KARTON CAFÉ   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

Miejsce na rozmowy o rzeczach niekoniecznie związanych z modelarstwem kartonowym, tzw. "rozmowy kanapowe", ciekawostki, humor itd. Tu można się poznać lepiej i pogawędzić ze sobą.

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 171 z 175Strony:  <=  <-  169  170  171  172  173  ->  => 
26-02-25 07:46  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

BYŁO JUŻ O TYM, ALE TERAZ W „KOBIECYM STYLU”

Czy piloci wojskowi noszą broń podczas lotu? Zdecydowanie tak podczas lotów w strefie walk.

Na przykład podczas wojny w Iraku całe załogi C-17 lub C-130 w Iraku uzbrojone były w pistolety Beretta M9.

Na kolejnym zdjęciu kobieca załoga C-130 przygotowująca się do lotu w Azji Południowo-Zachodniej ma przy sobie właśnie Beretty.

*

Jasna cholera! Przez całe życie nieprawidłowo nalewałem benzynę!

*

W pociągu Kolei Transsyberyjskiej konduktor złapał gapowicza. Ponieważ w pobliżu nie było stacji a na zewnątrz mróz i tajga, nalał go po mordzie i poszedł dalej. Następnego dnia ponownie konduktor spotyka tego samego gapowicza, a ponieważ warunki są takie same, znów leje biedaka po mordzie, to sam kolejnego dnia - i idzie dalej. Podróżni którym żal zrobiło się bitego podróżnego zapytali:
- A daleko pan jedzie?
- Jeśli morda wytrzyma, to do Władywostoku...

--

26-02-25 12:53  Odp: CIEKAWOSTKI
Krakus 

Na Forum:
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Akra, czy, aby, ta osoba to nie baba ?

26-02-25 14:54  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

Baba. W oryginale było "woman".

27-02-25 07:45  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

GDZIE ONA TO KUPIŁA?

Nauczycielka z Hiszpanii na lekcje anatomii człowieka wkłada idealnie dopasowany strój, którego wyglądu nie mam potrzeby opisywać:-)

*

Gdy w Związku Radzieckim po raz pierwszy wydano Biblię, jej pierwsze zdanie brzmiało następująco:
"Snaczala nie było ni ch.ja, tolka tawariszcz Boh prochażałsia ulicami Maskwy".

*

Jak rozpoznać gatunek niedźwiedzia? Podkradamy się i znienacka kopiemy go w jaja, po czym uciekamy na drzewo.
- Jeśli niedźwiedź wspina się za nami, to jest niedźwiedź brunatny.
- Jeśli niedźwiedź tak silnie potrząsa drzewem, że z niego spadamy, to jest to niedźwiedź grizzly.
- Jeśli uciekamy, a tu nigdzie nie ma drzewa, to jest to niedźwiedź polarny.
- Jeśli niedźwiedź wspina się za nami po czym zaczyna jeść liście, to jest to miś koala.
- Jeśli niedźwiedź nie goni nas tylko zaczyna płakać, to jest to najbardziej dupowaty z niedźwiedzi, miś Kolargol.

--

28-02-25 07:41  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

POMYSŁ SUPER, ALE CIEKAWE CZY COŚ Z TEGO WYJDZIE?

Projekt Kanału Ben-Guriona to ambitna propozycja Izraela dotycząca budowy ogromnego kanału łączącego Morze Czerwone z Morzem Śródziemnym. Ten mierzący 257 km kanał miałby przecinać pustynię Negew i południowy kraniec Zatoki Akaba, omijając Kanał Sueski i kwestionując długoletni monopol Egiptu na kluczowym szlaku żeglugowym między Europą a Azją.

