FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 2Strony:  1  2  -> 
01-11-25 14:11  [Relacja] Rosyjski lekki samochód pancerny D-12 - MODELIK 22/08
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 14

Grupa: GEKO

Cześć,

Bardzo dawno nie pokazywałem niczego, co dzieje się u mnie na warsztacie, ale w świąteczny dzień postanowiłem te braki nadrobić.
Rok 2025 powoli zbliża się do końca i czekam tego z utęsknieniem, albowiem dał mi (i nie tylko mnie niestety) mocno popalić.
Krótko mówiąc - dopadły mnie poważne kłopoty zdrowotne i o ile od czasu do czasu coś dłubałem, to na relacje nie starczało już weny - były ważniejsze sprawy na głowie.

Powoli jednak wychodzimy w domu na prostą, a ponieważ 8 dni po operacji czuję się całkiem nieźle, wrzucam nową relację z budowy małego, acz ciekawego pokraka, jakim jest samochód pancerny D-12 z wydawnictwa MODELIK.
Model autorstwa Jurka Janukowicza - jakoś lubię te jego projekty, może dlatego, że dotykają tematów dość niszowych - a takim D-12 na pewno jest.

Zainteresowanych samą konstrukcją odsyłam do artykułu - https://tanks-encyclopedia.com/ww2/soviet/d-8-and-d-12

Model całe podwozie, wnętrze i silnik ma identyczne z innym modelem Jurka - FAI, którego kiedyś próbował tutaj budować Sprudin. Szło mu całkiem składnie, ale zrejterował i teraz zasłania się niepamięcią - że niby nie wie, gdzie ten model (niedokończony) posiał:-)

A co z małą lokomotywą MAFFEI?
Też dość mocno nad nią pracowałem, ukończona mniej więcej w 60%.Niestety natknąłem się na tak dużą niedokładność, że póki co nie wiem jak wybrnąć z ambarasu i zarzuciłem budowę, chowając wszystko do szafy. Zmęczył mnie ten model swoja drogą.

Dobra, koniec płaczliwego wstępu:-)
Tradycyjnie zaczynamy od okładki autorstwa Wojciecha Sankowskiego:

"Relacja" w tym miejscu to za dużo powiedziane, bo trochę się już zadziało i pewne elementy zostały zrobione, albo są mocno zaawansowane.
Zaczynamy więc niezupełnie od początku, ale może uda się tworzyć dalszą relację zgodnie ze sztuką.
Wybaczcie jakość zdjęć - nieco odwykłem i są delikatnie mówiąc takie sobie:-)

Rama i pół silnika :-)

Ponieważ wszystkie praktycznie elementy ramy są czarne, ponownie nie bawiłem się w dobieranie czarnego do czarnego, tylko pojechałem wszystko farbą. Z doświadczenia wiem, że i tak nic nie będzie prawie z tego widać i nikt tam nie zagląda - szkoda prądu:-)

Oczywiście trochę metalicznych kolorów poszło na blok silnika czy układ wydechowy (jeszcze brakuje łącznika), ale to tez bez znaczenia.
Tym razem postanowiłem - w odróżnieniu do FAI-M - zrobić wnętrze, a silnik sobie odpuścić.

Co prawda niezupełnie mogłem z niego zrezygnować, bo coś tam musi być widać, więc ograniczyłem się do jego dolnej części. Maska i włazy inspekcyjne będą zamknięte.

Koła

Koła jeszcze w trakcie budowy - nie mogę się zebrać do zrobienia bieżnika, a musze go zrobić przed wklejeniem imitacji szprych zewnętrznych.
Te wewnętrzne zrobione z zestawu laserów, acz odciąłem tylko te "X' i doklejałem do wycinankowych osi, bo oczywiście lasery jak zwykle z wymiarami są nieco na bakier.

Tutaj już normalny retusz, który wyszedł dość nieźle - jak zwykle "na oko".

Jedno koło bez śrub, bo to zapasowe. Obręcze wykończone okręgami z drucików i pomalowane.

Wnętrze

Ponieważ model jest z góry otwarty, więc nie mogłem zostawić wnętrza bez elementów. Stąd decyzja o jego wykonaniu. Teraz to już i drzwi będzie trzeba otworzyć, bo szkoda, żeby to widać było z tego tylko niewielką część:-)

Magazynki do karabinu DT robiło się całkiem przyjemnie - lekko je zwaloryzowałem. Myślałem, że wykorzystam laserowe elementy i je pomaluję, ale okazały się za małe i wywaliłem je do kosza, a magazynki wyretuszowałem.

