KARTON CAFÉ   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

Miejsce na rozmowy o rzeczach niekoniecznie związanych z modelarstwem kartonowym, tzw. "rozmowy kanapowe", ciekawostki, humor itd. Tu można się poznać lepiej i pogawędzić ze sobą.

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 182 z 186Strony:  <=  <-  180  181  182  183  184  ->  => 
23-04-25 20:17  Odp: CIEKAWOSTKI
Łosiu 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 4
Galerie - 1

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Na szybsze bicie serca są inne matematyczne wygibasy
np
daty wybuchu

I wojna światowa 28 07 1914
28+07+19+14=68

II wojna światowa 01 09 1939
01+09+19+39=68

Wojna w Ukrainie 24 02 2022
24+02+20+22=68

Ja tylko mam nadzieję że to zbieg okoliczności...

--
Się robi: coś...
skończone ORP Błyskawica 1:300 MO , OS2U Kingfisher 1:33 Orlik , Nowgorod 1:200 Pro-Model , Kamow A-7 1:33 Orlik , TKS 1:25 GPM , Od2 1:25 Modelik ,ISU-152 Modelik 1:25

24-04-25 08:15  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

DODATKOWE ZBIORNIKI PALIWA MYŚLIWCÓW DRUGIEJ WOJNIE ŚWIATOWEJ

Najpierw P-51, a następnie także inne samoloty, używały aluminiowych zbiorników zrzutowych, aby wydłużyć zasięg. Gdy samoloty zrzucały je, mający poważny niedobór aluminium Niemcy (głównie członkowie Hitlerjugend) przeszukiwali okolicę, aby je odzyskać.

Kiedy alianci się o tym dowiedzieli, przeszli na zbiorniki zrobione z czegoś, co przypominało laminowaną tekturę. Musiało to być wystarczająco mocne by utrzymać paliwo, i wytrzymać silny napór powietrza podczas lotu. No i przede wszystkim, Niemcy stracili źródło pozyskiwania aluminium!

*

Policjant zatrzymuje samochód.
- Proszę pana, przejechał pan skrzyżowanie na czerwonym świetle. Będzie mandacik.
- Panie władzo, ja bardzo przepraszam, naprawdę nie zauważyłem. A tak szczerze mówiąc, to jestem daltonistą.
Skonfundowany policjant darowuje mu mandat. Wieczorem, gdy zdaje służbę koledze, mówi:
- Spotkałem dziś na mieście daltonistę. Świetnie mówił po polsku.

--

25-04-25 08:47  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

”MATKA ICH WSZYSTKICH”

20 kwietnia 1943 roku, najsłynniejszy ze wszystkich bombowców, Lancaster B.III ED888, został dostarczony do 103. Dywizjonu RAF w RAF Elsham Wolds, Lincolnshire. ED888, który latał jako M-Mother (później zaadaptowano go na Mother-of-them-all), do czasu wycofania ze służby na początku 1945 roku miał na swoim koncie rekordowe 140 ukończonych operacji!!!

Bombowiec rozpoczął swoją karierę 4 maja 1943 roku od nalotu na Dortmund, a w sierpniu 1943 roku do ataku na niemiecką eksperymentalną stację broni V w Peenemünde.

Po 66 operacjach, wraz z 13 innymi Lancasterami ED888 został przeniesiony do 576 Dywizjonu, który został utworzony w Elsham Wolds 25 listopada 1943 r.
Dywizjon po raz pierwszy wszedł do akcji 2 grudnia 1943 r., przeprowadzając nalot siedmiu Lancasterów na Berlin. 31 października 1944 r. i po 65 kolejnych nalotach na cele wroga, ED888 powrócił do 103 Dywizjonu na dziewięć kolejnych operacji. Po wykonaniu 100 lotów bojowych ED888 otrzymał najwyższe odznaczenie (samolot!) czyli Distinguished Flying Cross. Po wykonaniu 140 lotów bojowych 24 grudnia 1944 r., plus dwóch zestrzelonych myśliwców Luftwaffe, otrzymał Bar do swojego DFC (Bar to srebrne okucie, umieszczane poziomo na wstążce, które wskazuje na kolejne odznaczenie DFC).

W sumie ED888 spędził 974 godziny lotu w czynnej służbie. Po kilku miesiącach spędzonych w jednostce konserwacyjnej samolot został 8 stycznia 1947 r. wycofany z eksploatacji i wkrótce potem zezłomowany.

*

Okulista do pacjenta:
- Mam dla pana dwie nowiny, dobrą i złą.
- Niech pan zacznie od dobrej, doktorze.
- Niedługo będzie mógł pan czytać bez okularów.
- To wspaniale, panie doktorze, cudownie! A zła?
- Ucz się pan Braille’a.

