KARTON CAFÉ   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

Miejsce na rozmowy o rzeczach niekoniecznie związanych z modelarstwem kartonowym, tzw. "rozmowy kanapowe", ciekawostki, humor itd. Tu można się poznać lepiej i pogawędzić ze sobą.

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 189 z 193Strony:  <=  <-  187  188  189  190  191  ->  => 
28-05-25 08:06  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

Lukee - tekst jest autorstwa Angola i sądzę że pisząc iż „niemiecka flota musiałaby nadal przebić się przez flotę 4 do 5 razy większą od niej” miał na myśli to, że konwojowi z paliwem w życiu nie towarzyszyłaby CAŁA niemiecka flota - z czym się całkowicie zgadzam - podczas gdy Angole mogliby przeciwstawić konwojowi choćby i całą Home Fleet.

*

ARMSTRONG I ALDRIN NIE BYLI NA KSIĘŻYCU?

Oto odcisk stopy Aldrina na Księżycu:

Ale tu mamy bliźniaczy kombinezon Armstronga z tegoż lotu zdjęcie zrobione jeszcze przed startem – i podeszwy butów mają inny wzór! Ha! NASA oszukiwała!

Jednak nie. Prawdziwym powodem niezgodności odcisków jest to, że kosmonauci nosili na Księżycu ochraniacze na buty, aby chronić je (buty – nie ochraniacze) przed szorstką powierzchnią Księżyca. Te ochraniacze można zobaczyć na zdjęciu, w prawym dolnym rogu. Ochraniacze zostawiono na Księżycu, ponieważ w ich podeszwy wbił się pył.

A to zdjęcie ochraniaczy Gene Cernana, dowódcy Apollo 17 podczas pobytu na powierzchni Księżyca:

Znajdują się one w Narodowym Muzeum Lotnictwa i Przestrzeni Kosmicznej. Tym razem nie zostawiono ich na Księżycu.

*

Dwie kobiety czekają na św. Piotra u Bram Niebios.
Pierwsza pyta drugą, jak się tam znalazła, i słyszy:
- Było tak ciemno i zimno, że aż nie do zniesienia. Powoli traciłam przytomność, aż wreszcie umarłam.
A jak było z tobą?
- Byłam przekonana, że mój mąż mnie zdradza, więc wróciłam wcześniej z pracy, żeby go złapać na gorącym uczynku. Wpadłam do domu, ale oglądał telewizję. Nie wierzyłam w jego niewinność, więc biegałam po całym domu jak szalona zaglądając do każdego pokoju, szafy i pod każde łóżko. Tak się zdenerwowałam, że dostałam zawału serca i umarłam.
Na to druga kobieta:
- Cholerna szkoda, że nie zajrzałaś do zamrażarki. Wtedy obie byśmy nadal żyły!

--

28-05-25 08:31  Odp: CIEKAWOSTKI
Lukee 

Zostawili ochraniacze na Księżycu??!! Czyli zaśmiecali od samego początku! :-)

28-05-25 12:49  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

Nie zdziwiłbym się, gdyby zostawiono tam także pojemniki z odchodami! No cóż, pewnie kiedyś i te ochraniacze i te pojemniki trafią do Muzeum Księżycowego, a ślady Armstronga i Aldrina zostaną ogrodzone, żeby ich turyści nie zadeptali :-)

--

29-05-25 07:42  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

ACH CI SĄSIEDZI…

Kilka osób z małego miasteczka w Holandii wezwało policję po zauważeniu czegoś niezwykle dziwnego w domu sąsiada. A dokładniej, chociaż był to okres, w którym padał śnieg, ani jeden płatek nie utrzymał się na większości dachu, co wzbudziło podejrzenia.

Policjanci którzy przybyli na miejsce, odkryli naprawdę kwitnący biznes wewnątrz, a dokładniej, uprawę konopi. Ciepło, którego używano do uprawy roślin, topiło śnieg na dachu.

Ponoć nie jest to jedyny przypadek, gdy holenderska policja aresztuje plantatora konopi po tym, jak zostali zdemaskowani przez topniejący śnieg. Holandia tolerancyjnie podchodzi do osobistego używania marihuany, ale władze zezwalają na uprawę maksymalnie pięciu roślin.