Dolna osłona lewarka zmiany biegów to jakaś pomyłka - element kompletnie nie pasował do miejsca przyklejenia - wstawiłem tam żywiczną osłonę reflektora i pomalowałem. Brakuje jeszcze na lewarku stosownej gałki:-)

Fotele, a raczej niewygodne siedziska miały zbyt mały rozstaw podpór w stosunku do miejsc zaznaczonych na podłodze, a raczej odwrotnie - miejsca te były narysowane nieprawidłowo. Zewnętrzne zamalowałem.
O ile stelaże kleiło się bez problemów, to już poduchy były za małe i za chude. Poprawiłem, pomalowałem, nawet kolor wyszedł przyjemny. Trochę wcześniej je pougniatałem, ale nie chciałem przesadzać, żeby nie było odciśniętych pośladów jakiegoś gieroja:-)

Zwaloryzowałem też skromna deskę rozdzielczą i w zasadzie wnętrze można uznać za skończone - Dojdą ściany pancerza, karabin DT i pewnie jakiś syf z pigmentów i nie tylko:-)

To na razie tyle.
Do następnego:-)!

--
StuGu

Relacja w toku - Charron-Nakaszidze / MAFFEI WLs typ Bd

Relacja/galeria - StuG Ausf. F / ChTZ-16 / FAI-M / T-50 / T-37A Modelik / Pz.Inż. 130 / T-38 / Ha-Go / T-37A Orlik / L6/40 / 7TP Dwuwieżowy

01-11-25 15:23  Odp: [Relacja] Rosyjski lekki samochód pancerny D-12 - MODELIK 22/08
stary 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5
Galerie - 1

- 2

Poziom jak zwykle u Ciebie nieziemski :-)
Formuła standard plus to jest to!
Szybkiego powrotu do pełni zdrowia życzę :-)

--
Ukończone
HMCS AGASSIZ
Okręt WOP
Holownik portowy
KOMINTERN ciągnik gąsienicowy
Jacht motorowy WITEK

01-11-25 17:17  Odp: [Relacja] Rosyjski lekki samochód pancerny D-12 - MODELIK 22/08
QN 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 25
Galerie - 8

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 3

Wymieciony standard ;-)

--
Pozdrawiam

------------------------------------------------------------------------

01-11-25 20:50  Odp: [Relacja] Rosyjski lekki samochód pancerny D-12 - MODELIK 22/08
Piotr P. 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 3
Galerie - 4

- 1

Szybkiego powrotu do zdrowia życzę Grzegorzu. A praca wymiata jak zawsze. Tutaj nic się nie zmieniło :-)

--
Pozdrawiam
Piotrek

02-11-25 17:11  Odp: [Relacja] Rosyjski lekki samochód pancerny D-12 - MODELIK 22/08
Żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 2

Te stojaki wyglądają jakby były na płyty CD hehe
a Putiłow-Nakaszkidze czy jak mu tam było skończysz ?

--
pozdro
Wojtek
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
Ja każdy model potrafię schrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Bussard , Alkett , America i coś tam jeszcze :)
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej , Cerkiew

02-11-25 18:42  Odp: [Relacja] Rosyjski lekki samochód pancerny D-12 - MODELIK 22/08
MARIUSZ 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 22
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

- 10

Grupa: ŁSM

Nawet nie wiesz, jak bardzo się cieszę z Twojej nowej relacji z budowy modelu !
Radość psują wieści o szwankującym zdrowiu…
Trzymam kciuki za wszystko, a zwłaszcza zdrowie!
Nie naciskam na częste aktualizacje, chociaż… ;-)

--
Pozdrawiam wszystkich ! MARIUSZ

Mam profil na FB.

02-11-25 20:08  Odp: [Relacja] Rosyjski lekki samochód pancerny D-12 - MODELIK 22/08
Sławek 

Na Forum:
Galerie - 39

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

- 3

Znam to, jak zdrowie szwankuje, nic się nie chce i wszystko jest obojętne, ale dobrze , że ruszyłeś do przodu, trzymam kciuki, za zdrówko no i modelarstwo

03-11-25 07:38  Odp: [Relacja] Rosyjski lekki samochód pancerny D-12 - MODELIK 22/08
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

Niby każdy by tak umiał, a w praktyce niewielu potrafi. Wszystko wygląda przezacnie Panie StuGu : ]

--
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk, pampersUSS Somers
Stocznia: USS NewMexico, RN Trento
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk

04-11-25 21:45  Odp: [Relacja] Rosyjski lekki samochód pancerny D-12 - MODELIK 22/08
Kruszyna 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 2
Galerie - 3

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 1

Sztosik Stugu! Wracaj do zdrowia!

--
Pozdrawiam
Wojtek

W budowie: Szkuta Wiślana
Ukończone: A7V | Wieża Nyska w Otmuchowie | Crusader III | Tiger I | Łódź z Gokstad

06-11-25 13:55  Odp: [Relacja] Rosyjski lekki samochód pancerny D-12 - MODELIK 22/08
ReVan_ 

Na Forum:
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 11
Galerie - 29

- 11

Podoba mi się to, co do tej pory pokazałeś :)))

--
GEKO member

KLEJĘ MODELE DLA POCZĄTKUJĄCYCH

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 2Strony:  1  2  -> 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2025