KARTON CAFÉ   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

Miejsce na rozmowy o rzeczach niekoniecznie związanych z modelarstwem kartonowym, tzw. "rozmowy kanapowe", ciekawostki, humor itd. Tu można się poznać lepiej i pogawędzić ze sobą.

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 195 z 200Strony:  <=  <-  193  194  195  196  197  ->  => 
04-07-25 07:10  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

LUFY

RENOWACJA I PONOWNE ZAMONTOWANIE: Zdemontowane lufy można było odnowić, co wiązało się z wymianą ich wewnętrznej powierzchni, a nie całej lufy. Dużo na ten temat jest na stronie 104 Ciekawostek!

PRZECHOWYWANIE: Zapasowe lufy były na ogół przechowywane przez wiele lat. Dla przykładu ostatni brytyjski pancernik, „Vanguard” miał wieże – oraz lufy – znajdujące się w magazynach Royal Navy od 1925 roku!

UTYLIZACJA: Gdy renowacja nie była wykonalna lub nieopłacalna, lufy były złomowane poprzez rozcinanie na mniejsze sekcje w celu łatwiejszego transportu złomu.

PONOWNE WYKORZYSTANIE: Część zużytych luf amerykańskich pancerników była ponownie wykorzystywana do celów testowych, takich jak np. projekt HARP, czyli projekt badawczy Departamentu Obrony Stanów Zjednoczonych i Departamentu Obrony Narodowej Kanady, którego celem było badanie balistyki pojazdów powrotnych i zbieranie danych dotyczących górnych warstw atmosfery na potrzeby badań…

…lub jako eksponaty muzealne. Oto dwie lufy z brytyjskich pancerników przed londyńskim Imperial War Museum:

*

NIEZŁA KOLEKCJA

Oscar Wilhelm Mathisen (1888 – 1954) – norweski łyżwiarz szybki, wielokrotny medalista mistrzostw świata, Europy i Norwegii.

CO ZA DZIWACZNE PASKUDZTWO!

Autokar Citroën U55 Currus Cityrama, który w latach 50. XX wieku jeździł z turystami po ulicach Paryża.

INDIE. PRZYŁAPANY NA JEDZENIU TRZCINY CUKROWEJ MAŁY SŁONIK SCHOWAŁ SIĘ ZA SŁUPEM…

KOLEJNA WERSJA ZNANEGO ”POGODOWSKAZU”

STACJA POGODOWA
ORZECH RUSZA SIĘ – WIETRZNIE
ORZECH NIE RUSZA SIĘ – CISZA
ORZECH MOKRY – DESZCZ
ORZECH SUCHY -SŁONECZNIE
ORZECH BIAŁY- ŚNIEG
ORZECH NIEWIDOCZNY – MGŁA
NIE MA ORZECHA - HURAGAN

*

Stara para zginęła w wypadku samochodowym i została zabrana w drogę do nieba przez św. Piotra:
- Tutaj macie mieszkanie nad morzem, tam są korty tenisowe, basen i dwa pola golfowe. Jeśli byście chcieli coś przekąsić i wypić, to możecie pójść do któregoś z barów.
- Cholera, Gloria - syknął starszy pan, kiedy św. Piotr odszedł - mogliśmy być tu już dziesięć lat temu, gdybyś nie usłyszała o tych przeklętych otrębach, kiełkach pszenicy i dietach odchudzających!

*

Przy wspólnym obiedzie rozmawiają katolik, protestant, muzułmanin i Żyd.
Katolik:
- Jestem tak bogaty, że zamierzam kupić Citybank.
Protestant:
- Ja jestem bardzo bogaty i kupię sobie General Motors.
Muzułmanin:
- Ja jestem bajecznie bogatym księciem… kupię Shella.
Zapadła cisza, wszyscy czekają, co powie Żyd. Ten spokojnie zamieszał kawę, oblizał łyżeczkę i odłożył ją na spodek. Następnie popatrzył na pozostałych biesiadników i mówi:
- A ja wam nie sprzedam…

--

Post zmieniony (04-07-25 08:00)

04-07-25 07:54  Odp: CIEKAWOSTKI
yak   

Uśmiałem się już wczoraj, ale dobry kawał można i dzień po dniu.....:-)

--

Post zmieniony (04-07-25 07:56)

04-07-25 12:08  Odp: CIEKAWOSTKI
kezat 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Galerie - 1

Doczytałem sobie info ze strony 104 - WIELKIE DZIĘKI !!

