pikowski
Na Forum: Relacje w toku - 2 Relacje z galerią - 14 Galerie - 1
|
Pierwszy poziom nadbudówki zrobiony. Zacząłem od szkieletu i oklejenia go. Elementy pasowały dobrze, pewnym problemem jest mała liczba rysunków. Chwilę zajęło mi zrozumienie jak okleić szkielet nadbudówki (początkowo nie zauważyłem, że jedna ze ścian wystaje poza szkielet tworząc taki jakby zaułek). Części 48 (te wąskie paski którymi trzeba okleić krawędzie) były zbyt długie i musiałem je przyciąć. Podobnie za długie okazały się boczne podpory pod pomostem (części 53). Dokleiłem też drobne elementy na ściankach nadbudówki i przykleiłem ją do pokładu. Wtedy okazało się, ze patrząc na obrys części na pokładzie cała nadbudówka jest za długa o jakieś 2mm. Pewnie przy przeskalowaniu coś się rozjechało. Nic z tym nie robiłem, przykleiłem jak wyszło.
Następnie przykleiłem dookoła zapasowe bomby głębinowe. Było z tym sporo zabawy. Trzeba mocno uważać, gdzie się je przykleja, ponieważ one nie leżą w pełnych długich rządkach, tylko co 2-4 bomby jest przerwa, często idealnie szerokości bomby. W tym pod tymi bocznymi pomostami pod które jest utrudniony dostęp. Wklejanie tam to była karkołomna sprawa. Rozwiązałem to tak, że podpory (część 53) przykleiłem tylko od spodu do pomostu, dzięki czemu po przyklejeniu nadbudówki mogłem je rozchylać żeby mieć lepszy dostęp. Dopiero na koniec przykleiłem je do burt. Sam musiałem 2 bomby odrywać bo mi zabrakło i tylko dzięki spojrzeniu na wycinankę w skali 1:100 zobaczyłem gdzie zrobiłem błąd. Ogólnie polecam mieć wycinankę w 1:100, można na niej łatwiej zobaczyć miejsca przyklejenia niektórych elementów.
Potem przykleiłem resztę drobnicy. Miotacze bomb głębinowych, schody, wywietrzniki itp. Poszło bez problemów. Na koniec zrobiłem relingi i związane z nimi elementy pokładu dziobowego. Ogólnie poszły dobrze, jedynie na samym dziobie miałem problemy, nie chciały się trzymać flagsztoka i przyklejenie ich zajęło mi kilka prób. Na jednym ze zdjęć widać wykrzywiony wywietrznik na pokładzie dziobowym. Już to poprawiłem.
W kolejnym odcinku wyższe poziomy nadbudówki.
|