KARTON CAFÉ   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

Miejsce na rozmowy o rzeczach niekoniecznie związanych z modelarstwem kartonowym, tzw. "rozmowy kanapowe", ciekawostki, humor itd. Tu można się poznać lepiej i pogawędzić ze sobą.

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 194 z 200Strony:  <=  <-  192  193  194  195  196  ->  => 
27-06-25 08:25  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

TAJEMNICA ZŁOTA

Złoto jest najbardziej kowalnym metalem. Można je rozprasować na arkusze grubości zaledwie 0,0025 milimetra!

NAJWIĘKSZE DRZEWO NA ŚWIECIE

Lokalizacja: Giant Forest of Sequoia National Park w hrabstwie Tulare w Kalifornii, USA.

General Sherman Tree jest największym drzewem na świecie, mierzonym objętościowo. Ma 83 m wysokości i ponad 11 m średnicy u podstawy. Szacuje się, że ma 2300-2700 lat. Sekwoje charakteryzują się tym, że w odróżnieniu od innych drzew, średnica pnia zmniejsza się bardzo ale to bardzo powoli wraz z wysokością drzewa. Także ich konary w porównaniu do średnicy pnia są nieproporcjonalnie cienkie i krótkie.

A oto mający około 2000 lat baobab w RPA:

I jeszcze inny. Baobaby, tak samo jak sekwoje, mającą zachwianą proporcję wielkości pień - konary.

*

Pacjent skarży się lekarzowi na stany przygnębienia. Praca go stresuje, i w ogóle nie widzi żadnej nadziei na przyszłość.
Lekarz pyta go, czy jest w rodzinnym związku, a mężczyzna odpowiada, że tak.
Na to lekarz:
- Doskonale. Są chwile, kiedy czuję się tak jak pan. W takie dni, kiedy wracam z pracy, przytulam żonę, a potem idziemy do łóżka, i długo się kochamy. To naprawdę pomaga. Niech pan spróbuje tego samego, i wróci do mnie w przyszłym tygodniu.
Tydzień później facet wraca. Wygląda na szczęśliwego i zrelaksowanego, zupełnie inaczej niż wtedy, kiedy był tam ostatnio.
Lekarz:
- Noooo, wygląda pan znakomicie, czyżby posłuchał pan mojej rady?
- Tak jest, panie doktorze! I przy okazji muszę powiedzieć, że ma pan bardzo ładnie urządzoną sypialnię!

*

Napis w sex-shopie: Prosimy oglądać magazyny trzymając je DWOMA rękami!

--

28-06-25 07:47  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

DLACZEGO PRZESTANO PRODUKOWAĆ ZAKRZYWIONE TELEWIZORY?

Pomysł zrodził się w kinach, w których ekran jest zakrzywiony. Ekrany kinowe są zakrzywione z bardzo prostego powodu.

Film jest wyświetlany zza pleców widzów. Z tego powodu odległość od środka ekranu, prostopadle do projektora i odległość do krawędzi ekranu będą się znacznie różnić. Spowoduje to, że obraz na krawędziach będzie nieostry:

Flat – płaski
Curved – Zakrzywiony
lost light – stracone światło
light reflects back toward audience - światło odbija się z powrotem w stronę publiczności

Zakrzywienie ekranu jest zatem konieczne przy w kinie.

Z jakiegoś powodu powstały, promowane przez Samsunga, zakrzywione telewizory. Twierdzili, że zapewniają całkowicie obraz dużo lepszej jakości. Tyle że to był wciskanie kitu.
W małej odległości widza od ekranu telewizora zakrzywienie nie jest potrzebne – cała akcja była jedynie chwytem marketingowym. Prawdopodobnie był to trik mający na celu pokonanie ograniczeń panelu innego niż IPS.

Zakrzywiony telewizor miał też wielką wadę. Producenci założyli, że telewizję będzie oglądać tylko jedna lub dwie osoby. Po prostu zapomnieli, że wiele domów ma siedzenia w kształcie litery L (np. narożnik), a duży telewizor jest często montowany na ścianie. Oznaczało to, że osoby siedzące bezpośrednio przed nim miały dobry widok, ale już osoby siedzące pod kątem 90 stopni miały słaby widok z jednej strony.

