KARTON CAFÉ   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

Miejsce na rozmowy o rzeczach niekoniecznie związanych z modelarstwem kartonowym, tzw. "rozmowy kanapowe", ciekawostki, humor itd. Tu można się poznać lepiej i pogawędzić ze sobą.

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 162 z 168Strony:  <=  <-  160  161  162  163  164  ->  => 
28-01-25 15:28  Odp: CIEKAWOSTKI
Fantom Model   

Wydawnictwo: 
Zapowiedzi i nowości

Spalarnia bez emisji CO2? Ale jak? Z tego co doczytałem spalarnia ma prawie całkowitą redukcję związków siarki i tlenków azotu, ale o redukcji CO2 nic nie piszą...

--
wydawca przez małe "w"

Post zmieniony (28-01-25 16:03)

28-01-25 18:57  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

Łatwo się domyślić, że wyszukując ciekawostki polegam najczęściej tylko na jednym źródle. Gdybym każdą zamieszczoną tutaj ciekawostkę sprawdzał w dziesięciu innych miejscach to po pierwsze zamieszczałbym jedną na tydzień, a po drugie cała rzecz przestałaby mnie bawić:-)
Jak pokazuje historia tego wątku, uważni czytelnicy-oglądacze (tak jak np. TY) niejeden już raz korygowali podawane przeze mnie niektóre TECHNICZNE SZCZEGÓŁY, i chwała wam za to :-)

--

29-01-25 08:05  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

PRECZ ZE SZTAMPOWĄ WSTĘGĄ!

1937. Tak oto otwarto most Golden Gate dla publiczności, gdy burmistrz Los Angeles Angelo Rossi przeciął palnikiem acetylenowym SREBRNY ŁAŃCUCH.

[B]WYJĄTKOWO TRUDNA ZAGADKA DLA AMERYKANÓW

CZEGO BRAKUJE? ODPOWIEDZIĄ NIE JEST 6.

Sądzę że 90 procent – albo i więcej! - nie odpowiedziałoby na to pytanie.

*

Konferencja, temat : "Kariera zawodowa, a wierność małżeńska". Referent wygłasza:
- Pierwsze miejsce jeśli chodzi o zdrady małżeńskie, zajmują lekarze... te nocne dyżury sprzyjają, kilka etatów naraz itd... Drugie miejsce, to oczywiście artyści... ciągle nowe role, plany, otoczenie. No a trzecie miejsce, to właśnie ludzie tacy jak państwo - uczestnicy konferencji, szkoleń, jeżdżący w delegację...
Z sali odzywa się facet:
- Protestuję! Już od 20 lat wyjeżdżam i nigdy mi się to nie zdarzyło!
Na to z końca sali wstaje facet i krzyczy:
- I właśnie przez takich jak ty, palancie, mamy dopiero trzecie miejsce!

--

29-01-25 09:39  Odp: CIEKAWOSTKI
Fantom Model   

Wydawnictwo: 
Zapowiedzi i nowości

Akra, a bo mnie zainteresowało to co napisałeś o możliwości spalania bez emisji CO2. Przecież gdyby to tak prosto dało się zrobić to o co ta cała afera z efektem cieplarnianym? Wystarczyłoby założyć takie filtry na klasyczne elektrownie węglowe i gazowe i po problemie...

29-01-25 11:16  Odp: CIEKAWOSTKI
Wojciech Cięciwa   

Akra, brakuje '"R"akietu' ..
z tego słynnego dowcipu o Rosjaninie i samochodzie amerykańskim z lat 70-tych XXw. :D

--
Zakład doświadczalny i biuro projektowe - ZAMKNIĘTE bezapelacyjnie do odwołania.

29-01-25 11:22  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

Fantom Model - Ja tego nie napisałem! Ja to tylko przetłumaczyłem - na pewno poprawnie - z angielskiego tekstu! Moja wiedza zawodowa ogranicza się do tzw. shippingu, któremu poświęciłem około 50 lat. Nie mam pojęcia o spalarniach, o emisjach CO2 itd itp.więc skąd ja, biedny żuczek, miałem wiedzieć czy to jest informacja dokładna czy nie?
Fantom Model locuta, causa finita :-)

Wojtku, gdzie czego brakuje? I co to za dowcip? Dawaj go tutaj!

--

Post zmieniony (29-01-25 11:25)

30-01-25 08:27  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

KTÓRY NISZCZYCIEL BYŁ NAJSZYBSZY?

Francuski niszczyciel „Le Terrible”, który wszedł do służby w 1936 r., osiągnął 45,02 węzłów podczas prób morskich.
Zaprojektowany był na 37 węzłów przy 73.000 shp (wskaźnik mocy na wale śrubowym), ale jego turbiny Rateau-Bretagne osiągnęły aż 89.000 shp.

