ceva
Na Forum: Relacje w toku - 6 Relacje z galerią - 6 Galerie - 21
W Rupieciarni: Do poprawienia - 28
- 4
|
W dzisiejszym odcinku powierzchnie sterowe, czyli rzeźba, rzeźba i jeszcze raz rzeźba...
Ster kierunku, początek czyli jego szkielet

Poszycie steru do szkieletu pasowało całkiem nieźle...

...a trochę gorzej do statecznika. Jakby na pierwszy rzut oka nie było widać problemu, to proszę zwrócić uwagę na szczelinę miedzy statecznikiem i sterem.

Parę ruchów papierem ściernym i pasuje już znacznie lepiej.

Stery wysokości w przeciwieństwie do kierunku szkieletu nie posiadają.

Dorobiłem więc dźwigary, poszycie rozciąłem dla jego łatwiejszego kształtowania i pasowania.

Co z tego jak ster wysokości wystaje poza obrys statecznika...

Trzeba było wprowadzić korekty w poszyciu steru. Rozkleiłem więc poszycie i usunąłem nadmiar z krawędzi natarcia steru. Przy okazji wyciąłem w poszyciu fragmenty poszycia w miejscu zawiasów, wpuszczając je w poszycie steru. Znacznie sensowniej to wygląda niż to co zaproponował projektant. Widać to zresztą na stateczniku pionowym , gdzie tego nie poprawiłem, a można porównać z zamieszczonymi niżej zdjęciami.

Rzut okiem na finał ogonka.

Zostały jeszcze lotki, a więc ostatnia w tym wejściu porcja rzeźby.
Wstępna przymiarka ukazuje punkt wyjścia.

Co robić, więc czas czynić kombinacje, cięcie i rżniecie. Zdjęcia robione w trakcie walki więc niezbyt postarane, ale widać ile rżnięcia było...

Docelowo spód lotki został usztywniony kawałkiem tekturki wspomagając jej płaskość i łączenie fragmentów poszycia. Dźwigar też dołożony, bo w projekcie oczywiście brak.

I gotowe lotki. Krawędzie natarcia nie zamknięte, ale po przyklejeniu i tak niewidoczne.

Na koniec ciekawostka, jak różnią się obrysy lotki oddzielonej i zintegrowanej z poszyciem skrzydła.

Lotek zamontowanych w miejscu docelowym niestety nie uwieczniłem na zdjęciach, będą widoczne na zdjęciach późniejszych (chyba?).
CDN...
Kilmister, aż poszedłem rzucić okiem na model żeby mieć pewność, że to o czym piszesz ma/lub nie ma miejsca i jednak nie ma. może i wyoblenie końcówek z jednej i drugiej strony nie jest w 100% identyczne, ale na pewno żadna z nich nie jest płaska. Rzut oka na model sprawił że dostrzegłem braki w retuszu klosza światła pozycyjnego, do uzupełnienia przed galerią.
--
Sterczące kolce Pondijusa, ostre grzebienie Daktyloskopei, Trygla i latający Wieprzoryb
są niczym wobec Bestii która nas gnębi...
Nie zabijam, nie kradnę, nie wierzę.
GUZZISTI & LANCISTI
|