FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok ze standardowym stronicowaniem  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 1 
25-06-25 18:35  [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
tomciopaluch 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

Witam

Zaczynam relacje mojego drugiego modelu kartonowego po Me-109 który mam w portfolio poniżej. Narazie się ucze. I od razu pisze że będe wstawiał zdjęcia tak co pare dni. To dlatego że chce powoli nie śpiesząc się kleić ten model. Narazie stan jaki widać jest to póltora tygodnia pracy.

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

Post zmieniony (25-06-25 18:36)

25-06-25 20:40  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
tomciopaluch 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

Dziękuje za rady. Co do tła to pewnie musi być jednolite chyba? Będzie problem. Postaram się wolniej sklejać. Jeszcze dodam że nie pracuje obecnie więc sklejanie idzie szybciej. Bo jest bardzo dużo czasu wolnego.

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

Post zmieniony (25-06-25 20:41)

25-06-25 21:12  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
tomciopaluch 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

OK kupie. Dzięki za rade.

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

25-06-25 21:19  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
tomciopaluch 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

Chodzi ci o te książki? To takie obciążenie aby docisnąć górna część z dolną okrętu. Aby klej złapał.

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

25-06-25 22:01  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
tomciopaluch 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

Postaram się kleić jak najwolniej. Mam doświadczenie z modelarstwem plastikowym natomiast karton dopiero zaczynam. W każdym razie wiem że pośpiech jest wskazany tylko przy łapaniu pcheł. A nie w modelarstwie szczególnie tym kartonowym.

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

25-06-25 23:50  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
tomciopaluch 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

No ok może żle zrobiłem... No bo szkielet ten dzieli się na część górną, dolną i nie wiem jak się to fachowo nazywa ta część "pokład" między górną a dolną częśćią. Po prostu nie chciało złapać. Klej nie chciał złapać i dlatego docisnąłem to książkami. Tak zresztą jest napisane w instrukcji MM aby docisnąć książkami. Sam sobie tego nie wymyśliłem.

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

26-06-25 00:45  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
tomciopaluch 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

Aż wstałem o 00.36 w nocy aby to przeanalizować. I kolego Korsarz ja właśnie zrobiłem dokładnie tak jak napisałeś. Bo podejrzewam że jak ktoś zobaczył te zdjęcia to pomyślał że ja od razu bach połączyłem część dolną z górną i między nimi tą podłużnice, nie ja położyłem podłużnice na blacie do niej przykleiłem część dolną, zostawiłem do wyschnięcia i potem część górną i dopiero WTEDY tak jak to widać na zdjęciu dociążyłem to książkami. Inna sprawa jest taka jak to napisał kolega Piterski że troche nieprecyzyjnie mi to wyszło no i jak to montowałem ten szkielet to powinienem zdjąć mate z blatu stołu.

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

26-06-25 01:54  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
tomciopaluch 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

Ja już wiem gdzie popełniłem błąd i dlaczego tak żle to wyszło!! Otóż w tym modelu podłużnica pionowa składa się z trzech częśći G1 , G2 i G3. I ja głupi myślałem sobie że sobie ułatwie prace i skleiłem te trzy częśći w jedną długą , całą podłużnice pionową i to był BŁĄD!!! Bo gdybym kleił oddzielnie to wszystko wyszło by równo i na dziobie i na rufie okrętu. Trzeba było skleić oddzielnie te trzy częsci i dopiero potem wzmocnić je razem. No ale co... człowiek uczy się na błędach. Nauczke już mam i przy następnym modelu już tego babola nie popełnie.

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

26-06-25 08:59  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
tomciopaluch 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

Jak nie wyjdzie to trudno bo nie zamierzam się zniechęcać. Traktuje go jako edukacyjny. Popełniłem błąd że dałem książki na dno a nie pokład. OK jest nauczka na przyszłośc.

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

26-06-25 09:36  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
tomciopaluch 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

OK zrobie tak.

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

28-06-25 11:39  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
tomciopaluch 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

Zgodnie z radą kolegi Piterskiego przykleiłem pasek czerwony bo faktycznie na połączeniu burt i poszycia dennego byłaby niewielka na jakieś 1,5 mm dziura. Oceńcie sami. Czy żle zrobiłem,czy dobrze?

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

28-06-25 11:42  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
tomciopaluch 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

Od razu pisze że na to przyjdzie poszycie denne i burty.