--

26-04-25 07:10  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

I SŁUSZNIE!

Śrubokręt zaprojektowany i wykonany specjalnie dla mankutów, w oczywisty sposób powinien być droższy!

FACET WYRAŹNIE JEST PIERWSZY RAZ NA WYSTAWIE NOWOCZESNEJ SZTUKI!

PREDATOR NIE BYŁ WCALE TAKI GROŹNY!

*

Policjant zatrzymuje kierowcę za przekroczenie prędkości...
- Poproszę prawo jazdy...
- Niestety, nie mam prawa jazdy. Zabrano mi uprawnienia już pięć lat temu.
- Dowód rejestracyjny poproszę...
- Nie mam. To nie jest mój samochód, jest kradziony.
- Samochód jest kradziony?!
- Dokładnie, ale prawdę mówiąc - chyba widziałem dowód rejestracyjny w schowku, kiedy chowałem tam pistolet...
- Ma pan pistolet w schowku?!
- No tak. Tam go włożyłem, po tym jak zastrzeliłem właścicielkę tego samochodu i schowałem ciało w bagażniku.
- W bagażniku jest CIAŁO?!!
- No przecież mówię...
W tym momencie policjant zawiadamia komendę. Po 5 minutach antyterroryści otaczają samochód. Dowodzący akcją podchodzi do kierowcy.
- Prawo jazdy poproszę...
- Proszę bardzo - kierowca pokazuje jak najbardziej ważne prawo jazdy.
- Czyj to samochód? - pyta komendant.
- Mój. Proszę, oto dowód rejestracyjny.
- Proszę wolno otworzyć schowek i nie dotykać schowanej tam broni...
- Proszę bardzo, ale nie ma tam żadnej broni.
- Proszę otworzyć bagażnik i pokazać leżące w nim ciało.
- Nie ma sprawy, ale jakie ciało?!
- Zaraz, zaraz! - mówi kompletnie zdezorientowany policjant. - Kolega który pana zatrzymał powiedział, że nie ma pan prawa jazdy, dowodu rejestracyjnego, samochód jest kradziony, w schowku jest broń, a w bagażniku ciało...
- He, he! – śmieje się kierowca. To może jeszcze panu powiedział, że przekroczyłem prędkość?

--

27-04-25 06:46  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

DZIŚ DZIEŃ JAPOŃSKI!

EGZEKUCJE W JAPONII

W Japonii kara śmierci nadal obowiązuje za poważne przestępstwa, takie jak wielokrotne morderstwa, lub też morderstwa szczególnie brutalne.

Wykonuje się ją przez powieszenie, stosując procedurę podobną do tej przy rozstrzeliwaniu (jeden ze strzelców ma ślepy nabój): trzech strażników więziennych jednocześnie naciska przycisk, aby otworzyć zapadnię, do której wpada skazany. Tylko jeden przycisk otwiera zapadnię, ale jest wybierany losowo, w ten sposób nigdy nie wiadomo na pewno, kto został faktycznym katem.

I TO TEŻ JAPONIA

Tak można oszczędzać wodę w tym kraju. BARDZO sensowne!!!!!!!!!!!!

*

Ona:
- Dlaczego właściwie cały czas pan idzie za mną?
On:
- Teraz, kiedy się pani odwróciła, sam sobie zadaję to pytanie.

*

Znacie bajkę o Koniku Polnym i Mrówce? Taaak?
A nieprawda! Jutro poznacie ich PRAWDZIWĄ historię!

--

27-04-25 08:15  Odp: CIEKAWOSTKI
yak   

Tak przed 7.00? Słońce wcześniej wstaje.... :-)

27-04-25 09:17  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

Córka zostawiła nam psa, który wcześnie wstaje i szuka towarzystwa...

28-04-25 07:25  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

WYDAWANIE DZIENNEJ RACJI GROGU na HMS „KING GEORGE V” KRÓTKO PRZED WIELKĄ WOJNĄ

Nie nie, nie było aż tak dobrze, że marynarze dostawali codziennie taki spory kubełek grogu. Każdy marynarz zabierał napełniony kubełek do „swojego” stołu. Tam grog rozlewano do kubków każdego należącego do danego stołu.

Grog pierwotnie składał się z czterech części wody i jednej części rumu. Marynarze otrzymywali dzienną rację kwarty świeżej wody i szklanki rumu. Problem polegał na tym, że niektórzy marynarze oszczędzali swoje racje rumu, i upijali się co kilka dni.

Aby temu zapobiec, Royal Navy zaczęła mieszać rum z wodą przed podaniem jej marynarzom. W ten sposób marynarze musieli wypić ją natychmiast, jako że znacznie trudniej jest zgromadzić kilka litrów płynu w ciasnym pomieszczeniu z zerową prywatnością.

