Kedzier
Na Forum: Relacje w toku - 1 Relacje z galerią - 9 Galerie - 7
- 1
|
No dobra Windus, zmotywowałeś mnie do krótkiej aktualizacji - mimo, że niewiele przybyło :D
Dziękuję za komentarze, ale jak zwykle przesadzacie :D
Czas na wspomniany już przeze mnie element 176. Aby żeberka były równo wklejone przygotowałem sobie szablon:

Na podstawie tego co zauważyłem na zdjęciach, to jeden z tych elementów znajduje się za otwieranymi drzwiami i ma uszczelkę - odwzorowałem ją za pomocą pomarańczowego kartonu:

Oto jak wyglądają przyłożone na sucho do modelu i z przymierzoną jedną z siatek

Znalezienie odpowiedniej siatki nie było tak łatwe jak się spodziewałem. Chciałbym serdecznie podziękować Michałowi, który po ostatnim poście się do mnie odezwał i podesłał drobną siatkę, którą miał w swoich zbiorach :) Oprócz tego szukałem siatek filtracyjnych, ale w większości wypadków należy zamówić min. 50x100cm - na szczęście firma SitoTech ma na allegro formatki 10x10cm - tak więc zamówiłem kilka rozmiarów, które wydawały mi się odpowiednie.

Do tej pory przymierzałem gołe siatki do modelu i nie udało mi się wybrać takiej, z której byłbym w 100% zadowolony. Na weekend planuje pomalować je na odpowiedni kolor i przymierzyć jeszcze raz, może wtedy coś wybiorę. Oto porównanie 2 z których jestem najbardziej zadowolony z oryginałem

Kadłub na tym etapie wygląda tak. Brak jakichkolwiek znaczników symetrii na elementach poszycia momentami sprawia trudność.

Najwyższa pora na pierwszą wręgę :) Aby ją ustawić w odpowiednim miejscu w na kadłubie odrysowałem miejsce gdzie powinna się znaleźć, wkleiłem ograniczniki oraz kawałek tektury który wyznacza środek. W odpowiednio wyszlifowanej wrędze wyciąłem rowek, w który włożę wspomniany kawałek tektury - dzięki temu mam pewność, że będzie ona w osi

W międzyczasie dłubię również jakieś drobiazgi - aktualnie goleń kółka ogonowego. Tutaj już na samym początku niespodzianka. Wg instrukcji elementy 84a i 84b mają inny kształt - natomiast na arkuszu elementy 84a i 84d wyglądają identycznie...

W dodatku na tym zdjęciu widać, że powinno one mieć zmienną grubość

Zatem zabrałem się za modyfikacje tych elementów

Po dopasowaniu wysokości tego elementu do reszty części, zmianie sposobu mocowania i zmianie kształtu kilku szczegółów wyszło mi coś takiego:

Trochę temu brakuje do tego co widać na zdjęciu prawdziwej maszyny, ale ze względu na rozmiar tego elementu odpuściłem sobie m.in. skręcanie sprężyn widocznych w tylnej części :D

--
|