FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 2 z 2Strony:  <-  1  2 
15-05-02 16:31  Re: [nowość] MKF Ki-27b
Mirek 

- 2

Marek napisal...

>>>Gdzie jest to malowanie Ki-27 w łaty!!!??

Polecam ksiazke Famous Airplanes of the World wydawnictwa Bunrin-Do. Tekst niestety po japonsku ale jest pokazane pare malowan trojkolorowych - strasznie fajnie to wyglada :-)

Nie mam tego malowania pod reka niestety ale moze Konradus wklei je na jutro w to miejsce?

>>>Gdzie niegdzie można znaleźć malowanie jasnozielone (bardzo jasne), ale... chyba mamy do czynienia z błędem

To nie blad. Ale nie jest to tez tak zupelnie malowanie. Te samoloty byly faktycznie jasnoszare, tyle tylko ze wszystkie powierzchnie byly dodatkowo pokrywane specjalna farba ochronna, co wlasnie dawalo ten jasno-zielony kolor. Niektore maszyny sprawialy nawet wrazenie malowanych na dwa kolory poniewaz nie caly samolot byl ta farba pokryty....

Pozdrawiam
Mirek aka shoki2000

16-05-02 23:02  Re: [nowość] MKF Ki-27b
PIOTR       

Faktycznie łaciate malowanie jest ciekawe i można było je zrobić jako alternatywę dla szarego. Tak przy okazji gdzie są w samolocie te dwa karabiny, nie znam dokładnie tego typu ale nigdzie nie widzę wylotu luf???

17-05-02 05:52  Re: [nowość] MKF Ki-27b
Mirek 

- 2

Hej,
Karabiny maszynowe zamontowane sa w kabinie (!) tuz nad podloga. Mowie jak najbardziej serio. Wyloty luf znajdowaly sie po obu stronach piasty smigla, mniej wiecej na jej wysokosci, praktycznie jednak zupelnie niewidoczne z zewnatrz.
Za pare dni obiecuje skan wnetrza kabiny pokzujacy jak byly mocowane.

Pozdrawiam
Mirek aka shoki2000

17-05-02 10:32  Re: [nowość] MKF Ki-27b
Marek       

Dzięki za tego łaciatego Ki-27... Zdaje się, że też wpadłem na ten trop...
Oprócz tego Ki-27 można pomalować w barwy np. Mandżukuo
Pozdrawiam
Marek Pacyński

17-05-02 15:08  Re: [nowość] MKF Ki-27b
Mirek 

- 2

Marek....

Jezeli kombinujesz opracowanie innego malowania Ki-27 w 1:48 to blagam Cie nie rob tego. Jezeli masz ochote na jakiegos Japa to skontaktuj sie ze mna na priv i dogadamy sie moze. Mam kupe planow tak ze moze cos sie wykluje, moze nawet w 1:33?

Pozdrawiam
Mirek aka shoki2000

19-05-02 13:59  Re: [nowość] MKF Ki-27b
AWOT       

Daj znać jakie masz plany, może ja coś opracuję. Obecnie projektuję dla GPM oraz MKF (P-61). Rafał

20-05-02 08:19  Re: [nowość] MKF Ki-27b
Grzegorz Nowak       

Rafał !
Odbierz maila, bo tam jest pewne propozycja !!!
Pozdrawiam !
GN

21-05-02 21:15  Re: [nowość] MKF Ki-27b
konradus 
satrapa ;>

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Kupilem sobie dzis Ki-27. Wlasnie go ogladam.

* Makieta silnika jest do ewentualnego przerobienia.
* Rzeczywiscie, szkoda ze malowania podobne. To laciate - na powyzszym rysunku moglo by byc jako drugie....
* Oznaczenia grubosci elementow szkieletu sa wszedzie oznaczone jednakowo - dwie gwiazdki bez wzgledu na grubosc (1mm, 2 mm)
* W opisie czytam o otworach na "bagnet stabilizujacy polozenie statecznikow", ktore wykonac nalezy wg rysunkow... nie moge znalezc tych rysunkow...
*!!!!!! Gdzie sie podzial czwarty "stateczniko-szkielet"??? Czy ja juz slepy jestem, ze go nie widze na arkusiku z wregami? ;-))))
*Zastanawiam sie dlaczego szkielet kadluba jest tak rozwiazany....

Hmmmm :-)

03-09-24 22:22  Odp: [nowość] MKF Ki-27b
Teledzin   

Wydawnictwo Answer ponownie wydało Ki-27
https://www.answer.pl/pl/samoloty/4416-ki-27b-nate.html
projekt jest identyczny z wydaniem wcześniejszym
https://allegro.pl/oferta/mkf-4-2002-dwa-mysliwce-ki-27b-nate-1-33-15513114654
różni się okładką, malowaniem w łaty oraz że jest jeden model a nie dwa.
Od pierwszego wydania pojawiła się polskojęzyczna literatura na temat Ki-27
https://allegro.pl/oferta/nakajima-ki-27-nate-bez-kalek-kagero-pl-polecam-16363603819
polecam zdjęcia w aukcji.
oprócz wszystkich wyżej wymienionych w temacie uwag okazuje się, że pierwszy model przedstawia Ki-27a
natomiast nowy model powinien być w późniejszej wersji Ki-27b,
Na rysunku na okładce jest Ki-27b, w opisie jest Ki-27b, ale części i rysunek złożeniowy przedstawiają Ki-27a.
Ki-27b powinien mieć całkowicie przeszklony tył kabiny, a jest mały "garb" .Jest niewłaściwa część 28 (nienumerowana w częściach)
Różnica niby niewielka - jak między PZL P-11a i PZL P-11c .
Model urokliwy (mam zrobiony ze starego wydania) w nowym malowaniu będzie fajnie wyglądał.

--
Sklejam, bo lubię...

Post zmieniony (04-09-24 15:11)

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 2 z 2Strony:  <-  1  2 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024