05-07-25 08:04  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

DLACZEGO NA LATAJĄCYCH Z OGROMNĄ SZYBKOŚCIĄ SR-71 SILNIKI NIE PRZEGRZEWAŁY SIĘ?

Lockheed SR-71 Blackbird został zaprojektowany do działania na skraju kosmosu, z prędkością przelotową przewyższającą prędkość pocisków.

Sekret jego zdolności do latania na tak dużych wysokościach bez przegrzewania silników leży w jego innowacyjnej inżynierii i konstrukcji. Sercem układu chłodzenia SR-71 było unikalne paliwo, które pełniło również funkcję chłodziwa. Samolot używał specjalnego paliwa znanego jako JP-7, które miało bardzo niską lotność, aby wytrzymać ekstremalne temperatury bez zapłonu.

Paliwo to przechodziło przez systemy samolotu, pochłaniające ciepło przed dotarciem do silników, i skutecznie utrzymując je w chłodzie podczas lotu z dużą prędkością. Silniki Blackbirda, Pratt & Whitney J58, były hybrydową konstrukcją, która działała zarówno jako silniki turboodrzutowe, jak i strumieniowe.

Przy dużych prędkościach silniki przechodziły w tryb strumieniowy, w którym pobierały powietrze o wysokiej temperaturze, które było chłodzone przez powietrze upustowe, które było o 205o C chłodniejsze niż gazy wydechowe turbiny. Ten efekt chłodzenia był kluczowy dla wydajnej pracy silników bez przegrzewania.

Wykonana ze stopu tytanu powłoka kadłuba również odgrywała znaczącą rolę w zarządzaniu ciepłem. Gdy SR-71 pędził przez atmosferę, tarcie podgrzewało powłokę do ponad 260 stopni. To rozszerzenie zostało uwzględnione w projekcie; panele były luźno dopasowane, aby rozszerzały się, aby ściśle przylegać w temperaturach roboczych, zapobiegając uszkodzeniom konstrukcyjnym spowodowanym rozszerzalnością cieplną.

Z powodu luźnego dopasowania paneli, podczas postoju z mało szczelnych z tego powodu zbiorników, paliwo wyciekało na ziemię, o czym było już w Ciekawostkach.

INDIE. NAPRAWDĘ NIE MOŻNA BYŁO ZBUDOWAĆ WIADUKTU???

*

Lekarz kazał Goldkuglowi dostarczyć próbkę moczu. Ten przyniósł pięciolitrowy gąsiorek. Lekarz z irytacją:
- Ależ pan ma przepustowość! Więcej nie mógł pan przynieść?
Nazajutrz Goldkugel odbiera wynik analizy i zawiadamia rodzinę:
- Wszyscy jesteśmy zdrowi.

*

Na plaży leży leń. Podchodzi do niego pracowity człowiek i mówi:
- Urwałbyś kij, sznurek byś zaczepił, ze szpilki zrobiłbyś haczyk, robaka byś na to nadział, złowiłbyś rybę i za to wędkę kupił. Jak miałbyś wędkę, to byś dużo ryb złowił. Potem byś kupił kuter, a potem założył flotyllę rybacką. Ludzie by na ciebie pracowali, a ty byś sobie leżał na plaży.
Facet otworzył jedno oko i mówi:
- A co ja teraz robię?

--

05-07-25 10:43  Odp: CIEKAWOSTKI
Jańcio 

Na Forum:
Relacje z galerią - 4
Galerie - 20

- 7

To drugie to Łona i Weber .Warto jeszcze posłuchać - https://www.youtube.com/watch?v=cEaqd9r2CsA

HEYKA .

--

Post zmieniony (05-07-25 10:47)

05-07-25 18:15  Odp: CIEKAWOSTKI
Ryszard 

Na Forum:
Relacje w toku - 25
Relacje z galerią - 1
Galerie - 34

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 20

- 9

Odradzam. Nie warto słuchać - stękanie jakiegoś oszołoma !

