fitter
Na Forum: Relacje w toku - 2 Relacje z galerią - 14 Galerie - 28
- 8
|
PanieAdaś ja również dobieram kolor akwarelkami, ale te są trochę nietypowe - niebieskoszary i na spodzie zielono-jakiśtam. Dlatego najgorzej dobrać mi taki odcieńtej zieleni aby po wyschnięciu nie uległ zmianie. Mam przykre doświadczenie z Su-22 gdzie retusz dobrany był idealnie a po polakierowniu całkowicie zmieniły farbki odcienie i samolot wygląda "jakby był upaprany klejem" (to zasłyszane na konkursie w Promenadzie). I faktycznie tak jest - odcienie tak się różnią od papieru, że można to wziąć za źle wytarty nadmiar kleju. Dlatego pytam o akryle lub emalie...
Dalszy ciąg budowy kadłuba. Doklejone na przodzie segmenty 1 i 2 - niestety ich ukształtowanie i "ostre" łączenie (duży kąt) spowodowały, że są nierówności. Ponadto, jak wspomniałem wcześniej, od spodu wyszła szparka ok 2 mm. Segmenty te są białe więc każdą ingerencję będzie widać.
Segmenty 6 i 7 skleiły się całkiem dokładnie. Niestetydziwi mnie, że skoro wnęki od spodu tych fragmentów kadłuba nie są idealnymi prostopadłościanami - jedna ulega w połowie rozszerzeniu a druga ma kształt trapezowaty - dlaczego części które trzeba tam wkleić (może poza jedną) są prostokątne (elementy 16-19)? Niby szczegół, ale przy dokładniejszym niż moje wykonaniu pewnie powstały by po bokach szparki...
Dokleiłem te dwa segmenty do tylnej części gotowego kadłuba i efekt widać na fotce nr 3. I znów uwaga - po przejżeniu rysunków a szczególnie złożeniowych zauważyłem, że ma tam być zainstalowana antena - akurat na czarnym pasku identyfikacji. Tylko, że nie ma na nim najmniejszego znaku w którym to ma być miejscu, najmniejszej białej kropki... Poza tym litery monogramu a zarazem znaku taktycznego - SS - są nienaturalnie cieńkie w porównaniu do całości kadłuba i malowania. Czyżby tak bylo w rzeczywistości?
Miał być standard, ale coraz bliższy jestem do zrobienia walorki... na razie to odprężenie nie robota na konkurs:)
pozdrawiam
fitter
----------------------
nie projektuję - po prostu robię sobie model...
----------------------
|