KARTON CAFÉ   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

Miejsce na rozmowy o rzeczach niekoniecznie związanych z modelarstwem kartonowym, tzw. "rozmowy kanapowe", ciekawostki, humor itd. Tu można się poznać lepiej i pogawędzić ze sobą.

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 184 z 186Strony:  <=  <-  182  183  184  185  186  ->  => 
05-05-25 07:34  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

stary: PO CO? Skrócona wersja pytania „Po co to zrobiono?” Po co ta zupełnie bezsensowna sztuczka ze sterowcem? Jaki to miało sens?
(Pytanie "po co to zrobiono" oznacza pytanie o cel, powód lub motywację za danym działaniem. Innymi słowy, chcemy wiedzieć dlaczego coś zostało zrobione).

*

ZUPEŁNIE NIE WOJSKOWE POCZUCIE HUMORU

1967. USA, JEDNOSTKA REKRUTACYJNA MARYNARKI WOJENNEJ

Rekrut Anderson prosi o wolne, ponieważ:
Moja żona planuje zajście w ciążę podczas tego weekendu i oczywiście chciałbym tam być, gdy to się zdarzy.

A na samym dole po lewej jest „ptaszek” w rubryce APPROVED (ZATWIERDZONE)!!!

DŁUGOWIECZNE MUSTANGI

Dominikańskie Siły Powietrzne (Fuerza Aérea Dominicana, FAD) od 1948 aż do 1984 roku (!!!), eksploatowały myśliwce P-51 Mustang. Otrzymały one różne modele P-51, w tym P-51B, C i D oraz kilka modeli P-51A.

Flota Mustangów FAD została wzmocniona w 1952 roku o 44 F-51D zakupione od Szwecji. Mustangi były na wyposażeniu jednej eskadry myśliwców (Escuadron Caza Ramfis) i były używane podczas wojny domowej w 1965 roku. Niektóre zostały zmodernizowane przez Cavalier Aircraft Corporation, a inne w ramach amerykańskiego programu „Peace Hawk”.

Mustangi pozostały jedynymi myśliwcami FAD na pierwszej linii po wycofaniu De Havilland Vampire (odrzutowców!!!).

*

Jedzie atrakcyjna młoda matka autobusem i wiezie na kolanach niemowlaka. Obok niej siedzi facet. Dziecko popłakuje, więc matka postanawia go nakarmić. Dziecko jednak odwraca się od piersi. Matka namawia go:
- No weź cycusia, bo mama odda temu panu...
Dzieciak znów się odwraca, więc matka znów go namawia... I tak w kółko. W końcu facet nie wytrzymuje:
- Decyduj się g.wniarzu, bo ja już trzy przystanki za daleko przejechałem!

--

06-05-25 13:26  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

KTOŚ SIĘ TEMU DZIWI?

Czerwiec 1991. Pojemnik na śmieci przy szkole w Hellersdorfie, Berlin, po upadku NRD.

CO ZA POMYSŁ!

Podczas I wojny światowej wojska amerykańskie testowały m.in. taki kamuflaż (1917).

*

Dwaj faceci siedzą w barze. Jeden mówi:
- Czy wiesz, że mój kumpel ma złoty pisuar?
- Chyba za dużo wypiłeś - odpowiada drugi.
Nie wierzysz? No to ci pokażę.
Idą więc pod stosowny adres. Pukają do drzwi. Otwiera im mały chłopiec i woła:
- Tato! Przyszedł ten pan, co ci wczoraj po pijanemu w saksofon nasikał!

--

07-05-25 07:18  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

GRANATNIKI NIE SĄ WYNALAZKIEM XX WIEKU

Zaczęto je używać już na początku XVII wieku! Oto trzy z nieco późniejszego okresu

DLACZEGO NA LOTNISKOWCACH PODOBNO NIE MOŻNA TRZYMAĆ KOTÓW?

*

- Panie doktorze, jest pan pewien, że żona jednak wyzdrowieje?
- Tak, z całą pewnością.
- Cholera, a zna pan może kogoś, kto trumny potrzebuje?

--

08-05-25 07:39  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

AŻ TRUDNO UWIERZYĆ

W USA dopiero w 1994 roku weszło w życie federalne – czyli ogólnokrajowe - prawo, zakazujące używania tytoniu w szkołach. Ale przedtem… oto gazeta z lat osiemdziesiątych:

„Jeśli moja córka [sześcioletnia, mająca właśnie pójść do pierwszej klasy] nie będzie mogła palić w szkole, złożę pozew sądowy”

i dalej:

„Zawsze pozwalałam mojej córce podejmować decyzje o tym, jak chce żyć. Kiedy zdecydowała że zacznie palić, nie stanęłam jej na drodze”- powiedziała 38-letnia Joan Wartin. „System szkolny z pewnością nie ma prawa naruszać praw mojej córki”.

Pani Wartin powiedziała że nie wyśle córki do szkoły dopóki nie dostanie gwarancji, że nie będzie nękana z powodu palenia.

Gazeta: „Dziewczynka zaczęła palić półtora roku temu, gdy miała 4 lata. Niespodziewanie jest jedynym członkiem rodziny, który pali”.

*

Wioska gdzieś w Polsce. Sklep GS. Wchodzi turysta i pyta:
- Dostanę może ser Roquefort?
- A co to ten rokfort?
- Ser z pleśnią.
- Nie. Ale mamy kiełbasę rokfort, chleb rokfort i pomidory rokfort.

--

09-05-25 07:14  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

II WOJNA - KIEDY PODDAŁ SIĘ OSTATNI NIEMIEC?