--

Post zmieniony (05-07-25 18:17)

05-07-25 20:32  Odp: CIEKAWOSTKI
Jańcio 

Na Forum:
Relacje z galerią - 4
Galerie - 20

- 7

Rysiu wybacz , stary jesteś i już nie kumasz . U młodych dobry rap jest na fali .

Pozdrawiam

06-07-25 08:30  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

CO ZA CUDOWNY POMYSŁ!

Ojciec sparaliżowanej córki stworzył podwójne buty, które dają córce radość z chodzenia, zamiast jeżdżenia na wózku. Jakże szczęśliwa jest dziewczynka!

I ZNOWU INDIE…

Świeżo zbudowane mosty. Dla samochodów, żeby nie było wątpliwości….

,

NAJWYŻSZE NIEMOWLĘ NA ŚWIECIE

*

- Pan wzywał taksówkę?
- Tak
- Kierowca zgłosił, że mu się samochód zepsuł, ale może pana odprowadzić na piechotę.

*
Pierwsza wojna światowa. Icek wraca z okopów na urlop. W domu pytają go: - Jak tam jest?
- Okropnie. Powiesz jedno zdanie i już masz przestrzeloną rękę.

--

07-07-25 07:44  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

DLACZEGO PIZZA MA TAKĄ WŁAŚNIE NAZWĘ?

Odpowiedź brzmi: z powodu matematyki!

a – grubość
z – promień

Objętość = πz2 x a, czyli pi(zz)a

I wszystko jasne.

OBIADOWE (LUNCH) MENU W PRZYKŁADOWYCH AMERYKAŃSKICH WIĘZIENIACH

(„Filiżanka” oznacza objętość pożywienia, które wejdzie do tamtejszej filiżanki)

Więzienie w hrabstwie Gordon w Georgii:

Góra od lewej:
1 plaster ciasta – 2 kawałki chleba kukurydzianego – filiżanka „napoju witaminowego”

Dół od lewej:
filiżanka fasoli – 2 kawałki margaryny – 1,25 filiżanki mięsa ze smażonym ryżem

*

Hrabstwo Maricopa, Arizona (średni koszt posiłku 56 centów):

Góra od lewej:
filiżanka glazurowanej marchewki – ciasteczko czekoladowe – pół filiżanki świeżych owoców

Dół od lewej:
filiżanka ziemniaków puree – 1 kawałek margaryny – 5 uncji (ok. 140 gramów) zapiekanki sojowej i jedna bułka

*

Hrabstwo Morgan w Alabamie:

Na górze:
kromka chleba

Na dole:
fasola lub mieszanka warzyw - wątróbka z kurczaka i kotlety mięsne lub dwa hot dogi z surówką z cebuli
[napisali ”surówka”, ale ja widzę tu podsmażoną cebulę]

*

Przy okazji: HRABSTWA w USA? Oto co mówi na ten temat Wikipedia:
48 z 50 stanów USA dzieli się na hrabstwa, chociaż nigdy nie istniał tam urząd hrabiego. Hrabstwa były tworzone jako jednostki administracyjne władzy samorządowej, a ich nazwa (ang. county) została zaczerpnięta z tradycyjnego podziału administracyjnego Anglii. Z tego względu na równi z terminem „hrabstwo” stosowany jest „okręg”, zasadniczo będąc formą bardziej poprawną ze względów historycznych.

PIJMY WINO. DUŻO WINA!

Po wypiciu zaledwie 130 butelek, będziesz mógł zbudować taki domek dla ptaszków. Leć do sklepu, aby chronić przyrodę!