Wiele osób uległo początkowej modzie i dopiero stopniowo zdało sobie sprawę z popełnionego błędu. Telewizor nie okazał się zapewniać „bardziej wciągającego” doświadczenia niż płaski ekran o tym samym rozmiarze. Podobnie jak telewizory 3D, moda ta trwała bardzo krótko.

MEKSYKAŃSKA PIRAMIDA

Piramida Teotihuacan w 1900 r. i w 2022 r. W roku 1900 mogło to wyglądać jak jakaś zwykła, acz regularna góra, ale na szczęście zaintrygowała ona, kogo trzeba. Swoją drogą trudno uwierzyć, że to wiatr naniósł tyle ziemi na budowlę - musieli zatem tę koszmarnie ciężką pracę wykonać ludzie. PO CO?

CO JEST NA ZDJĘCIU?

1. Wieczorny koncert grupy rockowej?
2. Wieczorny zlot nazistów w latach trzydziestych?
3. Coś innego?

*

Irlandzki rząd zadał pytanie swym obywatelom: Czy polska imigracja jest poważnym problemem?
35% respondentów odpowiedziało: Yes, it is a serious problem!
65% respondentów odpowiedziało: Absolutnie, ku.wa, żaden problem!

*

Konduktor zatrzymał pasażera jadącego bez biletu:
- Proszę pana - powiada konduktor - pasażer w pociągu musi przestrzegać dwóch zasad - musi mieć ważny bilet i nie wolno mu przekupić konduktora. Tą pierwszą zasadę już pan złamał...

--

28-06-25 21:23  Odp: CIEKAWOSTKI
ceva 

Na Forum:
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 6
Galerie - 21

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 28

- 4

Zagadka zdjęciowa, odpowiedź: 3

--
Sterczące kolce Pondijusa, ostre grzebienie Daktyloskopei, Trygla i latający Wieprzoryb
są niczym wobec Bestii która nas gnębi...

Nie zabijam, nie kradnę, nie wierzę.

GUZZISTI & LANCISTI

29-06-25 07:37  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

To jest dywan pod stolikiem do kawy :-)

*

JUŻ RAZ BYŁO NA TEN TEMAT – ALE OTO KOLEJNE AMERYKAŃSKIE MAŁŻEŃSTWO…

Ona miała 9 lat, On 22. Ich małżeństwo w roku 1937 zwróciło uwagę całych Stanów Zjednoczonych.

Dziewczynka powiedziała rodzicom, że idzie kupić lalkę ale zamiast tego… wyszła za mąż. W 1937 roku w hrabstwie Hancock w stanie Tennessee 9-letnia Eunice Winstead poślubiła 22-letniego Charliego Johnsa, lokalnego plantatora tytoniu. Johns zapłacił pastorowi jednego dolara za udzielenie ślubu.

Skłamał co do jej wieku, aby uzyskać licencję małżeńską. W tamtym czasie nie było to niezgodne z prawem. W stanie Tennessee nie było przepisów dotyczących wieku, w jakim można wyjść za mąż.

Kiedy zajęła się tym prasa, a magazyn „Life” opublikował zdjęcia, ludzie w całym kraju byli oburzeni. Z tego powodu Tennessee szybko uchwaliło prawo, zgodnie z którym trzeba mieć co najmniej 16 lat, aby móc zawrzeć związek małżeński. Zaraz potem, inne stany zrobiły to samo, ale nowe prawo nie anulowało już zawartych małżeństw.

Eunice Jones urodziła swoje pierwsze dziecko w wieku piętnastu lat. Przez lata ona i Charlie mieli w sumie dziewięcioro dzieci. Ich życie rodzinne charakteryzowały typowe wyzwania i radości związane z wychowywaniem dużej rodziny.

