KARTON CAFÉ   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

Miejsce na rozmowy o rzeczach niekoniecznie związanych z modelarstwem kartonowym, tzw. "rozmowy kanapowe", ciekawostki, humor itd. Tu można się poznać lepiej i pogawędzić ze sobą.

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 186 z 192Strony:  <=  <-  184  185  186  187  188  ->  => 
16-05-25 11:49  Odp: CIEKAWOSTKI
Demon 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 50
Galerie - 17

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 3

ZZ-Top

--
-------------------------------------------------------------
VW´s don´t drop oil. They just mark their spot
VW nie kapią olejem. One znaczą swój teren.

16-05-25 13:00  Odp: CIEKAWOSTKI
Jańcio 

Na Forum:
Relacje z galerią - 4
Galerie - 20

- 7

Bee Gees . Po polsku GIBIS

--

Post zmieniony (16-05-25 13:01)

16-05-25 13:03  Odp: CIEKAWOSTKI
97 

Na Forum:
Galerie - 3

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

chyba Bi Dżis 😉

--
----------------------------------------------------------------------------
o tu choszm ... o takie
F4 Phantom II A10 Thunderbotl II Mirage 2000D

17-05-25 11:04  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

To oczywiście trójka braci, którzy założyli zespół Pszczoła Gees! Najmniej zmienił się środkowy, Andrew.

*

DLACZEGO SU-24 JEST TAK BARDZO PODOBNY DO F-111?

Su-24:

F-111:

Sowieci skopiowali elementy F-111, wysyłając obserwatorów na amerykańskie pokazy lotnicze i tam zrobili oni zdjęcia samolotu. Główny konstruktor Su-24, Oleg Samojłowicz, osobiście zrobił większość z tych zdjęć. Tak to wspominał:

„ Trzeciego dnia (robienia zdjęć) byłem już tak bezczelny, że zacząłem fotografować samolot z bliskiej odległości, dołączając do każdego zdjęcia szczegółowy komentarz w notesie. Moja uwaga poświęcona F-111 nie pozostała niezauważona.
Czwartego dnia, gdy tylko przygotowywałem się do fotografowania, nagle dwóch strażników samolotu zaczęło mnie fotografować z obu stron. Zaczęło być nieciekawie.

Potem oczywiście nie zbliżałem się do F-111, ale nie było to już konieczne. W ciągu pierwszych trzech dni udało mi się wykonać ponad sto unikalnych, szczegółowych zdjęć, co później bardzo nam pomogło przy tworzeniu Su-24.”

Samojłowicz podał przykład, w którym kopiowanie było dość oczywiste i jaskrawe:

„Bezmyślnie skopiowaliśmy kształt stożka nosowego F-111. Jednak podczas testów w locie odkryto, że promieniowanie radaru „Orion” przechodziło przez ostro zakończony, radioprzepuszczalny stożek ze znacznymi stratami. Nie było czasu na przerobienie kształtu sekcji nosowej samolotu. Dlatego po prostu skróciliśmy stożek. Brzydko to wyglądało brzydko, ale nie było innego wyjścia”.

,

Skopiowano również elementy innych samolotów NATO, takie jak część ogonowa Mirage G8 oraz podwozie i środkowa część kadłuba SEPECAT Jaguar.

*

Niewiele brakowało do niewyobrażalnej wprost erupcji!

*

- Córeczko, proszę, nie chodź codziennie do tej dyskoteki. Jeszcze tam ogłuchniesz!
- Nie, dziękuje, już jadłam...

*

Pijany facet wraca do domu i na podwórku zarzuciło go na drzewo rosnące przy ścieżce. Z logiką normalną dla takiego stanu, postanowił zemścić się na drzewie, czyli wyciąć je w pień. Wszedł do domu i dłuższy czas bezskutecznie szuka piły. W końcu podchodzi do żony i pyta:
- Gdzie piła?
Żona, zaskoczona tym, że nawet pijany mąż poczuł od niej alkohol, wystraszona odpowiada:
- U sąsiada.
- A dlaczego dała sąsiadowi?
Żona coraz bardziej wystraszona, odpowiada drżącym głosem:
- No wiesz, pijana byłam...

--

18-05-25 06:54  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

DLACZEGO AMERYKANIE – NIE! – MIESZKAŃCY USA, SĄ CZĘSTO WYKPIWANI W ŚWIECIE ZA SWOJĄ GŁUPOTĘ?

Oto dokument Rady Edukacji Stanu Illinois. To organ administracyjny odpowiedzialny za edukację w stanie Illinois, USA.

SZKOŁY, W KTÓRYCH NIE MA UCZNIÓW, KTÓRZY OSIĄGNĘLI WYNIK DOBRY W CZYTANIU:

Widzimy tam m.in. akademie. Określenie to odnosi się najczęściej odnosi się do uczelni wyższej, która skupia się na studiach licencjackich (czyli studiach I stopnia, Bachelor), często określanych jako "college". Może to być również bardziej specjalistyczna uczelnia wojskowa.
Jest na liście np. przykład Chicago Military Academy! Wojskowa uczelnia w której nie ma uczniów z dobrym wynikiem w czytaniu? To samo z Chicago Technology Academy…

I jeszcze jedno: Graduation rate to wskaźnik ukończenia szkoły w procentach (rubryka druga z prawej). Słabiutko to wygląda!

