woy-tek
Na Forum: Relacje w toku - 2 Galerie - 3
W Rupieciarni: Do poprawienia - 4
|
Wreszcie mogę skleić Mutta. Na ten moment czekałem bardzo długo. Z tytułowym modelem zetknąłem się na bardzo krótko i to dosłownie, chyba już w roku 1994. Nie pamiętam już dokładnie. Pożyczyłem go na jeden dzień od brata w celu „oczywistym” i jak to czasem złośliwy los potrafi sprawić: zgubiłem go po kilku godzinach. Jak nie trudno się domyśleć zebrałem niezłe cięgi od brata za moją niefrasobliwość. Model w owym czasie rarytas ( dzisiaj chyba też ). Obiecałem sobie i jemu, że go wytrzasnę choćby z podziemi, no i po dziesięciu latach z okładem udało się.
Mutt wydany został przez wydawnictwo AGWIPO i był to jedyny ich model. Ja przynajmniej nic nie słyszałem o innych. Rok wydania – nie znany. W przybliżeniu 1994. Może któryś z forumowiczów coś wie na ten temat. A może projektant ?
Autorów opracowania jest dwóch: Dariusz Gołdyń i Piotr Mazurek. Informacja podana za WSMK
Już na pierwszy rzut oka model zachęca do sklejenia. Do zbudowania mamy zestaw: auto czyli FORD M151A2, przyczepka i kilka dodatków w postaci moździerza ( ale nie pytajcie mnie jakiego bo się na tym nie znam ) skrzynka na amunicję, kanistry na paliwo, łopata i coś tam jeszcze. Wszystko rozrysowane na czterech arkuszach A3.
Zastanawia mnie tylko jedna rzecz, a mianowicie brakuje w opracowaniu jakiejkolwiek instrukcji opisującej budowę modelu. Być może istniała kiedyś w postaci dodatkowej wkładki, która gdzieś tam się po drodze zagubiła. Brak opisu rekompensują za to rysunki montażowe na tyle dokładne, że nawet mało doświadczony modelarz powinien dać sobie z klejeniem radę.
Brakuje mi trochę kolorów. Model jest opracowany w zasadzie tylko w dwóch: czarnym – kreski i szarozielonym – wypełnienie. Szkoda, że nie został wydany w kolorach pokazanych na okładce.
Jako, że jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się skleić modelu w całkowitym standardzie tak więc i ten będę chciał co nieco od siebie poprawić. Prawdopodobnie postępy w pracy nie będą imponujące gdyż równocześnie dalej będę kleił Honkera
Pierwsze cięcie nożyczkami czyli inauguracja w najbliższy weekend.
CDN……
The DOORS Are Open
Wojtek GG 1239442
|