Pomimo wczesnych kontrowersji otaczających ich małżeństwo, Eunice i Charlie skupili się na zapewnieniu dzieciom bytu i utrzymaniu stabilnego środowiska domowego. Byli nadal razem, gdy Charlie zmarł w 1997 roku. Eunice żyła do 2003 roku.

To wydarzyło się w Ameryce w 1937 roku. I trzeba było 9-letniej dziewczynki, żeby kraj w końcu powiedział: „Dość!”

*

Nie wiem kto prowadzi ten kabriolecik, ale chyba wiem, co mu chodzi po głowie :-)

*

Do Putina dzwoni prezes Coca-Cola Company.
- Panie prezydencie, mam propozycję. Co sądzi pan o zmianie flagi Rosji z niebiesko-biało-czerwonej na czerwoną? Jak za dobrych czasów w ZSRR. My za taką reklamę oferujemy, powiedzmy, 5 miliardów dolarów rocznie. Putin odpowiada:
- Pozwoli pan, że przemyślę propozycję.
Odkłada słuchawkę, wykręca numer asystenta i mówi:
- Wania, kiedy kończy się nam umowa z Aquafresh?

--

30-06-25 07:54  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

TO CI DOPIERO CIEKAWOSTKA!!!

Kiedy urodził się Barron Trump, Melania nie była obywatelką USA.

Trump chce zlikwidować przywilej „obywatelstwa z urodzenia” mówiący w konstytucji o tym, że gdy dziecko urodzi się na terenie USA, automatycznie dostaje amerykańskie obywatelstwo, nawet jeśli matka go nie posiada.
Czyli że jak: na dobry początek Trump deportuje syna?

AUTOMATYCZNA SKRZYNIA BIEGÓW CHRYSLERA PRODUKOWANEGO OD 1955 PRZEZ OKOŁO 10 LAT

Po lewej dźwignia parkowania.

*

*

Kolega spotyka na ulicy młodego kumpla, smutnego jak diabli
- Coś taki podłamany?
- Do woja mnie biorą, to mam się cieszyć?
- Ty głupi, wiesz co zrobił w takim przypadku mój znajomek? Wybił sobie wszystkie zęby i go nie wzięli!
Spotykają się po dwóch tygodniach, a kumpel wciąż w cywilu!
- No i co, widzę, że poskutkowała moja rada.
- Nieżupełnie, powiedżeli że mam flatfusa, więcz mnie nie weżmą do woja.

--

01-07-25 07:00  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

NIEMCY 1938

Uroczysta, z udziałem Hitlera, prezentacja „samochodu dla ludu”. Do zakończenia wojny wyprodukowano jedynie 630 aut w wersji cywilnej.

TO SIĘ NAZYWA MIEĆ SZCZĘŚCIE!

Niezwykłe lądowanie chorążego R. Blacka na USS Yorktown w 1944 roku. Jego Hellcat został poważnie uszkodzony nad wyspą Palau, w wyniku czego samolot po bocznym lądowaniu stracił ogon i jedno skrzydło.

LATA TRZYDZIESTE. SPRAWDZANIE SZCZELNOŚCI KAŻDEJ WYPRODUKOWANEJ PREZERWATYWY

*

Jak on tam zaparkował?

*

- Jak leci, panie Berlinerblau?
- Oj, bardzo marnie!
- A idź pan! Słyszałem, że parę tygodni temu dostał pan spadek po bogatej cioci.
- No niby tak.
- A w zeszłym tygodniu umarł pański stryjeczny wnuk i też zostawił panu ładny kawałek grosza.
- No, zgadza się.
- I mówisz pan, że idzie źle?
- A co mam mówić? Od tygodnia jak nożem uciął!

--

02-07-25 07:44  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

CO ZA FANTASTYCZNY POMYSŁ!

, ,

To nie photoshop, tylko Centralna Biblioteka w Kansas.

I JAK TU BYŁO PROWADZIĆ BLITZKRIEG NA WSCHODZIE?

TO SIĘ NAZYWA PECH!

