Kokos
|
Dzień dobry. Postanowiłem tutaj napisać gdyż na forum Konradusa są i projektanci i wydawcy i osoby które znają się na modelarstwie 10 razy bardziej ode mnie i znają jednych i drugich :) . Modelarstwem zajmuje się odkąd zakupiłem w kiosku model pancernika Vanguard, od tego czasu skleiłem mnóstwo okrętów, miałem przerwe od klejenia i znowu wróciłem do hobby. Wszystko to trwa już kilkadziesiąt lat. Przez ten czas zostały wydane modele praktycznie wszystkich okrętów nawet japońskich, niektóre po 2,3 razy nawet tak skomplikowane jak Takao, Fuso, Ise, Akagi.... po za jednym typem. Chodzi mi o ciężkie krążowniki Kako, Aoba, Kinugasa, Furutaka. Dlaczego okręty te są pomijane przez projektantów, w końcu taka Aoba przetrwała wojne więc dokumentacja fotograficzna i rysunkowa powinna być bogata. Sama budowa też wydaje sie prosta mała nadbudówka z przodu jeszcze mniejsza po środku i z tyłu. Okręty te były w końcu bardzo zasłużone w walkach o Guadalcanal. Ciekawi mnie czy doczekam sie modelu któregokolwiek z wymienionych okrętów. Pozdrawiam wszystkich
|
|