TAK TO JEST, KIEDY TWÓJ KOT OGLĄDA Z TOBĄ MASTER CHEFA

*

No ale jak już jesteśmy przy szkolnictwie…

Na uniwersytecie było czterech bardzo dobrych studentów, którzy radzili sobie świetnie na wszystkich egzaminach i testach. Zbliżał się egzamin z chemii, miał być w poniedziałek o 8:00, wszystkim z ocen wychodziła 5. Byli tak pewnie siebie, że przed egzaminem zdecydowali poimprezować u kolegów z uniwersytetu w Poznaniu. Było super, ale jak zaczęli pić w weekend i jak zasnęli w niedzielę po południu, obudzili się w poniedziałek koło 12:00. Na egzamin oczywiście nie zdążyli.

Postanowili zabajerować profesora. Tłumaczyli się, że w weekend pojechali do kolegów na uniwersytet do Poznania, aby pogłębić wiedzę i wymienić doświadczenia. Niestety w drodze powrotnej gdzieś w lasach złapali gumę, nie mieli koła zapasowego i długo nie mogli znaleźć nikogo do pomocy. Dlatego niestety przyjechali dopiero koło południa.
Profesor przemyślał to i mówi:
- Dobrze, możecie przystąpić do egzaminu jutro rano.

Studenci zadowoleni, że się udało go zbajerować, pouczyli się jeszcze trochę w nocy i na drugi dzień przyszli jak zwykle pewni siebie. Profesor posadził ich w czterech osobnych pokojach, zamknął drzwi, a asystenci rozdali pytania.

Cały test był za 100 punktów.
Na pierwszej stronie było zadanie za 5 punktów, które wszyscy rozwiązali bez wysiłku. Na drugiej stronie było tylko jedno pytanie za 95 punktów:
- Które koło?

--

Post zmieniony (19-05-25 13:34)

19-05-25 06:55  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

MIAŁ GOŚĆ FANTAZJĘ

USA 1920. Mobilny domek na podwozu Dodge Brothers, wykonany z pnia drzewa o nazwie jodła Douglasa.

PIERWSZY KOLOROWY TELEWIZOR W POWSZECHNEJ SPRZEDAŻY

RCA CT-100 zjechał z linii produkcyjnej w Bloomington w stanie Indiana w 1954 roku. W tamtym czasie jego cena wynosiła 1000 dolarów - na dzisiejsze około 11.900 dolarów

*

IKEA!

*

Ciemna noc, samolot leci na akcję. Cel: zrzucić spadochroniarzy na wyznaczony obszar na terytorium wroga. Samolot zatoczył krąg, zapala się czerwona lampka, następnie zielona, grupa komandosów wyskoczyła nad celem. Z wyjątkiem jednego...
Dowódca:
- Skacz...
Tchórzliwy komandos:
- Nnnnie...
- Dlaczego nie?
- Bbbo się bbboję...
- Skacz, bo pójdę po pilota!
- Ttto idź...
Po chwili wraca dowódca z pilotem, w bombowcu ciemno jak w grobie.
- Skacz – mówi pilot – bo cię wyrzucimy siłą...
Komandos:
- Nnnie, bbbo sie bbboję...
W ciemności słychać kotłowaninę, w końcu udaje się wypchnąć gościa z samolotu.
Zadyszani siedzą w ciemnym wnętrzu:
- Silny był – mówi dowódca.
- Nnno, chchyba ccoś tttrenował...

--

20-05-25 07:27  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

USA, PORADA Z 1963 ROKU

Utylizacja zużytego oleju silnikowego może być problemem. Rozwiązanie: Wykop dziurę w ziemi za pomocą kopaczki do słupków i wypełnij ją drobnym żwirem. Następnie wlej olej. Zostanie on wchłonięty przez ziemię przed następną wymianą. Przykryj miejsce ziemią.

I TO MA BYĆ POLICYJNY PIES?

Pierwszy chiński policyjne pies rasy corgi ukradł kiełbaskę z ręki dziecka :-)

DOBRE!

*

Morski obyczaj nakazuje, że kapitan spuszcza się ostatni.

*

Przychodzi dorosła córka do ojca:
- Tato, mój mąż mnie bije
Ojciec walnął ją w twarz mówiąc:
- Jak on będzie bił moją córkę to ja będę bił jego żonę.

--

21-05-25 07:27  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

PREZENT DLA NARODU, CZY ŁAPÓWKA DLA TRUMPA?

Air Force 1, najbezpieczniejszy samolot na świecie, zostanie zastąpiony na jakiś czas prezentem z innego kraju. Pomijając aspekt korupcyjny, czy Amerykanie nie powinni martwić się o aspekt bezpieczeństwa?

