FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 6 z 10Strony:  <=  <-  4  5  6  7  8  ->  => 
30-06-25 18:55  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
Fantom Model   

Wydawnictwo: 
Zapowiedzi i nowości

Czy ty retuszujesz krawędzie flamastrami? Retusz jest stanowczo za ciemny. Lepiej jak jest trochę jaśniejszy od głownego koloru niż odwrotnie. Możesz poszukac zwykłą szkolną kredkę i nią pokolorować krawędzie. Lub wymieszaj plakatówki do odpowiedniego odcienia i maziaj nimi.

Duży model wziąłeś jna początek. Zanim skończysz na pewno jeszcze dużo się nauczysz, ale to też będzie znaczyło, że będą cię razić błędy z początku budowy. Ale działaj i do przodu...

30-06-25 19:00  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
tomciopaluch 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

Retuszuje farbami temperowymi Kooh i Noor.

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

30-06-25 19:06  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
tomciopaluch 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

Kolor Alizaryna Średnia. Tak jest na tubce napisane.

Sory zapomniałem wyedytować...

---

A propo tego retuszu. Być może jest on za ciemny ale jak teraz zaczne kłaść jaśniejszy retusz to część dna okrętu będzie z ciemniejszym retuszem a druga z jaśniejszym. To już lepiej chyba tak zostawić jak jest teraz. A w przyszłości na innym modelu zwróce na to uwage.

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

Post zmieniony (30-06-25 19:22)

01-07-25 21:58  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
Zeus12345   

Siemka

Dałem ci linka do yutube do kanału co klei ten model .Ja bym go odłozył bo nic z tego nie wyjdzie za szybko kleisz .Ja mam 5 modeli rozgrzebanych i czasu na klejenie mało praca .Ale zamierzam weekendy przeznaczyć na klejenie .Zacznij jakiś mniejszy model od początku i pomału bo zrezygnujesz z modelarstwa , też kiedyś kleiłem nawet w nocy lub po 8 godzin dziennie jak nie było internetów był klej guma arabska zaczynałem od plastików a skończyłem na kartonówkach :)

01-07-25 22:18  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
tomciopaluch 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

Ale ja nie chce rezygnować. Poza tym ja się ja się nie wstydze tego jak mi coś nie wyjdzie. I sporo błędów zrobiłem i pewnie sporo jeszcze zrobie. Troche przejrzałem to forum i zgłaszają się tutaj tacy sami początkujący jak ja i co zakładają relacje, troche pogrzebią, i potem wstydzą się tego że nie wyszło i po 3-4 postach jest koniec relacji. Ktoś mi tutaj powiedział że będzie mnie raził ten model jak go skończe te wszystkie błędy. Ja patrze na to inaczej. Te błędy będą mi się przypominać abym przy następnym projekcie ich nie popełnić.

---

Tutaj czytałem wcześniej mój imiennik też chyba początkujący zaczął od Misourii potem Alaske i potem San Francisco i to są modele w skali 1:200 jak podejrzewam, to jest dopiero hard core. I ja go podziwiam bo ja bym się na 1:200 nie odważył.

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

Post zmieniony (01-07-25 22:35)

01-07-25 23:08  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
tomciopaluch 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

Powiem wam jedno. Nie mądry to ja jestem na pewno dlatego że robie zdjęcia dupnym smartfonem a mam przecież cybershota za 2000 zł o którym kompletnie zapomniałem. Nim teraz będe robił zdjęcia.

Wszyscy mi tutaj odradzają ten model ale ja nie chce rezygnować i robie błędy. I chyba nagorsze to są te kanty. Próbuje różnych technik o trzon pędzelka, o stół, niestety wychodzą kanty. Wątpie czy jakbym kleił taki niszczyciel czy by tego nie było.

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

01-07-25 23:09  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
tomciopaluch 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

No te kanty są najgorsze ale musze się tego nauczyć aby ich nie robić.

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

Post zmieniony (01-07-25 23:09)

02-07-25 00:16  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
tomciopaluch 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

Chyba wiem w czym jest problem. Tu nie jest problem czy o kant stołu czy trzonkiem pędzelka czy linijką bo papier mi się zwija jak w rolke i mógłbym piękne samoloty kleić. Problem występuje kiedy przyklejam poszycie denne(te już zwinięte w rolke) no to najpierw dokładam od środka aby kreska na środku poszycia była równa ze stępką i potem chce przykleić najpierw np. prawą strone i w momencie tego zagięcia papieru w miejscu ,nie wiem jak to nazwać, kiedy kończy się dno okrętu a zaczyna się burta to w tym momencie papier mi się zagina i robią się kanty.

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

02-07-25 00:39  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
Żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1

to się nazywa OBŁO
czy zaginasz oklejki dopiero w trakcie przykelajania?
Może za mało formujesz i oklejka odstaje zbyt mocno?
Oklejka powinna być uformowana tak, by po połóżeniu na szkielecie nie było potrzebne żadne dociąganie/dociskanie.
Dopiero wtedy przyklejenie.

--
pozdro
Wojtek
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
Ja każdy model potrafię schrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Cerkiew , Bussard , Alkett , America
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej

02-07-25 01:20  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
tomciopaluch 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

No też właśnie musze nad tym popracować. Tzn. chyba najpierw zrobić aby ogólnie się papier zwijał a potem w miejscu tego obło uformować to tak abym nie musiał w czasie przyklejania to modelować tylko aby była gotowa uformowana i przygotowana do przyklejenia część.
Dzięki w każdym razie za podpowiedz.

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 6 z 10Strony:  <=  <-  4  5  6  7  8  ->  => 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024