KARTON CAFÉ   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

Miejsce na rozmowy o rzeczach niekoniecznie związanych z modelarstwem kartonowym, tzw. "rozmowy kanapowe", ciekawostki, humor itd. Tu można się poznać lepiej i pogawędzić ze sobą.

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 193 z 200Strony:  <=  <-  191  192  193  194  195  ->  => 
20-06-25 13:34  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

Coś mi się popieprzyło rano – niby wysłałem, ale nie pokazało się?

No dobra, leciem:

CO JEST NAJRZADZIEJ WYSTĘPUJĄCĄ NA ZIEMI MATERIĄ?

Wodór-7. Składa się z protonu i sześciu neutronów. Został po raz pierwszy zsyntetyzowany w 2003 roku przez grupę rosyjskich, japońskich i francuskich naukowców. Wodór-7 ma czas połowicznego rozpadu wynoszący 23 joktosekundy, co stanowi jedną septylionową sekundy (0,00000000000000000000001 sekundy). Ma najkrótszy okres połowicznego rozpadu spośród wszystkich radioaktywnych izotopów. Oczywiście nie ma żadnych zdjęć wodoru-7, ale oto zdjęcie fiolki świecącego ultraczystego wodoru:

TYPEK MIAŁ SPORO ZA USZAMI, ALE NAWET TERAZ TEN NUMER GAZETY z 12 CZERWCA 1979 ROKU JAKOŚ DZIWNIE MNIE SMUCI

TAKA ŚMIERĆ PRZYCHODZI PO SZWAJCARÓW

*

Wspomnienia taternika:

"Podczas jednego z obozów wspinaczkowych w Tatry pojechaliśmy w rejon Morskiego Oka.
Dotarliśmy pod ścianę. Nasz instruktor (jako, że byliśmy przygotowani na wyprawę pod każdym względem) zaproponował, żebyśmy sobie strzelili po jednym - "żeby nam się ściana trochę położyła - będzie się lepiej wchodzić". Towarzystwo nie namyślało się długo i zaczęli "kłaść ściany" dosyć intensywnie, z czasem flaszki zaczęły topnieć jedna po drugiej i skończyło się na kompletnym uboju. Gdy grupa ocknęła się równo ze świtem zauważyli, że brakuje wśród nich prowodyra libacji - instruktora..."

I tutaj następuje wersja GOPR-owców:
"Zapieprzamy gazikiem, wyjeżdżamy zza zakrętu a tu jakiś facet na środku drogi idzie na czworaka, wbija haki w asfalt i asekuruje się liną..."

*

Przychodzi facet do apteki po prezerwatywy, a tam młoda i ładna aptekarka. Facecik stremowany mówi nieśmiało:
- Poproszę palto, ale wie pani, nie na mnie całego, ale takie mniejsze...
Aptekarka podaje paczuszkę i mówi:
- Jeśli potrzebuje pan futrzany kołnierzyk to kończę pracę o godz. 20...

20-06-25 16:35  Odp: CIEKAWOSTKI
yak   

Tyle życzę szczęścia ile tu zaglądałem od rana.... Raku nieboraku..... :-)

21-06-25 07:21  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

WPROST NIE DO WIARY!

Mapka pokazuje rozmieszczenie farm na terytorium USA należących do CHIŃCZYKÓW. Zauważcie, jak „przypadkowo” wiele z nich znajduje się tuż-tuż amerykańskich wojskowych baz i instytucji! I USA na to pozwoliły???????????

JAK TO BĘDZIE Z PODBIJANIEM KOSMOSU OSOBIŚCIE PRZEZ CZŁOWIEKA…

Kicha będzie.

Oto czas trwania podróży do planet Układu Słonecznego przy obecnie osiągalnych prędkościach załogowych statków kosmicznych. Ustawiłem kolejność od najkrótszego do najdłuższego okresu czasu:

WENUS – 4 miesiące
MERKURY – 5 miesięcy
MARS – 7 miesięcy (średnia)
JOWISZ – 1,2 roku
SATURN – 6,4 lat
URAN – 8,4 lat
NEPTUN – 12 lat

*

Kupiłem sobie płytę do nauki hiszpańskiego we śnie. Rano się okazało, że płyta zacięła się w 16 sekundzie. Obecnie po hiszpańsku umiem się tylko jąkać.

