FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 4 z 4Strony:  <=  <-  1  2  3  4 
20-06-25 11:55  Odp: [R] K2 BLACK PANTHER 1:25 ANGRAF
Piotreq 

Na Forum:
Relacje z galerią - 3
Galerie - 5

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Piękna robota! Podziwiam.

23-06-25 13:09  Odp: [R] K2 BLACK PANTHER 1:25 ANGRAF
danielw 

Na Forum:
Relacje w toku - 2

Układ bieżny rewelacyjny! Obserwuję relację z najwyższą przyjemnością. Teraz czekam na wieżę i cegiełki ERA na niej oraz kadłubie.

--
Warsztat: Pz.Kpfw VI Ausf.H1 Tiger (Afryka) , Ursus A + TK3 (Wrzesień '39) , Ukończone: ----

27-06-25 13:45  Odp: [R] K2 BLACK PANTHER 1:25 ANGRAF
Kuba2025 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 2
Galerie - 4

Cześć,

Wywołany do odpowiedzi przez Daniela, w poniższym poście prezentuję efekt mojej pracy nad kostkami ERA.
W pierwszej kolejności zająłem się ekranami bocznymi. Od rewersu arkusz z kostkami ponacinałem, następnie powycinałem, zeszlifowałem krawędzie styku i skleiłem w pudełka. W pudełka wkleiłem wypełnienie z tektury 2mm. Dzięki temu uzyskałem w miarę powtarzalność.

Następnie przyszedł czas na same ekrany. Tutaj dokonałem modyfikacji na krawędzi z zapasu koloru z dwu powodów:
1. Kolory niebyły kompatybilne z kolorami na płaszczyźnie ekranu
2. Na oryginalnych częściach były nadrukowane miejsca przyklejenia mocowań pakietów ERA w niewłaściwych miejscach. Miejsca mocowań zgodnie ze zdjęciami oryginału powinny być w co drugim styku kostek (zakładam że kostki mocowane są pakietami po 4 do ekranu).

W końcu nakleiłem kostki na pancerz. Zacząłem od segmentu środkowego, i posuwałem się w obie strony równolegle.
Tutaj mała uwaga - w mojej opinii kostki są nieco za małe. patrząc na zdjęcia oryginału odległości między kostkami są minimalne. Dodatkowo nadrukowany na pancerzu rozstaw kostek różni się pomiędzy sekcjami. Ja aby zachować powtarzalność i symetrie stosowałem przekładkę z kartonu 0.2mm pomiędzy kostkami, i 1mm pomiędzy górnym i dolnym rzędem.
Dzięki temu krawędzie zewnętrzne kostek, pokryły mi się z krawędziami pancerza.
W wycinance brakuje bodajże 8 kostek w kolorze piaskowym.

Fartuchy uzupełniłem o resztę drobnych elementów, a kostki ERA o śruby.
Wykorzystałem śruby 0.8mm od RUFIO. Robiłem testy z 0.6mm, ale na każde 5 przyklejonych śrub - kolejne 5 gubiłem więc mało to było efektywne (aczkolwiek mogło by być bardziej efektowne)
Mocowania pakietów ERA wklejone w co drugą kostkę.
Tak prezentują się przyklejone do kadłuba. Ślady po BSG jak zwykle liczę że znikną po pomalowaniu bezbarwnym na koniec.

Pozdrawiam,
Kuba

27-06-25 14:05  Odp: [R] K2 BLACK PANTHER 1:25 ANGRAF
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Jak zawsze wykonanie pierwsza klasa.

--
W budowie: Halny; PGM17

27-06-25 15:12  Odp: [R] K2 BLACK PANTHER 1:25 ANGRAF
Madness 

Na Forum:
Relacje z galerią - 2
Galerie - 22

- 1

Nie idzie rozpoznać które to dorobione kostki a które oryginalne :)
Nie za gruba ta gąsienica?

--
Pierwsza Stolica! Aktualnie Poznań.

