LOTNICTWO   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

Tematyka lotnicza, konstrukcje lotnicze, literatura, historia, dokumentacja, linki do ciekawych stron, dyskusje o wyzszosci Bf nad Spitfire lub odwrotnie...

Uwaga! W tym dziale NIE WPISUJEMY postow "kartonowych".

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok ze standardowym stronicowaniem  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 1 
15-09-25 18:46  Samoloty kapitana Franciszka Jacha
Ziga 

Na Forum:
Relacje z galerią - 1
Galerie - 6

Myślę, że to pytanie do Ryszarda, ale oczywiście ktokolwiek zna odpowiedź może śmiało pisać.
Czy gdzieś opublikowano rysunki i schematy malowania maszyn na których latał kpt. Franciszek Jach (1894-1944)?

--
Pozdrowienia
Kaz

"They say hard work never hurt anybody, but I figure why take the chance" - Ronald Reagan

15-09-25 22:31  Odp: Samoloty kapitana Franciszka Jacha
Ryszard 

Na Forum:
Relacje w toku - 25
Relacje z galerią - 2
Galerie - 34

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 20

- 9

Wpierw należałoby ustalić na jakich typach samolotu latał F. Jach.
Typ, typem ale samoloty danego typu miały różne oznaczenia, oznakowania, malowania i należałoby wiedzieć konkretnie, że na tym, konkretnym o takim numerze danego typu latał F. Jach.
Wymaga to żmudnego przekopania się przez rożne źródła - tzn. określenie w jakich eskadrach walczył, gdzie na jakim froncie i w jakie samoloty (typy) były wyposażone eskadry. Tak na szybko sprawdziłem, że latał na:
- Alb D.III nr ? (zdobyty przez niego)
- Alb D III nr 3119/17 (wykonał na nim trzy loty bojowe)
- DFW CV ale czy na tym o nr 4607/17 ? (z 13.EM)
+ zapewne szkolne i inne rozpoznawcze, myśliwskie jakie ?
- szybowiec "Żabuś"
- Szybowiec "Bimbuś"
(mam gdzieś palny i malowanie tych szybowców - jak odnajdę książkę to zamieszczę zdjęcia)
Przykłady malowań Alb D.III (różne ale nie tego F.Jacha) są w książce "Samoloty OAW w lotnictwie polskim - M.Kabatek i ks. R.Kulczński W-wa 2020
Poniżej DFW CV z "Barwa w lotnictwie polskim" nr 7 - "Samoloty wojskowe obcych konstrukcji1918-1939" - K.Chołoniewski i W.Bączkowski W-wa 1987 - ale czy na tym konkretnym egz. latał ?

PS - czy zamierzasz budować jakiś model jego samolotu ?

16-09-25 21:13  Odp: Samoloty kapitana Franciszka Jacha
Ziga 

Na Forum:
Relacje z galerią - 1
Galerie - 6

Ryszardzie, dziękuję, za to co do tej pory zamieściłeś.
Chodzi mi o malowania Albatrosów D.III, szczególnie tego, w który stoczył walkę z sześcioma Fokkerami D.III (zakładam, że to nr 3119/17).
Przyznam, że nie zagłębiałem się w ten temat, a jeśli chodzi o ewentualną budowę modelu, to w rachubę wchodzi raczej model plastikowy.

--
Pozdrowienia
Kaz

"They say hard work never hurt anybody, but I figure why take the chance" - Ronald Reagan

16-09-25 23:19  Odp: Samoloty kapitana Franciszka Jacha
Ryszard 

Na Forum:
Relacje w toku - 25
Relacje z galerią - 2
Galerie - 34

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 20

- 9

To już wiem o co chodzi ale... ta walka F. Jacha z sześcioma Fokkerami nie ma żadnego potwierdzenia w materiałach źródłowych.
To jest MIT ! Fake !
Podobnie jak wciąż podawany nalot polskich samolotów na Frankfurt 06.01.1919 r. Nie było żadnego nalotu - to też wymysł !
Odnośnie Alb. D III 3119/17 to znalazłem tylko taki opis malowania (bez rys. barwnego):
"Skrzydła samolotu były pokryte pięciokolorowym płótnem drukowanym (Flugzeugstoff). Przednia część kadłuba pozostawała w standardowym malowaniu, stosowanym w Ostdeutsche Albatros Werke GmbH [OAW] , podczas gdy tylnia część płatowca została najprawdopodobniej przemalowana" (za "Samoloty OAW w lotnictwie polskim"- M. Kabatek i ks. R. Kulczyński W-wa 2020.
Na podstawie zamieszczonych dwóch zdjęć tego egz. można ewentualnie pokusić się o rekonstrukcję malowania.
Lotnictwo bolszewickie w 1920 r. nie posiadało żadnych zdobycznych ("plennych" jak je określali) Fokkerów D.III, że nie wspomnę już o lotnictwie ukraińskim w 1919 r. (kilka sprawnych maszyn).
Dokładny opis dziejów lotnictwa ukraińskiego, jego wyposażenia jest w książce A. Olejki " Gapa z zielonym wieńcem - pierwsza wojna polskich skrzydeł 1918-1919 czyli z szachownicą przeciwko tryzubowi" - Zabrze, 2020.

--

Post zmieniony (17-09-25 06:44)

17-09-25 18:48  Odp: Samoloty kapitana Franciszka Jacha
Ziga 

Na Forum:
Relacje z galerią - 1
Galerie - 6

Tak, jak mówiłem, nie zagłębiałem się w temat tego pojedynku, ale nie zdziwiło mnie, że jak piszesz, jest to mit (wszędzie, gdzie o tym czytałem nie było przypisów, ani źródeł tej informacji). Trochę szkoda, ale co zrobić.
Książkę A. Olejki właśnie sobie kupiłem.

--
Pozdrowienia
Kaz

17-09-25 20:11  Odp: Samoloty kapitana Franciszka Jacha
Ryszard 

Na Forum:
Relacje w toku - 25
Relacje z galerią - 2
Galerie - 34

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 20

- 9

Książka trudna w czytaniu (mam pewne uwagi co do stylu pisania autora) spory zasób informacji ale jest i pomyłka

19-09-25 09:34  Odp: Samoloty kapitana Franciszka Jacha
Ryszard 

Na Forum:
Relacje w toku - 25
Relacje z galerią - 2
Galerie - 34

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 20

- 9

W temacie działań polskiego lotnictwa wojskowego w wojnie polsko-ukraińskiej polecam też te książki:

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 1Strony:  1 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2025