KARTON CAFÉ   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

Miejsce na rozmowy o rzeczach niekoniecznie związanych z modelarstwem kartonowym, tzw. "rozmowy kanapowe", ciekawostki, humor itd. Tu można się poznać lepiej i pogawędzić ze sobą.

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 1 
13-05-24 02:52  Pytanie (nieprzyzwoite) o pracę projektantów
Cypis2012   

Mam takie pytanie (może nieprzyzwoite, bo podobno nie pyta się o pieniądze , ale co mi tam) , ile kosztuje zaprojektowanie kartonowego modelu okrętu (wielkości okręt podwodny , max. niszczyciel) w skali 1/300 - 1/400 ?

13-05-24 08:30  Odp: Pytanie (nieprzyzwoite) o pracę projektantów
Wojciech Cięciwa   

Dla odbiorcy indywidualnego czy do dalszej odsprzedaży ?

--
Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie.
Daj mi siłę, bym zmieniał to co zmienić mogę.
I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego.

Reinhold Niebuhr

Konradusowy serwer Discorda

13-05-24 13:15  Odp: Pytanie (nieprzyzwoite) o pracę projektantów
Cypis2012   

do dalszej odsprzedaży w formie cyfrowej

13-05-24 13:56  Odp: Pytanie (nieprzyzwoite) o pracę projektantów
Wojciech Cięciwa   

konkretnej sumy (X PLN) Ci nie podam, bo zależy to od bardzo wielu czynników.
- dostępności i jakości dokumentacji;
- czasu na zaprojektowanie;
- tego czy Ty dostarczasz dokumentację, czy autor sam musi ją zbierać;
- innych wymagań, np. swobody wybory rodzaju materiału (karton biały - kolorowany czy np 'barwionka') karton 120g/m2 165g/m2 czy 200g/m2?, czy model jest tylko do cięcia ręcznego, czy są przewidziane 'lasery', czy są przewidziane dodatki nie-kartonowe itp.
- no i nie oszukujmy się - od 'renomy' autora modelu.

--
Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie.
Daj mi siłę, bym zmieniał to co zmienić mogę.
I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego.

Reinhold Niebuhr

Konradusowy serwer Discorda

13-05-24 18:32  Odp: Pytanie (nieprzyzwoite) o pracę projektantów
Cypis2012   

Teraz trochę rozwlekasz , napisałem skala 1/300-1/400 , OP 20-30 części , niszczyciel 50-70 części.
Model do samodzielnego druku (forma cyfrowa) , więc brak laserów , barwionego papieru , jedna rekomendowana grubość papieru (najbardziej dostępna ogólnie ) , renoma ? , bardziej chodzi o skalę w jakiej ktoś coś projektuje , ktoś kto projektuje okręty w 1/200 nie będzie się bawił w 1/400. Samolociarz 1/33 nie podejmie się 1/100 , a pancerniak 1/25 w 1/50-1/72 .
Wiem , że jest kilku ludków , którzy robią takie projekty dla siebie , do szuflady itp. , mnie interesuje ile za taki model by chcieli kasy , lub ile biorą kasy .

15-05-24 17:22  Odp: Pytanie (nieprzyzwoite) o pracę projektantów
fitter 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 13
Galerie - 27

- 7

Jak ze wszystkim: jak jest chętny to i za milion kupi, jak brak chętnego to i za grosz sprzedasz ;)

A poza tym, jak myślisz, czy ktoś zaprojektuje i odsprzeda projekt do dalszej sprzedaży w wersji elektronicznej, gdzie teoretycznie zysk można czerpać dopóki będzie zainteresowanie zamiast samemu taką wersję sprzedawać? Co innego do druku, gdyż mało który projektant ma swoje wydawnictwo (lub takie możliwości).

Ot, tak bez złośliwości te moje przemyślenia...

--
pozdrawiam
fitter
----------------------
nie projektuję - po prostu robię sobie model...
----------------------

15-05-24 18:45  Odp: Pytanie (nieprzyzwoite) o pracę projektantów
Cypis2012   

fitter może i masz rację , ale nadal twierdzę , że jest kilku ludków , którzy projektują "dla siebie" , szczególnie w tych mniejszych skalach i wcale nie myślą o wydawaniu/sprzedawaniu tego nawet online. A są to często bardzo ciekawe i dobrze skrojone tematy . Nie chcą się bawić w jakiej urzędy , skarbówki , itp. , ale może będą chcieli się tym podzielić

15-05-24 21:54  Odp: Pytanie (nieprzyzwoite) o pracę projektantów
Piotr D. 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 4
Galerie - 23

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 6

- 4

Cypis, od projektu "dla siebie" do takiego, który można bez wstydu dać ludziom do ręki droga jest bardzo długa i wyboista ;-)

--
pozdrawiam
Piotr

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 1Strony:  1 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024