G: Tiger Mm

18-07-25 08:44  Odp: [R] K2 BLACK PANTHER 1:25 ANGRAF
Kuba2025 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 2
Galerie - 4

Dzień dobry.

Dzisiaj garść detali.

1. Kostki ERA na przedniej płycie pancerza.
Aby równo względem siebie nakleić kostki, wykorzystałem ksero, które przykleiłem taśmą na sztywny karton (nie podklejałem). Następnie, aby równo wyciąć same kostki, od strony zadrukowanej wykonałem wszystkie nacięcia a od reweresu - ponumerowałem - tak by zachować potem ten sam układ przy przyklejaniu. Kostki przyklejałem wykorzystując dystans z kartonu 0.2 mm, dzięki temu udało się zachować w miarę równe odstępy. Następnie odciąłem po obwodzie cały układ i wyretuszowałem brzegi (dzięki zastosowaniu kartki z ksero jest minimalna i prawie niewidoczna grubość). Na koniec przykleiłem cały układ na płytę i uzupełniłem śrubami.

2. Przednie błotniki. Tutaj dokonałem pewnej modyfikacji. Patrząc na zdjęcia oryginału - gumowe fartuchy na błotnikach wykonane są z jednego kawałka gumy zawiniętego pod kątem prostym. Aby uzyskać podobny efekt, wykorzystałem czarny karton barwiony w masie, na który nakleiłem ksera obu części błotnika i wyciąłem w całości. Następnie skleiłem w całość fartuch, sam błotnik, oraz element z bocznego fartucha pancerza. Zawias wykonałem z pręta 1mm ( w wycinance pasek kartonu). Na koniec dołożyłem od frontu imitacje pasków blach mocujących (wycinanka przewiduje tylko te po bokach).

3. Błotniki tylne. Tutaj dokonałem dwu drobnych modyfikacji - aby zachować spójność kolorystyki fartuchów gumowych - nakleiłem czarny karton barwiony w masie - ten sam co na błotniki na przodzie. Do tego na światło odblaskowe nakleiłem pierścień z drutu, oraz wkleiłem krążek z folii przeźroczystej tak aby imitował błyszczącą powierzchnię. Zawias z pręta 1mm. Całość uzupełniłem śrubami.

4. Żaluzje tylne - był to element którego trochę się obawiałem z uwagi na konieczność równego doklejenia piór. Wyszło nie najgorzej. Tutaj dołożyłem również coś niecoś od siebie. Na początek (wykorzystując ksero) - wkleiłem dodatkowe żeberka usztywniające. Do tego wykonałem zamknięcia boczne piór żaluzji oraz nakleiłem na nie paski z kartonu. Starałem się wyciąć jak najcieńsze (poniżej 1mm szerokości),, ale po przyklejeniu wyszły i tak trochę nieproporcjonalnie za grube. Raczej to już tak zostawię.

5. Na koniec żaluzje na płycie górnej. Tutaj wykorzystałem czarną siatkę florystyczną. Jest bardzo drobna i co najważniejsze czarna, więc nie wymagała większych zabiegów związanych z malowaniem. Zwiększyłem również grubość tego elementu 84 i 85 do 1mm.

Pozdrawiam,
Kuba

18-07-25 09:49  Odp: [R] K2 BLACK PANTHER 1:25 ANGRAF
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Jak zawsze świetna robota na najwyższym poziomie. Brawo, wszystkie waloryzacje tylko podnoszą walory estetyczne modelu.

--
W budowie: Halny; PGM17

18-07-25 21:40  Odp: [R] K2 BLACK PANTHER 1:25 ANGRAF
Piotr P. 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 3
Galerie - 3

- 1

Świetna relacja. Taka wzorcowa wręcz :-) No i kapitalna robota którą oglądam zawsze z wielką przyjemnością. Super!

--
Pozdrawiam
Piotrek

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 4 z 4Strony:  <=  <-  1  2  3  4 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024