Wszystkie francuskie niszczyciele typu Le Fantasque przekroczyła swoją prędkość projektową o znaczną granicę, najwolniejsze osiągnęły 41 węzłów podczas prób. Zostały zaprojektowane, aby przeciwstawić się 37-węzłowym lekkim krążownikom typu Condottieri włoskiej marynarki wojennej, stąd ich prędkość projektowa wynosiła również 37 węzłów. Rzeczywistość przerosła wszelkie oczekiwania!

*

Żona do męża:
-Wiesz? Dzisiaj mi się poszczęściło! Idę obok zsypu na śmieci, patrzę a tam para pantofelków stoi. A jakie piękne! Przymierzam - mój rozmiar!
Mąż:
- Taaa... Poszczęściło ci się.
Po paru dniach żona znowu mówi:
- Słuchaj, idę do domu, a u nas na podjeździe, na żywopłocie, futro z norek wisi. Przymierzam - mój rozmiar!
Mąż kręci głową z podziwem:
-Szczęściara z ciebie. A ja - popatrz - nie wiem czemu, ale szczęścia nie mam. Wyobraź sobie, wkładam wczoraj rękę pod poduszkę, wyciągam bokserki, przymierzam - i k...a, nie mój rozmiar!!

--

31-01-25 08:38  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

ZNACIE GO? ZNAMY Z JEDNEJ OPOWIEŚCI!!! NO TO POZNAJCIE GO BLIŻEJ

Eric Brown (1919 - 2016) jest rekordzistą świata pod względem liczby startów z pokładu lotniskowca (2407) i lądowań (2271). Osiągnął też kilka „pierwszych” osiągnięć w lotnictwie morskim, w tym pierwsze lądowania na lotniskowcu z dwusilnikowym samolotem, samolotem z trójkołowym podwoziem, samolotem odrzutowym i wiropłatem.

Brown latał niemal każdą kategorią samolotów Royal Navy i Royal Air Force: szybowcem, myśliwcem, bombowcem, samolotem pasażerskim, amfibią, łodzią latającą i śmigłowcem. Podczas II wojny światowej latał wieloma typami zdobycznych samolotów niemieckich, włoskich i japońskich, w tym nowymi samolotami odrzutowymi i rakietowymi. Był pionierem technologii odrzutowej w okresie powojennym.

Po II wojnie światowej Brown dowodził Enemy Aircraft Flight, elitarną grupą pilotów, którzy testowali zdobyczne samoloty niemieckie i włoskie. To doświadczenie uczyniło Browna jednym z niewielu ludzi, którzy mieli kwalifikacje do porównywania samolotów alianckich i państw Osi. Przeprowadził testy lotnicze 53 niemieckich samolotów, w tym myśliwca rakietowego Messerschmitt Me 163 Komet. Ten egzemplarz Kometa jest obecnie eksponowany w Narodowym Muzeum Lotnictwa na wschód od Edynburga w Szkocji.

Jego test lotniczy tego samolotu, jedynego przeprowadzonego przez pilota alianckiego z wykorzystaniem silnika rakietowego, został przeprowadzony nieoficjalnie, ponieważ uznano go za mniej lub bardziej śmiertelny ze względu na niesławnie niebezpieczne połączenie paliwa C-Stoff i utleniacza T-Stoff.

Ostatecznie Brown przeprowadził testy lotnicze wszystkich trzech niemieckich odrzutowców: Messerschmitt Me 262A „Schwalbe”, Arado Ar 234B „Blitz” i turboodrzutowy Heinkel He 162A „Spatz”.

Biegle władający językiem niemieckim, pomagał przeprowadzać wywiady z wieloma Niemcami po II wojnie światowej, w tym z Wernherem von Braunem, Hermannem Goeringiem, Willym Messerschmittem, Ernstem Heinklem i Kurtem Tankiem.

Brown latał również zdobytym samolotem osobistym Heinricha Himmlera, specjalnie przerobionym Fw 200 „Condor”. Mógł również odnowić znajomości z niemiecką pilotką Hanną Reitsch, którą poznał w Niemczech przed wojną.

PRZERAŻAJĄCE

*

- Tato, wiesz dzisiaj pierwszy raz pocałowałem dziewczynę - mówi synek do ojca.
- I co powiedziała? - pyta ojciec.
- Nie wiem, bo mi uszy zatkała udami.

--

Post zmieniony (02-02-25 12:07)

31-01-25 20:13  Odp: CIEKAWOSTKI
Krakus 

Na Forum:
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

...alle świntuch...aaa fuj...

01-02-25 08:30  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

Takie jest chore prawo w tym kraju. Zresztą są przekonani że niejaki A. miał żonę zaledwie sześcioletnią…

BLIŹNIACZE (ZWILLING) NIEMIECKIE SAMOLOTY

Ogólnie rzecz biorąc, projekty Zwilling przyniosły niewielkie korzyści, a większość projektów nigdy nie została faktycznie zbudowana, a te które zostały zbudowane, nigdy nie weszły do produkcji na dużą skalę.

