Krakus
Na Forum: Galerie - 9
W Rupieciarni: Do poprawienia - 2
|
W dniu poprzednim zacząłem pisać o wykonywani skrzydeł do ,,druciaków ,, o cienkim profilu ale tajemne siły mi w tym przeszkodziły, wię kontynuujedalej.
Jak wspomniałem wyrzucam wszystkie podłużnice i wręgi a zamiast tego wykonuje ,, wkład tekturowy,,
Polega to na tym, ze wycięte poszycie skrzydła składam wzdłuż tak jak do sklejenia, na tekturze 2 mm obrysowuję zarys skrzydła ok. 2 mmwęższy i krótszy, jężeli profil skrzydła jest grubszy niż 2 mm. to w zależności jego grubości wycinam na tekturze ogrubości 1 lub 2 mm zarys skrzydła taki jak poprzedni i obydwa sklejam używająć kleju ,,Wikol,,
Jeżeli profil skrzydła jest wygięty czyl spod skrzydła jest wklęsły to wyginam to nim wyschnie klej. A więc po wyschnięci kleju mamy już na sztywno ukształtowany spód skrzydła. Gdy wszystko wyschnie to cały ten ,,wkład,, szlifujemy papierem ściernym tak aby w przekroju poprzecznym był taki sam jak wręga.
Po ukształtowaniu wkładu przyklejam do niegodolną część poszycia skrzydła a gdy przeschnie górna część poszycia .
Do przyklejania poszycia używam kleju ,,Wikol,, natomiast do sklejaniakąta spływu używam kleju ,,Hermol,,
W/g mnie metoda ta ma wiele zalet.
Nie musimy smrodzić w domu cyjanopanem, wcale nie jest bardziej pracochłonna niż podłużnice i wręgi a co najważniejsze podczas montażu skrzydeł zwłaszcza tych górnych mamy do czyniena z bardziej sztywną konstrukcja, bez obawy, że tam gdzie chcemy osadzić drut zastrzału trafimy w ,,próżnię ,, i skrzydło będzie się chwiało a tak w każdym przypadku nawiercamy cienki otworek pod zastrzał igłą lekarską / lepsze są niż wiertło / i osadzamy zastrzał na ,,sucho,, mamy nieograniczoną możliwość korekty ustawienia skrzydła przed ostatecznym osadzeniem ich na kleju.
Oczywiście każdy kartoniarz ma swoje wypróbowane metody ale na tym forum jest też dużo początkującyh kartoniarzy.
Tą metodę pierwszy raz zastosowałem w ,,Balilli,, i niestety bardzo się sprawdza a metodę tę ,,podkradłem,, Mobby-Dickowi, gdy sklejał ,, Siemensa-Schukerta,,
Pozdrawiam !
----------------------------------------------------------------------------
wszysto jest piękne co ma skrzydła i szachownice
==============================================
|