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

28-06-25 12:29  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
tomciopaluch 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

Jeszcze dodam że obyłoby się bez tych pasków gdybym staranniej złożył szkielet. No ale jest nauczka.

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

28-06-25 14:38  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
tomciopaluch 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

No tak kleje dla siebie ale chce się uczyć. Już błędy popełniłem i przy następnym projekcie będzie łatwiej.

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

28-06-25 15:13  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
tomciopaluch 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

Najpoważniejszy narazie błąd jaki popełniłem to z tym szkieletem i nie da się tego naprawić. Co najwyżej kupić nowy model i zacząć od początku. Nie zamierzam się zniechęcać jak coś nie wyjdzie. Tak jak pisałem traktuje ten model jako edukacyjny.

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

28-06-25 22:51  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
tomciopaluch 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

Ryszardzie tak, edukacja na tak trudnym modelu jest sensowna. Nie wyjdzie? Trudno, ja się nie poddam.

Korsarz, nie wiem jaki był cel wycinania trójkącików. Trzeba było wyciąć bo tak jest więc wyciąłem.

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

29-06-25 19:25  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
tomciopaluch 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

??? Tego nie zauważyłem. Wycinałem i przyklejałem zgodnie z tym co na tych paskach jest napisane. czyli przykładowo 9/10 potem następna wręga 10/11 i następna 11/12 itd. I tak według tego przyklejałem. Może robiłem żle ale nie mam takiego jeszcze doświadczenia.
Kolego Korsarz a jak powinno być prawidłowo?

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

29-06-25 21:54  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
tomciopaluch 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

No ok dobrze wiedzieć. Dzięki za informacje. W MM w instrukcji nic na ten temat nie było napisane. Ale człowiek się uczy na błędach.

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

30-06-25 14:30  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
tomciopaluch 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

Tyle narazie. Zrobiłem.

I od razu pisze skąd na trzech pierwszych zdjęciach i trzech pierwszych poszyciach wyszły takie "kanty". Nie wiem jak się to fachowo nazywa ten proces dzięki któremu papier po "przejechaniu" po nim np. linijką to zwija się. Ja zrobiłem błąd i zastosowałem linijke metalową w dodatku taką o większej średnicy(grubszą) i wyszło tak jak wyszło. Dopiero potem zastosowałem przy następnych poszyciach pędzelek tzn. "przejechałem" pędzelkiem tym gładkim i pięknie mi się papier zwijał jak widać przy kolejnych częściach poszycia. Jak się fachowo nazywa ten proces kiedy papier się zwija?
Ustaliłem sobie reżim że robie dwie części poszycia dziennie. Nie wiem czy to szybko czy wolno ale nie chce się śpieszyć.

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

30-06-25 15:20  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
tomciopaluch 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

Dodam że starałem się nie robić na zakładke i tak nie robiłem a to podobno częsty błąd u początkujących. Oraz starałem się trzymać lini stępki tzn. aby kreska na środku częśći poszycia była równo ze stępką. Na dwóch pierwszych częśćiach troche mi to nie wyszło ale potem było chyba lepiej.

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

30-06-25 15:48  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
tomciopaluch 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

No ok to mam robić jedną część poszycia dziennie? I w porządku ja nie odbieram nic negatywnie, wiem że chcecie abym z wami został. OK. Ale z jedną rzeczą się nie zgodze. Bede się starał kleić jak najlepiej ale nawet jak coś nie wyjdzie to nie zakończe tego "puściwszy" po sadzawce.

---

Ok spróbuje robić tak jak napisał Piterski że uformować i przykleić tymczasowo taśmą modelarską. I tak trzy elementy i dopiero potem przyklejać.

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

Post zmieniony (30-06-25 15:52)

30-06-25 17:15  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
tomciopaluch 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

Dobra może się troche wygłupiłem pisząc czy jedną czy dwie części poszycia dziennie... Ale trzeba się czegoś że tak powiem "uczepić" i walczyć z tym modelem aby wyszedł. Bo narazie za bardzo mi nie idzie.

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

30-06-25 19:00  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
tomciopaluch 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

Retuszuje farbami temperowymi Kooh i Noor.

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

30-06-25 19:06  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
tomciopaluch 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

Kolor Alizaryna Średnia. Tak jest na tubce napisane.

Sory zapomniałem wyedytować...

