gutes
Na Forum: Relacje w toku - 1
- 2
|
. Cześć!
. Model ten został wspaniale opracowany w skali 1:33 przez Pana Wiesława Bączkowskiego na podstawie ,,Modelarza" nr 4/1974 a jego części zamieszczone na 3 arkuszach kartonowych +historia, opis budowy i eleganckie rysunki montażowe. Całość modelu znajdowała się na końcowych stronach tego numeru MM, za Jelczem.
Spadzika skleiłem w 1983 roku używając kleju AK-20 i cellonu do lakierowania. Części wycinałem po liniach i pamiętam, że byłem zafascynowany spasowaniem poszczególnych elementów. Niczego nie trzeba było docinać i korygować, czego dowodem są zachowane linie obrysu części. Nie było przesunięć kolorów.
Zgodnie z opisem budowy elementy obłe wykonałem z balsy i pomalowałem plakatówkami, części masek silnika z folii aluminiowej, rury wydechowe z wkładu od długopisu, śmigło i koła jako obracające się z kilku warstw kartonu pomalowanego plakatówkami i cellonem, cięgna z nici, zastrzały z oryginalnych części wzmocnione wewnątrz drutem ze spinaczy biurowych.
Niestety zrobiłem tylko te zdjęcia(slajdy UT-18) ruską Czajką(miała światłomierz), które właśnie scyfryzowałem w fotolabie. W tamtych czasach interesowały mnie raczej efekty specjalne zamiast zrobić porządną dokumentację modelu z bliska. Pierwszy slajd zaraz po wywołaniu w 1983 roku pokazałem koledze i powiedziałem, że to prawdziwe zdjęcie z powietrza, samolotu który skapotował podczas lądowania w terenie przygodnym :-))) Ale miałem radochę, kiedy zobaczyłem minę kolegi potwierdzającą głęboką wiarę w moje słowa 8-o.
Post zmieniony (13-08-07 15:17)
|