Sławomir Bloch
Na Forum: Relacje z galerią - 1 Galerie - 79
- 28
|
Witam Kolegów!
Również fajne w klejeniu nawet dla niezbyt wprawnego modelarza kolejne stare, "pancerne maleństwo".
Wielkość modelu widać na podstawie proporcji do archiwalnej (trochę jak one wszystkie z tak dużym stażem zniszczonej) okładki, na tle której sfotografowałem swój model.
Jak zwykle trochę więcej pracy było z układem jezdnym co jest "normalką" jeżeli chodzi o gąsienicowy sprzęt pancerny.
Przy samym montażu przede wszystkim była trudność z dobrym zamocowaniem wózków z kołami do kadłuba gdyż w to jednopunktowe przejście osi wózka jezdnego w kadłub trzeba było wkleić odpowiedni gwoździk sięgający nie tylko przez ściankę kadłuba ale aż przez wewnętrzną wręgę, by całość mimo solidnego kartonu i dobrego kleju się nie wyłamywała.
Swój model wyposażyłem w inną stosowaną w oryginale wersję uzbrojenia niż zaproponowaną w MM bowiem zamontowałem mu działko SzWak (SzKas) kal. 20 mm. a nie jak pierwotnie był km. DT kal. 7,62mm.
Muszę przyznać, że prostota jaką oferował w swoich czasopismach MM była ogromną zaletą i atrybutem, który nie zniechęcał początkujących adeptów tego hobby do modelarstwa, a oprócz tego wycinanka była dostępna przysłowiowo "na każdą kieszeń", które to tradycje są kontynuowane przez Wydawnictwo do dziś.
, , , , , ,
, , , , , ,
, ,
Post zmieniony (31-08-14 08:48)
|