Ostatni niemieccy żołnierze którzy poddali się aliantom to 11 mężczyzn z jednostki prognozującej pogodę pod dowództwem porucznika Wilhelma Dege, którzy utknęli na stacji meteorologicznej na norweskiej wyspie Nordausandet w pobliżu Spitsbergenu. Zostali oni tam wysadzeni z U-Boota w sierpniu 1944 z dwuletnim zapasem żywności i karabinami, aby bronić się przed grasującymi niedźwiedziami polarnymi.
Żołnierze nadawali prognozy pogody do 7 maja 1945, kiedy otrzymali wiadomość o kapitulacji Niemiec (wraz z rozkazem „zniszczenia wszystkiego”). Nie chcąc spędzić kolejnej zimy na Arktyce, wysłali sygnały alarmowe, na które nie otrzymali odpowiedzi.

Po kilku miesiącach zaczęli nadawać również na kanałach alianckich i wreszcie otrzymali odpowiedź od Norwegów, którzy wysłali łódź do polowania na foki, aby ich zabrać. 4 września 1945 przybyli ratownicy, po czym Dege i jego ludzie zorganizowali dla nich uroczystą kolację z najlepszym jedzeniem z pozostałych zapasów żywności. Następnie Dege oddał swojego lugera kapitanowi łodzi i formalnie się poddał, będąc dowódcą ostatniej niemieckiej jednostki wojskowej, która poddała się po zakończeniu II wojnie światowej.

*

Pytanie do wilka morskiego:
- Czy była kiedyś taka sytuacja na morzu, która spowodowała, że miał pan dosyć pływania?
- Tak. Kiedyś przewoziliśmy transport dwustu tysięcy lalek. I za każdym przechyłem wszystkie naraz krzyczały: MAMA!

--

Post zmieniony (09-05-25 11:07)

09-05-25 21:13  Odp: CIEKAWOSTKI
Krakus 

Na Forum:
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

No właśnie. Świetny tytuł ciekawostki. Dwukrotnie oglądałem program historyczny na ten temat. Treść tego programu zgadza się z tym, co przedstawiłeś w tej ciekawostce, ale historycy powątpiewali, czy 4 wrzesnia nie powinno się uznać za koniec II wojny światowej.

10-05-25 08:15  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

No nie, wojna w Europie nie skończyła się dopiero z poddaniem się ostatnich – nie biorących zresztą udziału w walkach – niemieckich żołnierzy, tylko w dniu podpisania kapitulacji Niemiec. Zresztą ich pobyt „na wolności” był wymuszony okolicznościami, a nie chęcią pozostawania jak najdłużej na służbie.

Ostatni japoński żołnierz złożył broń w 1974 – ale nikt przecież nie powie, że II wojna skończyła się dopiero w tym roku a nie w 1945 :-)

*

ONI TAK NA SERIO?

1939. Plan rozbudowy Kriegsmarine

KURCZĘ, BYŁEM TEGO PEWNY!!!!

*

Wzywa komendant dwóch policjantów i mówi:
- Dowiedziałem się, panowie, bardzo niepokojącej rzeczy, a mianowicie, że używacie wyrazów, których znaczenia nie rozumiecie.
Na to jeden z policjantów:
- Do mnie to alibi?
A komendant na to:
- Nie ulega frekwencji.

--

11-05-25 07:28  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

TERAZ O AUSTRALII

Na zaznaczonym na żółto ogromnym obszarze żyje raptem 2 procent ludności tego kraju.
(jakby co, to nie JA dorastałem w zaznaczonym punkcie!)

KIM JEST TEN POWAŻNY MŁODZIENIEC?

Zanim odkrył swoje powołanie, Rowan Atkinson był PhD studentem w Oxfordzie.
"PhD student" to po polsku doktorant, czyli osoba studiująca na studiach doktoranckich (doktorat, studia doktoranckie). Skrót "PhD" oznacza stopień doktora (Doctor of Philosophy) i może dotyczyć różnych dziedzin, zarówno ścisłych, jak i humanistycznych. Osoba z tytułem doktora to doktor, a osoba na studiach doktoranckich to doktorant.

*

Mąż rano patrzy w lustro i mówi do żony:
- Co sobie pomyślałaś w nocy, jak przyszedłem pijany do domu z tym sińcem pod okiem?
- Jak przyszedłeś, to go jeszcze nie miałeś.

--

11-05-25 07:41  Odp: CIEKAWOSTKI
yak   

"Pod Vlaszimiem, posłusznie melduję, panie feldkurat — zaczął Szwejk — był dziekan, który miał tylko posługaczkę, od czasu gdy mu stara gospodyni uciekła z jakimś młodym chłopcem i pieniędzmi. Ten dziekan na stare lata zabrał się do studiowania pism świętego Augustyna, o którym się mówi, że należy do ojców Kościoła, i wyczytał tam, że kto wierzy w antypody, winien być przeklęty. Więc przywołał posługaczkę do siebie i powiada:

„Słuchajcie, mówiliście mi kiedyś, że syn wasz jest mechanikiem i że wyjechał do Australii. To byłby wśród antypodów, a święty Augustyn pisze, że każdy, kto wierzy w antypody, jest przeklęty.”

„Ależ dobrodzieju — odpowiada kobieta — przecież mój syn pisuje do mnie i przysyła mi pieniądze z Australii.”

„To jest złuda diabelska — odpowiada jej dziekan — żadna Australia nie istnieje, to antychryst was zwodzi.”"
:-)

11-05-25 10:20  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

Nie mato jak Hasek :-)

Przy okazji: od jutra przez kilka dni Ciekawostki będą się ukazywały jakieś dwie godziny później niż zwykle.

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 184 z 186Strony:  <=  <-  182  183  184  185  186  ->  => 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024