*

Blondynka leciała z pilotem dwuosobowym samolotem. Nagle pilot dostał zawału serca i umarł. Wystraszona blondynka zaczyna wołać przez radio:
- "Mayday! Mayday! Ratunku! Ratunku! Mój pilot miał atak serca i nie żyje, a ja nie umiem latać. Ratunku! Ratunku!
Po chwili słyszy w głośniku głos:
- Tutaj kontrola lotów, odbieram cię głośno i wyraźnie. Podam ci przez radio wskazówki, umożliwiające ci lądowanie. Mam spore doświadczenie z takimi przypadkami. Teraz weź głęboki oddech, wszystko będzie dobrze. Najpierw podaj mi swoją wysokość i pozycję.
Blondynka odpowiada:
- Mam 166 cm i siedzę na fotelu.
- Wszystko jasne - słychać głos kontrolera. - Powtarzaj za mną: „Ojcze nasz, któryś jest w niebie...

--

08-07-25 08:12  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

CZY KIEDYKOLWIEK CZŁOWIEK ZAMIESZKA NA MARSIE?

Ciekawe co myślicie o poniższej argumentacji:

Kiedy pierwszy człowiek wyląduje na Marsie — jeśli to kiedykolwiek nastąpi — nie będzie na niego czekało żadne schronienie. Planeta jest nasycona promieniowaniem, nie ma powietrza do oddychania ani wód powierzchniowych. W nocy temperatury spadają poniżej minus 87 stopni Celsjusza.

Każda wizyta człowieka musiałaby być krótka. Całe powietrze do oddychania musiałoby zostać sprowadzone z Ziemi, choć eksperymenty wykazały, że możliwe jest oddzielenie tlenu od dwutlenku węgla w cienkiej atmosferze Marsa. Eksperyment MOXIE na Perseverance to udowodnił.

(Sześć gramów dziennie – tyle tlenu jest w stanie wygenerować z marsjańskiej atmosfery zaprojektowane przez naukowców z MIT urządzenie MOXIE. Duża i wydajniejsza wersja MOXIE może zostać wysłana na Marsa przed misją załogową, aby produkować tyle tlenu, co kilkanaście drzew).

Był to kamień milowy, tak — ale dopiero początek. Nie jesteśmy nawet blisko uczynienia Marsa nadającym się do zamieszkania. Załóżmy, że spróbujemy tam produkować żywność. Czy oczekujemy, że wszyscy będą wegetarianami? A może wyobrażamy sobie bydło pasące się w kopułach pod tym bladym niebem?

Rolnictwo na Marsie to science fiction. Nawet gdybyś mógł uprawiać rośliny na marsjańskim regolicie, światło słoneczne jest słabe, a zimno nieubłagane. Każdy oddech, każda kropla wody, każdy kęs jedzenia musiałyby zostać stworzone, poddane recyklingowi lub przysłane z Ziemi. To nie jest kolonia. To jest zaawansowany technologicznie bunkier przetrwania bez marginesu błędu. Obóz jeniecki z widokiem na Olympus Mons (najwyższą górę układu słonecznego – było już o tym w Ciekawostkach).

No i najważniejsze pytanie: po co choćby tylko próbować osiedlić się w tak nieprzyjaznym dla życia i zdrowia środkowisku?

Co ciekawe, One Big Beautiful Bill (swoją drogą co za dziecinna nazwa!) zwiększa finansowanie NASA zamiast je ciąć. Wcześniejsza propozycja cięcia budżetu agencji o 24 procent, z 24,8 miliarda dolarów do 18,8 miliarda dolarów, została odrzucona. Zamiast tego Kongres zatwierdził prawie 10 miliardów dolarów nowego finansowania na rzecz załogowych lotów kosmicznych. To dobra wiadomość dla NASA.

POMYSŁ RODEM Z TAJLANDII

Tani i efektywny sposób na egzamin bez ściągania :-)

OSTRZEŻENIE

Są słodkie i wydają się niegroźne. Ale tak naprawdę są głośne, niesamowicie drogie w utrzymaniu i zupełnie nie do wytresowania. Po prawej jest kangur. Tak naprawdę niewiele wiem o tych zwierzętach.

*

Zgubiono czarną dyplomatkę. Uczciwego znalazcę prosimy o doprowadzenie alkoholiczki do ambasady Czadu.
*
Nasze stosunki seksualne były tak aktywne, że po wszystkim nawet sąsiedzi wychodzili zapalić.

--

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 195 z 200Strony:  <=  <-  193  194  195  196  197  ->  => 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024