FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 7 z 10Strony:  <=  <-  5  6  7  8  9  ->  => 
02-07-25 07:52  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
Ryszard 

Na Forum:
Relacje w toku - 25
Relacje z galerią - 1
Galerie - 34

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 20

- 9

Warto wpierw zrobić sobie xero z oklejek i innych elementów, które posłużą jako szablony do przymiarek i korekt przed ostatecznym oklejeniem kadłuba. Szablony należy zrobić z takiego papieru (gramatury/grubości) jak właściwe elementy z wycinanki.
Pomiędzy wręgami (żebrami) szkieletu warto też wkleić z tektury np. 1 mm paski w części dennej i na burtach.
Powodzenia

02-07-25 08:24  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

O tym formowaniu, dokładnym kształtowaniu poszycia do dna już Ci pisaliśmy nie raz. Może zacznij oglądać jak to się powinno robić.
Widzisz tu załamania, a zobacz sobie jakie tu są obłości.

Wystarczy trochę dobrych chęci, bo jeśli tak łamiesz te proste poszycie przy jego układaniu to znaczy, że go w ogóle nie formujesz. To nie samolot tu nie chodzi o zwinięcie tego w łuk. tu trzeba formować pod kątem.

--
W budowie: Halny; PGM17

02-07-25 09:54  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
tomciopaluch 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

Jest to trudne. Przyznaje to.

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

02-07-25 10:29  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
Korsarz 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Galerie - 6

- 4

@tomcio- chyba za mocno trzymasz sie sztywnych wytycznych, ao to są tylko sugestie. Powiedzieli przeciągnąć po czymś tam? To przeciągasz. Na siłę, za mocno, formujesz ciasną rurke, później próbujesz wyprostować, karton pęka, bo się rozwasrtwia.
Zastanów się, jaki efekt chcesz osiągnąć, jaki jest sens i cel operacji- logiczne myślenie i wyczucie.
Nikt nie da Ci gotowego przepisu, nie powie "przyłóż siłę tyle N" żadna instrukcja nie będzie w 100% wyczerpująca, większość instrukcji w różnego rodzaju zestawach do składania to tylko ogólne wskazówki, albo jaką kolejność należy stosować, a i tu należy się zastanowić, czy nie wygodniej będzie inaczej.

Może natnij sobie pasków kartonu i poćwicz formowanie.

Przy nadbudówkach zacznie się zaginanie ścian brył, jak do tego dojdzie, to pytaj, myśl i analizuj.

--
Nie jestem przesądny, bo to przynosi pecha.

02-07-25 15:33  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
tomciopaluch 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

Oto zdjęcia z następnego dnia mojej walki. Próbowałem wyoblić to obło i starałem się przygotować te dwie częśći poszycia i teoretycznie jak na sucho dokładałem do modelu to wszystko było ok. Może za mocno naciskam w czasie przyklejania? Na jednym z tych zdjęć jest mała dziura zaznaczona w paincie flamastrem ,musze to poprawić, podejrzewam że albo się nie dokleiło albo za słabo złapało i się odkleiło.

Będe walczył dalej.

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

02-07-25 16:48  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Nie jest tak źle, trzymasz linię i poszycie wygląda jak na pierwszy okręt/statek nie najgorzej.

--
W budowie: Halny; PGM17

02-07-25 18:45  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
Żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1

teraz proponuję iść od rufy ku dziobowi.
Jeżeli ci wyjdą jakieś niezgodności to łatwiej bdzie skorygować na łatwym segmencie

--
pozdro
Wojtek
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
Ja każdy model potrafię schrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Cerkiew , Bussard , Alkett , America
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej

Post zmieniony (02-07-25 18:46)

02-07-25 21:31  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
tomciopaluch 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

No tak ale co będzie jak się okaże że będzie brakować np. 1mm lub 2 mm ? I pośrodku dna okręt zrobi mi się dziura? Wprawdzie narazie się na to nie zanosi ale nie wiem jak będzie.

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

02-07-25 21:49  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
Lukee 

Nawet wtedy łatwiej Ci będzie ją załatać na środku niż na samym końcu.

02-07-25 22:34  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
tomciopaluch 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

No nie wiem... Troche mam obawy. No ale dobra spróbuje w końcu dłużej kleicie te modele kartonowe niż ja.

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 7 z 10Strony:  <=  <-  5  6  7  8  9  ->  => 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024