FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 3 z 14Strony:  <=  <-  1  2  3  4  5  ->  => 
27-11-06 18:54  Re: [relacja] sponsorowana – Niemiecki pancernik Scharnhorst - cz.2
BeBe 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 5

- 3

Po rozmowie z Robertem

zdradził, że zamyka się w swoim warsztacie i wyjdzie dopiero po ukończeniu modelu ;-D

--

Pozdrawiam... mam 159 powodów, żeby czuć się wyjątkowo na drodze
(_)(_)(_)====\*/====(_)(_)(_)

Post zmieniony (27-11-06 19:02)

27-11-06 19:22  Re: [relacja] sponsorowana – Niemiecki pancernik Scharnhorst - cz.2
Chrisss 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 1
Galerie - 1

- 1

Ze zdjęcia wynika jedno :)... Kojak tam nie uschnie :-)

--
----------------------------------------------------------
Garland (MM)
Z5 (Answer)

27-11-06 19:35  Re: [relacja] sponsorowana – Niemiecki pancernik Scharnhorst - cz.2
Korsarz 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Galerie - 6

- 4

okręt lubi pływać... ;] A moze Kojak kręci jakis inny projekcik na boku? he? ;]

--
Nie jestem przesądny, bo to przynosi pecha.

01-12-06 21:37  Re: [relacja] sponsorowana – Niemiecki pancernik Scharnhorst - cz.2
Kojak 

Na Forum:
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 4
Galerie - 6

Długo mnie tu nie było - z różnych względów. Ale przede wszystkim z braku czasu. niewiele sklejałem. Coś tam sobie dłubałem, poprawiałem. na początek się cieszyłem a potem niszczyłem i od nowa robiłem :):). W sumie to postepy prac są mizernr - ale przecież nie o pośpiech chodzi. A inne projekty na boku?? - hmmm cos mi tam chodzi po głowie ale na razie wszystko w fazie pomysłów.
Przejdźmy więc do relacji.
cdn......

--
PozdrawiamKojak

01-12-06 21:47  Re: [relacja] sponsorowana – Niemiecki pancernik Scharnhorst - cz.2
Kojak 

Na Forum:
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 4
Galerie - 6

Więc tak;
1) Komin był prawie gotowy, pokazałem zdjęcie znajomemu modelarzowi - i mi się od razu dostało - kominki krzywe, reling za gruby.... hmmm popatrzyłem i rzeczywiście - miał rację;

No to zerwałem reling, usunąłem kapę komina i zacząłem robić od nowa: przy okazji okazało się że pochyły okap dookoła kapy komina posiada uchwyt dla obsługi - trzeba zrobić:

Męczyłem się kleiłem, no i wyszło jak wyszło - po przyklejeniu relingu dookoła kapy komina okazało się że krzywo - więc znów śmietnik. I trzecie podejście - do 3 - razy sztuka:

I po przyklejeniu uchwytów, drabinek i pomalowaniu - efekt końcowy który mnie mniej więcej zadowolił. Oczywiście brak jeszcze relingu dookoła pomostu.

cdn....

--

PozdrawiamKojak

Post zmieniony (02-12-06 10:36)

01-12-06 21:54  Re: [relacja] sponsorowana – Niemiecki pancernik Scharnhorst - cz.2
BeBe 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 5

- 3

No nie da się ukryć - miał rację ;-)
Ale pełna "rehabilitacja" z Twojej strony ;-D

--
Pozdrawiam... mam 159 powodów, żeby czuć się wyjątkowo na drodze
(_)(_)(_)====\*/====(_)(_)(_)

01-12-06 21:55  Re: [relacja] sponsorowana – Niemiecki pancernik Scharnhorst - cz.2
Kojak 

Na Forum:
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 4
Galerie - 6

W między czasie kombinowałem przy reflektorach głównych pancernika - i tu znów efekt jaki powstał (patrz zdjęcia wyżej) dla prototypu mnie nie zadowolił. Gmerałem, kleiłem, przerabiałem - aż reflektor z 10 oryginalnych części rozrósł się do około 40 :):).

Na ostatnim zdjęciu gotowe reflektory w liczbie 5 szt.
Scharnhorst dostał również nową podstawkę, bo stara przestała mi się podobać. Wymagało to pewnych przeróbek w konstrukcji kadłuba - a była to operacja na "żywym organizmie". Trzeba było uważać żeby nic nie uszkodzić.

No to na razie tyle. Jak będzie coś wartego pokazania - na pewno to zrobię. :)
Jedna tylko mała uwaga - szkoda że tak dużo, tak dobrych materiałów na temat Scharnhorsta - dopiero niedawno do mnie dotarło. Można było jeszcze zmienić parę rzeczy. Jeszcze spróbuje to i owo poprawić - ale to delikatna kwestia bo elementy są już wykonane. Jak chociażby zejściówek z pokładu w głąb kadłuba. przydało by się je trochę uplastycznić.

--

PozdrawiamKojak

Post zmieniony (02-12-06 10:38)

01-12-06 22:01  Re: [relacja] sponsorowana – Niemiecki pancernik Scharnhorst - cz.2
Stachowitz 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Galerie - 1

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Piękny okręt, piękny model... cóż dodać... chciałbym tak umieć:)

04-12-06 09:27  Re: [relacja] sponsorowana – Niemiecki pancernik Scharnhorst - cz.2
QN 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 24
Galerie - 8

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 3

"aż reflektor z 10 oryginalnych części rozrósł się do około 40" - to mi się podoba. :))))

Nie wiem czemu, ale choruję na podobną chorobę....... ;-)

--
Pozdrawiam

------------------------------------------------------------------------

08-01-07 06:17  Re: [relacja] sponsorowana – Niemiecki pancernik Scharnhorst - cz.2
Kojak 

Na Forum:
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 4
Galerie - 6

W weekend coś porobiłem przy Scharnhorście. W sumie tak mniej więcej przez te dwa dni mimo że siedziałem przy nim łącznie około 10 godzin - prace posunęły się do przodu niewiele.
Zacząłem robić nadbudówkę dziobową.
Po przymiarkach okazało się że, trzeba zrobić nowy szkielet nadbudówki dziobowej, bo w poprzednim pomyliłem się z grubością tektury i wyszedł około 2 mm za wysoki. Poza tym gro czasu zajęło wklejanie drucików w ścianki nadbudówki. Przygotowałem też pokłady na nadbudówce. Wyszło że nadbudówkę trzeba trochę podszlifować od strony dziobu - ponieważ barbeta nie dochodzi do pokładu - ale to żaden problem. Wyszło też że, przed montażem całości należało by zrobić podstawy dalmierzy aby wpasować je idealnie w otwory pokładu górnego. Po przklejeniu pokładu będzie to wprawdzie możliwe - ale mniej wygodne.
No a teraz zdjęcia jakie udało mi się wykonać :):) :

--
PozdrawiamKojak

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 3 z 14Strony:  <=  <-  1  2  3  4  5  ->  => 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024