Teich
Na Forum: Relacje z galerią - 1
- 28
|
Joajar napisał "Mam nadzieje, że w galerii pokaże się lepsze wykonanie tego modelu".
Niestety jesczze to nie moja kolekcja, jeszcze przyjdzie poczekac na lepsze wykonanie.
Wracając do modelu. Oglądając kolekcje innych Mirage 3 zauważam duże podobieństwo w zakresie bryły samego kadłuba samolotu. Być może skutkowało to tym,że kolejny model tym razem Mirage F1C ma już porządnie zaprojektowany i spasowany kadłub. Jego klejenie to prawdziwa przyjemność, ja jednak sugerował bym by jednak troche zmienić kolejnośc wykonywania segmentów kadłuba. Najpierw segment z kabiną i posuwamy się do przodu samolotu, potem segment za płatami głównymi i posuwamy się z robota do tyłu, potem dwa segmenty środkowe.
W modelu pochwlic chce równiez sposób wzmocenienia i osadzania płatów i ustrzenia ogonowego. Nie wręgi, które trzeba kleić na tekturę, symetrycznie wycinać, szlifować i uważać by się nie zwichrowały ale prostopadłościenne pudełka , które jednoćzesnie nadają kształt i wzmacniają poszycie.
Poza tym podoba mi się bogate uzbrojenie pod skrzydłami, model dobrze prezentuje się pod sufitem, w przeciwieństwie do wielu innych , które z perspektywy podłogi, sa widziane od spodu bardzo "płasko"
Co mi nie podpasowało:
-Nie wiedziałem jak spozycjonowac garb zaakabinowy. Wykonałem przez porównanie z rysunkiem zestawieniowym. Niestety po wykonaniu owiewki okazało się ,że nie jest pokryte przez jej przednią część białe pole na odcinku jakichś 5 mm . Proszę porównać widok z góry mojego modelu i modelu Joajara.
-Klapy podwozia- rozjechały się zarówno wielkościa jak i przejściem kolorów srebrnego w biały. Poniewaz model od początku miał iść pod sufit, to jest to niestety widoczne, przy wypuszczonym podwoziu i wychylonych klapach nie jest to zauważalne.
- i to nad czym najbardziej boleję to malowanie spodu kadłuba a raczej jego brak. Model od spodu jest biały ( a po latach raczej żółty), lepsze było by pozostawienie całego samolotu w kolorze srebrnym.
Krawędzie były retuszowane ołówkiem, który jak widzę na zdjęciach w świetle odbitym zdecydowanie źle się prezentują, natomiast w naturze jest to znaczenie lepiej dopasowane kolorystycznie
PS Dodam jeszcze,że model ten kupiłem za złotówkę (1 PLN ) na Allegro. Warto, szkoda, jedynie,że sama przesyłka w takim wypadku przekracxa dwukrotnie wartość modelu.
Post zmieniony (10-12-07 12:16)
|