę, bo ktoś lubi to czy tamto, sam musisz obcykać 😉

--
----------------------------------------------------------------------------
o tu choszm ... o takie
F4 Phantom II A10 Thunderbotl II Mirage 2000D

11-06-25 10:23  Odp: Nożyczki czy nożyk?
Krakus 

Na Forum:
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

A tak na marginesie wypowiedzi 97. Przetnij kawałek kartonu nożyczkami i skalpelem. Póżniej obydwie krawędzie cięcia zobacz pod mikroskopem, to zauważysz, że krawędż cięcia nożyczkami jest jakby postrzępiona, natomiast krawędż cięcia skalpelem jest równa.
Zapewne wynika to z tego, że tnąc karton nożyczkami miejsce cięcia jest miażdżone.

EDIT:
Najlepiej można to zauważyć tnąc nożyczkami tekturę, wówczas widać, że krawędzie cięcia są powgniatane a skalpelem nie.

--
Pozdrawiam.
Andrzej K.

Post zmieniony (11-06-25 10:39)

12-06-25 07:37  Odp: Nożyczki czy nożyk?
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

Jak wiadomo, Krakusie, każdy ma w domu mikroskop :-)

12-06-25 08:33  Odp: Nożyczki czy nożyk?
97 

Na Forum:
Galerie - 3

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

@Akra, Ty nie masz? ooooo 😁😁😁

--
----------------------------------------------------------------------------
o tu choszm ... o takie
F4 Phantom II A10 Thunderbotl II Mirage 2000D

12-06-25 18:17  Odp: Nożyczki czy nożyk?
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

Miałem, ale sprezentowałem synowi, bo on - o wstydzie! - nigdy takowego nie posiadał,i zaczął z tego powodu popadać w kompleksy :-)

12-06-25 20:38  Odp: Nożyczki czy nożyk?
Pawel82   

Osobiście wydaje mi się, że szybciej i równiej idzie mi nożyczkami. Nawet jeśli chodzi o tekturę. Dlaczego więc tak dużo osób tnie części nożykiem?

12-06-25 22:15  Odp: Nożyczki czy nożyk?
Jaroslav 

Na Forum:
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 3
Galerie - 10

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

A co to są nożyczki?

--
GG 6801515

13-06-25 12:26  Odp: Nożyczki czy nożyk?
Jańcio 

Na Forum:
Relacje z galerią - 4
Galerie - 20

- 7

Turysta widzi bace strugającego coś siekierką . Turysta pyta . Baco co to robicie ? Jak to co chopki strugam . A dlaczego siekierką ? Bo mi szczyzoryk podpieprzyli !!!

HEYKA !

13-06-25 20:53  Odp: Nożyczki czy nożyk?
Krakus 

Na Forum:
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Jarosław. Nozycki, to cosik takigo,cym fryzjery scygom łysych :-))
Bidny ten baca... uprowadzili mu scyzoryk....

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 1Strony:  1 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024