*

Amerykańscy turyści wybrali się na spacer do rosyjskiego lasu. Pech chciał, że spotkali niedźwiedzia. Wrzask, panika, rzucają się do ucieczki. Niedźwiedź za nimi.
Nieopodal, na polance biesiaduje grupa Rosjan. Kocyk, wódeczka, zakąska, flaszeczki chłodzą się w strumyku. Pełna kultura, nie wadzą nikomu.
Nagle na polanę wpada wrzeszcząca zgraja i przebiega przez środek pikniku. Kocyk zdeptany, wódka rozlana - granda! Rosjanie gonią więc intruzów i spuszczają wszystkim wpiernicz.
Już trochę uspokojeni wracają na miejsce imprezy. Jeden zauważa mimochodem:
- Ten w futrze to nawet nieźle się naparzał...

--

30-05-25 08:28  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

No proszę, właśnie dostałem informację z wydawnictwa Księży Młyn, że dodrukują 1000 egzemplarzy mojej książki STATKI I OKRĘTY. TAJEMNICE, KATASTROFY, BITWY. Będzie na waciki dla żony :-)

*

DLACZEGO BOMBOWCE B-52 STRATOFORTESS NADAL SĄ W SŁUŻBIE?

W 2024 roku Siły Powietrzne USA posiadały 76 bombowców B-52: 58 z nich było eksploatowanych przez siły czynne (2. Skrzydło Bombowe i 5. Skrzydło Bombowe), 18 przez siły rezerwowe (307. Skrzydło Bombowe) i około 12 przechowywanych od dłuższego czasu w bazie Davis-Monthan AFB Boneyard.

Dlaczego takie starocie wciąż latają? Ponieważ jest jeszcze nisza, którą ten czcigodny wiekiem bombowiec może wciąż obsłużyć.

B-52 przeżyje B-1b i B-2, które miały go zastąpić Powodem jest to, że B-52 jest ekonomiczny w obsłudze i może służyć pewnemu celowi. B-1b Lancer i B-2 Spirit zostały zaprojektowane z myślą o penetracji silnie bronionej przestrzeni powietrznej Związku Radzieckiego. Ich następca, Northrop Grumman B-21 Raider ma ten same zadania, ale wypełnia je w bardziej nowoczesny, mniej wymagający pod względem konserwacji sposób.

Już od połowy lat 60. nie można było liczyć na to, że B-52 bez problemu przebiją się przez radziecką obronę, jednakże były one dużo tańsze w eksploatacji niż nowocześniejsze bombowce, no i z kolei nie każde miejsce które USA chciałoby zbombardować, miało i ma nadal zaawansowaną obronę przeciwlotniczą. Z tego to właśnie powodu wciąż jest nisza, wypełniania właśnie przez B-52. Można się spodziewać, że gdy wiek ich kadłubów zbliży się do 90 lat (!), zostanie zaprojektowany i zbudowany podobny samolot, który je zastąpi.

*

Trzej Żydzi opowiadają sobie straszne wypadki ze swego życia i jak wychodzili z nich bez większej szkody.
Natan: - Kiedyś nocowałem i wybuchł straszny pożar. Musiałem uciekać w samej koszuli. Na szczęście
mój syn ma sklep z konfekcją.
Joseł: - A ja raz upuściłem na podłogę zegarek. Na szczęście mój syn jest zegarmistrzem.
Zachariasz: - A ja kiedyś się tak przestraszyłem, że coś okropnego. Na szczęście mój syn ma sklep z bielizną.

--

31-05-25 07:30  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

ZAPORA

Po katastrofie w 2011 r. w Japonii zbudowano wysoki na 12,5 metra, długi na 395-kilometrów mur „Wielkie Tsunami”. Konstrukcja została zaprojektowana tak, aby wytrzymać uderzenie fali o wadze 16 milionów ton wody. Ponadto program obejmuje zasadzenie 9 milionów drzew na brzegu oceanu jako tamy wtórnej.

A tu instrukcja (z pewnością nie japońska) na wypadek tsunami:

PLAN EWAKUACYJNY W PRZYPADKU TSUNAMI
1. Łap za piwo
2. Uciekaj jak wszyscy diabli

*

Wyjątkowo makabryczny sposób eksponowania odzieży dla dzieci!

