Kuba2025
Na Forum: Relacje w toku - 4 Relacje z galerią - 2 Galerie - 4
|
Dzień dobry.
Dzisiaj garść detali.
1. Kostki ERA na przedniej płycie pancerza.
Aby równo względem siebie nakleić kostki, wykorzystałem ksero, które przykleiłem taśmą na sztywny karton (nie podklejałem). Następnie, aby równo wyciąć same kostki, od strony zadrukowanej wykonałem wszystkie nacięcia a od reweresu - ponumerowałem - tak by zachować potem ten sam układ przy przyklejaniu. Kostki przyklejałem wykorzystując dystans z kartonu 0.2 mm, dzięki temu udało się zachować w miarę równe odstępy. Następnie odciąłem po obwodzie cały układ i wyretuszowałem brzegi (dzięki zastosowaniu kartki z ksero jest minimalna i prawie niewidoczna grubość). Na koniec przykleiłem cały układ na płytę i uzupełniłem śrubami.

2. Przednie błotniki. Tutaj dokonałem pewnej modyfikacji. Patrząc na zdjęcia oryginału - gumowe fartuchy na błotnikach wykonane są z jednego kawałka gumy zawiniętego pod kątem prostym. Aby uzyskać podobny efekt, wykorzystałem czarny karton barwiony w masie, na który nakleiłem ksera obu części błotnika i wyciąłem w całości. Następnie skleiłem w całość fartuch, sam błotnik, oraz element z bocznego fartucha pancerza. Zawias wykonałem z pręta 1mm ( w wycinance pasek kartonu). Na koniec dołożyłem od frontu imitacje pasków blach mocujących (wycinanka przewiduje tylko te po bokach).

3. Błotniki tylne. Tutaj dokonałem dwu drobnych modyfikacji - aby zachować spójność kolorystyki fartuchów gumowych - nakleiłem czarny karton barwiony w masie - ten sam co na błotniki na przodzie. Do tego na światło odblaskowe nakleiłem pierścień z drutu, oraz wkleiłem krążek z folii przeźroczystej tak aby imitował błyszczącą powierzchnię. Zawias z pręta 1mm. Całość uzupełniłem śrubami.

4. Żaluzje tylne - był to element którego trochę się obawiałem z uwagi na konieczność równego doklejenia piór. Wyszło nie najgorzej. Tutaj dołożyłem również coś niecoś od siebie. Na początek (wykorzystując ksero) - wkleiłem dodatkowe żeberka usztywniające. Do tego wykonałem zamknięcia boczne piór żaluzji oraz nakleiłem na nie paski z kartonu. Starałem się wyciąć jak najcieńsze (poniżej 1mm szerokości),, ale po przyklejeniu wyszły i tak trochę nieproporcjonalnie za grube. Raczej to już tak zostawię.

5. Na koniec żaluzje na płycie górnej. Tutaj wykorzystałem czarną siatkę florystyczną. Jest bardzo drobna i co najważniejsze czarna, więc nie wymagała większych zabiegów związanych z malowaniem. Zwiększyłem również grubość tego elementu 84 i 85 do 1mm.

Pozdrawiam,
Kuba
|