Rum marynarki był mocniejszy niż przeciętny, jaki można znaleźć dzisiaj, około 55%, więc dzienna racja pół pinty (0.473 litra) zawierała bardzo dużo alkoholu.

I jeszcze napis na beczce:

GROG
KRÓL
NIECH BÓG GO BŁOGOSŁAWI

*

Sędzia: Jak to było? Włamywacz wdarł się do pana domu a pan strzelił do niego aż dziewięć razy???
Przesłuchiwany: Nie. Strzeliłem tylko raz!

*

KONIK POLNY I MRÓWKA

WERSJA KLASYCZNA

Mrówka pracowała w pocie czoła całe upalne lato. Zbudowała solidny dom i zebrała zapasy na srogą zimę. Głupia Mrówka - myślał Konik Polny, który okres kanikuły spędził na tańcach i hulankach.
Kiedy nadeszły chłody i deszcze, Mrówka schowała się w domu i korzystała z zapasów. Konik Polny umarł z głodu i zimna.

WERSJA WSPÓŁCZESNA

Mrówka pracowała w pocie czoła całe upalne lato. Zbudowała solidny dom i zebrała zapasy na srogą zimę. Głupia Mrówka - myślał Konik Polny, który okres kanikuły spędził na tańcach i hulankach.
Kiedy nadeszły chłody i deszcze, Mrówka schowała się w domu i korzystała z zapasów.

Drżący z zimna i głodny jak wilk Konik Polny zwołuje konferencję prasową, na której zadaje publicznie pytanie dlaczego na świecie są Mrówki z własnym domem i pełną spiżarnią podczas, gdy inni muszą cierpieć głód i nie mają dachu nad głową.

Wszystkie telewizje pokazują zdjęcia sinego z zimna Konika Polnego i siedzącej przy kominku zadowolonej Mrówki. Polska jest zszokowana tym kontrastem. Jak to możliwe, że w środku Europy w trzecim tysiącleciu są jeszcze takie różnice? Dlaczego Konik Polny musi tak cierpieć?

Rzecznik prasowy OFKP (Ogólnopolskie Forum Koników Polnych) występuje w głównym wydaniu Wiadomości i oskarża Mrówkę o uprzedzenie do Koników. W programie „Łzy nie kłamią”, Główny Konik Polski razem z Głównym Konikiem Polnym śpiewają "Nie łatwo być Konikiem." Piosenka błyskawicznie zdobywa pierwsze miejsce na listach przebojów. Lider na krajowym rynku jednorazowych chusteczek notuje rekordowy wzrost sprzedaży.

Koniki Polne zapowiadają zlot gwiaździsty w Warszawie w pierwszym dniu zimy. Frakcja młodych Koników Polnych przed domem Mrówki organizuje demonstrację pod hasłem "Każdy chce żyć". Stowarzyszenie Życie i Pracowitość publikuje na stronie internetowej memoriał o większej liczbie aktów przemocy w domach, w których Mrówki mają klucze do spiżarni.

Prezydent z żoną w specjalnym oświadczeniu informują naród o ogromnym przywiązaniu do wszystkich nieszczęśliwych Koników i zapewniają, że zrobią wszystko co w ich mocy, aby przywrócić im nadzieję w sprawiedliwość.

Redaktor Mrówkojad w cyklicznej audycji "Kto to zrozumie?" pyta, czy nie warto sprawdzić w jaki sposób Mrówka osiągnęła tak wysoki status w kraju, w którym jest tak dużo nierówności. "Należy wprowadzić podatek, który wyrówna szanse wszystkich Mrówek i Koników"- postuluje dziennikarz. Następnego dnia parlament w trybie przyśpieszonym uchwala ustawę, która nakazuje wszystkim Mrówkom przekazać w formie podatku nadmiar zapasów do Centralnego Spichlerza.

Główny Meteorolog Kraju prof. Koniecpolski dementuje pogłoski o rzekomym odwołaniu zimy.

Rok później Konik Polny zjada resztki zapasów Mrówki. W telewizorze, który kupił za pieniądze ze sprzedaży części jedzenia widać nowego przywódcę, który rozpromieniony mówi do wiwatujących tłumów, że bezpowrotnie mijają czasy wyzysku i teraz będzie już sprawiedliwość.

--

28-04-25 09:00  Odp: CIEKAWOSTKI
yak   

The creatures outside looked from pig to man, and from man to pig, and from pig to man again; but already it was impossible to say which was which.....:-)

28-04-25 09:54  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

Czy ja wiem? Folwark podobny nieco do "mojej" bajki?

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 182 z 186Strony:  <=  <-  180  181  182  183  184  ->  => 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024