*

Oddział spadochroniarzy w samolocie. Ostatnie poprawki przy spadochronach, pełne skupienie. Nagle jeden z żołnierzy wstaje, podchodzi do instruktora i mówi:
- Nie będę dzisiaj skakać, sierżancie.
- Dlaczego? - pyta zdziwiony instruktor.
- Matka przysłała mi esemesa że jej się śniłem, i że mi się spadochron nie otworzył! Nie będę skakać.
- No dobra, zamienimy się spadochronami i wszystko będzie dobrze - zaproponował sierżant.
Jak powiedzieli tak zrobili.
Żołnierze jeden po drugim wyskakują z samolotu. Wyskakuje i ten od esemesa. Spadochron otworzył się normalnie, żołnierz odetchnął z ulgą i rozkoszuje się opadaniem. Nagle tuż obok sruuuuuuu, przelatuje ze świstem instruktor krzycząc:
- Ku.wa twoja mać!!!

--

01-06-25 08:14  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

JA O TYM NIE WIEDZIAŁEM

Na stronie https://www.youtube.com/live/xRPjKQtRXR8 (You Tube) NASA transmituje na żywo widok Ziemi z Międzynarodowej Stacji Kosmicznej.

Można także wpisać na YT po prostu „NASA LIVE” i też zobaczymy to samo.

Stacja znajduje się ona 420 km nad planetą na niskiej orbicie okołoziemskiej, i potrzebuje 90 minut, aby wykonać jedno okrążenie wokół Ziemi. W tym czasie przechodzi na ciemną stronę Ziemi na połowę czasu. W okresie ciemności można oglądać burze z piorunami i światło z miasteczek i miast. Stacja regularnie przestaje nadawać z powodu utraty połączenia, ale automatycznie powraca po ponownym nawiązaniu połączenia. Obraz przełączy się na symulację miejsca, w którym ISS znajduje się nad Ziemią, gdy połączenie zostanie utracone (znane również jako OFFLINE).
Na dole widzimy wycinek mapy, pokazującej miejsce, nad którym aktualnie stacja się znajduje. Podawana jest także jej szybkość w km/sek i wysokość nad Ziemią (akurat w tej chwili podawano aktualną wielkość emisji CO2, ale zaraz jest powrót do "zwykłych" informacji).

Jeśli mamy szczęście, i stacja akurat przelatuje nad burzą, doskonale widać błyskawice. Ich lokalizacja podana jest na mapce z lewej (lightning strikes). Ponadto widzimy ile czasu zostało do wschodu Słońca (sunrise) lub do jego zachodu (sunset).

*

Podpity student leje sobie pod murkiem.
Przechodzi kobitka, zadbana czterdziestolatka:
- Jak panu nie wstyd?! ... (przyjrzawszy się) - a propos, pozwoli pan, że się przedstawię?

*

Do sklepu z odzieżą przychodzi niewidomy z psem przewodnikiem. Staje na środku sklepu, łapie psa za ogon i zaczyna nim wymachiwać dookoła głowy. Zdziwiony sprzedawca podchodzi do niewidomego i pyta:
- Może panu w czymś pomóc?
- Nie dziękuję, tylko się rozglądam...

--

02-06-25 07:10  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

DLACZEGO HURRICANE NIE DOCZEKAŁ SIĘ BĄBELKOWEJ OSŁONY KOKPITU, JAKĄ MIAŁ NP. TEMPEST CZY PÓŹNIEJSZE SPITFIRE?

Był (prawie taki) jeden samolot. Widoczny na zdjęciu poniżej Hurricane został zmodyfikowany w dywizjonie (?) i pilotowany był przez niejakiego Gingera Boyda.

Tyle że już w 1940 było jasne, że czas Hurricane'a jako myśliwca pierwszej linii już minął. Tak istotna modyfikacja samolotu pochłonęłyby ograniczone zasoby, które lepiej byłoby przeznaczyć na Spifire'a, mającego znacznie większy potencjał rozwoju.

ZAGADKA: ILE MILIONÓW MA TEN FACET?