*

Pani z pary A do pani z pary B:
- Jestem wściekła: na moją propozycję pójścia do restauracji on powiedział, że jesteśmy ze sobą dostatecznie długo abyśmy poszli do niego. Tam musiałam coś przyrządzić na kolację, potem zaciągnął mnie do łóżka, zero gry wstępnej, w niecałe dwie minuty skończył, zawrócił się i zasnął!!!

Pani z pary B do pani z pary A:
- U mnie zaś wszystko pięknie! Zabrał mnie do eleganckiej restauracji, opłacił pyszną kolację z fantastycznym winem, odbyliśmy romantyczny spacer do niego, tam przy świetle świecy prawie godzinę mnie rozpalał wstępnie, a potem była prawie godzina wspaniałego seksu! I po tym wszystkim jeszcze godzinkę miło żeśmy gawędzili, aż usnęłam pierwsza!

Pan z pary A do pana z pary B:
- Było cudownie! Poszła ze mną, ugotowała kolację, żeśmy się pokochali, dzisiaj jestem szczęśliwy i wyspany!

Pan z pary B do pana z pary A
- Jestem skończony! Jak głupek zgodziłem się aby wybrała knajpę, to zaprowadziła mnie do jakiejś restauracji na Starówce, z jakimś francuskim winem. Jak zobaczyłem rachunek, to omal nie zemdlałem, musiałem tam zostawić całą forsę i nie stać mnie było na taryfę!
Czynsz i liczniki mam nieopłacone, więc musiałem zapalić świecę! Po tych nerwach godzinę mi nie chciał ***** wstać, a potem godzinę kończyć nie mogłem! No i nie mogłem w końcu zasnąć, gadałem z tą wariatką o głupotach różnych aż mi zachrapała...

--

22-06-25 07:44  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

KTO O TYM WIEDZIAŁ?

W lądowniku księżycowym kosmonauci STALI. Stanie przy oknie pozwoliło na jego zmniejszenie, co oznaczało zredukowanie wagi lądownika. Jeszcze większą oszczędność na wadze dawał brak foteli.

Jak widać na rysunku, kosmonauci mieli system zabezpieczający, zapewniający stabilność postawy. Sposób ułożenia linek pomagał utrzymać ich przy oknie nawet w przypadku przechyłu lądownika, oraz wykluczał poślizgnięcie się.

JAKI TEN ŚWIAT JEST MAŁY!

Pierwszy raz podróżujący po zachodniej części stanu Maine są zawsze zdezorientowani tym znakiem. Odnoszą się one do prawdziwych miast w Maine. Znak znajduje się na skrzyżowaniu tras 118 i 35 w North Waterford, Maine. (Naples- Neapol, pozostałe - wiadomo)

*

Firma Whirlpool chciała zdobyć rosyjski rynek, a w związku z tym, że reklama to klucz do sukcesu, amerykańscy specjaliści od reklam zaprosili do siebie Rosjan, aby pokazać im na przykładzie, jak się fachowo robi reklamę.

Na początku filmu widać wspaniały wieżowiec, dalej kamera zagląda do całkowicie białego pokoju, w którym na środku stoi piękna pralka Whirlpool. W kolejnej scenie do pokoju wchodzi wyluzowany Amerykanin o pięknej budowy ciała - rozbiera się do naga i ubrania wkłada do pralki, następnie do tegoż pokoju wchodzi piękna kobieta, która również się rozbiera - nastawiają program prania, po czym na pralce robią bara - bara...
Pojawia się napis:
"PRANIE Z WHIRLPOOL TO CZYSTA PRZYJEMNOŚĆ"

Amerykanie zadowoleni że taką fajną reklamę zrobili, mówią do Rosjan: "Teraz wasza kolej. Zrobicie reklamę na bazie tego, ale z uwzględnieniem tradycji waszego kraju, żeby było u was zrozumiale." Za kilka miesięcy z Moskwy przychodzi zaproszenie dla amerykańskich specjalistów na pokaz reklamy:

Pierwszy kadr przedstawia z lotu ptaka Wołgę i stepy wokół rzeki. Następnie kamera zbliża się i na brzegu rzeki pokazuje Maszę, która na kolanach, schylona, kijanką pierze bieliznę. Następny kadr pokazuje jadącą sotnię Kozaków brzegiem rzeki. Kolejne ujęcia pokazują radość Kozaków, którzy zobaczyli Maszę, następne kadry przedstawiają, jak każdy po kolei i na różne sposoby zabiera się za przerażone dziewczę...
I wtedy pojawia się napis:
- "JE.ALI, JE.JOT I BUDUT JE.AT, PAKA NIE POKUPISZ PRALNOJ MASZINY WHIRLPOOL".

--

22-06-25 08:31  Odp: CIEKAWOSTKI
Ryszard 

Na Forum:
Relacje w toku - 25
Relacje z galerią - 1
Galerie - 34

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 20

- 9

Ha, ha, ha ! Dobre, tylko, ze po rosyjsku prać to stirać a pralka to nie pralnaja a stiralnaja maszina :-)

22-06-25 11:13  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

Jasne, ale gdybym napisał poprawnie, to mało kto by się domyślił o jaką maszynę i jaką czynność chodzi :-)))))))

23-06-25 07:25  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

USA PRZED NIELEGALNĄ IMIGRACJĄ

WZRUSZAJĄCE DO ŁEZ

Serbia. Pies wykopał jamę na grobie pana, i tam znalazł swoje miejsce.

TYLKO NAJSILNIEJSI PRZEŻYJĄ NA BIEGUNIE POŁUDNIOWYM!

*

Zeznanie oskarżonego:
- Wysoki Sądzie, na polowaniu przez pół dnia łaziłem po lesie, nie mogąc trafić na zwierzynę. Owszem, było bardzo mroźno, więc od czasu do czasu, staropolskim zwyczajem, pociągałem z piersiówki. Wreszcie mi się poszczęściło: usłyszałem kukułkę i od razu wypaliłem z dwururki.
Zeznanie poszkodowanego:
- Sz-szedłem so-so-bie przez las, aż tu na-na-gle zoba-baczyłem komple-e-etnie nawalo-lo-lonego myśli-i-wego, który mierzył do mnie ze-ze-ze strzelby. Za-zacząłem więc krzy-krzy-czeć: "Ku-ku-ku-kur..wa, nie strzelaj!".

*

Gość do kelnera. – Co za granda! W mojej zupie znalazłem kawałek szmaty!
- A co pan chciał znaleźć w zupie za pięć złotych? Brabanckie koronki?

--

24-06-25 08:18  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

TAKIE SOBIE PYTANKO

Jak to możliwe, że Voyager I i II nie zostały rozbite lub uszkodzone przez jakiś obiekt w kosmosie?
Dlatego, że kosmos jest w większości pusty. Z powodu filmów i komiksów ludzie myślą, że pas asteroid lub burza meteorów wygląda tak:

Ale w rzeczywistości wygląda to tak:

Średnia odległość między asteroidami w pasie między Marsem a Jowiszem wynosi 1 milion km! Voyager nie wpadł na nic, ponieważ jest to tak, jakby iść przez pustynię z zawiązanymi oczami i zastanawiać się, dlaczego nie wpadłeś na drzewo:

To proste. Nie ma tam nic, w co można by wpaść.

IRAN. SZKOLNE ZDJĘCIE Z KOLEŻANKAMI

Miło będzie kiedyś powspominać: piąta z prawej w pierwszym rzędzie to ja, a w ostatnim rzędzie pośrodku stoi moja najlepsza przyjaciółka :-)

*

Żona bankiera wpada z niespodziewaną wizytą do męża do pracy. Zastaje go z sekretarką na kolanach. Bankier bez zmrużenia oka dyktuje list:
"...i na koniec, szanowna Rado Nadzorcza, zwracam uwagę, że nie obchodzi mnie, czy mamy kryzys, czy nie. Nie jestem w stanie pracować bez drugiego fotela w gabinecie".

*

Blondynka wciąż myliła tabletki antykoncepcyjne z uspokajającymi. Urodziła siedmioro dzieci, ale w ogóle się tym nie przejmuje.

