FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 8 z 10Strony:  <=  <-  6  7  8  9  10  ->  => 
03-07-25 22:44  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
tomciopaluch 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

Rozpocząłem dalsze klejenie poszycia dna od strony rufy tak jak radziliście i w sumie macie racje bo jak by coś nie wyszło to na rufie będzie gorzej to naprawić.

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

04-07-25 17:34  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
tomciopaluch 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

No i pojawiły się pierwsze problemy. Musiałem coś spierdzielić w częśćiach 24 i 23 bo nie wyszło równo z wręgą. W każdym razie naprawiłem to. Efekt jaki jest taki jest.

Musiałem dokleić kawałek poszycia który wziąłem ze skanu. Dobrze że zeskanowałem bo była by blada d....

I dobrze że radziliscie mi abym teraz jechał od strony rufy bo jakbym dalej kleił od strony dziobu to było dopiero.

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

Post zmieniony (04-07-25 19:17)

06-07-25 18:07  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
tomciopaluch 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

Jade dalej. Wyszły dwa duże błędy. Pierwszy ,na jednym z poszyć "wklęsł" mi się karton podczas przyklejania. Starałem się pilnować linii stępki i żeby miejsca gdzie wychodzą wały(to na biało) aby było równo. No i schrzaniłem bo chyba za silnie docisnąłem. Już się tego nie da naprawić. Drugi błąd to w ostatniej częśći poszycia też bardzo starałem się aby "białe" czyli miejsca gdzie wychodzą wały było równo. No i udało mi się to tylko stępka zeszła mi o jakiś milimetr. Przy następnych częściach musze to skorygować.
Nie jest super ale nie poddaje się.

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

06-07-25 18:14  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
Ryszard 

Na Forum:
Relacje w toku - 25
Relacje z galerią - 1
Galerie - 34

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 20

- 9

We wgiętym poszyciu zrób dziurki igłą w białych polach i zagiętym spinaczem postaraj się wypchnąć poszycie.

06-07-25 18:15  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
tomciopaluch 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

Dobry pomysł. Spróbuje.

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

06-07-25 18:19  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
Lukee 

"Nie jest super ale nie poddaje się."
No i o to właśnie chodzi. Następny będzie lepszy a kontynuując popełnisz jeszcze parę błędów, które Cię nauczą czego nie należy robić ;-)
Lep dalej i zapamiętuj co zrobiłeś źle.

06-07-25 18:52  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
mondo   

Hmm, może staraj się deczko nawilżać te łuki kartonu,jak to mówią śliną modelarską lub wodą..

06-07-25 19:27  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
Krakus 

Na Forum:
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Lepsza jest ślina, ponieważ ma właściwości usztywniające i klejące.
Zwilż kawałek kartonu ślina i wodą, a wtedy zobaczysz różnice. Ja na początku robiłem tak z końcówkami skrzydeł...to działa.

06-07-25 19:56  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
tomciopaluch 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

A mam takie pytanie. Bo w między czasie jak kleiłem poszycia dna to szykowałem sobie pokład. Podkleiłem go zgodnie z instrukcją tekturą 1 mm. Tylko teraz pytanie. Na jaki kolor zaretuszować tą krawędz pokładu gdzie jest tektura? Bo ja narazie zrobiłem na czarno tą krawędz pokładu. Ale jak żle to moge przemalować, nie ma problemu. Czy np. na szaro?

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

06-07-25 20:00  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
mondo   

Pokład przyklejasz do burty, więc retuszuje burtę..

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 8 z 10Strony:  <=  <-  6  7  8  9  10  ->  => 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024