Brystol
Na Forum: Relacje w toku - 2 Relacje z galerią - 6 Galerie - 25
W Rupieciarni: Do poprawienia - 2
|
Ryszardzie Litosciwy !
Według źródeł dostępnych dla zwykłego czytelnika kuryjera wieczornego sprawa ma sie tak
KK był zobowiązany pisać dziennik z wyprawy-miał to być jeden z dowodów między innymi na to, że poszerzył włości Królowej - dostał od niej kase na wyprawe- i oczywiście go oddać po ewentualnym powrocie.
KK przekazał go królowej podczas uroczystego powitania po powrocie, skryba na dworze zrobił kopie, kopie tę otrzymał KK jeszcze przed wyruszeniem na drugą wyprawe. Kopia ta została w rodzinie KK, mieli ją jego synowie i wnuki, sprzedawali kopiowane fragmenty.
Kilkanaście lat później "kopie" z kopii albo z królewskiego orginału zrobił Bartolomeo de Las Casas, bardzo ciekawa postać.
Orginał w królewskich archiwach zaginął, kiedy i jak ? gdzie jest ? czy co sie stało ? można spekulować do woli.
jak ktoś wie , niech powie, zarobi miljony dolarów, bedzie miał na modele, i partnerke udobrucha
Wersja dziennikow skopiowanych i zmienionych przez de Las Casas ukazała sie wielu językach z różnistymi komentarzami do wydania,
Jest tez wersja napisana przez syna KK, Hernanda, ukazała sie też po polsku, moja jest wydana przez MON, w 1965 roku,
Czy były u nas tego późniejsze wydania, nie wiem, czy wydano wersje de Las Casas, też nie wiem
Pisane takim starodawnym jezykiem, ale warto, kupa na kupie ciekawostek
Ryszardzie, jak Ci sie chce, to zadawaj, a jak nie, to też zadawaj
--
brystol jest gupi! lalalalaala!
Spiciu, Meee..., Avia, ała, RWD-6, P-24G, U-9, Lajciu, Kolegiata, Mercedes170V, Odp-I, Odp-II, Chałupa, Wilczur, Kościół, Beczułka, Willa, Li-2, Betty, Heinkel-70, Junkers G38
Barkasa, Pudło, Dornier X, Dornier Wal, Zegar,Zero, Przyczepa, Kommissbrot, Messerschmitt
|