*

Nowy Jork. Mistrzostwa świata w zapasach, finałowa walka Rosjanina i Amerykanina. Telewizyjną transmisję ogląda we Władywostoku brat rosyjskiego zawodnika. W pewnej chwili Rosjanin znalazł się w bardzo trudnej sytuacji, bo olbrzymi Amerykanin sprowadził go do parteru, przygniótł całym swoim ciałem i niemal zawiązał w supeł. W tym momencie we Władywostoku nastąpiła awaria i w całym mieście zgasło światło. Brat zapaśnika telefonuje do Nowego Jorku, do ekipy rosyjskich zapaśników. W telefonie słyszy głos brata:
- Wania, to ty? Mów, kto wygrał?
- Ja!
- Mów jak to się stało?
- Leżę pod tym gościem, splątaliśmy się okrutnie i myślę sobie że to koniec, nagle widzę przed nosem genitalia. To ja je ugryzłem ile sił w zębach!
- Wania, ale to nie po sportowemu.
- Może i nie po sportowemu, ale czy ty wiesz do czego zdolny jest człowiek, który ugryzł się w jądra?

--

02-07-25 23:32  Odp: CIEKAWOSTKI
Lukee 

Tego o zapaśnikach nie słyszałem!! :-DDD Genialny ;-)

03-07-25 07:31  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

CZY PANCERNIKI WOZIŁY ZAPASOWE LUFY CIĘŻKIEJ ARTYLERII?

Nie. Na przykład „Warspite” miał wymieniane lufy kilka razy. Ogólnie przyjmuje się, że pancernik mógł wystrzelić cały zapas amunicji około trzy razy, zanim lufy wymagały wymiany. Wytrzymałość luf pancerników typu „Iowa” oceniano na 290 strzałów, a potem trzeba było je wymienić.

Wymiana lufy wymagała stoczni z bardzo dużym dźwigiem i była poważną operacją, ponieważ każda lufa ważyła około 100 ton.

Zanim będzie można rozpocząć wymianę luf, należało umieścić podporę pod pokładem głównym, oraz kolejną piętro niżej. Następnie na pokładzie głównym budowano podporę, pozwalającą na idealnie prosty ruch wymienianych luf.

Następnie lufa była demontowana z komory zamkowej i jarzma i powoli wyciągana z wieży, jadąc na trzech specjalnie wykonanych wózkach po szynach. Gdy lufa jest całkowicie wysunięta z wieżyczki, jest podnoszona dźwigiem z wózków:

Z kolei nowa lufa jest umieszczana na wagonikach i następuje odwrotny proces.

W przypadku okrętów typu Iowa nie wyprodukowano żadnych zapasowych, ponieważ budowę kolejnych okrętów anulowano już po wyprodukowaniu do nich luf.

UZUPEŁNIENIE DO CIEKAWOSTKI ZE STRONY 192

Oto filtr o którym pisałem:

*

Lekarz kazał Goldkuglowi dostarczyć próbkę moczu. Ten przyniósł pięciolitrowy gąsiorek. Lekarz z irytacją:
- Ależ pan ma przepustowość! Więcej nie mógł pan przynieść?
Nazajutrz Goldkugel odbiera wynik analizy i zawiadamia rodzinę:
- Wszyscy jesteśmy zdrowi.

*

Przy wspólnym obiedzie rozmawiają katolik, protestant, muzułmanin i Żyd.
Katolik:
- Jestem tak bogaty, że zamierzam kupić Citybank.
Protestant:
- Ja jestem bardzo bogaty i kupię sobie General Motors.
Muzułmanin:
- Ja jestem bajecznie bogatym księciem… kupię Shella.
Zapadła cisza, wszyscy czekają, co powie Żyd. Ten spokojnie zamieszał kawę, oblizał łyżeczkę i odłożył ją na spodek. Następnie popatrzył na pozostałych biesiadników i mówi:
- A ja wam nie sprzedam…

--

03-07-25 13:07  Odp: CIEKAWOSTKI
kezat 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Galerie - 1

pytanie: co działo się ze starymi lufami? były jakoś "odnawiane"? czy trzeba było przetopić zupełnie?

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 194 z 200Strony:  <=  <-  192  193  194  195  196  ->  => 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024