---

A propo tego retuszu. Być może jest on za ciemny ale jak teraz zaczne kłaść jaśniejszy retusz to część dna okrętu będzie z ciemniejszym retuszem a druga z jaśniejszym. To już lepiej chyba tak zostawić jak jest teraz. A w przyszłości na innym modelu zwróce na to uwage.

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

Post zmieniony (30-06-25 19:22)

01-07-25 22:18  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
tomciopaluch 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

Ale ja nie chce rezygnować. Poza tym ja się ja się nie wstydze tego jak mi coś nie wyjdzie. I sporo błędów zrobiłem i pewnie sporo jeszcze zrobie. Troche przejrzałem to forum i zgłaszają się tutaj tacy sami początkujący jak ja i co zakładają relacje, troche pogrzebią, i potem wstydzą się tego że nie wyszło i po 3-4 postach jest koniec relacji. Ktoś mi tutaj powiedział że będzie mnie raził ten model jak go skończe te wszystkie błędy. Ja patrze na to inaczej. Te błędy będą mi się przypominać abym przy następnym projekcie ich nie popełnić.

---

Tutaj czytałem wcześniej mój imiennik też chyba początkujący zaczął od Misourii potem Alaske i potem San Francisco i to są modele w skali 1:200 jak podejrzewam, to jest dopiero hard core. I ja go podziwiam bo ja bym się na 1:200 nie odważył.

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

Post zmieniony (01-07-25 22:35)

01-07-25 23:08  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
tomciopaluch 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

Powiem wam jedno. Nie mądry to ja jestem na pewno dlatego że robie zdjęcia dupnym smartfonem a mam przecież cybershota za 2000 zł o którym kompletnie zapomniałem. Nim teraz będe robił zdjęcia.

Wszyscy mi tutaj odradzają ten model ale ja nie chce rezygnować i robie błędy. I chyba nagorsze to są te kanty. Próbuje różnych technik o trzon pędzelka, o stół, niestety wychodzą kanty. Wątpie czy jakbym kleił taki niszczyciel czy by tego nie było.

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

01-07-25 23:09  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
tomciopaluch 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

No te kanty są najgorsze ale musze się tego nauczyć aby ich nie robić.

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

Post zmieniony (01-07-25 23:09)

02-07-25 00:16  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
tomciopaluch 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

Chyba wiem w czym jest problem. Tu nie jest problem czy o kant stołu czy trzonkiem pędzelka czy linijką bo papier mi się zwija jak w rolke i mógłbym piękne samoloty kleić. Problem występuje kiedy przyklejam poszycie denne(te już zwinięte w rolke) no to najpierw dokładam od środka aby kreska na środku poszycia była równa ze stępką i potem chce przykleić najpierw np. prawą strone i w momencie tego zagięcia papieru w miejscu ,nie wiem jak to nazwać, kiedy kończy się dno okrętu a zaczyna się burta to w tym momencie papier mi się zagina i robią się kanty.

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

02-07-25 01:20  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
tomciopaluch 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

No też właśnie musze nad tym popracować. Tzn. chyba najpierw zrobić aby ogólnie się papier zwijał a potem w miejscu tego obło uformować to tak abym nie musiał w czasie przyklejania to modelować tylko aby była gotowa uformowana i przygotowana do przyklejenia część.
Dzięki w każdym razie za podpowiedz.

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

02-07-25 09:54  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
tomciopaluch 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

Jest to trudne. Przyznaje to.

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

02-07-25 15:33  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
tomciopaluch 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

Oto zdjęcia z następnego dnia mojej walki. Próbowałem wyoblić to obło i starałem się przygotować te dwie częśći poszycia i teoretycznie jak na sucho dokładałem do modelu to wszystko było ok. Może za mocno naciskam w czasie przyklejania? Na jednym z tych zdjęć jest mała dziura zaznaczona w paincie flamastrem ,musze to poprawić, podejrzewam że albo się nie dokleiło albo za słabo złapało i się odkleiło.

Będe walczył dalej.

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

02-07-25 21:31  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
tomciopaluch 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

No tak ale co będzie jak się okaże że będzie brakować np. 1mm lub 2 mm ? I pośrodku dna okręt zrobi mi się dziura? Wprawdzie narazie się na to nie zanosi ale nie wiem jak będzie.