--

25-06-25 07:21  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

JAKA JEST MAKSYMALNA SZYBKOŚĆ LOTNISKOWCA O NAPĘDZIE NUKLEARNYM?

Oto wypowiedź byłego członka załogi jednostki typu Nimitz:

„Byłem na pokładzie podczas prób morskich, z zupełnie nowymi rdzeniami w reaktorach, czystym kadłubem i kompletnie odnowioną elektrownią parową [czy jak to nazwać - Akra] i układem napędowym.

Podczas przebiegu z maksymalną prędkością mogłem osobiście zobaczyć, jak szybko płynął okręt, ale oczywiście jest to tajna informacja, zwłaszcza że mój okręt nadal jest w czynnej służbie. Mogę jednakże potwierdzić, że może płynąć z prędkością ponad 30 węzłów. Ponadto, w przeciwieństwie do Enterprise, o szybkości okrętów typu Nimitz nie decydują tylko obroty silników lub przekładni redukcyjnych, ale inne – tajne! - czynniki związane z układem napędowym”.

Oficjalnie okręt rozwija „ponad 30 węzłów”. Prawdę mówiąc, szybkość powyżej pewnego poziomu – powiedzmy 40 węzłów - byłaby wręcz bezsensowna, ponieważ w takim przypadku żaden z okrętów eskorty nie dotrzymałby lotniskowcowi kroku, pozostawiając go bez osłony. No a poza tym efektywność katapult jest tak wysoka, że nawet „tylko” 30 węzłów są wręcz „nadwyżkowe” w stosunku do potrzeb.

W ŻYCIU TEN GOŚĆ Z LEWEJ NIE PRZECZUWAŁ, CO GO CZEKA!

Rok 1982. Niedawno wyświęcony na księdza Robert Francis Prevost (obecnie papież Leon XIV) spotyka się z Janem Pawłem II.

*

Koleś umówił się na randkę w ciemno. Ale trochę się wystraszył i pyta kumpla:
- A co jeśli będzie brzydka jak noc?
- Proste. Idź do jej domu i jeśli rzeczywiście tak będzie zacznij kasłać "ekhm" i udawaj silny atak astmy.
Poszedł, zadzwonił. W drzwiach pojawiła się najpiękniejsza kobieta jaką widział. Już otwierał usta żeby coś powiedzieć, nagle:
- Ekhm, ekhm - dziewczyna zaczęła się dusić.

*

- W przeddzień wyborów Miss Lata, uczestniczki zapoznały się z członkami Jury.

--

Post zmieniony (25-06-25 07:24)

26-06-25 07:52  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

POWTÓRKA Z INDII

Kilka dni temu było o niebywałym zaśmieceniu Indii. Oto kolejny kwiatek z tego śmierdzącego bukietu:

Tak wyglądał most w mieście Kerala, po ustąpieniu fali powodziowej, która go zalała...

AŻ TRUDO UWIERZYĆ

W filmie z 2005 „Pan życia i śmierci” („Lords of war) w którym grał Nicolas Cage, producenci kupili 3000 (TRZY TYSIĄCE) oryginalnych czechosłowackich karabinków automatycznych SA Vz. 58 (Samopal vzor 58) ponieważ ich cena była dużo niższa, niż gdyby zamówiono taką samą ilości rekwizytów udających tę broń. Po nakręceniu filmu odsprzedano karabinki z dużą stratą.

Mało tego! W filmie wykorzystano 50 czołgów T-72, które były wypożyczone tylko na krótki okres czasu, ponieważ ich właściciel miał już na nie zamówienie z Libii. Nie do filmu.

OSTRZEŻENIE Z AUSTRALII

DOTKNIĘCIE DRUTÓW POWODUJE NATYCHMIASTOWĄ ŚMIERĆ
KARA 200 DOLARÓW
Zarząd Tramwajów Newcastle

*

Rosyjscy naukowcy odkryli, że aby przenieść się w przyszłość, wystarczy poczekać.

*

W wyniku udanego rozpoznania, funkcjonariusze policji spalili ponad 10 hektarów pola konopi indyjskich. Śmiechu było co niemiara.

--

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 193 z 200Strony:  <=  <-  191  192  193  194  195  ->  => 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024