FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 1 
17-07-25 22:55  [G] PZL 55a - WAK 1/33
Piotr D. 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 4
Galerie - 28

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 6

- 4

Czołgiem!
Udało mi się dziś skończyć PZL 55a z wydawnictwa WAK. Model prosty, dla początkujących. Początkowo zamierzałem wzbogacić go o makietę silnika i komory podwozia, ale ostatecznie uznałem, że skoro to model samolotu, który pozostał jednie na desce kreślarskiej, to nie będę mu poświęcał nadmiernie dużo czasu i ostatecznie skleiłem tak jak fabryka dała. Wszystko pasuje bardzo dobrze, znalazłem tylko jeden babol. Prawe oprofilowanie skrzydło-kadłub ma zły kolor. Trudnym i nieprzemyślanym elementem jest z pewnością owiewka. Jej tylna krawędź ma wg autora być klejona na styk do poszycia. Jak ma to wykonać początkujący modelarz, nie mam pojęcia. Ja się z tym sporo namęczyłem, ostatecznie dorobiłem tej części owiewki ramkę z zapasu koloru, żeby zakryć łączenie z poszyciem. Segment silnikowy też jest dziwny, moim zdaniem niepotrzebnie skomplikowanym, można to było rozwiązać prościej, zwłaszcza dla początkującego modelarza. Retusz farbami Hataka, jako że nie jestem purystą odcienie wczesny i późny polski khaki były dla mnie najzupełniej wystarczające.
Ogólnie jestem zadowolony z efektu.
Zapraszam do oglądania.

--
pozdrawiam
Piotr

Post zmieniony (17-07-25 22:57)

18-07-25 06:34  Odp: [G] PZL 55a - WAK 1/33
Lukson 1982 

Na Forum:
Galerie - 3

Piękny model! Gratulacje!

18-07-25 07:06  Odp: [G] PZL 55a - WAK 1/33
Lukee 

Przepięknie sklejony! Równiutko, czyściutko - pozazdrościć umiejętności :-) No i nie widać linii łączenia segmentów...
I do tego świetnie obfotografofany. A zbliżenie na kołpak pokazuje cały kunszt modelarza :-)

Czym lakierowałeś / impregnowałeś model?

18-07-25 07:37  Odp: [G] PZL 55a - WAK 1/33
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

Ooo skubany, ale ładnie wydziergane, zazdro mocno: ]

--
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk, pampersUSS Somers
Stocznia: USS NewMexico, RN Trento
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk

18-07-25 07:57  Odp: [G] PZL 55a - WAK 1/33
Jaroslav 

Na Forum:
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 3
Galerie - 10

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Noo i to mi się podoba👍 Polska myśl techniczna a nie żadne tam kolejne wydania przejedzonego i bezsensownie podziwianego hitlerszmelcu...
Pioter, Ty się znasz na projektowaniu to zawsze możesz opracować zestaw do upgrade'u i wrzucić do szufladek dla chętnych;)

--
GG 6801515

18-07-25 09:11  Odp: [G] PZL 55a - WAK 1/33
Piotr D. 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 4
Galerie - 28

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 6

- 4

Dzięki Panowie, ale wcale tak idealnie nie jest. Zawsze powtarzam, że namiot bezcieniowy sporo zmienia w odbiorze modelu, dopiero punktowe oświetlenie wyciąga wszelkie niedoróbki.
Model impregnowany lakierem w sprayu z Action, lakierowanie jak zawsze Revell błyszczący i na koniec Revell matowy, w obu przypadkach rozcieńczalnik Tamiya X20 do farb olejnych (UNIKAĆ "dedykowanego" wamodowskiego szajsu!).
Jaroslav, nie będę nic opracowywał ;-) Za dużo ingerencji w elementy modelu, a ja jestem leniwy, wolę następny model skleić ;-)

--
pozdrawiam
Piotr

18-07-25 11:24  Odp: [G] PZL 55a - WAK 1/33
Ryszard 

Na Forum:
Relacje w toku - 25
Relacje z galerią - 2
Galerie - 34

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 20

- 9

Świetnie wykonany !

19-07-25 06:57  Odp: [G] PZL 55a - WAK 1/33
Borowy 

Na Forum:
Relacje z galerią - 13
Galerie - 3

- 2

Witam. Gratulacje za wybór tematu i wykonanie.

--

Wykonane:
ORP Błyskawica , ORP Piorun , Torpedowce Kit i Bezszumnyj , Torpedowiec A-56 , Torpedowiec ORP Kujawiak , ORP Burza - stan na 1943 r , Pz.Kpfw. III Ausf J , T-34 , IS-2, Komuna Paryska , Sherman M4A3 , Star 25 - samochód pożarniczy , Zlin 50L/LS , Gaz AA , PzKpfw. VI Tiger I Ausf. H1, Krupp Protze OSP,

W budowie:

Pozdrowienia z krainy podziemnej pomarańczy !

19-07-25 12:09  Odp: [G] PZL 55a - WAK 1/33
MARIUSZ 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 22
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

- 10

Grupa: ŁSM

Bardzo ładnie, czysto sklejony model! Gratulacje.
Jedynie czarne tło zdjęć jest dla mnie kontrowersyjne (zatem takiego nie stosuję ;-) ).

--
Pozdrawiam wszystkich ! MARIUSZ

Mam profil na FB.

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 1Strony:  1 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2025