KARTON CAFÉ   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

Miejsce na rozmowy o rzeczach niekoniecznie związanych z modelarstwem kartonowym, tzw. "rozmowy kanapowe", ciekawostki, humor itd. Tu można się poznać lepiej i pogawędzić ze sobą.

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 183 z 186Strony:  <=  <-  181  182  183  184  185  ->  => 
29-04-25 07:11  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

I JESZCZE RAZ O AMERYKAŃSKICH REKLAMACH PAPIEROSÓW

CZY TO TY ZA PIĘĆ LAT?
Kiedy kusi cię, żeby przesadzić [„z jedzeniem”, jak sądzę]
„Zamiast tego sięgnij po Szczęście
[Lucky – Szczęście, ale także część nazwy „Lucky Strike”]

OCHRONA GARDŁA - PRZED PODRAŻNIENIAMI - PRZED KASZLEM
[a przecież to właśnie papierosy drażnią gardło i powodują kaszel…]

TO SĄ PRAWDZIWI KIBICE!

Widzę napis Buffalo Bills, a to drużyna amerykańskiego futbolu. Swoją drogą tylko Amerykanie mogli wpaść na danie nazwy FOOTball grze, w której gra się głównie rękami.

BARDZO ZNANY AMERYKAŃSKI MYŚLIWIEC

*

Policyjny radiowóz wrąbał się w drzewo. Wyłażą z niego dwaj policjanci.
- No Stasiu, tak szybko na miejscu wypadku nie byliśmy nigdy.

--

30-04-25 08:01  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

FAJNIE SIĘ WALCZY WRAZ Z KILKUNASTOMA KUMPLAMI

Niemiecki czołg A7V z I wojny światowej.

Załoga oficjalnie składała się z co najmniej 17 żołnierzy i jednego oficera: dowódcy (zazwyczaj porucznika), kierowcy, mechanika, mechanika/sygnalizatora, 12 piechurów (sześciu do karabinów maszynowych plus sześciu ładowniczych) i dwóch artylerzystów (główny strzelec i ładowniczy). A7V często wchodziły do akcji z nawet 25 ludźmi na pokładzie!

RZEKĘ DODA SIĘ PÓŹNIEJ

*

Policjant zatrzymuje faceta przechodzącego na czerwonym:
- Proszę się wylegimi... wylemigi… wylęgi… a zresztą, niech pan idzie do domu, mam dziś dobry humor!

--

01-05-25 07:41  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

CO ZA ZWYCZAJ…

W pobliżu Sagady na Filipinach lud Igorot kultywuje dziwną i makabryczną tradycję od ponad 2000 lat. Zwyczajem jest wieszanie trumien zmarłych na skalnych ścianach,i mato podłoże religijne. Zgodnie z powszechnym przekonaniem im wyżej ciało się znajduje, tym łatwiej będzie zmarłemu wstąpić do życia pozagrobowego.

DWUOSOBOWY LIGHTNING

Niewielka część samolotów została zbudowane lub przerobiona dla dwuosobowej załogi. Nazwane Drop Snoot miały z przodu kabinę z obsługującym celownik bombardierem. Samolot był liderem, wskazującym cel "zwykłym” Lightningom.

*

Facet ma problem, bo sepleni. Bardzo go to krępuje, więc idzie do lekarza po poradę. Lekarz go bada i mówi:
- Sprawa jest prosta: pański penis jest za długi, powoduje to napięcie języka i dlatego pan sepleni. Skrócę go kawałek, to powinno załatwić problem.
Facet poddaje się operacji i rzeczywiście przestaje seplenić, ale w dwa tygodnie później wraca.
-Panie doktorze – zwraca się do lekarza – moja żona narzeka, że nie mam już tak długiego penisa i m, że wcale jej nie przeszkadzało, gdy sepleniłem. Zastanawiam się, czy nie można by przyszyć z powrotem tego kawałka penisa, który mi pan odciął.
- Psykło mi bałdzo, ale to zupełnie niemozliwe – odpowiada lekarz.