Proponowany kanał miałby zaczynać się w izraelskim mieście portowym Ejlat nad Morzem Czerwonym, przekraczać granicę z Jordanią, płynąć przez Dolinę Arabah, wpływać do Morza Martwego, a następnie kierować się na północ wokół Strefy Gazy, zanim dotrze do Morza Śródziemnego. Szacunkowy koszt tego kolosalnego przedsięwzięcia to oszałamiające 100 miliardów dolarów, przy czym poważne obawy dotyczące bezpieczeństwa wynikają ze stałego zagrożenia militarnego w regionie.

Zaraz zaraz, jeśli fragmentem kanału będzie Morze Martwe, to jego zasolenie po paru latach spadłoby do normalnego poziomu!

*

Przychodzi policjant do kasy na dworcu i mówi:
- Poproszę bilet do Rabce.
Kasjerka do niego: - Nie do Rabce tylko do Rabki. A policjant na to:
- Czy była pani kiedykolwiek w Rabki?

*

W autobusach kursujących z Tel Awiwu do Hajfy widnieje napis ostrzegawczy:
- Nie rozmawiaj z kierowcą! Kierowca powinien trzymać ręce na kierownicy!

--

28-02-25 09:11  Odp: CIEKAWOSTKI
Lukee 

A ten kierowca to przypadkiem nie z Neapolu do Rzymu? ;-)

A odnośnie kanału "Ale kanał!" to na przedstawionym przez Ciebie rysunku to jednak nie dochodzi do Morza Martwego tylko je omija. Więc nie ma chyba obaw, że Morze Martwe "ożyje"...

28-02-25 09:41  Odp: CIEKAWOSTKI
szad 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 5
Galerie - 17

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 3

A kiedy umarło Morz Martwe ?

28-02-25 10:58  Odp: CIEKAWOSTKI
Lukee 

Dawno... ;-)

28-02-25 12:23  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

Lukee. Nie. Przypominam kawał a propos:
Pierwsza wojna światowa. Pinchas wraca z okopów na urlop.
W domu pytają go: - No, i jak tam jest?
- Okropnie. Powiesz jedno zdanie i już masz przestrzeloną rękę.

01-03-25 08:23  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

DINOZAURY ŻYŁY JESZCZE KILKASET LAT TEMU?

Oto obraz 1562 roku, namalowany przez Pietera Bruegela, pod tytułem SAMOBÓJSTWO SAULA…

…a tu mamy powiększenie fragmentu obrazu, gdzie widzimy kilku gości jadących na… dinozaurach? Skąd na szesnastowiecznym obrazie dinozaury???

No cóż, to z pewnością nie są dinozaury. Bardziej prawdopodobne jest, że Bruegel nigdy nie widział wielbłądów co do których jest w Biblii odniesienie do króla Saula, i namalował je tak jak albo sobie wyobraził, albo ktoś nieudolnie mu o nich opowiedział. Z tych samych powodów równie pokracznie na średniowiecznych obrazach przedstawiano także na przykład lwy…

…czy słonie:

P.S. Jeśli chcecie poczytać o tym obrazie na anglojęzycznych stronach to raczej nie piszcie „Pieter Bruegel” tylko znacznie częściej występujące… „Peter Bruce Gale”, bo raz jakiś – musi co amerykański - tępak tak napisał nazwisko słynnego malarza, a wielu innych równie inteligentnych bezmyślnie je powtarzało :-))))

*

Salcia z łoża śmierci woła męża:
- Icek, chodź tutaj i posłuchaj! Ja teraz umieram, a za parę dni ty będziesz musiał iść pod rękę w najlepszej zgodzie z moją matką, a swoją teściową... Ja wiem, że ty jej nie cierpisz, ale ja ciebie proszę, ty zrób to dla mnie!
- Salcia, jeżeli ty mnie tak prosisz, to ja to dla ciebie zrobię, ale ja ciebie powiem tylko tyle: ja nie będę mieć z tego pogrzebu żadnej przyjemności!

--

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 171 z 175Strony:  <=  <-  169  170  171  172  173  ->  => 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024