piotrkt
Na Forum: Relacje w toku - 3 Relacje z galerią - 13 Galerie - 3
- 5
|
Cześć, niedawno rozpocząłem budowę ORP „Komendant Piłsudski” z wydawnictwa Modelik w skali 1:200.
Jak sam autor opracowania pisze, jest to przeskalowany ze skali 1:100 wcześniej wydany ORP „Generał Haller” (3/99). Model wydrukowano technologią HP Indygo, przez co arkusze wyglądają jakby wyszły ze zwykłej drukarki atramentowej. Pierwszy egzemplarz jaki zakupiłem był również wadliwie skalowany, szkielet trzymał skalę, natomiast poszycie było za małe. Kolejny egz. nie posiadał już tej wady.
Szkielet złożyłem z zestawu i po raz pierwszy spróbowałem wypełnić tekturą. Wykorzystałem tekturę grubości 0,5 mm i muszę przyznać, że szło całkiem sprawnie. Przykładałem kalkę techniczną do miejsca wypełnienia i odrysowywałem obrys wypełnienia. Końce kadłuba wypełniłem szpachlą. Część nawodną kadłuba wypełniłem pianką florystyczną i całość zaszpachlowałem szpachlą do drewna.

Oklejenie części podwodnej kadłuba wyszło mi bardzo przeciętnie, pomimo wypełnienia nie byłem w stanie estetycznie poskładać poszycia. Cóż, stwierdziłem, że i tak aż tak bardzo nie będzie go widać. Na rufie również wyszły mi spore szpary w burtach, które uzupełniłem kolorem. Na tym etapie wyszły bardzo duże niezgodności projektu z oryginałem. Część rufowa poszycia wraz ze śrubami, ich mocowaniem i sterem są zupełnie inne niż na rysunkach stoczniowych (zawartych w monografii Okręty PMW pana Nowaka). Nie zmieniałem już tego, szkoda, że przy wznawianiu wydawnictwa, autor nie poprawił tego błędu.

Część nawodną kadłuba zwaloryzowałem o wycięte bulaje. Na tę chwilę mam złożony cały kadłub wraz z górnym pokładem. Źle wyskalowany egzemplarz posłużył mi do wykonania przetłoczeń na burtach oraz oklejenia krawędzi burty na śródokręciu i rufie. Na tę chwilę to tyle, za jakiś czas zaktualizuję wątek.
Pozdrawiam.

--
|