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

02-07-25 22:34  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
tomciopaluch 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

No nie wiem... Troche mam obawy. No ale dobra spróbuje w końcu dłużej kleicie te modele kartonowe niż ja.

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

03-07-25 22:44  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
tomciopaluch 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

Rozpocząłem dalsze klejenie poszycia dna od strony rufy tak jak radziliście i w sumie macie racje bo jak by coś nie wyszło to na rufie będzie gorzej to naprawić.

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

04-07-25 17:34  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
tomciopaluch 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

No i pojawiły się pierwsze problemy. Musiałem coś spierdzielić w częśćiach 24 i 23 bo nie wyszło równo z wręgą. W każdym razie naprawiłem to. Efekt jaki jest taki jest.

Musiałem dokleić kawałek poszycia który wziąłem ze skanu. Dobrze że zeskanowałem bo była by blada d....

I dobrze że radziliscie mi abym teraz jechał od strony rufy bo jakbym dalej kleił od strony dziobu to było dopiero.

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

Post zmieniony (04-07-25 19:17)

06-07-25 18:07  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
tomciopaluch 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

Jade dalej. Wyszły dwa duże błędy. Pierwszy ,na jednym z poszyć "wklęsł" mi się karton podczas przyklejania. Starałem się pilnować linii stępki i żeby miejsca gdzie wychodzą wały(to na biało) aby było równo. No i schrzaniłem bo chyba za silnie docisnąłem. Już się tego nie da naprawić. Drugi błąd to w ostatniej częśći poszycia też bardzo starałem się aby "białe" czyli miejsca gdzie wychodzą wały było równo. No i udało mi się to tylko stępka zeszła mi o jakiś milimetr. Przy następnych częściach musze to skorygować.
Nie jest super ale nie poddaje się.

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

06-07-25 18:15  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
tomciopaluch 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

Dobry pomysł. Spróbuje.

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

06-07-25 19:56  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
tomciopaluch 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

A mam takie pytanie. Bo w między czasie jak kleiłem poszycia dna to szykowałem sobie pokład. Podkleiłem go zgodnie z instrukcją tekturą 1 mm. Tylko teraz pytanie. Na jaki kolor zaretuszować tą krawędz pokładu gdzie jest tektura? Bo ja narazie zrobiłem na czarno tą krawędz pokładu. Ale jak żle to moge przemalować, nie ma problemu. Czy np. na szaro?

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

06-07-25 20:19  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
tomciopaluch 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

No ok ale ja tak patrze wyobrażnią, a czy jak przykleje burte do pokładu to czy od wewnętrznej strony jak się patrzy to czy nie wyjdzie biały karton burty?? tzn. Krótko mówiąc czy burte od strony niezadrukowanej(białej) trzeba zaretuszować? Tak że białe nie było widać po przyklejeniu do pokładu.

---

Przyznam się szczerze że dopiero teraz zaczynam się bać aby dziury się nie porobiły jak zaczne przyklejać burty. Bo poszycie to była prawie bułka z masłem. Teraz będą problemy prawdziwe. Bo wszystko mam na styk, chociaż tak może powinno być?

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

Post zmieniony (06-07-25 20:29)

06-07-25 20:32  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
tomciopaluch 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

Ale dobra może za bardzo kombinuje. Po prostu będe próbował.

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

Post zmieniony (06-07-25 20:32)

06-07-25 21:55  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
tomciopaluch 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

Dzięki za link, a model pięknie wykonany.

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

07-07-25 05:38  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
tomciopaluch 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

A co ma bałagan na biurku do klejenia modeli? Mnie się lepiej myśli i pracuje jak właśnie mam bałagan. To tak jak w tym powiedzeniu "co ma piernik do wiatraka" ? Załóż własną relacje i dziel się ze światem swoim hobby. Bo to że masz 5 rozgrzebanych modeli to piszesz już któryś raz.

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

Post zmieniony (07-07-25 06:28)

07-07-25 05:52  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
tomciopaluch 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

Załóż własną relacje z budowy modelu.

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

Post zmieniony (07-07-25 06:13)

07-07-25 08:28  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
tomciopaluch 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

To narazie tyle. Co do tego "wklęśnięcia" w poszyciu musze dziś kupić spinacze i będę działał tzn. spróbował to naprawić.

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

07-07-25 21:56  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
tomciopaluch 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

Spróbuje z tą wodnicą co kolega Koszałek proponuje.

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 1Strony:  1 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024