Ten odrzutowiec ma 13 lat, podczas gdy Boeing dostarczy dwa zupełnie nowe 747 w 2028 (ponoć) roku, całkowicie wyposażone, podczas gdy ten odrzutowiec będzie kosztował miliardy i jego konwersja zajmie lata.

Katar zaoferował ten odrzutowiec Trumpowi, aby na niego wpłynąć. Pozwala im to również pozbyć się samolotu, którego nie chcą!!! Pokazują go na rynku od czterech lat i nadal nie ma chętnych nabywców.

Samolot stoi w San Antonio, nie lata z Kataru. Odrzutowiec nie będzie mógł natychmiast wejść do służby. To luksusowy królewski samolot, a nie ani latający Biały Dom, ani Mobilne Stanowisko Dowodzenia kierujące globalnymi amerykańskimi służbami wojskowymi.

Trzeba będzie go rozebrać do gołego szkieletu i sprawdzić pod kątem materiałów wybuchowych i urządzeń podsłuchowych, zmęczenia kadłuba i skrzydeł, przecieków rur, a także całkowicie wymienić okablowanie na wszystkie zaawansowane urządzenia elektroniczne, które trzeba zainstalować — bezpieczne środki łączności prezydenckiej, Internet, łączność wojskową, łączność satelitarną, systemy walki elektronicznej.

Trzeba będzie zainstalować zaawansowany zestaw medyczny. Wszystkie znajdujące się obecnie w nim obrazy, rzeźby i marmurowe stoły zostaną sprzedane. Ten odrzutowiec będzie przewoził o wiele więcej osób niż do tej pory — ludzi pracujących, którzy potrzebują komputerów i biur.

Musi mieć zainstalowany zaawansowany system obrony przeciwrakietowej, musi system tankowania w powietrzu, zainstalowane biura prezydenckie dla władzy wykonawczej i jego personelu, Secret Service, mediów i personelu medycznego.

Cztery lata zajęło przekształcenie nowych samolotów Boeing do standardów Air Force One, co kosztowało 4,7 miliarda dolarów, a prace nadal trwają. Ten trzynastoletni, PRZEZ NIKOGO NIE CHCIANY samolot będzie wymagał wszystkich tych samych przekształceń, co zajmie ponad sześć lat i będzie kosztować ponad 2 miliardy dolarów.

Trump do tego czasu odejdzie z urzędu, a nowe odrzutowce Air Force One od Boeinga już będą w służbie. Siły Powietrzne nie chcą katarskiego odrzutowca. Jak zwykle Trump podjął pochopną decyzję, nie myśląc o ekspertach ani nie konsultując się z nimi.

*

Zima. Alpy. Stok narciarski.
Facet rusza z góry, odbija się kijkami i jedzie na bombę.
Nagle podskakuje na muldzie, obraca go, leci, koziołkuje, w tumanie śniegu wali w drzewo...
Kijki w jedną, narty w drugą, gość rozwalony, zęby wybite, krew z nosa, nogi poskręcane w dziwny sposób.
Otwiera nieprzytomne oczy, wciąga górskie powietrze i mówi:
- A co tam, i tak lepiej niż w pracy!

--

Post zmieniony (21-05-25 07:32)

22-05-25 07:27  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

OTO CZASZKA ZBRODNIARZA

Bormann.

PARANOJA

Kobieta na obu zdjęciach to ta sama osoba: pani minister przed, i po przejęciu władzy w Iranie przez islamistów w 1979.

*

Mama bardzo była ciekawa, co jej córka robi z chłopakiem, gdy zamykają się w pokoju.
Pewnego razu ciekawość zwyciężyła i mama spróbowała podejrzeć przez dziurkę od klucza. Patrzy, a tam dzieci na środku pokoju klęczą i żarliwie się modlą.
Wzruszona mamusia otwiera pokój i złamanym ze wzruszenia głosem:
- Ale z was porządne dzieci. A powiedz mi córeczko, o co się tak pięknie modlicie?
- O miesiączkę, mamusiu.

--

23-05-25 07:37  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

I KOMU TO PRZESZKADZAŁO?

COŚ DLA TRUMPA

KOLEJNY SŁAWNY AKTOR, KTÓRY ZMARNOWAŁ KARIERĘ PRZEZ NARKOTYKI I ALKOHOL…

*

Chłopak mówi do dziewczyny:
- Kasiu jak dam ci snickersa, to dasz pocałować się w policzek???
- No dobrze. I ja pocałował
- Kasiu, a jak dam ci dwa snickersy to mogę cię pocałować w usta???
- No dobrze i ją pocałował.
- Kasiu, a jak dam ci trzy snickersy to mogę cię pocałować w usta, ale z języczkiem???
- Ku.wa, ja dostanę cukrzycy zanim mnie przelecisz!

--

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 186 z 192Strony:  <=  <-  184  185  186  187  188  ->  => 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024