Akra
Na Forum: Relacje w toku - 2 Relacje z galerią - 5
- 2
|
DINOZAURY ŻYŁY JESZCZE KILKASET LAT TEMU?
Oto obraz 1562 roku, namalowany przez Pietera Bruegela, pod tytułem SAMOBÓJSTWO SAULA…

…a tu mamy powiększenie fragmentu obrazu, gdzie widzimy kilku gości jadących na… dinozaurach? Skąd na szesnastowiecznym obrazie dinozaury???

No cóż, to z pewnością nie są dinozaury. Bardziej prawdopodobne jest, że Bruegel nigdy nie widział wielbłądów co do których jest w Biblii odniesienie do króla Saula, i namalował je tak jak albo sobie wyobraził, albo ktoś nieudolnie mu o nich opowiedział. Z tych samych powodów równie pokracznie na średniowiecznych obrazach przedstawiano także na przykład lwy…

…czy słonie:

P.S. Jeśli chcecie poczytać o tym obrazie na anglojęzycznych stronach to raczej nie piszcie „Pieter Bruegel” tylko znacznie częściej występujące… „Peter Bruce Gale”, bo raz jakiś – musi co amerykański - tępak tak napisał nazwisko słynnego malarza, a wielu innych równie inteligentnych bezmyślnie je powtarzało :-))))
*
Salcia z łoża śmierci woła męża:
- Icek, chodź tutaj i posłuchaj! Ja teraz umieram, a za parę dni ty będziesz musiał iść pod rękę w najlepszej zgodzie z moją matką, a swoją teściową... Ja wiem, że ty jej nie cierpisz, ale ja ciebie proszę, ty zrób to dla mnie!
- Salcia, jeżeli ty mnie tak prosisz, to ja to dla ciebie zrobię, ale ja ciebie powiem tylko tyle: ja nie będę mieć z tego pogrzebu żadnej przyjemności!
--
|