Borowy
Na Forum: Relacje z galerią - 13 Galerie - 3
- 2
|
Witam. Dziadek był rymarzem i tapicerem z zawodu, ale jaką miał szkołę to nie mam pojęcia. Mój znajomy kupił od dziadków szafę na drzwiach której babcia napisała ołówkiem datę kiedy dziadek poszedł do wojska w 1939 roku. Niestety szafy już nie ma, a znajomy pamięta tylko rok 1939. Z tego co pamiętam słabo, to coś o artylerii, świtają mi też Bory Tucholskie lub Bzura ?, ale już na 100 % pamiętam, że dziadek dotarł do Warszawy gdzie dostał się do niewoli. Został z niej po jakimś czasie ? zwolniony i z kolegą szli pieszo do domu. Za udział w wojnie miał dwa medale, jednego nie pamiętam, a drugim był ,,Medalem za Warszawę" za właśnie 1939 rok. W podstawówce dziadek ,,pożyczył" mi te medale z legitymacjami na jakąś szkolną wystawę i tam ktoś je sobie ,,zabrał" niestety. Pamiętam że nie wiedziałem jak to dziadkowi powiedzieć tak się wstydziłem :(
--
Wykonane:
ORP Błyskawica , ORP Piorun , Torpedowce Kit i Bezszumnyj , Torpedowiec A-56 , Torpedowiec ORP Kujawiak , ORP Burza - stan na 1943 r , Pz.Kpfw. III Ausf J , T-34 , IS-2, Komuna Paryska , Sherman M4A3 , Star 25 - samochód pożarniczy , Zlin 50L/LS , Gaz AA , PzKpfw. VI Tiger I Ausf. H1, Krupp Protze OSP,
W budowie:
Pozdrowienia z krainy podziemnej pomarańczy !
|