--

02-05-25 07:18  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

NOCNA EUROPA KILKADZIESIĄT GODZIN TEMU

NIKOGO TO WTEDY NIE DZIWIŁO

USA ok. 1900. Chłopcy z kopalni węgla w Lehigh Valley Coal Co. w Maltby, Pensylwania. Ich praca była prosta w teorii, ale ciężka w praktyce: młodzi pracownicy ręcznie usuwali zanieczyszczenia z węgla, zanim przeszedł on przez proces sortowania.
Dozorujący pracę trzyma coś, co wygląda mi na stosowaną do karania trzcinkę.

*

- Halo... czy to seks telefon?
- Taaak...
- A dlaczego laseczka tak szeptem mówi?
- Bo wnuki już śpią

--

03-05-25 07:14  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

ILU OFICERÓW MIAŁY ZAŁOGI B-17?

Czterech. Pierwszy i drugi pilot a także nawigator i bombardier. Pozostali lotnicy byli sierżantami i nie był to przypadek: dowództwo USAAF uważało, że sierżanci będą w przypadku schwytania traktowani przez Niemców lepiej niż szeregowcy i kaprale.

DLA MIŁOŚNIKÓW KOLARSTWA

Oto unikalne zdjęcie z Tour de France 1940!

*

Ksiądz na mszy zbiera datki. Podchodzi do kobiety, a ta szuka drobnych pieniędzy.
Ksiądz widząc stuzłotowe banknoty mówi:
- Mogę być te stuzłotowe
- To na fryzjera
- Ale Maryja nie chodziła do fryzjera
- A Jezus nie jeździł mercedesem!

--

04-05-25 07:19  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

PO CO?

Nad Manhattanem leci USS Los Angeles (ZR-3), amerykański sterowiec szkieletowy eksploatowany w latach 1924–1939. Zbudowany został jako LZ 126 w zakładach Zeppelina we Friedrichshafen i dostarczony do USA w ramach reparacji wojennych drogą powietrzną w bezpośrednim locie transatlantyckim. Intensywnie eksploatowany do roku 1932, następnie odstawiony, rozebrany w roku 1939.

A to zdjęcie z 28 stycznia 1928. Sterowiec po wylądowaniu na pokładzie „Saratogi”.

Oczywiście była to jednorazowa pokazówka możliwa do zrealizowania tylko na osłoniętej redzie, i przy braku wiatru.

POMYSŁOWE

Każda z sześciu osób ma własną kłódkę, i każda z nich może niezależnie dostać się do zamkniętego pomieszczenia. Jasne że tańsza byłaby jedna kłódka i kilka dorobionych kluczy, ale o ile mniej zabawy!

*

Kiedy masowo przywożono z Niemiec do Polski powypadkowy złom, ktoś przywiózł na lawecie do mechanika masę pogiętej blachy.
- O, w mordę – mówi mechanik. – Nieźle trzaśnięty. Zrobię go w dwa tygodnie.
Po tygodniu telefon, dzwoni mechanik.
- Panie, jest problem. Co to za marka?
- A czemu?
- Bo jak bym nie klepał, to wychodzi przystanek autobusowy!

--

04-05-25 12:31  Odp: CIEKAWOSTKI
yak   

Mam pomysł na dioramkę. I nie chodzi o przystanek...... :-)

04-05-25 17:18  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

Saratoga ze sterowcem?

04-05-25 20:02  Odp: CIEKAWOSTKI
stary 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5
Galerie - 1

- 2

A ten nagłówek "PO CO?" jakiej konkretnie informacji dotyczy?

--
Ukończone
HMCS AGASSIZ
Okręt WOP
Holownik portowy
KOMINTERN ciągnik gąsienicowy
Jacht motorowy WITEK

04-05-25 23:07  Odp: CIEKAWOSTKI
yak   

Oczywiście, Saratoga ze sterowcem. To byloby coś.

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 183 z 186Strony:  <=  <-  181  182  183  184  185  ->  => 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024