FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 13 z 14Strony:  <=  <-  10  11  12  13  14  -> 
27-05-25 19:42  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
ADAM 12 

Na Forum:
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 8
Galerie - 1

Z uwagi, na to, że jest to barwionka musiałem zastosować małe oszustwo, które się udało, zobaczycie jak Michał przyklei nadbudówki.

PZDR

--
Ruto88 ;)
Barwionka RZĄDZI
Forumowym napinaczom, mówimy stanowcze weź się za klejenie :)

07-06-25 20:24  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

Dzieńdoberek Pany,

Nie wiem jak to z tymi kolorami winno być, ale faktem jest, że nadbudówki są jaśniejsze niż kadłub

Kolejny etap zakończony, czyli wyposażenie pokładu, w sumie nie było tu tego jakoś bardzo wiele, ot kilka ventów, grzybków, 3 wciągarki i łańcuchy. Co do łańcucha, to złamałem się i zamówiłem 2 sztuki łańcucha 1,75 od Rufio 3D(Rafał Pertkiewicz), przyszedł bardzo szybko i ciągle nie mogę wyjść z podziwu, jaka to technologia i ciesze się, że tym razem nie świrowałem z robieniem ich sobie od zera, bo z 36cm które zamówiłem, zostało mi dosłownie 3cm, 10cm to jest dla mnie jakieś 2h mozolnego dłubania. Poza tym łańcuchy i tak zawsze robiło się z łańcuszka, a teraz dodatkowo jest nad nim całkowita kontrola wymiaru no i mają tą sławetną poprzeczkę. hehehehe
łańcuszek pomalowałem czarnym podkładem w spray, miałem obawy czy nie zaleje, baaa wykonałem próbę... i zalałem: ] na szczęście tylko drobny fragmencik, reszta 3 pewnymi pociągnięciami ręki ładnie się pomalowała.
Co do reszty detali, było trochę dłubania się z wciągarkami, ale do ogarnięcia. Wszystko ładnie pasuje i 0 niespodzianek.
W dalszej kolejności planuje się wziąć za tylną chatkę, zamykającą całą bryłę, czas najwyższy to ogarnąć.

--
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk, pampersUSS Somers
Stocznia: USS NewMexico
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk

07-06-25 21:43  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Dla mnie twoje drobiazgi to jest niedościgły wzorzec do naśladowania.

--
W budowie: Halny; PGM17

08-06-25 13:17  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 14

Grupa: GEKO

Piękne detale!

--
StuGu

Relacja w toku - Charron-Nakaszidze / MAFFEI WLs typ Bd

Relacja/galeria - StuG Ausf. F / ChTZ-16 / FAI-M / T-50 / T-37A Modelik / Pz.Inż. 130 / T-38 / Ha-Go / T-37A Orlik / L6/40 / 7TP Dwuwieżowy

08-06-25 17:03  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Lukee 

Jak łączysz tak ładnie listki nawiewników? Toż to jest takie małe a tak precyzyjnie sklejone!

09-06-25 13:27  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

Dzięki Pany,
@Lukee, fazowanie krawędzi papierem i wycinanie pod kątem tak aby już nóż wchodził w papier zaklinowany. To, plus dobrze zaprojektowane pasujące do siebie części i mamy to co widać. Choć przez to że model jest przeskalowany, niektóre elementy są bez sensu: ], hehe są, ale staram się je robić w poszukiwaniu mojej granicy manualnych możliwości. Dla mnie zdecydowanie gorsze od grzybków, były bębny na linę wciągarek, tam są stożkowe zakończenia gdzie wysokość ścianki jest poniżej 1mm. hehehe.

--

10-06-25 10:19  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Lukee 

Nóż pod kątem - wiadomo, szlifowanie - wiadomo ale dalej nie wiem jak w jednej ręce utrzymać ten mikroskopijny element a drugą traktować krawędź papierem. Toż to narzędzie musi być mikroskopijne a i gradacja rozumiem powyżej 200?
Jak ja szlifuję krawędź papierem 280 to potrafię duży element poszarpać / połamać miejscowo a co dopiero taki drobiazg! Szacun za precyzję.

10-06-25 10:50  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Ja nie stosuje mniej niż 400-600, a takie drobiazgi to i jeszcze mniej 600-800. Do trzymania pomagam sobie pęsetami.

--
W budowie: Halny; PGM17

10-06-25 11:09  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

Joo, tak jak kolega Piterski namalował, nie pamiętam ile ale drobny, tzn gładki nie widać ziaren. 2 sprawa to trzeba pomyśleć, tzn często gęsto nie wycinam całego elementu a tylko np odcinam tą krawędź co ma być szlifowana, a reszta siedzi jeszcze w kartonie aby było za co trzymać, a w sytuacji jak już nie ma za co to pęsety i jedziemy. hehe Jako że potem kleje Cyjanoglutem, to w miarę szybko mi łapie, ale są też problemy, różne, ale nadal pod mój styl klejenia bardzo mi pasuje, to że świeci jak wypływa, nie przeszkadza, bo i tak na koniec, punktowo lecę matowym lakierem do gwasza, zlewa się idealnie z reszta zakaponowanego papieru i nie widać, gdzie maziane a gdzie nie. No i na koniec jeszcze upaprze wszystko co by zakryć resztę baboli i gotowe.

--

10-06-25 11:47  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Lukee 

Szanowni Koledzy! Serdecznie dziękuję za podpowiedź :-) Stary koń a głupi... Sam powinienem wpaść na rozwiązanie ;-)

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 13 z 14Strony:  <=  <-  10  11  12  13  14  -> 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024