FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 2 z 11Strony:  <-  1  2  3  4  5  ->  => 
25-06-25 22:01  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
tomciopaluch 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

Postaram się kleić jak najwolniej. Mam doświadczenie z modelarstwem plastikowym natomiast karton dopiero zaczynam. W każdym razie wiem że pośpiech jest wskazany tylko przy łapaniu pcheł. A nie w modelarstwie szczególnie tym kartonowym.

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

25-06-25 22:08  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Ja bym się nie czepiał szybkości tylko widzę brak precyzji i zły sposób na sklejanie szkieletu. No ale to już po fakcie więc niech działa dalej i się uczy.

--
W budowie: Halny; PGM17

25-06-25 22:34  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
Korsarz 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Galerie - 6

- 4

Ale że co, celowo chcesz skrzywić szkielet?
Masz kawał dobrego blatu. Zdejmij matę i ten arkusz, żeby mieć równo.
Szkielet, jesli jest dzielony gora-dół, to podłużnicę poziomą kładziesz na blacie i montujesz górę. Mozesz powstawiać jakieś wzmocnienia. Zostawiasz do wyschnięcia, doklejasz dół. Podczas oklejania cały czas uważasz, żeby szkielet się nie skrzywił. Teraz należy zrobić go od nowa, bo poszycie NA PEWNO nie będzie pasować.

--
Nie jestem przesądny, bo to przynosi pecha.

25-06-25 23:50  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
tomciopaluch 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

No ok może żle zrobiłem... No bo szkielet ten dzieli się na część górną, dolną i nie wiem jak się to fachowo nazywa ta część "pokład" między górną a dolną częśćią. Po prostu nie chciało złapać. Klej nie chciał złapać i dlatego docisnąłem to książkami. Tak zresztą jest napisane w instrukcji MM aby docisnąć książkami. Sam sobie tego nie wymyśliłem.

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

26-06-25 00:45  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
tomciopaluch 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

Aż wstałem o 00.36 w nocy aby to przeanalizować. I kolego Korsarz ja właśnie zrobiłem dokładnie tak jak napisałeś. Bo podejrzewam że jak ktoś zobaczył te zdjęcia to pomyślał że ja od razu bach połączyłem część dolną z górną i między nimi tą podłużnice, nie ja położyłem podłużnice na blacie do niej przykleiłem część dolną, zostawiłem do wyschnięcia i potem część górną i dopiero WTEDY tak jak to widać na zdjęciu dociążyłem to książkami. Inna sprawa jest taka jak to napisał kolega Piterski że troche nieprecyzyjnie mi to wyszło no i jak to montowałem ten szkielet to powinienem zdjąć mate z blatu stołu.

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

26-06-25 01:54  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
tomciopaluch 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

Ja już wiem gdzie popełniłem błąd i dlaczego tak żle to wyszło!! Otóż w tym modelu podłużnica pionowa składa się z trzech częśći G1 , G2 i G3. I ja głupi myślałem sobie że sobie ułatwie prace i skleiłem te trzy częśći w jedną długą , całą podłużnice pionową i to był BŁĄD!!! Bo gdybym kleił oddzielnie to wszystko wyszło by równo i na dziobie i na rufie okrętu. Trzeba było skleić oddzielnie te trzy częsci i dopiero potem wzmocnić je razem. No ale co... człowiek uczy się na błędach. Nauczke już mam i przy następnym modelu już tego babola nie popełnie.

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

26-06-25 07:11  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

Nie Panie kolego, stępka to Twoja poziomica, na całej długości musi mieć kontakt z blatem, natomiast od strony pokłądu tam się dzieją rzeczy nie z tej ziemi. jest wznios pokładu dziobowego uskoki itd. Dociskając szkielet pokładem do płaskiej powierzchni deformujesz stępkę i cały szkielet traci swoją geometrię. Potem modelarze narzekają, że wszystko krzywe, oklejki krzywe nic nie pasuje, no i nic dziwnego, bo jak mają pasować do tak wystruganego szkieletu.
Dobra Paie, jedziesz z tematem, na razie nie stało się nic czego nie da się odtworzyć.. Sklejenie kilku wzdłużnic w 1 ale prostą nie jest problemem, sam tak robię grunt tylko aby geometria nie poleciała.
pozdr i powodzenia

--
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk, pampersUSS Somers
Stocznia: USS NewMexico, RN Trento
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk

26-06-25 07:48  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
Pranas 

Na Forum:
Relacje w toku - 1

- 5

Błąd dotyczy książek. Nie samych książek, ale ich rozmieszczenia. Książki nie powinny być umieszczone na dnie, ale na pokładzie... Teraz dobrym pomysłem byłoby zrobienie nowego szkielietu i dociśnięcie jego książkami tak, aby dno było na blacie, a książki na pokładzie. Czy jest pomysl na jakie wzmocnienie kadłuba? Zasugerowałbym zrobienie podposzycia z kartonu grubošci 1 mm. Jak to zrobic, mozno popatrzyc tu:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.9897847533591453&type=3

26-06-25 08:20  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Tomasz już to koledzy wyjaśnili, że położyłeś kadłub do góry nogami. Co do pod poszycia to moim zdaniem to Cię na tym etapie przerośnie.
Owszem wklejenie po kilka podłużnych wąskich pasków pomiędzy poprzecznymi wręgami ułatwi Ci utrzymanie tego kadłuba by się nie gibał i ułatwi naklejanie poszycia. Jak to zrobiłem (u mnie dość gęsto) możesz zobaczyć na początku relacji z budowy Halnego.

--
W budowie: Halny; PGM17

26-06-25 08:40  Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
Piotr D. 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 4
Galerie - 28

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 6

- 4

Porywasz się z motyką na słońce. Nie lepiej skleić jeszcze kilka prostszych modeli typu Bf 109 (Twojego pierwszego modelu) i dopiero wtedy brać się za te trudniejsze? Vitorio to skomplikowany model, już sam kształt burt wymaga umiejętności i dokładności w klejeniu, nie mówiąc o całej reszcie. Oceniając po tym jak skleiłeś szkielet i przykleiłeś paski łączące, niestety nie wróżę temu przedsięwzięciu sukcesu.

--
pozdrawiam
Piotr

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 2 z 11Strony:  <-  1  2  3  4  5  ->  => 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024