*

Zespół naukowców badał kameleona. Postawili zatem zwierzę na czerwonym kawałku materiału - w mgnieniu oka kameleon stał się czerwony.
Następnie, naukowcy postawili kameleona na żółtym kawałku materiału - kameleon stał się żółty. Podobne testy przeprowadzono dla materiałów o różnych kolorach - zielonym, niebieskim, brązowym. Na koniec eksperymentu naukowcy rozsypali kolorowe konfetti i postawili na nim kameleona. Wtedy kameleon westchnął ciężko, odwrócił łeb w ich stronę i powiedział:
- Weźcie wy się wszyscy ode mnie od****dolcie...

--

03-06-25 08:09  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

PAMIĘTACIE UPRAWĘ ZIEMNIAKÓW W FILMIE „MARSJANIN”?

Czy dodanie pewnych materiałów lub składników odżywczych sprawi, że gleba Marsa lub Księżyca będzie wystarczająco dobra do uprawy roślin?

Na Księżycu ziarna pyłu są bardzo ostre – stąd pokazane niedawno ochraniacze na buty kosmonautów! - co może to okazać się problemem dla wzrostu roślin, gdy delikatne korzenie będą przebijały się przez grunt.

Mars nie jest pod tym względem aż tak zły - ale może być również problemem. Obie lokalizacje cierpią z powodu ekstremalnych problemów z temperaturą - ale jeśli rośliny są uprawiane w zamkniętym/ogrzewanym miejscu, można sobie z tym poradzić. Gleba Marsa zawiera nadchlorany, które są toksyczne dla wszelkiego życia na Ziemi. Można je dość łatwo usunąć z gleby – ale trzeba będzie uprawiać rośliny w pomieszczeniach i na przygotowanych grządkach glebowych.

Obie lokalizacje będą również miały problemy z promieniowaniem - więc, ponownie, tylko w pomieszczeniach, w osłoniętych miejscach.

Żadna z lokalizacji nie ma także odpowiedniej ilości azotu w glebie - i żadna nie ma atmosfery, która może dostarczać azot glebowy za pośrednictwem bakterii wiążących azot.

Rośliny spożywcze będą uprawiane tylko w ciśnieniowym, ogrzewanym środowisku z wystarczającą ochroną przed promieniowaniem i lampami do uprawy, które zastąpią światło słoneczne przynajmniej przez część czasu. Najprawdopodobniej będzie trzeba używać hydroponiki bezglebowej:

TAK TO JEST, GDY KTOŚ ZBYTNIO SIĘ ŚPIESZYŁ WYCHODZĄC Z DOMU DO PRACY…

*

Mężczyzna wyjeżdża na dłuższy zagraniczny kontrakt, i mówi koledze:
- Pilnuj mojej żony, a jak mnie zdradzi, to wyrwij jedną sztachetkę z płotu.
Po pewnym czasie wraca do domu a widząc, że jedna sztachetka jest wyrwana, myśli: "Ten jeden raz to jej wybaczę".
Wchodzi do domu, a żona krzyczy:
- Dobrze, że już wróciłeś, bo co ja tu przeżyłam! Trzy razy nam cały płot sztachetka po sztachetce jakieś łobuzy rozebrały!

--

04-06-25 07:31  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

TO CI DOPIERO CIEKAWOSTKA!

Oto statystyka podana przez World Gold Council, czyli międzynarodowe stowarzyszenie branżowe złota. Siedziba główna znajduje się w Londynie, a biura są także w Indiach, Chinach, Singapurze, Zjednoczonych Emiratach Arabskich i Stanach Zjednoczonych. Członkami organizacji są firmy wydobywające złoto.

Według WGC, kobiety w Indiach mają więcej złota, niż łącznie 10 krajów z największymi zasobami!
(na 10 miejscu Polska)

, ,

*

Do okienka w aptece podchodzi młody facet:
- Poproszę prezerwatywy o smaku malinowym, albo nie nie, może wiśniowe. Nie nie, może bananowe...
I tu odzywa się starsza pani stojąca w kolejce:
- Synku, będziesz pier**lił, czy kompot gotował?

--

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 189 z 193Strony:  <=  <-  187  188  189  190  191  ->  => 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024