Samoloty bliźniacze były dość prostą, tanią i szybką metodą zwiększania ładowności już istniejących samolotów bez konieczności opracowywania nowych. Dlatego projekty Zwilling były zwykle rozważane w przypadkach, gdy już istniejący samolot wymagał znacznego zwiększenia zasięgu lub ładowności

Messerschmitt BF-109Z BF-109Z był wariantem myśliwca BF-109 firmy Zwilling, który miał być używany jako szybki bombowiec. Łącząc dwa płatowce BF-109F z centralną sekcją skrzydła, projekt ten znacznie zwiększył ładowność BF-109, umożliwiając mu przenoszenie cięższych bomb. Mimo to samolot zachował większość cech myśliwca, mając przypuszczalną prędkość maksymalną około 700 km/h i bardzo dobrą zwrotność. Zbudowano jeden samolot, ale wkrótce potem został zniszczony w nalocie bombowym. Projekt nie był kontynuowany, ponieważ kontrakt na szybki bombowiec wygrał Dornier Do 335.

Dornier Do 635 Dornier Do 635, zwany również Do 335Z, był nigdy nie zbudowaną wersją z podwójnym kadłubem wspomnianego wcześniej Dorniera Do 335. Samolot ten był planowany do celów rozpoznawczych, a drugi kadłub miał przewozić sprzęt do fotografii lotniczej. Ponownie wybrano projekt Zwillinga, aby pomieścić większy ładunek, zachowując jednocześnie w jak największym stopniu charakterystykę lotu oryginalnego projektu. Do 335 słynął z bardzo dużej prędkości maksymalnej, jednak wariant z pojedynczym kadłubem nie miał wystarczająco dużo miejsca na dodatkowe narzędzia, stąd proponowany 335Z Heinkel He 111Z

Kiedy słyszymy „Zwilling”, zwykle przychodzi na myśl ten, najbardziej udany ze wszystkich i jedyny, który wszedł do produkcji – ale wyprodukowano ich dziesięć. Ten samolot miał bardzo konkretną rolę holowania ogromnych szybowców Me 321 (nazwanych „Gigant”). Poprzednie podejście polegało na użyciu 3 BF-110 jednocześnie, jednak było to dość niebezpieczne ze względu na ryzyko kolizji w powietrzu. Pojedynczy He 111 nie miał nawet w przybliżeniu wystarczającej mocy, aby unieść Giganta, dlatego zaproponowano wariant Zwilling. Ponieważ ładowność tego samolotu z podwójnym kadłubem nadal nie była wystarczająca, do dźwigara środkowego skrzydła dodano dodatkowy silnik. Olbrzym mógł wystartować z pustym lub częściowo załadowanym szybowcem, ale szybowce w pełni obładowane wymagały dodatkowych rakietowych wzmacniaczy, aby wzbić się w powietrze. Były również proponowane samoloty bombowe He-111Z, ale nigdy ich nie zbudowano.

Junkers Ju-290Z. Był to nigdy nie zbudowany projekt Zwilling na konkurs Amerikabomber. Miałby on łączyć dwa kadłuby Ju-290, co dałoby mu zwiększony zasięg, prawdopodobnie wystarczający, aby dotrzeć do Stanów Zjednoczonych z wystarczającym ładunkiem bomb. Dostarczono także myśliwiec pasożytniczy (Me 328). Projekt ten był realizowany w latach 1942-1944, ale ostatecznie nic z niego nie wyszło. Zamiast tego Junkers zdecydował się na Ju-390, ale to zupełnie inna historia.

Był także jakoby jeszcze inny projekt Zwilling, ale nie ma żadnych zdjęć i bardzo mało dokumentów potwierdzających jego istnienie. Zwilling 323Z był rzekomą bliźniaczą wersją Me 323 Gigant (przedstawionego powyżej) i miał być używany jako ciężki bombowiec lub wyrzutnia broni takiej, jak V-1. Był połączony dźwigarem centralnego skrzydła, miał łącznie 9 silników i po raz pierwszy wzbił się w powietrze w czerwcu 1944 roku. Podobno zrzucił 17,7-tonową atrapę bomby testowej i wkrótce potem rozpadł się w powietrzu z powodu nagłej zmiany masy.

*

Telefon do żony.
- Grzebałaś coś w nawigacji?
- Sprawdzałam jaka jest odległość z Lublina do Szczecina. A co się stało?
- Dzięki, właśnie dojeżdżam do Szczecina...

--

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 162 z 168Strony:  <=  <-  160  161  162  163  164  ->  => 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024